Започнах да харесвам ОББ откакто спрях да им ходя по клоновете. Но когато електронното им банкиране не бачка с дни (вижте горе), пак започнах да ги мразя.

Стартирането на електронното банкиране в ОББ отнема 3 дни да се сключат договори и да се подпишат някакви неща, после да ви дадат пликче с парола, която се оказва всъщност потребителско име… После да си издадете сертификат под Internet Explorer, който после си го копирате на файърфокса… Толкова беше сложно, че съм забравил как ставаше. Помня, че една цяла сутрин прекарах, копирайки файлове и налучквайки пароли, четяки тяхните мъгляви инструкции.

Като стане, после разбирате, че за да ползвате т.нар. активни операции в банкирането, трябва всеки път да се идентифицирате с парола, изпратена по SMS. Но понякога SMS-ите не идват. Като се поизнервите и изпратите заявка за нов SMS с парола, пише, че стария важи. Като дойдe SMS-а, сесията е изтекла и трябва да въведете нов.

Дори да влезете, данните за кредитни карти ги няма супер често. Понякога не можете да си видите дори трансакциите. Copy/paste в интерфейса на банкирането? Абсурд. Вече помня IBAN-ове и номера на карти като за световно.

А понякога сайта казва просто: Грешка!

Та, въпросът ми е – има ли банка със смислено електронно банкиране?

Изискванията ми са:

– Да работи под Firefox.

– Да не изисква чудеса от храброст, за да се подкара.

– Да се идентифицира човек лесно, при хигиенните норми за уеб сигурност.

– Все пак да работи.

 

Благодаря ви!

Коментари

 1. 11 август 2008 @ 17:15

  Засега се справям много добре с Райфайзен и сравнително добре с Булбанк. Булбанк изискват повече чудеса от храброст… Но в крайна сметка от сертификати не можеш да се отървеш.

 2. 11 август 2008 @ 17:17

  Този скрийншот… Кой OSX е това – на Леопард май вече му изчистиха раирания фасон, нали? Или бъркам? Мързи ме да си вадя лаптопа.

 3. 11 август 2008 @ 17:36

  Имам карта на Райфайзен, но така и не успях да си активирам онлайн функциите. Цяла вечер и аз писах хиляда номера и имена и подробности, безрезултатно. После ми казаха да я активирам от банкомат, но пък се оказа, че трябвало да бъде банкомат на Райфайзен, а те не са на всеки ъгъл. Пълна е-банка, за това и цакам кеш.

 4. sstefanov #
  11 август 2008 @ 17:53

  Пощенска. Супер учудващо за мен, работи от раз с Firefox и Linux. Като го видях, направо не повярвах на очите си. Модерно web приложение в българска (гръцка, всъчщност) банка.

 5. Monineta #
  11 август 2008 @ 18:07

  Виждала съм електронното банкиране на доста банки. Препоръчвам ДСК. Има много трески за дялане, но е най-доброто според мен. Доста от операциите не изискват сертификат и определено работи под Firefox.
  А за ОББ – всеки ден преживявам същата идиотия. С една приятелка стигнахме до извода, че електронното банкиране на ОББ работи с работното време на банката :) Особено по отношение на информацията за кредитните карти.

 6. 11 август 2008 @ 18:08

  Булбанк засега ми работи ок. Никакъв проблем с Firefox. С Пощенска се изтормозих докато пусна банкирането и още не ми работи.

 7. baiPesho #
  11 август 2008 @ 18:12

  Спомням си колко чудесно беше всичко с bankofamerica.com миналото лято.

 8. 11 август 2008 @ 18:18

  Имам поглед само върху ДСК Директ-а и „е-банкирането“ на ПИБ.

  Но определено при ДСК нещата изглеждат добре, кофти е че дебитните им карти не могат да се ползват за плащане на ПОС, но с кредитните няма проблеми.

 9. jd #
  11 август 2008 @ 18:34

  Ползвам банкиранията на Пощенска и на Прокредит. С първите има грижи, но работи под FF. С Прокредит никакви грижи и си работи перфектно.

 10. 11 август 2008 @ 18:48

  International Asset Bank – отвратителен интерфейс, създаден от тинейджър програмист; елементарни функционалности; но пък работи с FF. След редизайна на сайта от Netage не съм ползвал системата, затова не съм сигурен дали не е променена. Но доколкото помня, банкирането не беше част от редизайна.

 11. 11 август 2008 @ 18:55

  дск директ e прилично :)

 12. 11 август 2008 @ 19:06

  Централна Кооперативна – не ми бяха хрумвали даже проблеми като гореизброените.

 13. 11 август 2008 @ 19:30

  ДСК директ е добре , за разлика от клоновете им

 14. 11 август 2008 @ 19:55

  Проучвах и аз преди време – ЦКБ са единствените, които предлагат следните неща на едно:
  – нормално онлайн банкиране;
  – възможност за УЕП (можеш да си направиш директно при тях);
  – няма безумни такси за транзакции и подобни неща;
  – имат много добро обслужване в офисите си.

 15. 11 август 2008 @ 20:15

  Още един глас за ДСК Директ. Използвам ги близо две години и съм доволна. Имат денонощен съпорт и са винаги много учтиви.

 16. boko #
  11 август 2008 @ 20:19

  Булбанк – Добър (3,50)
  ОББ – Добър 4,25
  Райфайзен – Мн. добър 5
  ЦКБ – Отличен 5,75

  :-)

 17. kmn #
  11 август 2008 @ 20:53

  на Алианц работи ок с Линукс и ОгненаЛисица. ползвам го от години, секюрити-то е на прилично ниво.
  давам 5 от 6 точки.

 18. 11 август 2008 @ 22:31

  ProCredit – онлайн банкиране като слънце. Досега не съм имала проблеми с тях. Минус е, че понякога информацията се актуализира със закъснение, но пък иначе работят с ТАН-ове, което не те ограничава до 1 компютър.

 19. 11 август 2008 @ 22:32

  работя ежедневно с Алианц, Булбанк, Интернешънъл Асет, ПИБ и Юнион Банк, за лични и фирмени финанси. Алианц са безусловен първенец, трудно ми е дори да повярвам, че съществува система, създадена да върши работа без никакви напрежения, да създава и пази образци, да ти дава всякакви справки, да управлява и кредитни карти, да оторизира без излишни грижи, но с нужното ниво на сигурност, добър съпорт в мизерно малкото пъти, когато се е наложило да го ползвам, и всичко това под FF. най-зле са наистина Интернешънъл Асет, с които се борят ПИБ, точно заради малоумния и адски юзър-нефрендли интерфейс. Булбанк и Юнион ги класирам почти наравно, с лека преднина все пак за Юнион от гледна точка на бързината, с която виждаш извършените операции.

 20. 11 август 2008 @ 22:43

  Дрезднер Банк :)
  Работи даже и под Опера и Сафари. Активирането на услугата изиска едно посещение на офиса.
  Преди години (около 5), исках да си активирам онлайн банкирането към ПИБ и посетих техен офис. Първото изречение съдържаше около две до три крачки. Общо указанията бяха около 7-8 изречения. Учтивата дама ме загуби още на първото … И до ден днешен не съм го активирал.

 21. smiling #
  11 август 2008 @ 23:02

  Под Линукс и FireFox Пощенска се справят доста добре и съм доволна. Единственият проблем идва ако трябва да се прави банкиране през един компютър с две банкови сметки, защото под FF не може да се сменя сертификата. Но за осблужването на една сметка от компютър е прекрасно.

 22. marerittet #
  12 август 2008 @ 1:00

  При Първа Инвестиционна така се получава, че даваш заявка за сертификат онлайн, валидират ти го офлайн (в клон на банката), а като изтичаш пак у вас и се опиташ да го използваш, ти казва, че издателя (клона на банката) не е оторизиран. Ставаш баща на всики.
  Но пък това е единственото, от което бих могъл да се оплача в Първа Инвестиционна

 23. j03j03 #
  12 август 2008 @ 8:40

  Още един глас за ЦКБ. Работи безупречно под Linux и Firefox. Може да ползваш цифров подпис или SMS по твое желание.

 24. kyky #
  12 август 2008 @ 8:51

  Абе странна работа…. Deutsche Bank работи под всякакъв браузър, който някога съм пробвал, не инсталираш никакви сертификати, никой не те тормози с СМС-и. И в същото време поне според мен измамата е абсолютно невъзможна, освен ако не ти откраднат от чантата листчето с уникалните транзакционни номера, и то при положение, че са успели да запишат прди това ПИН кода и номера на сметката. Обаче дори в този случай всяка онлайн операция е обратима в рамките на 2 дни само с обаждане по телефона.

 25. loxs #
  12 август 2008 @ 10:05

  Още един глас за ПрокредитБанк. Перфектно интернет банкиране. Ползвам ги от около 2 месеца и наистина работи перфектно. Нямам никакви грижи под Линукс и Файърфокс

 26. ondin #
  12 август 2008 @ 10:33

  учудва ме как може да има толкова банки с неразбираеми електронни банкирания. аз използвам услугите на ПроКредит вече почти 2 години и досега никога не съм имала проблем, при все, че повечето пъти я ползвам от чужбина.
  Също и УниКредитБанк, преди Хипоферайнсбанк, които са страхотни като обслужване. Поне в Германия, но виждам и клонове в БГ вече.
  ПроКредит работи с Лисицата и Експлорер, използват се ТАН-кодове, тоест се улесняваш супер лесно. С регистрацията си в банката получаваш веднага плик с парола и потребителско име. Удобно е определено.

 27. 12 август 2008 @ 12:31

  Пиреос работи без проблеми по FF. И там пращат СМС за активиране на „активни“ операции, но СМС-ите идват светкавично. Живея в чужбина и не съм имал никакви проблеми с получаването им (на български номер в роуминг).

 28. glangor #
  12 август 2008 @ 16:20

  Още един глас за ПроКредит Банк. Единствения им проблем са кодовете и това, че трябва да си ги получаваш лично, но на фона на останалите „банки“ си е направо песен. Офлайн банкирането/обслужването също е на ниво. Да не говорим че имат и телефонно банкиране.

 29. 13 август 2008 @ 11:22

  Още един глас за ПроКредит. Работи дори под САФАРИ!!! (Това си е постижение наистина). Няма една камара Java ili JavaScript. Прост уеб-интерфейс. Сигурността е базирана на списък с кодове + потр. име/парола, т.е. банкирането е навсякъде с теб когато кодовете са с теб. Предполагам, че в един по-късен етап ще вкарат и синхронизирани генератори на случайни числа, които ще заменят въпросните кодове. А това е най-добрата сигурност за е-банкиране. Не съм забелязал да има закъснение в обновяваната информация, за разлика от Ванина, а и смятам, че имам наблюдения върху доста сметки.

 30. 13 август 2008 @ 13:07

  Ползвам онлайн банкиране на ЦКБ, ОББ, Пощенска, Асет и Първа инвестиционна. Най-добре е на ЦКБ. Към пощенска забележката ми е, че не можеш да си гледаш картите. ОББ са ОК, само наистина работи докато офлайн банката работи. Асет – много грозно. Всички обаче работят без проблем и на Сафари под Vista (кой все още ползва Firefox?).

 31. 14 август 2008 @ 14:52

  Още един глас за „ПроКредит“ с Firefox под Linux. Откакто ПИБ въведоха новото си онлайн банкиране, започнах да си търся нова банка и с тази се родих.

 32. 16 август 2008 @ 12:18

  Още един глас за онлайн банкирането на Райфайзен – работи под FF на mac, linux.

 33. sirko #
  23 февруари 2009 @ 0:44

  Ползвам ДСК Директ или поне се опитвам. Пълни мизерници с тези прословути сiстеми за сигурност – жалка история. От 6 месеца не мога си оправя сертификатите НЕ работят! На всичкото отгоре не работи с Опера. Ползвам и-нет банкиране към 2 банки в чужбина и такива простотий като сертификати и пароли по СМС няма!
  Какъв е смилъла от тях като в клон на ДСК си тегля пари от сметката без да ми искат лична карта и др. документ – невероятно но факт и не е единичен случай. Какъв е смилъла като дебитните карти нямат чипове и се клонират като детска игра? Когато плащам с ДСК картата в супермаркет в чужбина викат охраната, там карти без чип няма от години…
  PayPal също са без сертификати и прочие пароли по СМС…
  Едностранна добра защита която ти налага само главоболия и проблеми а от друга страна сметката ти не е защитена въобще…

 34. Lancelot #
  17 юли 2010 @ 8:50

  Пощенска – виждаш си и картите (@30) и всичко, трябва да си инсталираш само личния сертификат, както и браузърът ти да поддържа модул за подписване на платежни.

 35. Киро ЕлБанкера #
  5 януари 2012 @ 20:03

  Не съм ползвал на други банки, опитвам се да си активирам интернет банкирането на ОББ, след 2 часа висене в офиса им и спорене с некомпетентните им служители които нямат и елемнтарни познания по темата най-накрая ми дадоха всичко и като тръгнах да си инсталирам сертификата – не ми прие паролата която ми дадоха, след това токена го прие обаче някъде по средата ми даде някаква неразбираема грешка и до там ! Инструкциите които ми дадоха нямат нищо общо с интрукциите от сайта. Като звъннах на телефона за подръжка ми казаха , че телефона работи само в работно време !!!??? Много съм ядосан от пълното им безхаберие но съм твърдо решен да го активирам. Освен това и банковите им карти не могат да се ползват в интернет.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS