СКГТ + Паркинги и гаражи = Център за градска мобилност.

Това пише и на хората с електриковите жилетки, които ви дават талоните за Синя зона.

По-добре звучи. Кога ли ще се научат всички публични неща да са и на английски?

Коментари

 1. kyky #
  26 март 2009 @ 14:49

  Добре де, ЗАЩО този напън повсеместно да се дублират надписи на английски?

 2. 26 март 2009 @ 14:55

  „Кога ли ще се научат всички публични неща да са и на английски?“
  всяко публично нещо трябва да се научи да е бъде на английски?

 3. 26 март 2009 @ 16:05

  kyky,

  Представи си, че си чужденец; добрал си се до центъра на София въпреки кирилските табелки и трябва да паркираш. Какво правиш?

 4. 26 март 2009 @ 16:42

  Аз подкрепям тезата на Еленко. В места, претендиращи за туристически центрове като София, Пловдив, Търново, морски и планински курорти, е въпрос на елементарно желание да направиш населеното място достъпно за абсолютно всички гости. В този ред на мисли е правилно не само надписите на магазините за кожени палта в Созопол да са на английски. Да не говорим за пътни и туристически указателни табели. Единствената табела на входа на София откъм бул. Европа, на която пише, че за Истанбул (на латиница) се завива наляво по северната дъга на Околовръстното, е изтрита отдавна. Затова не е чудно, ако видите коли с немски номера на кръстовището на Сточна гара, които се чудят накъде да тръгнат.

 5. 26 март 2009 @ 17:36

  Еленко, наистина си прав. Озни ден слушах интервю с Павлин Димитров, гл. секретар на МВР. Когато водещият го попита защо 99% от полицаите не знаят английски, той се осмели и призна, че това е голяма дупка в системата. И наистина е така. Аз, когато пътувам в чужбина, често контактувам с полицаи, продавачи не билети и др. Очарован съм от англисйкия им, винаги. А веднъж ми се случи следното – връщах се от Лондон. От аерогарата с мен в 88 се качи англичанин. Искаш да си купи билет. Ама уви. Помогнах му. После питаше шофьора как да стигне до Central bus station. Оня щеше да го прати към центъра, щото е чул Central. Добре, че бях там, за да му съдействам. Срамота е. Поне шофьорите на 88 би трябвало да говорят EG.

 6. 26 март 2009 @ 17:40

  А полицаите преди да протестират за висоски заплати, нека да се замислят върху развитието и усъвършенстването на умствените си дадености, а не само телесните. То се оказа, че някои полицаи не могат и да тичат, затова изпускат престъпниците!

 7. kyky #
  26 март 2009 @ 19:56

  Ми ако съм чужденец едва ли ще се окажа в центъра с кола и търсещ място за паркиране. Нещо ще ми говори отвътре, че паркирането в центъра ще е нервна работа. Пък и няма как да не съм чувал, че България е в дълбините на ориента. Ама да речем, че съм там. Първо ще търся някакви указатели за закрит паркинг и когато не ги открия след около час ще се лутам из някоя по-отдалечена част на града проклиняйки тъпата идея да се юрна с кола в центъра. Не мисля, че ще отгатна да си общувам с тип в аварийна жилетка, но дори в такъв случай ще е по-важно дали той да иска да ми помогне отколкото дали мога да му прочета названието на службата. Няма значение какъв език знае или не знае – ако иска, ще се оправим. В Италия и Франция с милионите им туристи да не би всички надписи да са на английски? Ами в Швейцария пък, където всичко го има написано 4 пъти, какво им пречи да сложат и 5ти надпис на английски, а? Идеята ми е, че езикът на табелата е въпрос на идентичност. На чужденците няма да им е проблем да се ориентират, ако имаше указатели на български.

 8. 27 март 2009 @ 1:22

  kyky,пропусна и Испания:)
  Дето пък по летището няма един човек,който да говори английски:)
  Да не кажа,че цялата държава не говори:)

 9. 27 март 2009 @ 9:08

  Когато станем като Испания, можем да си позволим да не познайваме английски. Английският, испанският, френският и португалският са най-популярните езици. Е, изключвам китайския. Далеч съм от мисълта,ч е някой ден ще станем като испанците.

 10. Z. #
  27 март 2009 @ 10:16

  Многобройни табели на български език по никакъв начин няма да помогнат на един турист да се ориентира, освен ако не е донякъде запознат с кирилицата. Думите за летище, авто и жп гара, болница, спирка и т.н. са близки на английски, френски, испански език – както писмено, така и по произнасяне. Испанец, който знае само френски, освен своя роден език, няма да има проблеми в Лондон. За същият ще е все едно дали се намира в София или Токио, ако табелите са единствено на местния език. Остава оринетирането по картинки, но на табелата за Рилския манастир, дори да има съответната международна рисунка, ако не можеш да прочетеш името на местността, ползата остава твърде малка.

 11. 27 март 2009 @ 11:23

  сваляча,ти да не мислиш,че са много напред.
  просто са си тъп народ и това е:)

 12. 27 март 2009 @ 16:02

  Не знам кой колко си уважава езика, но в Брюксел дори табелите, указващи накъде е НАТО, не са на ингилизки, а на френски (OTAN) и фламандски (NAVO).

  Аз лично това, табелите да са на ингилизки, съм го виждал само там дето си го говорят по конституция.

  А за тия дето не моат на връзано куче леб да дадат си има секви карти, брошури и гидове на квито се сетиш езици, така че вместо да се поставя до всяка „кирилска“ табела и ингилизка, по-добре е да се разпространяват подобни печатни гидчета.

 13. 27 март 2009 @ 16:20

  ayreonautiqus, точно пък ти да говориш за уважение към езика…: „ингилизки“, „моат“, „леб“, „секви“, „връзано“, „квито“… да ти го кажа да ме разбереш: айде у село, дека и без табели мое, оти си ги знаете сите 3 улици.

 14. 27 март 2009 @ 16:48

  Бих ти отговорил, но ще се отдалеча много от темата, по която би трябвало да коментираме…па и бръзам за село!

 15. 27 март 2009 @ 17:59

  Не бързаш достатъчно :(

 16. 27 март 2009 @ 20:33

  Градинко, ползването на диалект не показва неуважение към езика. Знак е за нещо друго. Не е критерий за селяния, така смятам. Селянията е душевно състояние.

 17. 27 март 2009 @ 22:11

  Пичове, ама вие наистина ли се взимате толкова на сериозно???!??!?

 18. tzadkiel #
  27 март 2009 @ 22:41

  ya rly

 19. 28 март 2009 @ 8:56

  „Ми ако съм чужденец едва ли ще се окажа в центъра с кола и търсещ място за паркиране.“

  Точно това е проблемът, kyky.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS