През януари направих ревю на Galaxy Nexus, което беше по-скоро на Android 4.

Един приятел се върна за малко от Англия и ми даде за седмица неговата Nokia Lumia 800, затова имах шанса да направя ревю на него и по-скоро Windows Phone 7.5 (Mango) – последната версия на най-добрата операционна система за телефон, правена от Microsoft. Реших да пробвам, защото Windows Phone е третото важно нещо, което се случва в телефоните (заедно с iOS и Android).

И пак да кажа – идея си нямам кога и къде ще се продава този телефон в България.

Дизайн

Lumia 800 външно е почти Nokia N9, но с Windows Phone.

Телефонът няма хардуерно копче отпред. Сензорните бутони под дисплея не са хардуерни, но не са и част от екрана. Виждат се почти винаги и са консистентни с останалата част от интерфейса – няма да видите икона за търсене да свети заедно с лупата по едно и също време. За разлика от Android, стрелката назад връща винаги към екрана, в който сте били преди малко.

Тялото е от поликарбонат, което е евфемизъм за пластмаса, но не стои евтин като Nexus. Незапознат човек трудно може да разбере от какво е направен. Предното стъкло е стъкло, но е приятно заоблено и неравномерно криво по вертикала. Има неравности сякаш е правено на ръка, но 100% не е.

Телефонът е тънък, острите ръбове отгоре и отдолу не пречат, дисплеят е малко по-голям от iPhone, но е по-лек, защото не ползва метал. Колонката е изключително силна.

Можете да го оставите на масата, без да се притеснявате. Всички ще ви питат какъв е този телефон, което в зависимост от характера ви, може да ви дразни или кефи. Като отговорите почват шегите дали има фенерче, но… в такъв свят живеем.

Дисплей

Той е с органични светодиоди и поляризиран екран или на маркетинг език – ClearlBlack AMOLED. Черното е черно (сякаш го няма), а бялото се вижда дори на слънце. Не е по-добър от Retina display на iPhone, но е далеч по-добър от този на Galaxy Nexus. Резолюцията е напълно достатъчна, дори не рових да търся каква е.

Иконите и текста са залепени на екрана и са толкова ярки, че сякаш са над него. Както при всички AMOLED екрани, цветовете са много наситени и нереални, което мен лично ме дразни, но ако го гледате в магазин, ще се открои пред другите телефони. Обърнете внимание – както от снимка не може да видите качеството на retina дисплей на iPhone или e-ink на Kindle, така и екранът на Lumia трябва да се види на живо.

Интерфейс

Телефонът почва със стандартни леки настройки на езици и мрежи, докато не ви спре в начален екран с няколко панела, които се появяват като страници от книга. Целият интерфейс е създаден по идеята за infinite canvas (литература 123), т.е. това че няма нужда човек да е ограничен от екрани, а просто да разлиства, докато не стигне отново до там, където е бил. Ужасно приятно.

Докато Android и iOS си взаимстват, тук нещата са мислени от нулата. Например – началния екран се скролира вертикално. Целият интерфейс на Windows Phone 7.5 е ужасно удобен и обмислен. Познава се по това, че незапознат с него човек не трябва да свиква. Даваш телефона на някой, който не е ползвал Windows Phone смартфон и той се оправя за нула време. Това не се случва с Android, където не е ясно кое е телефона, кое е мейла и кое – SMS. И къде е интернета.

Нямах никакъв проблем с вкарването на контактите, защото ползвам Google Contacts, което е още 1 напомняне да ползвате и вие.

Няма лоунчъри и модове; не разбрах как се затварят приложения, защото не ми се налагаше. Microsoft са спестили всякакви чудения и са скрили всяка настройка, която не ви трябва. Настройките са по-прости от iOS. И може би това ще влезе в графата „famous last words“, но според мен основният интерфейс на Mango е по-добър от този на iOS. Всеки елемент е помислен изначално, като например листването на контактите по азбучен ред, което съм представил по-горе на снимката. По-просто и удобно от Android и iOS.

Като гледам как е структуриран, най-доброто предстои, а именно като го сложат на таблет.

Български

Към февруари 2012 няма нито българска клавиатура, нито интерфейс. Но и телефонът не се продава официално, така че не би трябвало да се обаждам.

Интересното е, че Windows не допуска допълнителни клавиатури, така че трябва да се изчака благоволението на Microsoft. Ако ви се пише с руската ИЦУКЕН, заповядайте.

Браузърът

Иконата гласи Internet Explorer с прекалено големи букви, което иде да върне тези позабравена марка в браузърите. Най-хубавото е, че полето за въвеждане на сайт/търсене е долу, което обръща представата за браузър.

За търсене се ползва Bing, който не се справя много с българските резултати, но може да се смени. Резултатите от търсене излизат на черен екран, което го прави хакерско. Кликовете на определен резултат или линк дават визуален фийдбек не само като оцветят линка, но като огънат целия div елемент, в който линка се намира. Помислено е и да разбереш кога си кликнал нещо.

Повечето сайтове изглеждат като истински, само този блог изглежда смешно.

Приложения

Докато Android Market изглежда като Илиянци, Windows Phone Marketplace e ЦУМ. Хубаво направен, на централно място, по-големите марки са тук, но вътре почти няма стока. Няма и хора. За да ползвате „пазара“ трябва да си направите и Live ID, което сигурно е последната уеб услуга на света, в която не бях записан.

По времето което го тествах нямаше дори и Skype, въпреки че обявиха, че иде. Основните приложения като Facebook и Twitter са, забележете, правени от Microsoft. Явно не са могли да си позволят да пуснат телефон без тези социалки, а пък Facebook & Twitter не са видели достатъчно потребители, за да се хабят да правят приложения.

Всички приложения имат консистентен интерфейс, който се доближава максимално на идеите на Mango. Twitter, Foursquare и Facebook представляват телепортиране на идеите на тези мрежи, но в новия интерфейс. За седмица не срещнах приложение, което да се бави или да забие.

В това отношение Mango води много на Android, въпреки че приложенията са кът.

Microsoft Office

Телефонът имаше вградени версии на Word и Excel, с които се работи лесно. Направих Word файл, приложих стил. Направих Excel документ, добавих формула. Но всичко това предполагам е тренировка за таблет версията. Документите се запазват в облака и са си там.

Трябва да отбележа, че не съм фен на работата от телефон, ако е различна от писане на мейли.

Къде е Nokia?

След анонсa за партьорство с Microsoft миналата година, Nokia се превърна в нещо като HTC – производител на телефони, който е принуден да маркетира хардуерни функции (като слушалки с Dr. Dre), защото не може да разчита на собствена операционна система. Личи и визуално: телефонът има голям светещ бутон Windows, който се ползва често… и малко бледо логце Nokia, което стои леко сритано.

Проблемът на марките, които не правят контролират операционните си системи за телефона е, че неизменно стоят безлично във възприятието на потребителя, защото когато всички телефони представляват един голям екран, за човек няма значение марката на екрана, а софтуера – това което е в него. Също както при лаптопите – няма значение дали компютъра ви e Toshiba или Dell, по-важно за вас е дали е с Windows или Linux. И дали Windows е Vista или 7.

Въпрос на време е да видим в магазините на операторите телефоните не разцепени по марки (HTC, Nokia, Samsung), а по операционни системи – Windows Phone, Android, iOS.

Nokia присъствието в Lumia се състои в приложения, разработени от Nokia. Например Nokia Drive – новото име на навигацията, която е безплатна където и да сте (дори в чужбина), защото ползва само GPS. Графично, Nokia Maps изглеждат по-зле от Google maps, но като съдържание са по-пълни и по-точни. И безплатни, защото не ползват трафик. Навигацията е по-добра от на iPhone и Android, ако ползвате навигация.

Също така, в Marketplace има няколко игри, обединени под „The Nokia collection“. И има какво? Angry Birds.

Накратко – Nokia се опитват всячески да присъстват в Windows Phone, но е трудно, след като не контролират софтуера.

Батерия

Батерията не успя да издържи един цял ден, но Nokia официално признават, че e бъг и се кълнат, че със следващата версия на софтуера, всичко ще бъде оправено.

Lumia 800 има проблема на Nexus – когато го зареждате през USB на компютър пълното зареждане отнема 6 часа (за сравнение, iPhone 4 се зарежда от USB то на моя MacBook Air за час). Не знам защо не си оптимизират телефоните да се зареждат по-бързо от компютри.

Камера

Камерата е разочарование като качество на снимките. Освен това, обективът е точно по средата на телефона и не можете да снимате портретни снимки, ако не си разтворите средния и безименния пръст. Дори да ги разтворите, трябва да щракнете копчето отстрани, което може да ви накара да изтървете телефона.

Заключение

Windows Phone е страхотен. Толкова е супер, че чак не трябваше да го кръщават Windows. Години пред Android като консистентност и лекота на интерфейса на приложенията. Години назад от всичко откъм приложения.

Nokia са направили добър и красив апарат и официално може да се каже, че са в играта. За да се проличи в какво е по-добър, някой трябва да ги сравни с HTC Radar, за да се извади операционната система от уравнението.

___

П.с. Ако смятате, че нещо съм объркал, пишете ми писмо, да се поправя. От едноседмичен тест човек не може да обхване всичко.

Коментари

 1. 5 март 2012 @ 18:26

  Еленко, направи ревю на Нокия 3310.Също и на големите телефонни слушалки за телефон с шайба.

 2. gn #
  5 март 2012 @ 18:38

  Ха-ха-ха. Sent from my Galaxy Nexus.

 3. Марто #
  5 март 2012 @ 19:03

  „за сравнение, iPhone 4 се зарежда от USB то на моя MacBook Air за час“

  Tова важи само за i-устройства, ако сложиш друг телефон през usb на MacBook–a ще го зарежда (2.2x) по-бавно
  __________
  http://support.apple.com/kb/HT4049?viewlocale=en_US&locale=en_US

 4. marerittet #
  5 март 2012 @ 19:08

  This pleases me greatly. Както казах и под ревюто на Нексуса, WP7 е най-добрата операционна система за мобилни устройства. Особено за хора, които си ползват телефоните за социализиране, а не за разни работи, за които по принцип не са правени. Има си приложения за всички социални мрежи и даже да са правени от майкрософт, всяко си пресъздава уникалното усещане на съответната мрежа.

  Интерфейсът е невероятно красив и работи страшно бързо и гладко, и всичко е толкова плавно, че ми се е случвало да стоя и с минути да се забавлявам с екрана за отключване, като други хора покрай мене също се кефеха…

  Това с батерията определено е проблем на Нокиа, тъй като моята Омниа си изкарва по 4 дена от воле при постоянно включени уеб услуги, чести разговори и човъркане.

  Съгласен съм, че с универсалните минимални изисквания към производителите на хардуер от страна на Майкрософт, телефоните се обезличават, но точно на това се дължи бързата работа на системата на всички устройства и за разлика от Андроид го няма дразнещото пускане на различни ъпдейти за различни марки и модели телефони по различно време. Ефектът, който се постига с това е, че Майкрософт постигат универсалността на iOS, в същото време работейки с повече от 1 производител на телефони.

  Не ползвам Google Contacts, но пренасянето на нов апарат с WP7 е свръх-лесно. Логваш се в Live, контактите ти автоматично се свалят и синхронизират, ъпдейтнати до последната промяна, която си правил. Логваш се във Фейсбук и Туитър и по твое желание контактите от там също се добавят към указателя, като автоматично се линкват към номерата на съответните хора, ако си ги имал в указателя предварително (могат да се линкват и на ръка), а профилните снимки или аватарите на хората автоматично се използват за снимка на контакта, която се появява, когато ти звънне. Всичко се ъпдейтва on the go, без кабели и без дори ти да знаеш.

  В тая връзка е удивително колко добре са свързани всичките тия услуги (плюс други). Голяма част от приложенията са всъщност хъбове, обединяващи няколко услуги. Например от Messaging можеш да пишеш смс-и, както и да пращаш съобщения във Фейсбук (напр.), като по всяко време можеш да преминеш от 1 режим към друг с точно 2 чуквания по екрана. В Music+Videos пък можеш да намериш от музиката, която си качил на телефона, до приложенията, които се използват за музика (радиа, Спотифай, ласт.фм и т.н.), до музикалния маркетплейс. Това са само 2 от многото примери, които могат да се дадат за това как WP7 пази всичката свързана информация максимално събрана на едно място и максимално бързо- и леснодостъпна. Това засилва цялостното впечатление, че операционната система се старае да се скрие, да ти се махне от пътя и да не ти се натрапя и пречи, и просто да те остави да си ползваш телефона.

  Доста неща липсват, разбира се, като Скайп например (за която все пак се говори, че скоро ще излезе и за WP), както и някои настройки, които би било добре да се появят, например по-фина настройка на яркостта на екрана (в момента е 3-степенна), но това са бели кахъри, върху които съм сигурен, че се работи. Все пак откъм възможности и функционалност системата настигна (и в някои отношения надмина) iOS за по-малко от година.

  Единственият недостатък е липсата на масовост при потребителите, което води до ужасно (сравнено с iOS) празния маркетплейс, но това не е нещо, което времето няма да оправи. А и както казах, освен ако не искате да си ползвате телефона за котлон, няма да усетите нещо важно да ви липсва на пазара за приложения.

  tl; dr: обичам WP7

 5. 5 март 2012 @ 19:14

  От седмица вече го има за Windows Phone:
  http://www.windowsphone.com/en-US/apps/c3f8e570-68b3-4d6a-bdbb-c0a3f4360a51
  Бета е но това кога ни е спирало :)

 6. marerittet #
  5 март 2012 @ 19:29

  Не проверявам маркетплейса през браузър, а през телефона не се показва, явно понеже е бета. Благодаря! :)

  Между другото, това, че цъкнах Get application през компютърния браузър и приложението започна да се сваля на телефона ми, потвърждава това което казах за синхронизацията без кабели, ненатрапчивия интерфейс и т.н. :)

  Така и така съм тръгнал да поствам, пропуснах да отбележа и колко съм доволен от location-based услугите, като се очаква в по-нататъчни версии да са още по-силно застъпени (в момента Scout, например, работи само в САЩ, но работи добре).

 7. 5 март 2012 @ 20:37

  Консистентност – новата „ползваемост“. Прав си.

 8. Иван #
  5 март 2012 @ 22:45

  ок

 9. 5 март 2012 @ 22:47

  Това с приложенията не го разбрах. Има си навигации, всичките социални мрежи, музикални, киндъли. Честно казано когато сетъпвах нов iphone и разцъквах appstore не можах да намеря кой знае какво по-различно или нещо, за което да съм си казаал „ех, що го няма за моя телефон“. В началото (преди година верно бяше по-зле, но сега вече не мога да си спомня откога не съм инсталирал ново приложение. Пък и благодарение на интеграцията с facebook И twitter почти не ми се е налагало да им ползвам отделните приложения. всичко си идва от ос-а.

 10. 5 март 2012 @ 22:48

  ок, сетих се – игрите и приложенията за деца. колкото има за ipad и iphone – няма нито в андроид, нито в уиндоус.

 11. 5 март 2012 @ 23:08

  Екранът, за срам на Нокия, е тип PenTile (също и на Нексуса). Абсолютно неприятен за текст (черно/бяло).

 12. 6 март 2012 @ 9:56

  Infinite canvas… Точно оня ден гледах лекция на ТЕД на комикс артиста, който е измислил тази концепция.

  Не знам как Майкрософт са я приложили в телефон, но във всички случаи +1 че са вкарали мисъл.

 13. 6 март 2012 @ 11:54

  А иска ли след известен период на ползване дефрагментиране на дяловете?

 14. 6 март 2012 @ 16:37

  Не пиша често тук, обаче линкът към Skype просто ми оправи деня. Само да оправят батерията и white balance-а на камерата и официално детронираме iphone :P)

 15. Алибаба #
  6 март 2012 @ 20:25

  КОлко ти платиха ?
  Нали Епъл нямаха равни?

 16. момчил #
  6 март 2012 @ 20:56

  @ ivgin
  oт днес ъпдейта поправящ бъговете при камерата и батерията вече се разпространява. започна в сингапур и вероятно скоро ще стигне тук.

 17. 7 март 2012 @ 0:09

  Привет, Еленко,

  Интересна (може би?) статия за Windows 8:

  http://www.suntimes.com/technology/ihnatko/10992191-452/windows-8-and-metro-show-true-multiplatform-os-promise.html

  :-)

 18. Peter #
  7 март 2012 @ 13:56

  Хмм… от началото на година го има в България този телефон.
  http://smartphone.bg/smartphones-nokia-lumia-nokia_lumia_800

  Също от толкова се каня да го взема, но като чуя Windows и се съмнявам. Евалата за ревюто, накара ме да отида да го видя на живо!

 19. 7 март 2012 @ 18:26

  Още нещо да вметна – взех моя от Global & Co, имаха го наличен, при стартиране има лого и малко bloatware на T-Mobile Germany, но лесно се преживява.

 20. 10 март 2012 @ 21:38

  Предлагам ти да направиш ревю и на Windows 8 Consumer Preview. Тъй като си заклет Mac фен, ще ми е интересно мнението ти, а то (съдя от последните две твои ревюта) е обективно, поне за мен. :)

 21. Павел #
  11 март 2012 @ 3:09

  От 2 месеца го ползвам, чудесно устройство. Има какво да се желае от app-овете за mango, но е млад пазар.

 22. Peter #
  13 март 2012 @ 8:22

  „Батерията не успя да издържи един цял ден, но Nokia официално признават, че e бъг и се кълнат“

  Едно нещо неразбирам – този телефон го правиха 1 (една) година! и го рилийзват с батерия която неможе да издържи един ден.

 23. момчил #
  13 март 2012 @ 19:26

  @Peter
  1 (една) година! е малко време за създаване на телефон. на nokia ѝ трябваха 8 месеца, за да направи 2 модела.

  точно година след анонса на партньорството с ms, nokia вече има 5 (или 4, зависи от гледната точка) такива.

  потвърждавам, че след ъпдейта батерията изкарва около два дена.

 24. dragi mi smehurko #
  21 март 2012 @ 23:35

  Отдавна не бях влизал на сайта.
  Похвала за ревюто, Еленко. Приятно ми беше да го чета.

  Продължавай все така! :)

  Поздрав най-сърдечен.

 25. mite #
  4 април 2012 @ 17:06

  Често се изказват оплаквания относно броя на приложенията в Marketplace. Струва ми се малко прекалено. Всичко основно си го има. С отлично качество при това. Не разбирам хората кога намират време да търсят, инсталират, че и ползват милионите приложения от AppStore. Абсурдно е. Вдигнете глава от екрана за малко ;)

 26. marerittet #
  9 април 2012 @ 0:29

  Освен това, така се пести батерия.

 27. тихан #
  11 ноември 2012 @ 9:28

  много добро ревю

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS