Преди 18 месеца написах Mac OS X за начинаещи – гид, който описва какво да правите, ако сте нов в света на Macintosh.

Прочетох го и заставам зад всичко, което съм казал тогава; дори работните ми навици не са се променили. Но е време да го допълня с новите програми, които съм открил и възможностите, които дава Mac OS X 10.6 или Snow Leopard.

Всички програми по-долу са безплатни.

Вградени функции

Като цяло Snow Leopard е малко надграждане над Leopard (10.5) като външен вид, скорост и функции. Единствената причина да ъпгрейднете до последна версия ще е приложния софтуер. За Snow Leopard се програмира по-лесно и скоро новите версии на програмите няма да са съвместими с 10.5. Но ако си работите ОК на 10.5 и се чудите дали да ъпгрейдвате, недейте. Ако сте на 10.4 Tiger – действайте.

Preview има най-после анотации (възможност да оставяте бележки по файлове) и малки диаграмки. Това почти са измества OmniGraffle от работата ми. Менюто с анотациите се пуска като щракнете на моливчето горе и в дясно. Друг вариант е да използвате Skim.

iCal има приятна интеграция с Google Calendar, което ми позволява да си спазя правилото си никога да не ползвам офлайн софтуер за онлайн неща и онлайн софтуер за офлайн неща.

Официалния българо-английско-български речник също е супер.

Лична работна среда и продуктивност

Аfloat е разширение, което ви позволява да закотвяте произволен прозорец над другите или да го правите прозрачен. Удобно е когато работите с файлове и папки, които не искате да изчезват от погледа ви. Присъствието на програмата се разбира по наличието на още няколко команди в менюто Windows.

AppTrap изчиства асоциираните файлове към дадена програма, ако я изтриете. Те принципно не пречат, но така изчистването е тотално. Програмата работи на заден план и се активира само ако изтриете нещо от папката Applications.

Camouflage скрива иконите на десктопа с 1 клик. Хубаво е, ако искате да си покриете бъркоча преди презентация, за да не лъснат работните ви файлове на проектора.

Dropbox е услуга + софтуер за Mac, PC и iPhone. Създава ви виртуална папка онлайн, която се представя като „реална“ на колкото устройства решите и е най-лесния начин да си пазите работни файлове винаги близо до вас, без да ползвате флашки. Горещо препоръчвам.

Fluid прави отделно Mac OS X приложение от сайт, който му зададете. Аз например го ползвам за вътрешната ни bug tracking система, която ми е по-удобно да е в отделно браузъроприложение.

Firefox е предпочитания браузър за мен, защото версия 3.6 е драстично по-бърза от Chrome за Mac, а най-бързото нещо на света – Safari няма приставки. Винаги съм се старал да ползвам минимум приставки и тези, но в момента ползвам: Bulgarian Dictionary за проверка на правописа, Echofon за Twitter клиент, Firebug за работа и Tree Style Tab, за да виждам повече прозорци и повече от сайтовете на един екран.

Уча се да ползвам Google Tasks, защото са еднакви на всички платформи и имат приятна мобилна версия.

Не знам защо, но повечето мишки, които не са произведени от Apple или са много бързи или много бавни под MAC OS X. С Mouse zoom правите фини настройки на скоростта на курсора.

Namechanger е програма за масово преименуване на файлове. На мен ми помага при създаване на галерии с изображения.

Superduper! е по-добрият софтуер за backup на данните ви от вградения Time Machine. Разликата е в това, че прави bootable (такова от което може да заредите) копие на твърдия ви диск. С други думи – ако диска на компютъра ви гръмне (рано или късно ще се случи), вие може да вържете въшен USB диск и да заредите точно копие на стария ви диск на вашия компютър с гръмнал диск. Горещо препоръчвам. Не знам за вас, но аз живея постоянно с мисълта, че диска ми ще си замине утре.

Оpenoffice.org 3.2 е значително по-бърз, ако не сте ъпгрейднали – действайте. Напомням, защото OpenOffice има тегав ъпгрейд процес и никакви нотификации по въпроса.

VUE (Visual Understanding Environment) е програма за диаграми, която има Linux версия и мога да споделям файлове с колегите в офиса, които са на Linux.

XMIND пък е mind mapping софтуер, който ми помага при структуриране на неща като нови проекти или съществуващи функции и процеси. Също има версия за Linux и Windows.

Графика, видео, звук, интернет

ffmpegX е графичен интерфейс за един от най-мощните безплатни пакети за видео де/кодиране. Ако Quicktime се закашля или искате да конвертирате видео файлове към други к/сек или екзотичен формат като Flash Video – това е решението. Shareware е, но дразнението е един диалогов прозорец в началото, който ви кара да дарите пари. Ако нещо не става, пробвайте MPEG StreamClip.

Get Lyrical ще издири всички текстове от песните в iTunes библиотеката ви и ще ги вгради в ID3 информацията на файла. После – караоке.

Handbrake кодира видео файлове (и DVD-та) със скоростта на светлината, защото е 64-битова.

jdownloader прескача опашките от популярни хостинг сайтове като RapidShare или HotFile, т.е. нареждате файловете там, те си се теглят като им дойде времето. Тегаво е, защото е Java приложение и си има съответния тегав интерфейс.

Мovist е изненадващо по-добър плейър от VLC. Особено добре се справя със субтитри и с големите HD файлове – MKV.

Paintbrush е по-добра от версията за PC. Ако ви трябват слоеве обаче, ползвайте Pinta (само където е с интерфейс за Linux).

***

Това е всичко, приятели. Какви програми ползвате вие?

(За да избегнем вечните войни, пак да кажа, че ако ползвате PC или Linux, сте взели най-правилното решение за вас.)

Коментари

 1. boddhi #
  26 март 2010 @ 16:49

  Eclipse, Coda, TextWrangler, Tweetie, Quicksilver (опитах с Alfred, но не е моя app launcher).

 2. юлий #
  26 март 2010 @ 16:51

  До тук си харесах MouseZoom и SuperDuper, за които благодаря ! Другите или ги ползвам или не ми влизат в употреба.

 3. 26 март 2010 @ 16:55

  Preview е изненадващо мощна програма: рязане, корекция на цветове, махане и добавянена страници в PDF …
  QuickTIme е полезна за рязане на клипчета, а за iMoviе да не говорим :)
  това се сещам от безплатните…

 4. юлий #
  26 март 2010 @ 16:56

  А да. Освен посочените от BODDHI аз ползвам TextMate. С възможността за бъндъли става брутален.

 5. 26 март 2010 @ 17:06

  Добавям още малко полезни програми, all free:

  MindNode – за mind mapping (www.mindnode.com)
  Tweetie – за Twitter в меню бар-а (www.atebits.com/tweetie-mac)
  Disk Inventory X – за да не се чудите защо няма празно място на харда (www.derlien.com)
  AppCleaner – нещо като AppTrap, т.е. за деинсталиране на програми, widgets, extensions и т.н. (http://freemacsoft.net/AppCleaner)
  Cyberduck – много добър FTP клиент (http://cyberduck.ch)
  Google Chrome – най-добрият браузър за Мак според мен, особено с extensions (www.google.com/chrome)
  Mendeley Desktop – ако правите research и ви е яд, че не може да си сортирате PDF пейпърите, това е за вас (www.mendeley.com)
  NVU – понякога ми трябва супер семпъл HTML editor, нещо като добрия стар Front Page (http://net2.com/nvu)
  OmmWriter – ако искате да пишете с вдъхновение, няма друга такава програма (www.ommwriter.com)
  Transmission – супер бърз и лек торент клиент (www.transmissionbt.com)
  Quinn – Тетрис за Мак (http://simonhaertel.de)

 6. Боби #
  26 март 2010 @ 17:34

  NetNewsWire (http://www.newsgator.com/) за RSS, има (непълна) интеграция с Google Reader, Vox (http://www.voxapp.net/) за слушане на музика във формати, които iTunes не поддържа.

 7. Perkele #
  26 март 2010 @ 17:42

  подкрепям препоръката за Mendeley

  за проста обработка на картинки ползвам mtPaint http://mtpaint.sourceforge.net/

  за повече – The GIMP http://www.gimp.org/

  за схеми и какво ли не – Inkscape http://www.inkscape.org/

  за таблици – Gnumeric http://projects.gnome.org/gnumeric/

 8. lanzz #
  26 март 2010 @ 17:50

  google chrome 5 бета – каквото и да разправяш, няма по-бавно от FF 3.6, още със стартирането се чувствам като малко дете на плажа

  terminal, preview, ical, address book – без тях не може, и са учудващо компетентни

  textmate – първият GUI редактор, който не ми лази по нервите (иначе – vim)

  adium – понякога лази по нервите, но като цяло е най-добрия IM на разположение

  transmission – :D

  sun virtualbox – когато не може без win…

  ssh keychain – мак решението за ssh key agent

  jumpcut – стек за клипборд

  sketchup – безумно интуитивен интерфейс с невероятно полегата learning curve, учудващо колко често влиза в употреба за най-невероятни неща

  movist – да имах три ръце, три thumbs up щях да му дам. а е още бета!

  изненадващо – microsoft office 2008 – не съм пробвал още OOo 3.2, но 3.1 е изумително тромав. така или иначе, до офиса рядко се опира.

  the unarchiver – пъргав и ненабиващ се на очи, перфектния разархиватор

 9. 26 март 2010 @ 18:04

  http://www.xs4all.nl/~loekjehe/Split&Concat/

  е гигапрграмата за разделяне и архивиране.
  classicFTP е най-простия фтп клиент

 10. maxx #
  26 март 2010 @ 19:18

  Songbird – защото свири БГ радиата и знае какво е FLAC за разлика от iTunes.

  Airfoil – защото Songbird не може да „пее“ на AirPort Express.

  Postbox – защото е ПО-ДОБЪР от Mail.

  FileMaker Pro – определено много добро ако няма да правиш огромни неща (за огромните си има други решения).

  Daylite – „Mac Business Starts Here“, казват на сайта и според мен са прави.

 11. 26 март 2010 @ 20:14

  Поздравявам Еленко, че действа в правилната посока да ориентира новите Mac потребители най-вече към вградения софтуер, в който откривам полезни и неизветсни досега страни всеки ден. Все пак, не бих определил гайда като за „напреднали“, защото предполагам, че повечето от „напредналите“ вече знаят за изброените възможности.
  Стремя се да инсталирам минимално количество допълнителен софтуер. Всъщност, ето най-важните допълнителни приложения, които съм инсталирал, включително и платени:
  – Aperture (3, но все още пазя и 2). Идеален софтуер за по-професионалните нужди на любителя фотограф. Доста повече от iPhoto и точно това от Photoshop, което ми трябва.
  – AppFresh – следи за нови версии на приложения
  – CyberDuck – лек FTP клиент
  – DaisyDisk – визулано представя съдържанието на всякакви носители
  – iSkysoft Media Converter – превръща всичко във всичко
  – Parallels 5 – за Windows приложенията, без които не можем. Горещо препоръчвам Crystal mode.
  – AppCleaner – подобна на AppTrap и AppZapper
  – Movist и VLC – ясни
  – Plex – ултимативният меден център
  – Super Docker – фини настройки на дока и не само
  – ScreenFlow – за скрийн-рикординг
  – FinalCut Pro – когато iMovie не стига (при мен, рядко)
  – SecondBar – дупликира менюбара на втория монитор
  – Scribbles – по-добър и по-забавен Paint с поддръжка на слоеве
  – TeamViewer – за римоут съпорт

 12. 26 март 2010 @ 20:29

  Deezel, изброявам безплатни програми. Ако си професионалист, едва ли трябва някой като мен да те ориентира в софтуера за видео монтаж.

 13. 26 март 2010 @ 21:04

  Съвсем прав си, всичко идва от факта, че „професионалист“ и „напреднал“ са доста абстрактни понятия. :)

 14. пц #
  26 март 2010 @ 23:25

  Пффффф, това е отвратително. Толкова фенбойс на едно място. Крайно време е да потроли някой малко.

  Here it goes:
  Това заради което аз харесвам OS X е голямото разнообразие от игри, което различните вендори предлагат.

  Въпреки че скоро ще се уредите със Стийм…

 15. 27 март 2010 @ 0:14

  благодаря ви хора, аз съм на 53 и от седмица съм с нов макпро много ми харесва и нокога няма да погледна уин.

 16. Perkele #
  27 март 2010 @ 0:27

  бях писал коментар за това, което аз ползвам… или се е загубил или програмите не са били „достойни“ да са тука…

 17. 27 март 2010 @ 1:13

  AppZapper, за чистене на програми.
  OmmWriter, когато имам нужда от уединение за писане.
  TouchMouse, за Remote контрол от iPhone-a :)
  Coda
  Tweetie, Twitter клиент.
  Suitcase, за организация на шрифтовете.

  Не ползвам MS Office или OpenOffice. Привърженик съм на iWork.

  smcFanControl, да гледам какво правят вентилаторите (заедно с iStatPro)
  И разни други традиционни програми като CreativeSuite-a etc..

 18. Deyan #
  27 март 2010 @ 4:56

  Boxee – страхотен медиа център, който позволява да се гледат 1080p HD видеота без да насичат и има прекрасен интерфейс. Алтернатива на него е Plex който също не е лош.

  TeamViwer – чудесно vnc ако искате от разстояние да управлявате други windows или mac машини. Изключително лесен за употреба.

  VirtualBox – не-лоша алтернатива на Parallels и Fusion.

  FileZilla – за мен лично по удобен за ползване ftp client от CyberDuck

  Всички от горе посочените от мен програми са безплатни.

 19. 27 март 2010 @ 7:42

  2 програмки без които не мога:

  fresh – http://www.ironicsoftware.com/fresh/ – показва ти последните 10 отваряни или свалени файла + можеш да „закачаш“ такива, които да стоят там постоянно. Файлове, които използваш често, но не искаш да блъскаш по десктопа;

  1password – http://agilewebsolutions.com/products/1Password – за съжаление платена, но си струва всеки цент. Пази всички възможни пароли и сайтове + има версия за iPhone

 20. 27 март 2010 @ 8:28

  абе момче по какви пътища стигна до извода че флашвидео е екзотичен формат, да не би да е чрез медитация.. тва е голяма глупост ;)

 21. Alex #
  27 март 2010 @ 11:41

  – Textmate – много добър редактор за код,
  – Espresso – Редактор за HTML, CSS и друг код подържащ Zen coding. Има и вграден FTP клиент. За уебсайт билдъри – дис из дъ шит!
  – arRSync – прост но железен rsync front-end за синхронизация на папки и backup
  – Mozilla Thunderbird – по-добър от Mail и работи добре с електронните подписи. Вече и с табове!
  – Google Quick Search Box – последно, но не по важност! Quicksilver е почти мъртъв а това е продължението му но от Google. Много по-добро стабилно и бързо. Веднага индексира нови програми и тнт. Нещо като spotlight на стероиди.

 22. 27 март 2010 @ 14:03

  Tweetie всъщност не е безплатно, но го имаше в последния MacHeist.

  Celestia е безплатна, и версията за OSX хвърчи, понеже ползва графичния ускорител. Ускорява като.. ускорител. Просто идеална програма за цъкане по летищата и изумяване на случайните зрители.

 23. Bo #
  28 март 2010 @ 11:09

  PS3 Media Server – безплатен сървър, който стриймва видео (и не само) до PS3 и Xbox 360 конзоли. Със субтитри.

  muCommander – файлов мениждър, подобен на Total Commander (Windows) и Midnight Commander (Linux).

 24. Perkele #
  28 март 2010 @ 11:20

  като се спомена Celestia, та да допълня – stellarium

 25. 28 март 2010 @ 18:07

  Пич ‘а най-бързото нещо на света – Safari’ НЕ Е най-бързото нещо на света (защото си го прочел на официалния сайт за Safari), а защото НАЙ-БЪРЗИЯТ BROWSER на света се нарича Opera. Образовай се !!!

 26. Леко учуден #
  28 март 2010 @ 22:28

  Да проплача (пак), че няма кирилица спелчек за Офис 2008.

 27. леко учуден #
  29 март 2010 @ 13:09

  само да докладвам, Postbox eужасно бъгава при мен, инсталирах – трих инсталирах – постоянни грешки ми дава и немедлено се отказах.

 28. леко учуден #
  30 март 2010 @ 9:14

  последно препоръчвам горещо Secrets , интегрира се в Сис Преф и дава огромно количество скрити функции на програмите – http://secrets.blacktree.com/
  изключително е !

 29. boko #
  3 април 2010 @ 13:07

  хубавото на Мак е, че има (почти) всичко нужно
  тези програмки са излишни..

 30. Дара #
  8 април 2010 @ 12:56

  Get Lyrical e су-пер.

  И след като всички препоръчват TextMate, ще го пробвам, TextEdit ми лази ужасно по нервите. Блях.

 31. Боби #
  12 май 2010 @ 22:28

  Steam (http://store.steampowered.com/) вече е достъпен от Mac, а до 24-ти май Portal е безплатен.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS