Чета притеснително малко книги, но си го извинявам с факта, че опуквам доста други и подбрано качествени неща – 3000 новини/статии на месец, според статистиката на Google Reader. Имам широк спектър и обхват, което (силно се надявам) да компенсира плиткостта, която носи нечетенето на дълбоки форми като роман или книга.

Бих си купил Kindle (любими хора го препоръчват), ако Amazon продаваха електронни книги за България.

Както и да е, въпрос на време.

Днес една позната ми писа и с тъга разбрах, че любимия ми писател – Джеймс Греъм Балард е починал в неделя.

Не че съм чел много автори, но не съм срещал друг писатал, който да ми допада така. И съм донякъде горд, че го открих сам и случайно. За ориентиране, учебникарското определение за Ballardian е:

resembling or suggestive of the conditions described in J. G. Ballard’s novels and stories, especially dystopian modernity, bleak man-made landscapes and the psychological effects of technological, social or environmental developments

Човекът пише социална фантастика. Не толкова космически кораби, лазери и защитни полета, а какви ще бъдат отношенията на хората в бъдеще.

Ако не сте чели Ballard, препоръчвам ви горещо Super-Cannes – любимата ми книга за всички времена. След това Crash (бъдете готови за сексуални перверзии), а след това – за напреднали – късите му футуристични разкази писани през 70-те.

Не смейте да гледате филмираните Crash на Кроненберг или Empire of the Sun на Спилбърг преди да сте прочели книгите.

Погледнах ей така просто от любопитство и в постната ми библиотека няма нито една негова книга, без спомен на кой съм ги дал. Ако вие (о, недобросъвестни приятелю или приятелко) ме познавате извън блога и съм ви давал книга на Балард, моля – върнете ми я :). Моля. Сега тепърва ще се преиздват, но все пак…

Балард е неизвестен в България, защото не е превеждан. А защо не е превеждан – не знам. Преди време правих справка и единствената негова книга на български е биографичната Empire of the Sun / Империя на слънцето. Не знам какъв е преводът, но не завиждам на преводача. Преди да подхванете негова книга, имайте предвид че английският му е много сложен, не само защото е англичанин. Но не се отчайвайте. Ще научите много нови думи, конструкции, чувства.

Неговите книги са повлияли и много музиканти. От Joy Division, които са кръстили песента The Atrocity Exhibition на негов роман от 71-ва, до Kode 9 – собственика на Hyperdub, който издава и сочения за великан Burial. Flanger, една от най-любимите ми групи е кръстила един от албумите си на разказ на Балард – Inner Space/Outer Space. За тях списание Wire пише, че няма да има момент във времето, в който музиката им да не звучи като изпреварила времето си.

Хубав post-mortem за Балард има в Evening Standard.

Почивай в мир.

Коментари

 1. Стенли #
  22 април 2009 @ 2:02

  Страхотен пост *иконката от Skype с покланящото се човече*!

 2. 22 април 2009 @ 12:25

  Еха, не знаех, че някой още пише смислена фантастика. Ще си го поръчам.

 3. oj #
  22 април 2009 @ 14:25

  Откога търся нещо подобно за четене. Заинтригува ме. Ии…жалко за човека..

 4. 22 април 2009 @ 16:47

  Мда, Ballard е повлиял на доста дарк post-punk/new-wave банди. Бруталното прото-електро \“Warm Leatherette\“ на The Normal (a.k.a. Daniel Miller) е направо сбит преразказ на Crash в 3 минути.
  Първият албум на John Foxx \“Metamatic\“ от 1980 е може би най-близкото нещо до книгите му като тематика и атмосфера.
  Ранните The Human League също доста се увличат по Ballard.
  David Bowie, Gary Numan, etc.. и това са само до ранните 80\’s.

 5. Vesu #
  23 април 2009 @ 12:30

  Безкрайно уважение след този пост от мен за Еленко!

 6. 24 април 2009 @ 18:54

  Само Empire of the Sun съм чела, a е супер малкият Christian Bale в ролята на Джейми във филма. Сигурна съм също, че имаше разказ на J.G. Ballard преведен в един сборник британски разкази ли бяха, нещо такова. Не мога да си спомня защо го свързвам с Blade Runner обаче…

  Една моя бивша работодатела казваше: Не давам книги, защото са придобити по същия начин:)

 7. Badger #
  26 април 2009 @ 15:42

  Не тъжи че една или друга книга не е преведена. Забелязал съм, че преводачите понякога се пропускат параграфи, особено ако са по-философски и трудни за превеждане.

  Амазон всъщност продават книги за БГ, но чрез субсидайъри – mobipocket.com. Там има и софтуерен рийдър за смартфони, който чете техния DRM формат.

 8. hajipetkonikolov #
  27 април 2009 @ 21:45

  Чувствах се по същия начин когато си отиде Ъпдайк – единственият автор, който трайно остана в съзнанието ми .

 9. текумсе #
  11 август 2009 @ 10:12

  Мина прилично време така че мисля вече е удачно да сложа и едно негативно мнение, което нарочно задържах в началото. Първо за пръв път срещам някой да слага Балард в категория фантастика. Има доста социални фантастики от класики като 1984, 451 по Фаренхайт или пък съвременника на Балард – Вонегът. Не разбирам какво е по-фантастичното на Супер Кан от средния криминален роман. Второ Балард е адски старомоден като писане, грубо казано недодялан. Липсва му лекотота на писане и владеенето на емоционалната градация на читателя на съвременните писатели като примерно Кинг или Гришам. Ако ще го сравняваме с фантастика пише по-скоро като Филип К Дик отколкото Ханлайн. Лично на мен това ми е много дразнещо, особено за книги публикувани 21 век като Супер Кан. Не очаквайте да можете да прочетете книгите му на един дъх. Трето за мен Супер Кан беше напълно предсказуема и с нищо незапомняща се книга.

 10. Ivo #
  20 декември 2010 @ 17:29

  Еленко, тъй като най-вероятно си добре запознат, можеш ли да споделиш дали е излизало нещо друго на Ballard на български освен Empire of the Sun?

 11. 20 декември 2010 @ 18:16

  IVO,

  мисля че не.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS