Все по-рядко препращам към отделни новини, но в Дневник има показателна дискусия, която показва как хората възприемат моловете.

Не мога да повярвам, че има толкова омраза към нещо, което трябва да се приема поне с безразличие. А обяснението за лошия му вид и селекция – с лошо управление. А посетителите – с факта, че градовете са ни зле и затварянето в мола е опция за някои.

Коментари

 1. Classic #
  28 март 2010 @ 11:04

  Аз пък не съм хейтър и осъзнавам, че този тип сгради са новите градски площади, където можеш да убиеш някой друг час само в разходки и гледане, където можеш да усетиш хорска глъч и весела атмосфера от хора, отишли там да си изкарат добре, отделно обикновено не се пуши (почти) и може да се душа нормален въздух. Един мини-downtown в който можеш да си платиш сметките, да се разходиш, да седнеш, да напазаруваш от супермаркета и дори да поспортуваш (в България почти не съществува, освен една стена за катерене).

  Какво по-хубаво от търговските улици ли? Равен път на който да стъпваш и липса на плаващи плочки хич не е малко.

  Хейтъри като тези в дневник винаги ще има. Много по-лесно е обаче да обвиняваш нещо че е мутренско/снобарско/селско отколкото да видиш че и то си има предимства.

  Като е хубаво и слънчево навън съм по пешеходните улици (в София и извън), когато времето не е хубаво отивам някъде на закрито вместо да си седя вкъщи или да чакам под козирката на някое павилионче.

 2. 28 март 2010 @ 11:11

  1. Линкът е бъгав.

  2. Най-интересен ми е диалогът между „Димитър“ и „независим“ – човекът, който се справя, срещу човека, който знае само да мрънка – големият конфликт на България през последните години. Жалко, че мрънкачите са толкова много.

 3. Perkele #
  28 март 2010 @ 11:15

  линка е размърцафърцан :)
  за онея двамата, не мисля че онзи „само мрънка“, просто много хора са смачкани от живота в българия. това е

 4. Рейън #
  28 март 2010 @ 12:07

  Моловете са нещо много добро, за България- но никой не осъзнава ЗАЩО! Защо? В България няма производство, защото няма търговия! Не може да има предлагане – когато няма търсене.. Нека да има стимул, за това – защо да имаш повече пари. Ако повече търговска площ – може би най после ще има по-добри цени и предлагно качество.. Но най-важното е че центровете на градовете ще се изчистят от излишна търговска площ – и на нейно място ще се настанят уютни малки кафенета и ресторантчета с чилаут настроение и излъчване.. Надявам се улица Богориди в Бургас да е тръгнала в посока на този си живот, поне засега натам върви – надявам се.. .
  ..
  … . . . . . …. ………….

 5. 28 март 2010 @ 12:22

  Аз като отидох до мола за първи път в петък псувах колко нескопосано пак са организирали движението, като шофьор не мога да съм безразличен към безумни решения.

 6. 28 март 2010 @ 13:10

  Линкът е оправен. Мерси!

 7. j. #
  28 март 2010 @ 14:21

  изобщо не разбирам какъв им е проблема на хората с моловете…
  не ти харесва – не ходиш.
  върши ти работа – ползваш го.

  изведнъж, всички се оказаха мол-експерти, ценови експерти, левиса тук бил 200 – там бил 20 евра… има пазари, има базари, има павилиони в младост, всеки пазарува откъдето му харесва.

 8. G. #
  28 март 2010 @ 21:48

  И аз не мога да разбера тази омраза към моловете, явно наистина българите сме много зле. Малко хора осъзнават колко нормални места са на фона на всичко останало в градовете ни. Удобни са за среща, за плащане на сметки, чисти са, можеш да пиеш кафе, при това в повечето случаи без да дишаш цигарен дим, можеш да си купиш книга, да си напазаруваш, или просто да се поразходиш и позяпаш без да си ангажираш съзнанието. Ама било снобарско и просташко моля ви се – то ще рече човек само не-простаци ходят извън моловете, та се закъхарихме и за това. За мен са едно голямо удобство. Не ми пречи да си харесвам разни магазинчета, ресторантчета и уютни местенца отделно от това – в един нормален град има и големи, и малки места. Стига да знае как, всеки може да си намери нишата и да я развива.

 9. 28 март 2010 @ 21:58

  Изречението „само сноби ходят по моловете“ е даже и логически невъзможно да е истина. Освен ако казващите го „не-мол-овци“ не ходят все пак там…

 10. Gavril Gavrilov #
  29 март 2010 @ 8:25

  Хората не обичат моловете, защото въпреки вече голямата бройка, не са си реална конкуренция с парцалкитте, които продават; наемите все още са изключително високи за нашите ширини, от което следва, че цените са абсурдно високи в сравнение с други държави в Европа. Няма на кого да се мръщим освен на дребномащабния ни пазар.
  Предимствата на мола са очевидни и само тиква би ги пренебрегвала.
  Правилото – не те кефи – не ходиш важи със страшна сила :) Би мери!

 11. old #
  29 март 2010 @ 8:42

  Ми малко са звезден прах в очите тия молове. Иначе съм ОК с тях. В смисъл 20 години лукс&вип…

 12. A. #
  29 март 2010 @ 13:43

  Аз само едно нещо немога да се светна , защо са го направили толкоз грозен тоя новия мол.А изпълнението му е още по-зле.Архитектите в университета се шегуваха ,че трябвало да им въведат нова дисциплина – молова архитектура.

 13. kyky #
  29 март 2010 @ 14:15

  Трябва да се направи изследване на средните температури и потока на свеж въздух в молове и големи магазини в различни градове и държави. Моловете навсякъде са за зимурничави, но българските са плътно консервирани сауни.

 14. 29 март 2010 @ 14:41

  Защото климатикът харчи ток, а токът струва пари.
  А тук сме от по-бедните.

 15. Jenny #
  29 март 2010 @ 18:56

  Аз също не разбирам тази омраза към моловете – какъв е точно проблемът?! Много хубаво някой по-горе каза, че така ще може да се изчистят главните улици на София и може би малко по малко в центъра ще се появят кафенета, като във всеки европейски град..Освен това се разкриват и нови работни места, което отново е положително. И най-накрая, не знам дали разбирачите вече са ходили до новия мол, но там има голям избор на марки и дрехи, и то на цени доста по-ниски от тези в магазините, от които хората до сега можеха да пазаруват…Така че, малко по-спокойно с омразата, и не само в този случей, ами и по принцип…не е лошо, пробвайте.

 16. mick #
  29 март 2010 @ 19:25

  Когато в моловете започнат предимно да се продават дрехи за по 20-30 лева/такива цени има в Мадрид и Лондон, не говоря за луксозните магазини/, и други стоки на цени по-ниски от европейските, чак тогава ще ги призная – в крайна сметка имаме много по-нисък стандарт от Европа. Дотогава там се разхождам като в музей. Разглеждам разглеждам, харесвам си нещо/ако въобще си харесам/, след това намирам къде го има на по-нормални цени/щото в България нормални цени няма/ и от там си го купувам. Уж моловете се увеличават.. но цените не падат, ами се увеличават и те :) това му викам българска конкуренция :) Иначе в моловете е приятно, особено ако няма много хора – топло е ако вън е зима и е хладно лятото. Идеалният музей :) след като преместиха на майната си музеите.. ще използваме моловете вместо музеи.

 17. 29 март 2010 @ 22:21

  Един обикновен пример – само в мола в Бургас има Старбъкс, любимият ми човек пие само качествено еспресо. Рядко има кафета в центъра да докарат това качество. Даже май има само едно такова. Ето ти причина да ида до мола – за да пием кафе в старбъкс – не става въпрос за гъзария, а за качество. Кво значи звезден прах, нищо друго не съм си купил от там, откакто го има. Най-много да напазарувам в хранителните стоки, как им беше името…

 18. none #
  29 март 2010 @ 23:01

  в Щатите за тийновете ходенето „на мол“ вечер или събота и неделя най-голямото забавление. скоро и у нас =)

 19. 30 март 2010 @ 12:25

  Мick, тази тактика на пазаруване много я обичам за парфюмите – избирам си ги в мола, че имат тестери, после поръчвам онлайн с мин. 30% по-евтино.

 20. 31 март 2010 @ 16:50

  @градинко еединствения проблем е че тия в мола са Фалшиви, както и тези в интерент. Освен ако не си ги купуваш от сайта-майка…
  Но за да споделя опит аз правя същото като градинко но с маратонки спестявам 50-60% и повече, а си ги купувам от sportdirecta-а

 21. Rhymer_Girl #
  31 март 2010 @ 19:41

  Харесва ми новият фавикон :) Много по-стилен и изчистен!

 22. 2 април 2010 @ 13:11

  thundercash, съвсем истински са си. купувал съм си едни и същи парфюми от дюти фрий на американско/германско летище и от български сайт – никаква разлика нито в миризмата, нито в трайността, нито в опаковката.

 23. boko #
  3 април 2010 @ 13:03

  моловете са апотеоз на изпростяването на населението в световен мащаб… и проблемът въобще не е, че някоя блузка струвала 200 лева.

  изкуствена среда, имитация на истинския град, град в града. всичко да е на едно място, на не повече от 100 метра пешеходене, отиваш с колата, пет крачки и обратно в колата. разнообразието е привидно – всички марки вътре предлагат една и съща мода с различен етикет. всички заведения предлагат един и същи , до безкрай processed food. светлината е изкуствена, ескалатори, за да не се преумориш. честно казано , не виждам как на нормален човек това може да му харесва, това е място за изкуствени хора.
  освен в януарски дъждовен и студен ден, молът е кофти място.

  излезте навън бе хора, покажете се на слънце, малко витамин Д да произведете. Чуйте птичките в парка, вижте истински сгради, витрини, седнете да хапнете истинска храна. Някой път отидете направо в друг град, друга държава да напазарувате. Казват, че като попадаш в различни култури и среди се обогатяваш.

 24. Г. #
  3 април 2010 @ 21:23

  Хайде, пристигнаха критикарите и тук :) Ами че така като сме тръгнали да си говорим, те градовете по принцип са изкуствено създадена среда, в природата самосъздали се градове няма. Излиза, че всичко ни е изкуствено. А и хубаво това с призивите за пътуване до други места, но не забравяй, че едва ли някой би го отказал, но малко хора имат средствата и времето, за да си го позволяват редовно.

 25. 4 април 2010 @ 9:20

  „Нека да унищожим моловете! Те са пръв приятел на мързелът, затлъстяването и желанието да харчиш много, за да се хвалиш после колко си велик!“. Естествено това са пълни глупости и не виждам какво толкова са се навъдили мрънкачи. Като не им харесва нека да не ходят.

  И метрото да не ползват! Как така ще се стига бързо от точка А до точка Б??? Нека се влачим по няколо часа! Не на това да бъдем пона малко модерни!

  Как беше… За всеки влак си има пътници, както и хейтъри :)

 26. 4 април 2010 @ 13:23

  Boko, Boko, колко клишета изсипа само в три абзаца, не е истина просто.

  „Изкуствена среда, имитация на истински град“ – бетонът на панелката, в която живееш, е някак си по-истински от този на мола?

  „всичко да е на едно място, на не повече от 100 метра пешеходене“ – сметнахме, че при посещението ни на новия мол за 3 часа сме навъртели около 6-7 километра – забележимо повече, отколкото при разходка по Витошка.

  „всички марки вътре предлагат една и съща мода с различен етикет“ – така ти се струва, понеже се рееш на 10 км над дребнавостите на човешкия род. Отблизо разлики има.

  „до безкрай processed food“ – ядохме суши. Ако суровата риба е processed до безкрай, ти твоята как я ядеш – хващаш я със зъби в язовира и гълташ, докато шава?

  „светлината е изкуствена“ – както е навсякъде след залез слънце, когато примерно ние ходихме.

  „ескалатори, за да не се преумориш“ – ако ти като влезеш в мол, само се возиш с ескалатора до горе и обратно, и после си тръгваш, сигурно е така. Аз бях капнал накрая.

  „вижте истински сгради, витрини, седнете да хапнете истинска храна“ – ама казвай къде да ги видим тия истински неща де. Витрините в подлеза на НДК достатъчно истински ли са, или само на Графа са истински? Аз сега в Борово в истинска кооперация ли живея и ако не, мога ли да преговарям за наема? Къде храната е по-истинска – в ресторанта на Радисън или при арабите по Шишман?

 27. Д. #
  4 април 2010 @ 13:34

  Молът може и да е практичен, но всъщност е едно доста тъпо място. Колкото и да са ни зле градовете, няма нужда да ги правим още по-зле. Затварянето в мола става опция за „някои“, ако тази опция съществува. За мен инвестиции в подобен тип търговски и социални просранства са хвърляне на пари в грешна посока. Обезпокоително е не това, че ги има, а че стават все-повече.

 28. mmm #
  4 април 2010 @ 19:27

  „Аре да ходим на Софията да видиме ЦУМ“ и да се возим на трамвая вече явно е „Аре да ходиме на Софията да видим МОЛ-а и да се возим на метрото“

 29. 5 април 2010 @ 1:41

  МММ самонадувай си самочуствието, че явно няма кой да ти го надуе

 30. 5 април 2010 @ 15:28

  Бяхме за празниците във Видин; не познаваме добре града, но имахме някаква карта и тръгнахме из центъра. Главните пешеходни улици бяха пусти, работеха точно 3 кафенета; бяхме единствените посетители в едно от тях (5 следобед, събота). Обяснявахме си пустотата с това, че хората боядисват яйца и козунаци, докато съвсем случайно не попаднахме на Мол Видин в една от страничните улички. Кафенетата бяха пълни, магазините работеха (включително книжарницата и Пикадили).
  По-удобно е, за всички.

 31. zapoznat #
  6 април 2010 @ 18:18

  Gradinko, не ме учудва, че човек, сто кила – като теб, е фен на моловете, вместо на разходката в планината :)
  разбира се, всеки сам си избира как да живее

 32. Amy #
  19 април 2010 @ 0:00

  Бяхме за празниците във Видин; не познаваме добре града, но имахме някаква карта и тръгнахме из центъра. Главните пешеходни улици бяха пусти, работеха точно 3 кафенета; бяхме единствените посетители в едно от тях (5 следобед, събота). Обяснявахме си пустотата с това, че хората боядисват яйца и козунаци, докато съвсем случайно не попаднахме на Мол Видин в една от страничните улички. Кафенетата бяха пълни, магазините работеха (включително книжарницата и Пикадили).
  По-удобно е, за всички.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS