Това е снимка от четвъртък.

Венците от празненствата за 3 март бяха изхвърлени грозно съхнещи до кофите на площад Народно събрание. По-близо до паметника на Цар Освободител, отколкото до казино Лондон. Този на снимката е венеца на президента Георги Първанов. Имаше и други.

Общо взето стандартна гледка. Но изразява преходността на институциите и доколко активно обществото (ако приемем, че градската среда го олицетворява) се интересува от героите си на момента.

***

Светът няма нужда от още 1 политически коментар след този, но хубавата снимка по-горе ме задължава да вкарам малко контекст.

Това, че президента публикува стенограма от разговора с финансовия министър Дянков е нагло и противоконституционно. От диалога става ясно, че всички други в стаята са знаели, че записът ще е публичен; и са репетирали.

Не бих искал да съм на мястото на Дянков в този мрачен сценарий.

Но от друга страна, Дянков може да се снима за женски списания, а иначе като вторият политик в държавата се държи ултра наведено пред човек, който не му е шеф. Само вижте отговорите му. Политиците без достойнство също са притеснителни.

Реакция? Дори процедурата за импийчмънт да мине, президент става Ангел Мáрин. На бас, че не се сещате дори как изглежда този човек. Но повярвайте ми, той не е по-добър сигнал пред Европа. ГЕРБ правят каскади, за да спечелят излишно медийно внимание.

Излишно, защото изборите за президент са следващата есен. ГЕРБ нямат читави кандидати, освен Цветанов или Борисов, които по-скоро няма да се заемат, защото любимото им — медийното внимание — е достатъчно на сегашните им позиции. С приятели говорих наскоро, че ако съм Бойко, ще привлека Кунева, но това е друга тема. Истината е, че няма значение кой е президент, стига да е представителен, да не се дъни и да не прави тъпотии от скука.

В същото време е важно какви ги вършат финансите, защото ГЕРБ продължават да въвеждат нови данъци и да увеличават сегашните, което е признак на ляво управление, а ГЕРБ са дясна партия по условие. От друга страна най-успешният (за мен) ход на лявото правителство на Станишев е че въведе плосък данък, което пък е дясна политика. Напоследък все повече ми изплува мазната кутия за пица на Дянков, с която постигна PR ефект, но не каза нищо.

Всичко това, забелязал съм при мен, прави много трудно обясняването на чужденци политическата обстановка в България и най-вече – лява партия ли ни управлява или дясна. И защо в последните 20 години нито една партия не е избирана да управлява в 2 последователни мандата.

Всъщност – какво не се е случило в България обяснява по-добре ситуацията, отколкото какво се е.

Коментари

 1. 14 март 2010 @ 12:21

  Горкият Дянков, а? Как ли пък не. :P Няма невинни в цялата тази глупост. Първанов е хитър селяк, а Дянков да се научи да си държи езика зад зъбите – види се колко лесно могат да му ги избият.

  Няма нищо противоконституционно в стенограмата – и двамата са официални държавни лица, от най-висок ранг при това. Кое ѝ е топ сикрет на стенограмата? Да не обсъждат плановете на НАТО? Който иска лично пространство, да си стои в къщи, да не ходи по институции като държавник.

 2. КРА3 #
  14 март 2010 @ 12:39

  Еленко, сам казваш че Дянков е знаел че го записват и дори че стенограмата ще стане публично достояние.Щом е знаел и е бил съгласен с това как може да е противоконституционно?
  Не съм юрист, но за мен няма логика.

 3. 14 март 2010 @ 12:51

  Краз, сори.

  Става ясно е, че всички други са знаели, не Дянков. Поправих се по-горе.

 4. 14 март 2010 @ 14:21

  Последното ти изречение звучи много тъжно, но би било подходящ надгробен надпис за България.

 5. 14 март 2010 @ 16:58

  Да разбирам, че щом си писал за политика в този блог – значи нещо те е изненадало в тази история:) Какво е то?

  Първанов си прилага долните стари ДС-номерца и си мрънка, както винаги, само че сега по-изнервено. Даже пак спомена „вечната напаст за БГ: Иван Костов“ без никаква връзка с обявената цел на срещата:). Бойко както винаги е над нещата и зает с „по-важни управленски неща“, затова снизходително урежда помирителни аудиенции Първанов-Дянков.

  Не съм съгласна с теб само за това, че Дянков се държи без достоинство. Смятам, че годините, в които е живял в САЩ, са го оставили неподготвен за такава плоска наглост. Ти не би ли бил шокиран, ако отидеш целево при президента уж да изчистите недоразумението, а той се окаже подготвен с поредната си мрън-врън реч-послание към червените бабички и лелки?

 6. neuromantrice #
  14 март 2010 @ 21:52

  не мога да сложа линк, защото не ми даваш да пиша на латиница :(

 7. lexter #
  14 март 2010 @ 22:31

  http://bit.ly/bJR4bU

  още един поглед за какво всъщност може да са се сдърпали…

 8. neuromantrice #
  15 март 2010 @ 11:50

  По темата за вечно сменящото се правителство… дипломната ми работа, вдъхновена от „Българската история вкратце“ на Георги Марков ( не дисидента, другия )

  http://www.youtube.com/watch?v=-u4nYRXyoiU

 9. 15 март 2010 @ 20:20

  Ето такива статии имах предвид в препоръките си във въпросника – политиката е част от живота ни, няма как да я отминаваме без мнение.

 10. 15 март 2010 @ 20:38

  За най-голямо съжаление, записването на обществена личност (такива са министри, кметове, президенти и т.н.) без предупрежедение е ЗАКОННО в България.

  По-интересното е, че Георги Първанов твърди, според стенограмата, че обиденият е „Георги Първанов“, а не „Президента на Република България“, което прави по-интересно защо срещата е в президентството, щом проблема е между лицето Първанов и лицето Дянков, а не между президент и вице-премиер.

  В общи линии сложен казус, но съм убеден, че няма да махнат Първанов

 11. 16 март 2010 @ 7:38

  Първият смислен коментар по темата. Другите, които прочетох се хващат за едната страна и просто плюят другата.
  А това за лявата и дясната политика е много точно. Ама то в България няма ясна лява и дясна политика. Само да докопат кокала и почват да правят каквото им падне, а преди избори обещават каквото искат да чуят хората за да ги изберат. Много труден е станал избора в последните години, ако наистина се замислиш и искаш да избереш някой свестен човек… просто няма как.

 12. хм #
  16 март 2010 @ 8:47

  „а иначе като вторият политик в държавата се държи ултра наведено пред човек, който не му е шеф.“

  Не искам да издребнявам, но ще го направя: по-добре ще е „като втори политик“.

  По темата: за това дали всички изяви на Дянков са адекватни на актуалната българска среда може да се спори, но според мен господин Президентът е доказано вреден за обществото, противозаконен в някои случаи дори, затова всеки ден, в който продължава да е във властта, е стъпка надолу за България в индексите за демокрация.

 13. sepoy #
  18 март 2010 @ 16:56

  Ти и твоите приятели, явно и представа си нямате коя е Кунева. За съжаление и грам не схващате, какво спретна за евроизборите, кои са ѝ родителите, как ѝ е минал животът и тем подобни. Още повече, че не се и досещате защо Барозу я разкара от кабинета си. Нищо де, говорете си. Това е немалък начин да стигнете до някои истини.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS