В миналия епизод на сериала бг политика, предложението на президента за пакет промени в изборния закон беше посрещнато с хладен полъх от парламента; собствената му група ГЕРБ, и закопано дори от Реформаторския блок. Вторите приличат на лява партия или политици-гимназисти, които се радват на властта като абитуриенти на лимузина, вместо да отстояват името си.

Имам чувство, че в този парламент коалициите се правят сутрин и се разтурят като мине гласуването. Модела на 6 (или колкото там са вътре) партии е удобен за това. Предполагам, че схемата за лобиране ако искаш да мине нещо е като такса „избор екип“. Сутрин звъниш на Бойко и той сформира мини коалиция, която да ти прокара идеята.

Превъртаме към днешна дата, където от цялото предложение на президента остана това, че тази есен на местните избори ще гласуваме и на референдум да има ли електронно гласуване. Дебатът се повдигна пак, но рядко е смислен. Не намирам 1 българска медия да е постарала да извади примери от Х държави може ли изобщо да стане, какъв е смисъла, струва ли си и най-важното – можем ли да направим нещо ново КАТО БЪЛГАРИ, ТЕХНОЛОГИЧНА НАЦИЯ, без да изглежда смешно.

Притесняват ме 2 неща:

 • никой не дискутира анонимността на вота, която е заложена в конституцията. Ако гласуваш електронно, няма как да е анонимно. Какви стъпки са предприети да се промени конституцията, защото знаем колко лесно става това. // Представете си родопско село след 5 години, където шефчета наблюдатели ходят по къщите на хората на кафе и гледат/контролират вота.
 • никой не мисли за бъдещето, където няма да има компютри. Как измисляш система, в която идентификацията да е на ниво човек. Сега всички си представят сертификати и браузъри (нещо от 90-те), а трябва да се мисли в смартфони.

Фактите са:

 • в дългосрочен план няма как да минем без ел. гласуване
 • никъде в света в момента не се гласува изцяло електронно, освен в Индия. Tам е по-скоро електрическо, където влизаш в будка, цъкаш копче, грейва лампа. Моя милост е писал в Капитал през 2004 (!) за ел. гласуване, като гледам сега статията си е актуална.
 • всички сочат Естония, където средно 30% от хората гласуват електронно, но там има много критики за сигурността. Там вместо ЕГН държавата ти издава лична карта с двойка публичен/частен сертификати и всички имат такива карти, с които могат и да банкират. Тук подобна инфраструктура няма.
 • Единствените данни, които хем правителството има за нас, хем ние си ги знаем, без да са пароли, са пръстовите отпечатъци, снети при поредната смяна на паспортите. Не знам в какво състояние са (най-вероятно JPG файлове потънали на сървър на МВР) и какво би отнело да се гласува със система aла Touch ID.

Фен съм на Протестна мрежа. Въпреки че не са партия, те вършат много по-смислена работа от партия в опозиция в парламента и дори недоразумения като Глас народен, които са най-добрия бг стартъп, щото не правят нищо и получават 400 000 лева/година от нашите пари, само защото са убедили > 1% „гневни“ балъци да гласуват за тях.

Та, Протестна мрежа с подели са инициатива за ел. гласуване (с прибързано кибер лого от 90-те, което включва „@“ и дръзки послания като #разбийсистемата), без да излагат за/против, просто така. То хубаво, ама ако бях на тяхно място, щях да свикам поне 1 публичен дебат по темата и да извадя добри практики, щото сега на никой не е ясно защо го правят, чак е съмнително.

Ако бях на правителството ще събера 10 от най-добрите експерти и ще ги командировам в Естония ама веднага, да заживеят там и да се учат. После правя консултационен борд, който да ги подкрепи локално като поканя всяка от по-големите IT фирми с офис в България (vmware, HP, Telerik, Microsoft, Interroute, etc, etc.) да участва в този борд с експертиза.

Белким стане нещо.

Update (2 септ 2015): Божо има интересен репортаж от кръгла маса за ел. гласуване преди 1 година.

Коментари

 1. Торваи #
  30 август 2015 @ 12:38

  Чунким някой обясни какви ще са превенциите срещу контролирания вот.

  Това е най-големият риск. Анонимизирането е възможно.

 2. 30 август 2015 @ 20:38

  И аз ще се изложа и ще публикувам ала 2006-а.

  В момента съм твърдо против електронно гласуване в България. Ще трябва да блогвам защо обаче, толкова много са причините, и всеки пита „как може да си толкова назадничав точно тук“.

  За съжаление, хората не разбират какъв чудовищен автогол би било електронно гласуване, реализирано „по нашенски“, с „нашенска“ фирма, с „нашенска поръчка с европейски пари“ и т.н.

  Да напомням ли за софтуера за НЗОК?
  Този за детските градини?
  Как е реализирана „електронната“ ДА? Митницата?

  Примерите за престъпна некадърност са безброй! И ако това губи „само“ време и нерви на хората, подобно направено електронно гласуване може да ни отнеме държавата!

 3. Георги Павлов #
  31 август 2015 @ 7:54

  Електронното гласуване технологизира купуването на гласове и ще го разшири с пъти.

  Удобство за 5-6 000 души и нови 300 000 купени гласа.

  Е, после няма излизане без революция.

 4. 3 септември 2015 @ 14:13

  https://vasil.ludost.net/blog/?p=3248

  Крокодила сравнява опитите ни да гласуваме отдалечено с опитите ни да строим къщи от използвана тоалетна хартия.

  цитат: „Склонен съм да кажа, че хората, които пробутват online гласуването са тези, които смятат, че ще получат поръчката да го пишат.“

  мое допълнение: А тези, които подкрепят online гласуването са тези, които се надяват да получат лесен начин едни резултати да бъдат подменени, без да се налага да търсят в кой изкоп да изхвърлят чували с неудобни бюлетини.

 5. 3 септември 2015 @ 14:30

  забравих да коментирам (може да слееш с предния коментар)

  В статията си в капитал пишеш следното като плюс на изборите в Индия
  – няма невалидни гласове

  Невалидните гласове в момента са законни, промяна на изборната система с такава, в която невалидните гласове не са опция, означава изкоренна реформа на изборната система, която някакви се опитват да ни пробутат тихомълком – като резултат от новата система.

 6. 14 септември 2015 @ 13:50

  С премахването на анонимното гласуване се премахва нуждата от парола и електронен подпис, и се премахва или по скоро се разкрива кой купува гласовете. Па дори отпада и електронното гласуване в един ден. Но без да плащаш данък и да нямаш адресна регистрация не трябва да гласуваш. Така ще се елиминират трайните емигранти излезли от България, ПЪК И ХОРАТА С НЕЗАКОНЕН ДОМ. И ще има нещо като пряка демокрация, ще се знае кой е гласувал за даден народен представител или партия, и дали са купени, или са вече гневниот неговите позиции.

 7. Дими #
  2 октомври 2015 @ 14:40

  Дълго писахме и произведохме това. Сори за политическата „реклама“, но статиите на Еленко са част от ресурсите с които от години съм си изградил мисленето по темата и за това споделям този продукт.

  http://izbori.zelenite.bg/13618

 8. Любо #
  17 октомври 2015 @ 22:13

  „Притесняват ме 2 неща:

  никой не дискутира анонимността на вота, която е заложена в конституцията. Ако гласуваш електронно, няма как да е анонимно. Какви стъпки са предприети да се промени конституцията, защото знаем колко лесно става това. // Представете си родопско село след 5 години, където шефчета наблюдатели ходят по къщите на хората на кафе и гледат/контролират вота.
  никой не мисли за бъдещето, където няма да има компютри. Как измисляш система, в която идентификацията да е на ниво човек. Сега всички си представят сертификати и браузъри (нещо от 90-те), а трябва да се мисли в смартфони.

  Напразни са ви притесненията
  В Конституцията не е залегнало анонимно гласуване, което няма смисъл само по себе си. В Конституцията е залегнало „тайно“ гласуване, сигурно това имате пред вид.

  Тайното гласуване по Интернет, е норма още от зората на електронното гласуване. Колкото има при хартиеното, толкова има и при електронното.

 9. 14 ноември 2015 @ 20:56

  Нещо за размисъл по темата.
  http://blogopisezhrabur.blogspot.bg/2015/11/blog-post.html

 10. 1 януари 2016 @ 19:08

  Не виждам проблем в електронното гласуване, след като доста хора вече си управляват финасите онлайн. Изобщо не е трудно да се организира подобно начинание, въпросът е кой ще го направи и как? Това трябва да се внимава и следи, защото имам някакво странно усещане, че отново ще ни излъжат, не знам защо… Иначе е голям плюс, безспорно. След като през последните години много хора ги мързи да ходят и да чакат по опашки за да гласуват, би трябвало да се повиши избирателната активност, а това е наистина хубаво. Колкото повече хора гласуват, толкова по-добре. Манипулации винаги може да се правят, дори и сега, така че да не говорим прибързано с негативизъм за електронното гласуване. Нека да запазим спокойствие, да видим дали ще се случи изобщо нещо и да следим изкъсо какво се прави, за да не ни излъжат отново.

 11. Илиян #
  15 март 2023 @ 9:14

  С машини или не, това няма никакво значение!

  Гласуването въобще е обезсмислено още от самата Конституция на Република България!

  Всичко е в ръцете на управляващия Феодал!

  Той решава кои твои Конституционни права да зачете и кои не! Ти си роб на феодала!

  „Освен ако лицата визирани в чл. 150 от Конституцията на Република България не решат да сезират конституционния съд за противоконституционноста на Българското законодателтво отнемащо Конституционнити права на Българския гражданин!

  Така че, всеки да преосмисли начина си на мислене!

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS