Един приятел ме въвлече да съм жури в умен проект – nashatakasichka.com. Накратко – той е събрал някаква сума пари в касичка, дарява му се, но не знае за какво, и иска от вас идея.

Та – изпратете вашето предложение.

Критериите, доколкото ги има, са – да не е експлоатирана тема, да е осъществима и да промени нещо.

Както виждате, на пръв поглед всичко е символично, но има място да прерасне в много по-голямо. Например, да е генератор за идеи и каузи за дарения. С фирмени касички, гласуване и всичко останало.

Крайният срок за идеите е сряда (14 декември), след което журито в лицето на моя милост и Яна ще решат субективно, но трезво, някъде да отиде касичката.

Идеите до момента са супер. Една от тях е, с част от приходите да се направи скромно събитие на живо, на което да генерираме още приходи, така че очаквайте анонс и по този вектор.

Пари има, действайте.

Коментари

 1. doni #
  12 декември 2011 @ 10:15

  Става досадно по Коледа, когато всеки реши, че трябва да прави благотворителност. Аз и мои приятели сме събирали по 100-200 лв на човек и сме дарявали провизии на домове за деца (няколко пъти при това), само че не сме викали камери и не сме вдигали шум да ни видят хората колко сме готини. Това вашето е позьорщина.

 2. amber #
  12 декември 2011 @ 11:11

  Абсолютно съгласна с DONI

 3. Orehovka #
  12 декември 2011 @ 11:45

  Привет, от дълго време се опитвам да помагам за различни каузи за деца в неравностойно положение.

  Изводът, който смятам, че ще ви е полезен е:
  1. Всички домове за деца, нямат нужда от дрехи и играчки. Имат сериозна нужда от храна(или просто хубава храна) и консумативи(най-вече бебешки и дамски).
  2. Основното което липсва в домовете е ПРЕЖИВЯВАНЕ. Моите нагласи са, че хората помним преживяванията си и опита. Глада и мизерията няма да се забравят, но това, което ще ги промени, възхити, вдъхнови и разсмее ще го помнят и израснат заради него. Упадъка на обществото ни, им докарва храна и покрив. Но тези хора след 18г. стават едни от нас и трябва да бъдат като нас.
  -смятам, че децата(бъдещето) трябва да бъдат сред едни от главните приоритети, тъй като явно не са на държавата.
  -как ще се събират и умножават парите-добре се справяме и с това, но е глупаво да се хвърлят за неща, които нямат бъдеще
  -„възпитателите“ имат ограничени възможности. Развитието и стимулирането на една личност не може да се получи в асоциална среда.
  – под преживявания имам предвид: курсове по всякакви видове изкуства, екскурзии, изследвания и въобще всичко, което бихте направили за своето дете.
  успех

 4. UV #
  12 декември 2011 @ 11:53

  Недоволен народ, ей.

 5. Elena #
  12 декември 2011 @ 12:08

  Нека децата от един детски дом /по възможност в по-малък град,защото там не се „сещат“ много за тях/ напишат писмо до Дядо Коледа /всеки своето желание… играчка/ и вие ги изпълнете.Повярвайте ще видите много щастливи очи.

 6. 12 декември 2011 @ 12:08

  @DONI щом го пишеш: „Аз и мои приятели сме събирали по 100-200 лв на човек и сме дарявали провизии на домове за деца (няколко пъти при това)“ може би и ти очакваш признание или потупване по рамото…

 7. doni #
  12 декември 2011 @ 12:36

  ореховке, нито името ми е дони, нито съм си сложил линк към блога, т.е. анонимен съм и не обичам да ме потупват по рамото и да ме хвалят.

 8. Eli #
  12 декември 2011 @ 14:01

  Смятам, че идеята парите да отидат за някакъв курс за деца от дом е страхотна. Подкрепям я с две ръце. Може с парите да платите на учител по нещо, който да ходи на място в дома и да преподава – език, изкуство или нещо подобно.

 9. policarpo #
  12 декември 2011 @ 14:13

  ореховка до голяма степен е права. домовете за деца нямат нужда от дарения, както и самите деца. децата имат нужда от истински живот, от истински житейски опит.

  има достатъчно организации, които се борят за премахване на институциите – места за забравяне и скриване на проблема „деца без родители“ – и няма по ефективно нещо от това да ги подкрепим.

  от личен опит ви казвам, че тези дарения под формата на дрехи и играчки отиват в една заключена стая, или се преразпределят между леличките, докато децата цяла зима например не излизат за да не се изцапат, разболеят и създадат излишна работа на същите лелички.

  да те – децата – имат нужда от приемно родителство или доброволчество за да разберат какво е това сняг, зъболекарски преглед, фризьор, червило, асансьор, разходка в парка, сладкарница… всичко това индивидуално с възрастен човек, който отделя от собственото си време за да покаже истинския свят на едни деца, които не знаят даже какво е това да се храниш, спиш и пишкаш извън графика на дома.

  даренията (ако решите да ги позлвате тези пари за дарения в дом) само удължават агонията на децата и увеличават проблема на обществото, което единственото което постига дарявайки е да прекара поредната свободна от угризения коледа и нова година…

  успех.

 10. doni #
  12 декември 2011 @ 15:08

  POLICARPO, така е, лошите лелките взимат дрехите на дечицата и си ги носят, също така им взимат вафлите и ги изяждат пред тях. Само забрави да допълниш, че не трябва да се помага на тези деца, защото те сега изкупуват грехове от предишния живот и като им помагаш, се замесваш :-)

 11. 12 декември 2011 @ 15:17

  „Doni“, анонимността не допринася за достоверност, това е сигурно.

  Не знам къде видяхте домове и Коледа в публикацията; явно контекста тежи.

 12. policarpo #
  12 декември 2011 @ 15:50

  аз се намесих заради преди мене написаното.
  дони: да така става с дрехите. за вафлите не знам. стаята я има в повечето домове и е заключена. и ако беше чел по внимателно щеше да си спестиш последното изречение. и моля не ми отговаряй. казахме достатъчно.

  в случай, че не съм бил разбран ето пак: ДАЙТЕ ПАРИТЕ НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ КОИТО РАБОТЯТ ПО ВЪПРОСА ЗА ПРЕМАХВАНЕТО НА ИСНТИТУЦИИТЕ „ДОМОВЕ ЗА ДЕЦА“

  (all caps-a е за такива като D.“

 13. kyky #
  12 декември 2011 @ 23:03

  Колко?

 14. 13 декември 2011 @ 11:27

  Съгласна съм с Ореховка, всички деца имат нужда не просто от средства за преживяване, ами да се превърнат в пълноценни личности,част от обществото.

 15. 13 декември 2011 @ 21:48

  Еленко, остави недоволните да недоволстват. Нека с парите да направим една българска влогосфера. Има нужда, парите не са много, а платформи дал интернет.

  Писах и на касичката. С парите трябва да се реализира нещо трайно, което ще генерира принос от сега нататък. Не става въпрос само за пари, а за плавен преход по български от буквите към пиксела.

  Хайде мислете. Аз мога да участвам с идеи и пари.

 16. former #
  15 декември 2011 @ 23:28

  отивам да измета

  бтв, по-добро кисело от „аро“ (метро) от мандра Обнова – нема. труст ме.

 17. former #
  15 декември 2011 @ 23:30

  шат, ама беше коментар по друга тема. сори

 18. marksman #
  18 декември 2011 @ 13:44

  Аз най-приятното си дарение съм го правил и виждал начина по който го правят в Италия.Опънали си молителите готинин навес,налепили снимки на „болния Джовани“.Щанд с маслинови дръвчета в саксия и кутия по 10евро.Искаш да помогнеш на „Джовани“ ,ей ти дръвчето/как звучи само а../.
  Хем даряваш , хем получаваш.
  Опашка имаше даже/малка ама опашка/.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS