Преди близо година ме поканиха от студентското електронно списание за изкуства и култура „Пирон“ да напиша текст за София както аз я виждам.

След като брой 3 излезе, моят текст София = какво няма в един град е вече онлайн.

Ако знаех, че имам толкова време щях да го обогатя със снимки и да го напиша да се чете по-лесно, но пак е по-добре да излезе, отколкото да седи в главата ми.

(Нямам идея защо в ерата на интернет едно електронно издание излиза на броеве, но е толкова странно, че чак е приятно.)

Коментари

 1. tapanar #
  8 февруари 2011 @ 16:35

  A List Apart също излиза на броеве.

 2. qwedsa #
  8 февруари 2011 @ 16:57

  Нещото, което имаме в изобилие са хейтърите, както се забелязва. Докато не спрем да гледаме само проблемите винаги ще сме недоволни, а тези най-възмутените ги виждаш как си изхвърлят боклука по улицата. Сори, че ти оклепах хвалбата за статията, но погледа през кафявите очила не ми допада никак.

 3. r #
  8 февруари 2011 @ 17:01

  подкрепям @QWEDSA

 4. martin #
  8 февруари 2011 @ 17:47

  аман бе, някой да вземе да напише нещо и веднага изкачат едни с малко по-различно мнение и ти казват, че си хейтър.

  Това, че инфраструктурата в София е отебана от години и и това, че дори в най-централните части тротоарите са кал с парченца плочки, не ме прави хейтър. Това, че имам очи не ме прави хейтър. Това, че имам леко по-високи изисквания за среда извън кочината, не ме прави хейтър.

  Напротив и аз си обичам града много и аз искам да по-добре, никой никого не мрази

 5. С. #
  8 февруари 2011 @ 18:05

  Относно монопола, България все пак има Пловдив, Варна, Бургас, В. Търново. Сърбия и съответно Белград са най-близкия пример за силна централизация, според мен.

 6. 8 февруари 2011 @ 18:09

  С.,

  В Сърбия много култура се случва в Нови Сад.

 7. uv #
  8 февруари 2011 @ 20:51

  Ей докато кажа „сега ще те наплюят че си хейтър“ и .. да.

 8. treesoutsideacademy #
  8 февруари 2011 @ 21:39

  Пирон електронно издание ли е?

 9. treesoutsideacademy #
  8 февруари 2011 @ 21:42

  Аха, да, разбира се!

 10. гошко #
  9 февруари 2011 @ 1:26

  За миенето не си прав: През 2010 миха София доста пъти (докато беше топло), чак ми омръзна да правя снимки на водоноските с маркучите. Дори първият сняг не стана черен, а си остана приятно сив. От тогава обаче се върнахме на старото положение на никого да не му се събират и извозват нахвърляните луга, пясък, пепел от шиганска любов и други материали против хлъзгане, а калта от градинките-паркинги, която се изнася от ползващите ги върху платното се увеличи многократно.

 11. 9 февруари 2011 @ 12:20

  Еленко, браво за статията, страхотна !

  И е вярно, че през 2010 не се миеше с вода в София! Почти никъде в София не е било мито през 2010! Дори за 2009 не съм сигурен!

  А сега ако се разходите по София, може на много места да видите кал, прах и мръсотия по тротоари и по пътища и улици, която е на „възраст“ поне две години и нещо.

  Това с мръсотията в столицата и че тя не се мие редовно е срам за кмета… Така е от години…

 12. martin #
  9 февруари 2011 @ 13:13

  Ако инфраструктурата не се подобри няма много смисъл от много бани. Все едно да кажеш на болен, който има нужда от сериозно лекарство да се къпе всеки ден за да му мине.

 13. MIhail #
  9 февруари 2011 @ 13:17

  Случайно попаднах на статийката и честно да кажа – не ми допадна изобщо. Не че не е вярна, но може да се напише доста по-добре, без излишно оригиналничене и изобилно ползване на чуждици.
  Да вземем конкретен абзац:
  „А то е ясно – реклама с ниско качество навсякъде, нетаргетирана и разпространявана по всякакви нерегламентирани канали. Както казва една позната – ако си премрежиш очите, изглежда екзотично. Но не съм сигурен, че това в комплимент.“
  Някой да ме светне какво значи „натаргетирана“ реклама. Ясно – може би „набиваща се в очи“…
  В случая ни се внушава, че рекламите са дразнещи и натрапващи се, но е казано по супер дърводелски начин, чрез използване (за тези , които не знаят) на английската дума таргет (мишена). Да не говорим, че „натаргетирана“ и „разпространявана“ всъщност обясняват едно и също нещо. Все едно да кажеш: Един топъл и горещ хляб. А и съдейки по заглавието на статията, едва ли пък проблема с рекламите е точно най-наболелия в столицата.
  Изобщо слаба статия, с опит за оригиналничене, тромав словоред и тафтология на места, показващо голямо желание, но неподкрепено с достатъчно лексикални умения.
  Искрено се учудвам, че това нещо е публикувано даже в списание…

 14. Gavril #
  9 февруари 2011 @ 13:26

  Еха, Михаил, предпоследното ти изречение описва чудесно твоя коментар :)
  Статията е страхотна, следва да се прочете по два пъти и всеки да отдели малко време да помисли.
  Аз си обичам София и не бих я менкал за почти нищо друго :)

 15. MIhail #
  9 февруари 2011 @ 13:33

  Гаврил, ако на тебе ти трябва двукратен прочит, за да разбереш за какво се говори в произведението, то тогава и дедо Боже не може да ти помогне.
  Иначе София и аз си я обичам ;)

 16. 9 февруари 2011 @ 14:07

  Mihail,

  Под „нетаргетирана“ имам предвид реклами на багери на билборд в центъра на София.

 17. MIhail #
  9 февруари 2011 @ 14:24

  Разбрах какво искаш да кажеш, въпроса ми беше метафоричен. Статията е вярна, но не добре оформена. С малко усилия може да стане доста по-добре.

 18. Gavril #
  9 февруари 2011 @ 17:50

  От името на всички, благодаря на теб, Михаил, за конструктивната критика :) А след претенциите, не следваше ли малко по-оригинално да се заядеш ? :)

 19. Mihail #
  9 февруари 2011 @ 21:41

  Пак заповядай Гаврил :)
  Аз претенции нямам, далеч съм от мисълта и да се заяждам. Обаче ще видиш, че следващата творба на автора ще бъде по-добра точно заради „заяждането“ ми. Зашото докато само ахкате и охкате колко прекрасно е написано (а то не е), той ще си тъпче на едно място.

 20. uv #
  9 февруари 2011 @ 23:30

  нетаргетирана означава с неясна или зле преценена аудитория ‘баси.
  малкото знание крие големи опасности..

 21. MIhail #
  10 февруари 2011 @ 8:58

  UN, сърдечно благодаря, че беше така любезен да ме светнеш какво точно означава думата! Никога нямаше да успея сам да се сетя.
  Айде останете си със здраве…

 22. Ева #
  10 февруари 2011 @ 11:07

  Критиката не прави хейтър от човека. Напротив – би трябвало да си даваме сметка какво можем да променим ние и какво не… И аз си обичам града, ама какво от това? Живяла съм и в двете гореспоменати столици – Белград и Будапеща. База за сравнение няма.Липсата на каквато и да било инфраструктура тук е истински шокираща. Липсват лесно-достъпни и поддържани места за разходка, за разтоварване, за спорт, за културни мероприятия. Градът е неприветлив, кален и мръсен. До определени места не би могло да се стигне изобщо с градски транспорт, да не говорим за инвалидни или детски колички. Миенето на улиците е в графата „без коментар“.
  Самата аз, заедно с още 3-ма човека, пенсионери сме единствените, които поддържаме пространството около кооперацията чисто (от общо 40 апартамента)…е, ай стига бе – не става така – малко самокритика и повече бачкане…

 23. 10 февруари 2011 @ 14:03

  Бонуси за спортни залози Онлайн Покер Тексас холдем и Казино.

 24. r #
  10 февруари 2011 @ 15:42

  @kaka27 общо взето каза всичко важно

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS