Преди няколко дни ви попитах какво ви харесва в кризата. Ето отговорите, които са най-позитивното нещо, писано на български по темата.

Мненията са публикувани по реда на изпращане.

***

Лъчезар Петков:

Поставя нещата на място. Удари в стомаха всички, но най-вече тези, които инвестираха парите си по некадърен начин (и държави и компании). Сега наистина ще си проличи кои са най-добрите и най-мислещите. Балансът във вселената се прояви и в икономиката.

Радослав Цонов:

Няколко месеца след началото на икономическата и финансовата криза имахме първото евър истинско празнично намаление на дрехи, продукти и услуги.

Гаврил Гаврилов:

Радвам се защото показва, че не съм необосновано предпазлив като не съм се набълбукал с дълг. Радва ме факта, че затлъстели западни икономики получиха ритник в слабините. Радва ме, че всеки има нещо да каже по въпроса за кризата.
Най-много се радвам на евтиния бензин и падащите цени на колите.

Венера:

Новите простори за прояви на романтична любов: жертви на ръба и отвъд възможностите, отчаяни опити за свиване на семейно гнездо без кредит, детераждане при ясно съзнание за предстоящите проблеми – какво ѝ трябва на любовта, освен една красива финансова криза?!

Никола Сотиров:

Поевтиняване на много стоки и услуги. Съответно промоции и акции от страна на търговците. Най-вече ми харесва, че много хора, които живеят от далавери и дребно мошеничество на гърба на другите си намериха майстора и парите за тях намаляха драстично. Друг интересен момент е, че по време на криза изпъкват кадърните и "нормалните", а комплексираните, парадиращи и самовлюбени хора са принудени да преосмислят "величието" си. Също ми харесва, че поне в мислите ми, всичко казано по-горе е истина…

Yumito:

Повдига нивото на родителските разговори по детските рождени дни – вместо трикове при възпитанието се обсъждат рекламни обеми. Какво облекчение!

Венцислав Николов:

1. Харесва ми, че вече не съм глупак, който не "играе" на борсата.
2. Все повече приятели обмислят да се завърнат в БГ/по родните места
3. Вместо да си купя последен модел "играчка" и да се вържа с кредит, кризата ме замисли и ще си карам със старата, която напълно ме задоволяваше, преди да се появи новата.
4. Работата ми стана по-разнообразна, защото по време на криза не върви да отказваш трудни неща за малко пари, защото лесните за много вече ги няма.
5. Новия отказ на всякакви непоискани оферти, предложения, даже и на досадни просяци – "Съжалявам, криза…". Работи безотказно.

Градинко:

Справедливостта, която донесе. Алчните големи хора загубиха по половин царство. Алчните малки хора загубиха къщите си. Руснаци и араби, които не могат да правят друго, освен да копат петрол, страдат. Автомобилните компании, които зариват света в грозни, тежки таратайки и мацат небето, страдат. Китайците, които не могат да произведат нещо да трае повече от седмица, страдат. Производителите на боклуци като пеещ гумен шаран за стена, страдат.
За нас останалите остава добрият урок когато сме в лодка с някой и той клати лодката, да не си мислим "еех, как искам да стана голям и дебел като тебе и да клатя лодката" – а да му ударим шамар.

Марио Бойков:

Спря безумното застрояване на България! Дано никога повече да не се допусне такова вандалско отношение към природата!!! А иначе всичко ще ни излезе през носа! Тя кризата тепърва ще я усетим.

Кристина Пейчева:

Уча архитектура, четвърти курс. Повечето ми колеги започнаха работа още от втори и трети курс. Това, разбира се, повлия драстично на заниманията им в университета. Вместо да измислят неща, те се занимаваха с това да чертаят за някой друг.
Днес, повечето от тези хора не могат да направят сносна еднофамилна къща, без да изкопират нещо от интернет.
Със започването на кризата, повечето останаха без работа и започнаха да посещават заниманията отново. Надявам се да осъзнаят, че образованието е инвестиция в самия себе си, която се възвръща на малко по-късен етап.

Елена:

Харесва ми сриването на невероятната финансова система, системно тормозеща световното население. Харесва ми и живото доказателство до какво води бруталната алчност.
Доволна съм, и че в България хора с 0 на брой висши (някои и с 0 средни) и с IQ=-50 вече не могат (или съвсем скоро няма да могат) да претендират за минимум 1000 лв. заплата като общ работник на строеж и за 2000 като "майстор" (да им имам и майсторлъка, по-добре да не ми стъпват в къщата!). Извинете, ако ми е стара информацията за заплатите.

cut:

Кризата е най-онтологичното оправдание ever за това, че нещо върви на зле, въпреки потенциалната възможност ти да си осрал нещо! Това е един голям празник за всички българи.

Крис Георгиев:

Кризата отприщи креативността на българина, който до скоро виждаше смисъл само в отварянето на фирма за недвижими имоти или магазин за супер луксозни стоки (разбирай Аутлет). Кризата ще направи невъзможното възможно – ще промени отношението на големите към онлайн средата и възможностите, които тя предлага. Кризата има пречистваща сила и ще позволи на някои малки бизнеси, ненатоварени с големи разходи да изпъкнат и да вземат по-сериозни поръчки именно поради качеството на услугата и обслужване, което могат да предложат.

Албена Тодорова:

Харесва ми това, че хората започват да се замислят чии пари точно харчат и за какво ги харчат. Харесва ми това, че хората започват да се интересуват от това какво се случва в действителност както с парите им, така и със света около тях.

 Мария Василева:

По-малкото реклами и повечето (съвсем неясни) разговори за това кое колко струва.

 Кера Иванова:

Кризата ме кара да пестя. Нещо, което никога преди не би ми хрумнало.

Николай Димитров:

Спрелите строежи по морето. По-евтиния бензин. Спокойствието, което ще настъпи, когато всички обеднеем. Дано се върнем донякъде в някогашната бедна и спокойна бел епок.

Стефан Коларов:

Софийските задръствания понамаляха.

Кристиян Младенов:

Най-много ми харесва, че не трябва да прекарвам голямата част от деня си в задръствания. Имам чувството, че населението в този град (София) е намаляло…
Е, сещам се за онази статия, която беше писал, за лудницата преди Коледа, май беше за Коледа 2007, но тази година ми се струва, че намалелият трафик може да е следствие и от кризата. Разбира се Столична община вече променя ситуацията като започна повсеместни ремонти, но дано са за добро.

М.:

– Нямам час-пром проекти, но имам повече време за себе си, за на пръв поглед глупави разговори със стари познати и хобита: преоткрих неща като каране на дъска по сняг и вода. :)
– Аз и познати имаме реална опасност да загубим и фул-тайм работата си, затова няма да джиткаме в чужбина при всеки удобен случай: най-накрая, когато съм в отпуска ще си почина и ще се наспя
– Цените на разни стоки паднаха (по света). Тук ритейлърите дано най-накрая се научат да правят читави намаления.

 Слав Иванов:

Радва ме това, че начертаният за мен път се пречертава в момента. Харесва ми промяната, било то към лошо. Знам, че ще науча нещо важно от кризата, нещо което ще ми бъде полезно в дни без криза. Доволен съм, защото нямаше как да се откажа сам от пътя, който бях избрал. Сега имам извинение да се махна и да отворя бар на плажа.

Александър Кат:

Харесва ми как спекулантите, брокерите, и дебелите акционери, ще се наложи да отслабнат.
Харесва ми, как някои хора се сриват психически, защото освен правенето на пари, няма нищо друго в живота им, което да му придава смисъл.
Харесва ми как хората се паникьосват, а на мен не ми пука грам.
When the going gets weird, the weird turn pro.

Камен Бояджиев:

Кризата бързо затрива глупави идеи, излюпващи се във времена на охолство и теоретично разчиства място само за "революционните" такива.
Единственият контрапункт на това е, че в България, обществото има крайно извратени нужди и теорията действа на обратно. Пример: 19мин <-> Градски

Ангел Филипов:

1. Свиването на пазара на имотите. Голямо предлагане, на зелено…
2. Ниските надници на "Майстори", дюлгери, по строителните обекти. Голямо търсене…
3. На половин работен ден! ЯКО…

Gergin:

Сериозната разлика в цената на горивата от сега и … преди да се заговори по усърдно за кризата. Цената на бензин А95 през юли миналата година достигаше 2,29лв/литър. В момента реалната цена на места за същия бензин е 1,70лв/литър. Е евала на кризата все така да продължава.
п.с. Цената за килограм хляб също е доста драстично паднала

Ванина Иванова:

Новите кариерни възможности.

Краси Апостолов:

Възможността да бъдем по-малко потребители и повече човеци.

Мария Начева:

Големите шефове на мултинационалната фирма, за която работя, престанаха да пращат email съобщения всеки месец, които почват с “нашата компания е в отлична форма”. Всъщност дори пратиха email, който си признава, че “не разбираме какво се случва по пазарите и затова не знаем как да ви го обясним”…
Свежа и отрезвяваща липса на догматизъм.

***

Благодарности на всички, които се включиха.

Коментари

 1. 22 март 2009 @ 23:18

  много приятна … „анкета“! особено това – „Възможността да бъдем по-малко потребители и повече човеци.“ – адски ми допадна. браво!

 2. eek #
  23 март 2009 @ 0:19

  Да — когато всичко се срива, остава ни само оптимизма… за успокоение.

 3. smokingmaiz #
  23 март 2009 @ 0:27

  Gradinko, когато производителят на пеещите шарани за стена фалира, ела ми звънни ;)

 4. Radoinc #
  23 март 2009 @ 0:38

  Градинко беше казал за курсива в уеб. Мен ме заболяха нервите докато го прочета това. Not cool.

 5. 23 март 2009 @ 9:31

  Не може да има нищо хубаво в кризата.
  Вярно е, че постави доста хора по местата им, но покрай тях изгоряха обикновените хора – техни работници.

 6. 23 март 2009 @ 15:25

  И на мен много ми харесаха мненията.. И макар

 7. 23 март 2009 @ 15:29

  И макар да съм в момента и аз в труден момент.. не съжалявам за това, че избрах да уча .. мисля, че сега хората могат да отделят внимание за да се правят стойностни и полезни неща.

 8. Gastly #
  23 март 2009 @ 19:10

  Имам чувството, че съм единствения човек на света не повлиян по никакъв начин от кризата. Защо всички смятат бюджети и мислят как да изхарчат по-малко пари? Повредата е в моя телевизор явно.

 9. 23 март 2009 @ 20:32

  Гастли, и аз лично не съм почувствал кризата по никакъв начин. Обаче изобщо не знам дали сме видели най-лошото още, и затова смятам по-скромно да го раздавам тая година.

 10. 23 март 2009 @ 22:09

  Аз пък хич не я усещам тая криза. Всички говорят за криза. На мен ми е интересно с какво точно тя засяга обикновения човек. Всички пишат генерални текстове, тези и изводи, които на мен лично нищо не ми говорят!

 11. 24 март 2009 @ 7:38

  Абе, къде са тия падащи цени на колите :) ?

 12. Sova #
  24 март 2009 @ 8:21

  По рано имаше криза в Америка, криза в Япония, криза в Русия. Сега кризата обхвана / засегна всички страни – Глобална икономическа криза. Нужно е глобално решение – решение зад което да застанат всички. А това, че някои не са я усетили – и сега има хора, които не са разбрали, че втората световна война е свършила.

 13. 24 март 2009 @ 8:50

  Между другото и аз искам да паднат цените на колите:)))

 14. 24 март 2009 @ 9:33

  Паро, не ми се пише отговор на случайно изплют въпрос. Ако питаш, не може да ти се обясни. Тва е от тия неща.

 15. 24 март 2009 @ 10:16

  И аз искам да паднат, ама няма. Т’ва е изплют отговор :) Не се обяснявай.

 16. 24 март 2009 @ 13:25

  Щом си рекъл.

 17. Gastly #
  24 март 2009 @ 18:58

  @Paro
  Ами, ние си купихме последната кола със 7 хиляди лева отстъпка…

 18. 24 март 2009 @ 22:40

  Положението в България не е толкова лошо, защото никога не е било розово. Малко хора загубиха работата си, но те са в точно определени браншове.

  Като цяло мисля, че хората, които страдат от кризата са тези, които са инвестирали парите си неразумно и едрия бизнес, който зависи от чужбина. За кризата се говори толкова много, просто защото хората не знаят какво да очакват- гледат новините и се психират.

  Аз също не знам какво предстои затова си натискам парцалите и внимавам.

 19. 24 март 2009 @ 23:54

  на мен пък от цялата криза най ми хареса пародията на дебат тази вечер!

 20. Sova #
  25 март 2009 @ 6:57

  В ютюб има клип за кризиса и Ванга – не го слушах внимателно, но в някои от книгите за нея пишеше, че тя страдала много от това че за 60 години гадаене всички, които идвали при нея са я питали за лични неща, за тях си….- и никой не е бил загрижен за хората като цяло.

  http://www.youtube.com/watch?v=GAailKFy-ts

 21. 25 март 2009 @ 11:19

  Последният коментар е за рубриката Два свята – човек, който чете и блога на Еленко, и книги за Ванга.

 22. dxo #
  25 март 2009 @ 15:05

  Изглежда, че кризата е виновна за вълната от концерти на „големи“ имена в България, за които доскоро само си мечтаехме.

 23. 25 март 2009 @ 16:46

  Градинко, добави и това към статистиката:

  http://www.eenk.com/?p=2281#16

 24. 26 март 2009 @ 9:18

  Лично аз не мога да усетя много от написаните мнения. Усещам, че става нещо със света около мен покрай тази криза, но не знам дали е за добро или за лошо. В крайна сметка продължавам да се нося по течението, както винаги до сега. Може би ако усетя, че наближава водопад ще се опитам да не падна в него. Мисля, че за всеки човек кризата се свързва с някаква друга лична промяна и така той решава, че кризата е спомогнала за успеха или на успеха на тази промяна. Колкото до цените на стоките, аз не виждам намалението, може би защото никога не съм следял цени, но все още ми се струват високи. Не знам как, но виждайки някой от интересуващите мен продукти, успявам да преценя с до 80% точност цената за неговото производство. Мисля, че повечето много от обичайните стоки са с превишени цени за крайния потребител все още. Има какво да се желае. Ако е вярно, че колите са поевтинели това е супер, защото по случайно стечение на обстоятелствата, точно сега може би ще имам възможност да си купя за първи път.

 25. 26 март 2009 @ 9:27

  Не си прочетох коментара преди да го пусна и си открих грешките, в коя версия ще мога да си редактирам коментара? :)

 26. 26 март 2009 @ 9:44

  Криза? Има духовна криза и това е най-смущаващото. Липсват елементарни ценности и изконни морални основи. Раздухват се слухове, ВСЕКИ говори за кризата, това е почти толкова модерно колкото и тероризма. Има един цитат, че съмненията и страховете са първите приятели на Дявола. Който работи честно, без да се поддава на завист, гняв, алчност, похот, лакомия, мързел и суета е спокоен, защото усеща с цялата си човешка същност, че това, което се случва е нормален ефект, причинен от именно гореизброените общочовешки слабости. За такъв човек винаги ще се намери работа, защото той бива оценен не по приказките, а по делата си. И преди някой да коментира изобилието на библейски цитати, моля изказването ми да се погледне извън този контекст и по – скоро като обобщение на общочовешки правила. Независимо какво се случва около нас, не се поддавайте на провокация и медийно облъчване, а слушайте сърцето си и запазете съзнанията си чисти за истински важните неща.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS