Е, не съвсем.

Статия в Капитал показва прясно изследване, което свързва пряко високата кръвна захар с намаляването на половите хормони за мъже и жени, а оттам и други кахъри.

Кръвната захар се вдига и от бял хляб, нали знаете?

В момента чета Sports Nutrition for Endurance Athletes и като почна да говоря за диети, хората ме избягват.

Коментари

 1. lei4erry #
  26 ноември 2007 @ 21:17

  високата кръвна захар се дължи на дразнителите ,споменати и не,по-назад тук

 2. lei4erry #
  26 ноември 2007 @ 21:24

  тааа,не пазете диети,а си пазете нервичките

 3. Boyan #
  26 ноември 2007 @ 22:21

  Удивен съм, че научна статия в българска медия точно цитира статия статия от научен журнал. Овации за Капитал.

 4. Spiegel #
  27 ноември 2007 @ 2:26

  New England Journal of Medicine? JAMA? пък излезе със статия, че obesity води до по-дълъг живот (но с дискомфорт). Дори NYT се набута да го цитира. Корпоративните медии всичко ще кажат ако това носи парички или сензацийки.

 5. 27 ноември 2007 @ 0:29

  Значи погрешно наричат шоколада -„повдигач“

 6. 27 ноември 2007 @ 9:59

  @Spiegel,

  Моля ви, дайте референцията към статията в JAMA? Ако може и към NYT?

  @Boyan,

  Нищо велико няма в това, че слагам референции към статиите, които пиша. Надали това прави Капитал (и блога му за наука)
  велика медия;-)

  Всъщност е донякъде тъжно, че всички ние си забравяме грамататиката от щастие като видим приемливо свършена работа в родината.

  Поздрави!

 7. 27 ноември 2007 @ 10:59

  И аз в момента чета няколко книжки за здравословното хранене и при всяка вечеря обяснявам на мъжа ми какво си причинява с това, и с това …. всъщност очаквам всеки момент да ме изгони от къщи …

  А за бялата захар навсякъде пише, че е доста вредна, дори започнах от 2 седмици насам да си пия кафето с мед, да ви кажа свиква се и дори вече ми харесва.

 8. hellvertiser #
  27 ноември 2007 @ 11:54

  Слагам в чая си по 4 лъжички захар. Пия по 4-5 чая средно на ден. Понякога, докато работя в офиса, изяждам цял шоколад и то преди обедната почивка. Когато си правя неделна кино вечер, купувам цяла кутия „Пияни вишни” и до края на първия филм са останали само костилките.
  Проблеми с импотентността? I don’t think so :^)))

 9. 27 ноември 2007 @ 12:26

  hellvertiser – нямаш сега …

  Всичко е въпрос на избор, ако искаш да нямаш проблеми и след 10 години ще спреш, а ако си мислиш, че си по-велик от фактите … няма какво да ти кажа.

 10. 27 ноември 2007 @ 12:48

  az puk ne qm hlqb

 11. 27 ноември 2007 @ 12:51

  и въздуха е вреден…ако тръгнем по тоя път накрая ще дъвчеме коренчета ище си припяваме мантри по 2-3 години

 12. hellvertiser #
  27 ноември 2007 @ 13:21

  Надя, всяка седмица излизат статии, че еди-кво-си вреди пагубно на нашето еди-кво-си и ако продължаваме така най-вероятно ще умрем или ако имаме късмет просто ще станем импотентни. Като повечето от тези теории се самоотричат.
  Предполагам за повечето домакини е много интересно и поучително, но аз мисля да живея така, както организмът ми се чувства добре, а не така, както вестниците повеляват.

 13. 27 ноември 2007 @ 13:33

  Уважаеми,

  терзанията по темата са големи и разбираеми. Има обаче една лесна и известна на всички рецепта: колкото по-малко преработваме природните продукти, толкова по-полезна ще бъде храната ни (изключение правят вечните домати:).

  Ако вафлите растяха по дърветата сигурно нямаше да причиняват повече вреди от колкото грама тежат. В една средностатистическа вафла има около 250 калории и: бяло брашно (най-вредната част от пшеницата), захар, мазнини (пак добити с всички сили на индустрията), яйчен прах и уговорката, че може да съдържа следи от еди какво си. Не че не ги хапвам, но…

 14. 27 ноември 2007 @ 13:33

  Драги Hellvertiser,

  България е лидер в европа по смърт от heart diseases. Очевидно не всички са велики…

  Помислете.

  С пожелание за здраве!
  Ясен

  П.П. И не се сравнявайте с дядо си. Той е бачкал по цял ден тежък физически труд и е дишал чист въздух…

 15. plamen #
  28 ноември 2007 @ 1:25

  вие значи предпочитате да живеете по 90-100 години, и да не ядете сладко/солено/мазно/хляб/etc., да не пушите, да не пиете алкохол и газирано, да си лягате в 10.30pm и да ставате в 6.30am, да не говорите по GSM, камо ли да ползвате WiFi и т.н., или да живеете до 60, и да се възползвате от всички благини, който цивилизацията ви е поднесла???

  аз определено избирам второто.

 16. 28 ноември 2007 @ 8:36

  Пламен, аз лично не искам да живея до 90-100, само че не искам и да получа инфаркт на 30 като брата на една приятелка, that’s it :)

  А сладкото, соленото, мазното и хляба от кога се превърнаха в благини на цивилизацията, явно съм пропуснала момента …

 17. Стенли #
  28 ноември 2007 @ 10:40

  Аве, бах маа му, много ми е чудно как е имало красиви и слаби хора до преди педесетина години. Не е имало фитнес програми, книги за диети, епилации, кола маски, липосукции, изкуствени цици. Не е имало и диети, съобразени с кръвната ти група, номера на обувките и големината на пикочния мехур. Ако ще да вярвам на това, което чета тук всички хора, които ядат повече от 86.5 гр въглехидрати на ден са едни топчовци ужасни с пъпки по лицето, паласки и кат’ пърдят мирише на кисело зеле. Ега съм спрял да ям сирене дунавия само щото някв професор от горно-нанадолнище написал книга, в която се казва, че съдейки по обилното ми окосмяване в горната част на таза мога да ям само котешка храна и кисели ябълки.
  Еленко може да чете квото си поиска, щото съдейки по едни по-отдавнашни негови постове бяга по маратони. А хората, които бягат по маратони имат свойството да тренират през годината за тези събития. Аз лично дебел маратонец не съм виждал, не знам за вас.

 18. dragi mi smehurko #
  30 ноември 2007 @ 13:00

  чудя се какво ли тогава яде Надя, щом не яде сладко, солено и мазно (за хляба сьм сьгласен). ;))
  шефе, нормално е това. всяко идно поколение е все по-крехко и по-крехко; в сравнение с предците сме като бройлерчета. разболява ме се от щяло и нещяло. причините за това не са една или две и не са тайна за никого. природата е заприличала на боклукчийско кошче, а на нас ни е все тази; живеем/работим под стрес; алчността на хората надминава всякакви граници (като по мечо пух : колкото повече, толкова повече)… аз лично не се учудвам, че ни е такова положението.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS