b7x

Предвид колко време цъкаме в соц мрежи, ако не знаете как да се държите там, ще отегчите хората край вас, ще изчезнете от фийда им и това ще повлияе на реалния ви живот. Е, питайте мен. Аз съм един провал.

С долните прости правила, светът ще си изкара около 10 пъти по-добре в интернет, и иначе.

Да:

 1. Шервайте само нови неща; стари – само ако ще предадат контекст на ново събитие. Старо = повторение
 2. Старо = повторение
 3. Пишете кометнар като шервате; добавете стойност. Защо го шервате? Какво ще намерят приятелите ви там? Как това било полезно? Какво е вашето мнение за статията, която шервате?
 4. Ползвайте източник (via), важно е човек да знае откъде сте научили нещо
 5. Коментирайте. Но не изскачайте с логика срещу емоция или с емоция срещу логика. Няма да ви се получи
 6. Also, никой не го интересува граматиката, коментарите за граматика са излишни

Не:

 1. НИКОГА не връзвайте една социална мрежа с друга. Контекстът в едната е един, в другата – друг. Най-добрите ви приятели ви следят и в двете и се отегчават денонощно да ви гледат на повторение
 2. Старо = повторение
 3. Related: не прешервайте. Ще бъдете заглушени (с мют). Никой няма да ви чете и ще живеете самотно онлайн. Един ден ще го разберете и ще ви е тъжно
 4. Не шервайте списъци. Спицъците дават обещания за завършеност и изчерпателност, което е лъжа
 5. Не шервайте дълги статии, без да ги обясните. Никой няма време
 6. Не шервайте нещо, което би навредило на нечие лично пространство. Ако вие бяхте в подобна светлина?
 7. Related: никога не шервайте снимка от България в 9gag. Това не е България. Аргументът „и ние сме дали нещо на света“ умря с Джон Атанасов
 8. Не шервайте 9gag като цяло, не сте малки
 9. Недейте да бъдете горди, че сме българи. Супер зле сме; почнете от там
 10. Не шервайте впечатления за природни явления, освен ако не зависи живота ви от това
 11. Недейте да честитите празници, не става така
 12. Не шервайте нищо от руски сайтове. Всичко вътре е фейк. Плюс това, така подпомагате Путин
 13. Не шервайте нищо от форуми. В интернет всеки пише лъжи, а хората от интернет се събират в места наречени интернет форуми. Никой няма време да чете форуми. Само хората от интернет, а те пишат лъжи
 14. Ако не изтривате линка, който пействате във Facebook ви чакат 7 години нещастна любов. Само казвам
 15. Не шервайте фейкове. Вижте статията има ли източник, запитайте се възможно ли е това чудо да се случи и да го има само в един руски сайт с лоши снимки?
 16. Един скрийншот нищо не доказва
 17. Има специален тих ад за шерващите преведени мемета. В този ад са измислили предаването Комиците и Шоуто на канала
 18. Защо бихте участвали в онлайн предизвикателство? Защо? Какво ще промени това? Риск да се повторите = 99%
 19. Ако сте бранд – важи всичко казано до тук, с ДДС; плюс това да не шервате какъвто и да било празник, природно явление, годишно време, настроението ви (като бранд), какво се вижда от прозореца, отворен въпрос към феновете ви, фото колаж, поезия, театър, поп-културни наслагвания. Останете си с промоциите.

Всеки шер отнема вниманието на приятелите ви, което е ограничено. Поемате ли риска?

Коментари

 1. rinc #
  19 септември 2014 @ 19:17

  „Недейте да бъдете горди, че сме българи. Супер зле сме; почнете от там“
  И не се срамувайте, че сме българи. Хората по целия свят общо взето са много зле. Няма нужда постоянно и шумно да се извинявате и да се разграничавате.
  Щото ставате като тоя, дето си е намокрил панталона в тоалетната и се чувства длъжен да обясни на всички, че това е вода а не се е опикал. Най-малко съмненията, че се е опикал се засилват.

 2. #
  27 септември 2014 @ 16:03

  Ммм преди 3 години това щяха да са супер съвети. Сега не ми изглеждат малко Максим Бехар :)

 3. #
  27 септември 2014 @ 16:04

  *Сега ми изглеждат малко Максим Бехар :)

 4. 9 октомври 2014 @ 23:56

  Ех, Еленко, ужким си пич, а пишеш думи като „шерваме“, „мют“ и „фейк“, една вече доста стара мода да пишем ингилизки думички с български буквички, така че и на ирония не ми прилича, кво, братле, като живееш на жълтите павета, хем съм ти фен, хем ме издразни яко с това… Не ти отива, честно ти го казвам. Нужно е да преосмислиш това-онова, едно-друго, все пак си онлайн медийната личност у нас, редно е да поддържаш добра хигиена на морала си. Освен това ти броиш ли хората, нямащи ФБ профил, за човешки същества, само питам? И не става дума за граматика, така че приеми критиката.

  И да добавя, че съм много съгласен с rinc. Изобщо не бива да се почва оттам, че сме били зле. Ти си прав донякъде за излишната гордост, има разни такива елементарни частици, които се гордеят с произхода си български, но хич не си мисля, че това днес е вредно, много е полезно даже, на каквото и да е ниво, да се гордеем, да си се радваме на себе си, да не си повтаряме до втръсване, че сме супер зле… Ама това е друго ниво.

 5. anton #
  16 октомври 2014 @ 22:01

  „Недейте да бъдете горди, че сме българи. Супер зле сме; почнете от там“ – тва е голяма грешка да си го повтаряш ако си в чужбина и работиш рамо до рамо с разни хора от по-богати страни. Иначе се сещам в кой контекст е подходящо, но все пак не си струва да го приемаш като стереотип, щото после няма отърване от тоя комплес – личен опит.

 6. 29 януари 2015 @ 13:03

  Съветите са добри, но са малко крайни ;) и повечето вече знаят как се почиства фийда от спам и нежелана информация. А другите на които изобщо не им пука, те все така ще си правят каквото си искат, правилата не им влияят.

 7. 15 май 2015 @ 20:24

  с повечето съм съгласе. само за прешерванетото и за 9 gag не съм съгласен нещо. То смисъла на соц. мрежата се губи по този начин някак. иначе е грозно да. Пове1е ме дразнят дизайнерски и хипстърски изказвания. Най коравия хипстър се държи като нормален човек, защото да си хипстър е туу мейн стрииим :).
  сори малко трол хейт да има и от мен.

 8. Ннаме #
  3 август 2015 @ 15:22

  Бях шеф на php програмист, който превеждаше мемета в работно време. Дай съвет какво се прави в такава ситуация

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS