Ето ви една „неортодоксална“ публикация.

Първо – преди няколко месеца получих запитване от една позната дали искам случайно да публикувам обява за лаптопа на неин приятел в моя блог, за да го продам. Щото виждала, че там съм успявал да продам разни мои вещи.

Към горното – непрестанно виждам приятели, които публикуват обяви тип „продавам сноуборд“, забележете, във Facebook статусите си!

Второ – гледам си в килера вкъщи – и там е пълно с иначе ценни вещи, които дори бих подарил, само да дойде някой да ги вземе и да не ме занимава с транспорт или изхвърляне. И не съм сам в нуждите от такъв сайт.

Първото ме потресе като нужда (казах не); а второто ме върна към нещо, което съм си мислил открай време – че в България няма читав сайт за обяви.

Всичките са или а) просто кофти, или б) с реклами, контент (?!) и скрит смисъл, или в) оспамнати – нулева модерация; пълни с невалидни оферти; никво доверие или г) работят, но са се превърнали в магазини, от които не можеш да отсееш аканите посредници; пример – Cars.bg и Mobile.bg, които в 90% от случаите съдържат обяви от автокъщи.

Няма сайт, който да помага на хора с конкретни нужди да се свързват с други хора с конкретни нужди и да търгуват.

Ще кажете „като Craigslist“, но там нещата само отгоре изглеждат прости.

Та!

Имам идея + разписан проект (почти техническо задание) за идеалния, минималистичен сайт за обяви, който може да реши проблемите на хората да се оттърват от стари вещи, да намерят други, споделящи хоби или да потърсят обяви за еднократна работа.

Само че ми трябва партньор – програмист.

Идеалният кандидат трябва:

 • Да има интерес в проекта
 • Сам да изпитва нужда от такъв сайт
 • Да има поне 3 години опит с уеб програмиране (php най-добре) и софтуер за управление на съдържанието (CMS) и софтуер за управление на проекти
 • Да може да отделя 4-5 часа седмично за такъв тип работа

Имам опита (+ познания на локалния пазар) и знам как този сайт може да се получи полезен за хората, а оттам и печеливш. Понеже към днешна дата не мога да си позволя да плащам някому (което впрочем превръща проекта в нещо друго и ще позагуби – така да се каже – стартъп ентусиазма), предлагам голо ентусиазирано партньорство, което при първи приходи от проекта се превърне в процентен дял от него за 2-те страни.

Ако изпитвате подобни нужди и несгоди като мен (за обявите), струва ви се смислено, интересно и вярвате, че можете да го направите или да се научите да го направите, пишете ми – еленко ет джимейл дот ком. Нека писмото отговаря на въпроса: защо бих изпрограмирал такъв сайт.

Дис из а бигънинг ов а бютифул френшип.

Cheers!

***

Ново (24 август, 9:13): Благодаря на всички, които ми писаха. Проектът започва.

Коментари

 1. 17 август 2010 @ 19:18

  Трябва ви freecycle в България.

 2. Юлий #
  17 август 2010 @ 20:39

  От всичко казано по проекта най-много ми хареса „минималистичен“

  Между другото, ако разчиташ на ентусиазма на някой програмист не беше лошо да опишеш проекта по-конкретно, те са lazy копелета и колкото по- lazy толкова по-добри.

  п.с. Наслука! <- мисля че описва ситуацията с 1 дума

 3. former #
  17 август 2010 @ 21:22

  да го направим на Пресата а, Еленко
  I think im good enogh. 50/50 ok?

 4. veskovasilev #
  17 август 2010 @ 21:25

  Леле, ако мога да пробутам на някой една шевна машина Сингер, която баба ми е ползвала преди много десетилетия, ще съм много благодарен…

  Успех на проекта!

 5. 17 август 2010 @ 21:28

  Защо ли ми се струва, че дзвера е твоят човек ???

  Иначе used.bg е близо до това, което описваш, но не е минималистичен милия :-)

 6. 17 август 2010 @ 22:24

  Подкрепям идеята и с удоволствие бих се включил с труд като реклама, участие като потребител и каквото и да е друго. За съжаление, не ме бива много в уеб програмирането.

 7. 17 август 2010 @ 22:44

  Няма да е зле да дадеш някакъв линк към разписания проект :)

 8. 18 август 2010 @ 2:02

  http://podariavam.com/

  – без да охлаждам ентусиазма ти… :)

 9. 18 август 2010 @ 9:57

  Драсни един мейл с разписания проект да го видим ;)

 10. 18 август 2010 @ 11:00

  Какво е „разписан“ проект? „Написан“ проект на шопски или някакви подписи са събирани?

 11. 18 август 2010 @ 11:02

  @Michel: podariavam е много зле – пълен с лична драма, крокодилски сълзи и „аз съм по-нуждаещ се, дай го на мен“.

 12. 18 август 2010 @ 11:08

  Michel, освен това 99% от обявите са невалидни – или изтекли, или подаръкът е вече подарен. Толкова ли е трудно да се направи сайта така, че невалидните обяви да не се показват?!

 13. 18 август 2010 @ 11:15

  @ГРАДИНКО – Да бе „да не се показват“ я си представи тоя сайт ако въпросните не се показват. Ще бъде едно голямо смешно :D

 14. jim #
  18 август 2010 @ 11:23

  Еленко,

  защо ти е такъв сайт. Сам го каза – има facebook. Всички така или иначе вече са там. Моля те, обясни ми с какво един такъв сайт ще е по-ефективен от това да отида в еди коя си група и да напиша продавам това и това…или директно в профила си. Не разбирам.

 15. Lubo #
  18 август 2010 @ 11:59

  Идеята за сайт за малки обяви ми харесва! Аз не съм програмист, нито знам да пиша код. Въпреки това разбирам доста от Друпал. Това е CMS много подходящ за целта. Мисля, че няма да е трудно да го направим. Пиши ми, ако имаш интерес.

 16. 18 август 2010 @ 12:10

  CHILIEV – или ще бъде едно малко, но полезно.

 17. 18 август 2010 @ 12:19

  GRADINKO, не ме разбирай погрешно. Аз от позицията на търсещ също бих го предпочел в предложения от теб вариант, но монетата има и друга страна. Ако предлагам нещо и видя в сайта цифром и словом 4 (четири) обяви дали ще се хабя въобще да пускам моята ? Ти би ли го направил?

  Обърни внимание колко интернет магазинченца поддържат асортимент без наличност… просто ей така – за бройката.

  п.п. Но какво разбирам аз. Нали сме дилетанти…
  http://eenk.com/?p=3775#comment-19846

 18. 18 август 2010 @ 12:59

  Благодаря на всички за отзивите и получените кандидатури.

  Дълбоко съм убеден че от подобен сайт има смисъл, защото съществуващите до тук са зле (наблягат на картинки!?) и дори да имате 500 приятели, за нишови, 2-ра ръка неща, това е малка извадка да намерите някой в нужда.

  Освен това, фейсбук не върви да публикувате обяви за услуги? Детегледачки, училище по йога? Фрийленс обяви? Тях къде?

  Предвиждам в сайта да има и обяви за запознанства/секс, където нещата са хардкор и хич не са за Facebook.

  Проектът до момента няма да бъде публикуван, защото е прекалено конкретен и може да доведе до копия.

 19. jim #
  18 август 2010 @ 13:00

  са дай да не се обясняваме в туитър. отговори ми смислено. защо да ползвам твоя сайт, при положение, че фейсбук вече върши същата работа и е една от малкото му наистина полезни функции. наистина ли имаме нужда от още едно нещо, което да заема място, време и усилия само щото ти си се сетил за него малко късно.

 20. jim #
  18 август 2010 @ 13:01

  последното го пуснах, преди да видя отговора.

  чувал ли си за така наречените групи и/или фен-страници много са полезни и ги има всякакви.

 21. 18 август 2010 @ 13:06

  CHILIEV – ами тогава компромис – секция Архив на обявите, където да минаван невалидните. А магазин, който ми показва неща, които не мога да си купя от него, трудно ще ме хване за клиент.

 22. Милен #
  18 август 2010 @ 13:08

  @JIM
  Някои хора нямат профили във Facebook и не смятат да си правят такива. Тъй като гледам при има-няма 500 милиона потребители на Facebook, над 90% от населението на земята няма профил за щастие. Мнозинство сме още и слава богу! Тъй че, идеята на Еленко определено има смисъл. Само дето с обявите за услуги, запознанства/секс нещата нещо се разводняват според мен, защото от кръстоска на eBay с gepime, виж според мен хич няма смисъл.

 23. 18 август 2010 @ 13:09

  GRADINKO – именно компромиса е решението. Дали със секция Архив, дали с някаква фън-ска джава дето да ги показва и крие по желание, дали по друг хитряшки начин… ;)

 24. 18 август 2010 @ 13:13

  elenko – обявите за секс не искат ли отделен сайт (курви.бг примерно). крегс лист в момента някакви объркани момиченца го съдят именно защото техните похитители ги карали там да си публикуват обявите. така една секция внася риск за целия сайт.

  бтв, „курви“ е сред търсенията, които докарват най-много случайни посетители на сайта ми (в един постинг наричам СДС курви). Явно има търсене:)

 25. 18 август 2010 @ 13:21

  Защо да ползваш сайт, при положение, че има Фейсбук:

  1) не всички са във Фейсбук. да, има и такива хора.

  2) ако искам да си продам камшика, примерно, няма да искам да го обнародвам в статуса си.

  3) силно е вероятно като продаваш нещо, вече да си сондирал приятелите си и просто никой от тях да няма нужда от него.

  4) В сайта се предполага, че влизат хора, които търсят нещо. Като си проверяваш Фейсбука, докато чакаш да ти донесат салатата, едва ли ще се замислиш сериозно над статуса на Гошо, който си продава простора за дрехи.

 26. jim #
  18 август 2010 @ 13:59

  1)браво на хората, които не са във фейсбук.

  2) тогава го правиш чрез съответната страница/група и оставаш анонимен

  3) всичките си 500+ „приятели“? едва ли.

  4) отново – групи/фен-страници. тва е все едно да кажеш, че като влизаш в интернет е малко вероятно да се замислиш да купуваш/продаваш. когато обаче все пак се замислиш за това, пишеш в търсачката купувам/продавам и хоп – отиваш в сайт (съответно група/страница) където можеш да правиш именно това.

  уточнение:

  не съм чак толкова крайно настроен към тоя сайт, колкото бихте предположили от коментарите ми горе. просто питам. странно ми е при положение, че има една платформа, която има огромен капацитет за подобен тип услуги, да бъде пропиляна за хората, които цъкат фармвил и си разменят късметчета. еленко сам каза горе – хората си пускат обявите в статусите или в групи и познайте какво – работи! за милионите средностатистически лайняни потребители е много по-лесно да си цъкнат на статуса една такава обява, вместо да си правят нова регистрация в друг сайт. или греша. не разбирам от интернет колкото еленко. признавам си. но се опитвам да разбера. помогнете ми!

 27. 18 август 2010 @ 14:26

  Не мога да разбера логиката на този спам филтър. В последния ми коментар само името на Еленко беше на латиница и въпреки това ми го задържа за спам.

 28. 18 август 2010 @ 14:28

  1) това не адресира по никакъв начин тази точка.

  2) как оставаш анонимен, обясни ми го нашироко, моля.

  3) аз нямам 500. имам 50, да кажем. 50% от тях ги виждам всичките в рамките на 1 месец. С останалите 50% не сме в една и съща държава, така че те отпадат, милите. Така че да, вече съм им казала на всички.

  4) тук откровено не те разбрах.

  Просто не разбирам защо с лека ръка се отхвърля една идея, от която има нужда, щом като няколко човека са питали и мен дали ще им публикувам обяви. A блогът ми не прави и 10% от посещенията на eenk.com. На тези хора какво им става, нали си има Фейсбук.

 29. Юлий #
  18 август 2010 @ 15:02

  Като чета коментарите разбирам, че това което ще се получи е далеч от това което си представям аз:
  1. Да е минималистичен
  2. Да представя малък, не голям списък от относително запазени предмети, които мога да си взема на далавера. Условията за публикуване са строги, а списъците се обновяват с 1-2 продукта на ден.
  3. Да е нещо между life style блог (постове за различните предмети с rrs-и в различните категории т.е да следя категорията, която ми трябва в рийдъра си с превзето инфо, случка за артикула) и сайт за неща втора ръка с добра навигация.
  4. Да се цели в малка група хора, които могат да посрещат нуждите си и живеят и се вълнуват от различните брандове.
  5. Да трупа популярност. Хората, които го ползват са доволни от предлаганите оферти. Освен това им предлага чуство за елитарност („яки предмети за наши хора“), което е само в началото.
  6. Да се разраства с времето. От малък и готин към лайно с кинти (тип сайтове, които наричам „Елвис“). Първоначалните потребители не са доволни от развоя на нещата, „но ние искахме да угодим на всички и не се получи“ и т.н., ако случайно това не се получи си остава малък и готин.

 30. 18 август 2010 @ 15:11

  Gradinko, и аз не знам как работи Akismet. Всеки път ме озадачава.

 31. uv #
  18 август 2010 @ 16:03

  (акисмет разбира кирилица колкото аз вдявам исландски.)

  на хората които не разбират защо трябва нещо различно от фейсбук предлагам въпроса „защо ни е уебсайт след като уеба си отива“ и прилагам линк към Wired:

  http://tinyurl.com/ripwww

  на хората които не разбират защо ни е нещо ново въобще предлагам въпроса „какъв е смисълът на живота“ и прилагам линк към Wikipedia:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Meaning_of_life

  @Юлий: такъв проект няма задължително нужда 1) да е минималистичен, 2) да представя малък асортимент, 3) да е блог, 4) да се цели в малка група хора. По точки 5 и 6 си в противоречие с 1-4 още от началото, но точно там е разковничето на органичния (технологичен) дизайн.

  Мисля има нужда от правилните технологии за комуникация. Въобще не говоря за платформа (хеле пък „прес“), но неща като RSS, мобилен достъп, интелигентна анти-abuse система, колективна модерация + лица-герои в сайта, система за рейтинг/обратна връзка, както и чудовищно отношение към приоритетите в интерфейса и информацията, това са нещата които съм сигурен че ще се търсят..

  Проектът има нужда да 1) изглежда опростено (докато вътрешно е гъвкав т.е. вероятно сложен), 2) да върви бързо върху сървъра си, 3) да се разработва на части и с добро планиране. 4) да образува и следва сюжет, по този начин сътворявайки култура, не задължително насочена към малка група. И 5) да устоява на безскрупулен маркетинг натиск, когато проима стабилна аудитория или започне да дава знаци на успех.

  Досега съм проследил няколко опита да се търсят хора със съвместими с тази етика разбирания. В огромната си част са пропаднали безнадеждно. Задачата е свръх тежка и ме изненадва, че има хора, които са побързали да коментират сякаш темата е ежедневна.

 32. x #
  18 август 2010 @ 17:09

  Направете копие на ebay и без това няма българска версия, уви :<

 33. Юлий #
  18 август 2010 @ 17:35

  @UV – не съм казвал за нещо задължително. Изказах предположение (четейки коментарите) че сайта няма да е това, което си представих като проект. Точките са хронологично във времето и затова си противоречат.

 34. @@@@@ #
  18 август 2010 @ 18:41

  минимълизъм му е майката, добре се е ориентирал Еленко. ХЦИ рулез тхе ворлд =)

 35. Петя #
  18 август 2010 @ 19:22

  Да, направете копие на eBay.

 36. С. #
  18 август 2010 @ 22:24

  FYI, в случай, че не си попадал на него, http://www.prodavalnik.com/ppc/ е много ползван сайт за продажба на старо, особено успешен що се отнася до детски и бебешки стоки. Предимно с женска аудитория. Много е бавен, но доколкото разбирам предстои ъпгрейд.

 37. re #
  19 август 2010 @ 12:09

  Последният добър български сайт за обяви беше Далавера.нет. Имаше истински граждански обяви и съм успявал да осъществя контакти и продам неща на добри и за двете страни цени. За съжаление откакто Импулсе.бг го купи стана спам ферма.

 38. 19 август 2010 @ 17:14

  Има доста такива сайтове вече. Недосатъка, който аз виждам е, че не са ФОСС – free and open sourced.

  Има в САЩ, в Германия, но са все на локално ниво и после идва друга държава и иска пак същото да направи. Сайта трябва да е ОС и модулярен, за да може лесно да се напасва на различните изисквания.

  И аз имам желанието и идеи за такъв сайт, но за сега съм оставил реализирането, защото съм в Германия и тука има алтернатива (http://www.frents.com), която които иска може да използва. Хубав сайт, които описва изобщо идеята за споделянето е http://shareable.net/ . Много неща могат да се направят в тази посока.

  Поздрави,
  Ники

 39. Veche Ima #
  19 август 2010 @ 22:41

  Всъщност, Еленко, такъв сайт има и той се казва 2 неща (http://www.2neshta.com) – има много социални секции (SMSи от снощи, Дочуто, Проследи двулевката и т.н.) Разгледай го и виж колко е семпъл, досущ като Craigslist.

 40. 20 август 2010 @ 0:15

  Veche ima,

  Знам този сайт, но не е хубаво направен, прозрачен и обяснен. И няма критична маса обяви, т.е. ефективност.

  Писал съм им няколко пъти с проблеми, които съм открил – никаква реакция.

 41. 20 август 2010 @ 0:41

  wtf е „гигове“?

 42. Стенли #
  20 август 2010 @ 10:31

  http://www.gumtree.com/ е вашия сайт! преди време беше още по семпъл, сега ме изненада малко как се е разрастнал. има всичко коли, квартити, техники и всичко е user to user

 43. 20 август 2010 @ 12:36

  защо не пробваш първо с готова система и едва след като видиш, че има интерес към идеята, да си платиш за изработката на нещо по-сериозно.
  аз пуснах онзи ден много тясно профилиран сайт за обяви в Испания, като използвах това http://open-classifieds.com/
  опростено е, свободно е и премахването на линка струва 3 евро.
  плюсовете са, че с минимални php познания може да си го преобразиш по твой вкус.
  ако искаш да хвърлиш едно око на сайта ми драсни два реда и ще ти дам адреса.
  поздрави

 44. 24 август 2010 @ 17:43

  ebay.com по дяволите е за тази цел. време е да го открием и като търговци.

 45. A. Cunt #
  25 август 2010 @ 1:12

  Българският ebay e http://www.aukro.bg. По мои наблюдения, ползвал съм го като и като търговец, и като клиент, работи много добре, съществува от доста време и е набрал критична маса. До скоро нямаше такса за листване, което го правеше подходящ и за подаряване на предмети. Но пък не става за услуги.

  Обаче запознанства и секс? Това е някъде по ръба на закона.

 46. 25 август 2010 @ 9:13

  A. Cunt, кой закон?

 47. A. Cunt #
  26 август 2010 @ 15:43

  Ами, не знам. Просто по аналогия с тракерите – ако ги свалят, защото посредством тях хора обменят пиратско съдържание, то и сайтовете с обяви за секс трябва да бъдат сваляни, защото дават платформа за предлагане на нелегална услуга.

  Просто размишления. Надявам се без лошо влияние върху ентусиазма ти за проекта.

  Успех!

 48. 26 август 2010 @ 17:04

  Пиратско съдържание е едно, обява „търся си приятел“ е друго.

  Все пак, имаме свобода на изразяването.

 49. 1 септември 2010 @ 22:54

  FYI, в случай, че не си попадал на него, http://www.prodavalnik.com/ppc/ е много ползван сайт за продажба на старо, особено успешен що се отнася до детски и бебешки стоки. Предимно с женска аудитория. Много е бавен, но доколкото разбирам предстои ъпгрейд

  Продавалникът днес е пуснат май след ъпгрейда, и е вече май само за бебешки неща, т.е. само това са категориите:

  * За бебето и детето
  * За майката и жената
  * За градината, дома и семейството
  * Книги и учебници

  Жена ми и аз имаме идея за подобен сайт на който да се продаваме боклуците след като вече няма да минава номера на Продавалника с ограничаването на категориите.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS