Има ли все още работещ компютърен клуб? Кой е най-яркият ви спомен от тях?

На мен – 2000 година; директорът на Microsoft България Теодор Милев открива клуб в подлеза на бул. България и обяснява, че бъдещето е в IT. Вътре има само деца от 6 до 18 години, всички пушат и няма отдушник.

П.с. Ако сте пропуснали, предишните 2 подобни дискусии за Магазините за ремонт на телефони и за интернета през 2011, се получиха добре.

Коментари

 1. AquilaX #
  18 ноември 2011 @ 16:59

  Клубът под бул. България още работи но мисля че друг работещ не съм виждал.

 2. Ивет #
  18 ноември 2011 @ 17:02

  „Матрицата“ на ул. Крум Попов все още работи, ама по-долнопробна, смрадлива и запушена дупка не съм виждала.

 3. 18 ноември 2011 @ 20:27

  Проблемът с интернет клубовете у нас беше, че вместо интернет, те бяха гейминг клубове с 100% пиратско съдържание. Яко съм ги бърсал в периода 98-03 и знам прекрасно какви пари се трошаха – само нашата компания от 5-6 души оставяше седмичната издръжка на клуба за една нощ игране.

  По-късно дойдоха времената на отчетността. И около появилия се изведнъж касовия апарат взеха да седят пръснати десетина бележки за по 1 час, за да има доказателство че през деня се е извършвала дейност. Междувременно клуба е джипкан със сардини нонстоп и да, няма вентилация, докато 80-90% от тийновете пушат и една част от времето ми е минала именно в Матрицата на Крум Попов, от която доскоро пазех и картата си.

  По-далновидните клубове разкриха убер печелившата игра – барчета, от които съм се възползвал постоянно и без документ за извършена покупка, то се знае. Каунтъра на 6-7 бири и 2 коза върви като никоя друга игра. Или поне вървеше тогава.

  Но както всяко нещо и това е преходен бизнес в този му вид. Проблемът е, че в другия, нормалния, начинанието не е особено печеливше и след натрупването на (известни) капитали и затягането на софтуерния момент играчите изгубиха интерес.

  Сега хардуера е евтин, линуксите са безплатни, но това далеч не прави рентабилна поддръжката на интернет клуб. Мисля, че от тук нататък трябва да се въведе разграничение между интернет и гейм клуб и държавата трябва да субсидира (някак) собствениците на интернет клубовете, за това че осигуряват достъп до информация на хората без такива възможности. Достъпът до интернет, между другото, трябва да бъде заложен и в конституцията.

 4. Филип #
  19 ноември 2011 @ 0:16

  Спийд в Пловдив. Последно гледах реклама, че предлагат 3D гейминг. http://bit.ly/uoPiG5

 5. 19 ноември 2011 @ 9:53

  Мисля, че интернет кафе „Гарибалди“ все още работи. Навремето бях свидетел и помагах при откриването му през 1999 г. Имаха и деривати, най-популярен от които беше „Site“ на Витошка, до пицария „Уго“.
  После имаше едно много готино клубче с име „Паяжината“ на Раковски – между компютърните магазини на Reset и ComelSoft. Имаше някаква романтика в това да ходиш да си проверяваш пощата в клуб и дъълго да чакаш да ти се заредят страниците (в прозорци един по един, а не с табове). От там ми останаха няколко много добри приятели. А с Матриците така и не се сприятелих, много глупаво беше направено дори самото влизане (с карта със снимка и камера, моля ви се) и определено атмосферата вътре се харесваше само на тежките геймъри.

 6. КокаинБоевски #
  19 ноември 2011 @ 12:05

  В метростанцията Вардар до 2006 имаше един клуб.
  Иначе Матрицата си бяха по-скоро геймклубове – CS ,WOW.Имаха яката стратегия да строят до у-ща – 2Аег, 33-то и оттам клиентелата расте.
  Иначе много тежък цигарен дим се носеше навсякъде – не се търпеше.
  В Клуб 33 в Ст.град ставаха яки нощни за 5-6 лв. Нз функционира ли още?
  Зоната в Благоевград?
  Иначе по морето- Китен,Приморско, Сл.Бряг, Несебър,Созопол си има клубове и си е бизнес.4-5 лв за час нета. По хотелите с карти , има и скреч карти за wi-fi. Даже съм виждал PES клуб. В малките населени места също има.

 7. Капитан Иванов #
  19 ноември 2011 @ 14:47

  Астата в центъра на Благоевград, под АУБГ, работи и все така мирише на пръдня и цигари. Най-ярките ми спомени съответно са от там – ’98 до ’01 – имаше страхотно „community“ и игри/нет бяха отделени.

  За нет имаше доста келяви ПЦ-та в единия край на клуба, на които тревожни ~15 годишни девойки чатеха в IRC и си цъкаха пощичките.

  Хората от Pirin SS (пирин спорт съпорт) и как всеки от тях, който влизаше в клуба поздравяваше с Хайл Хитлер.

  На стените един от хардкор играчите, който е и художник, беше нарисувал героите от Диабло 2.

  Четирима играем Heroes 3 на hotseat и естествно плащаме само 1 комп, който си делим на четири и ни излиза без пари. Никой няма нищо против.

  Такива работи. Мили, мизерни млади годинки.

  Сега вече всеки си има юбер комп у тях, бърз нет и клубовете се обезсмислиха. Хората играят в интернет.

 8. Ангел #
  19 ноември 2011 @ 15:13

  Във Варна зали ДооМ (11 са ако не се лъжа) все така си работят ..

 9. denica #
  19 ноември 2011 @ 15:45

  Клуб „Сянката“ до 20-то СОУ ми беше единственото място за интернет почти две години,преди да вземем компютър вкъщи.Прекарвах там общо 5-6 часа на седмица,сега не мога да повярвам,че ми е стигало.Знаех кой компютър какви дефекти има, взимаха се мишки и клавиатури „под наем“ от съседен свободен.Основно стоях в залата за непушачи,и „любимото“ ми беше да нахлуят деца от съседното училище,защото почнат ли игрите,със спокойствието е свършено.Естествено този клуб вече не съществува.

 10. силва #
  19 ноември 2011 @ 19:43

  Благодарение на Бил Гейтс всички библиотеки вече имат безплатен интернет за гражданите.Особено за децата е добре,защото родителите ще бъдат спокойни,че те са на място,където няма цигари и алкохол,пък и служителите ще им помогнат,ако имат да правят някакъв проект.Така е във всички цивилизовани държави.

 11. 19 ноември 2011 @ 23:29

  В подлезите на България с Гоце Делчев, както и с Иван Гешов си стоят клубовете. Ринга на Нишава също бачка, одеве минах покрай него и имаше клиенти.

 12. Иван #
  20 ноември 2011 @ 1:19

  Хммм, под кино Синемакс пак в Благоевград не работи ли залата?

 13. 1951 #
  20 ноември 2011 @ 6:14

  В Студентски град до преди три години си беше пълно с клубове и натоварването им беше повече от добро. Даже някъде си пазя членската карта от един от тях. Как върви сега, нямам идея, но специално за интернет и гледане на филми беше винаги пълно. Въобще има някаква здрава ирония в това да плащаш за да годиш някъде и да гледаш пиратски филми… :)
  В малките градове все още има поне по едно клубче, което събира всички, които нямат компютър и/или интернет, но на които все пак им се налага да вършат нещо с тях. По морето също бизнеса върви, въпреки че уайърлес има във всеки семеен хотел.
  Златното време на клубовете беше (поне за мен) 1998 – 2003, когато народа масово ползваше „нощната“ (4 лева за 6 часа между 02 и 08 часа).
  През 1999 – 2000 г. често с момците ходихме на нощни в Пловдив защото там имаше няколко клуба близко разположени един до друг и ставаше страхотна веселба на Делта Форс, Стар Крафт и Ънриъл. Единият клуб се казваше 4К. По това време в моя град най-големия клуб имаше осем компа и никога не ставаха здрави мелета.
  Другият златен период беше 2001 – 2003 г., когато всеки в града блъскаше на Це-еС, имаше няколко сървъра само в нашия смотан град и въобще това си беше почти национален спорт.

  Между другото има ли някой идея къде е първия интернет/хейм клуб? Чувал съм легенди за софийски гаражи пълни с Правец 16 в самата зора на демокрацията…

 14. Вен #
  20 ноември 2011 @ 12:34

  В онези ранни безпарични години, използвах нощните тарифи на клубовете в Студентски град и така научих HTML :) Малко странно ме гледаха, като исках да ми пуснат Notepad, защото все пак се намира в системната Win директория и на повечето места не се съгласяваха.

  ПП: В Лондон има страшно много интернет клубове.

 15. 21 ноември 2011 @ 2:21

  Първите два клуба, в които висях, бяха в Стара Загора. В шах-бридж клуба до градската градина докараха 8-ци, няколко ХТ и един 286, може би още през комунизма (88-91 някъде, не знам). Беше безобразно скъпо.

  За мен този бизнес приключи около 94-та, когато няколко приятели в рамките на година си купиха компютри и ме търпяха да им вися на гости по цял ден :)

 16. bilkata #
  21 ноември 2011 @ 12:58

  В София съм влизала само веднъж в клуб, някъде по Раковска беше, една нощ трябваше да убием време с приятелче и решихме да си проверим пощите. Иначе имах щастието да работя във фирма с мой персонален комп и интернет още докато сменяхме Win 3.11 с Win95 :) Гасях Пейджмейкъра, за да вляза да проверя пощата, че компа зацикляше :))

  Но имам топли спомени от един денонощен клуб+кафе в Бургас, близо до нашите – на ул. Вардар, в блока с ритуалната зала, точно под нея. Входът беше като отворена уста на звяр, разни други ефектчета по стените, бързи компове и странно читав персонал. Този клуб работи доста време, 2-3 пъти го ъпргрейдваха, по едно време на масичките извън залата се появиха гъзарски прозрачни монитори, сега като се замисля, май бяха Мак-ове. После зачезнаха :( После сервиторките на масите извън залата се оборудваха с малки таблетчета за вписване на поръчките (дори в София не бях виждала такива) и… после сякаш всичко западна… Сега си е обикновено кафе, отдавна не съм сядала там, но май интернет вече няма.

  @PRO01, това със субсидирането на достъпа до интернет са светли мечти, ама надали :( Като малка „селска“ книжарница ще ти кажа какво е развитието в момента – или хората си имат нет у дома и идват само да разпечатат нещо, или изобщо нищо не вдяват (дори да имат нет, ползват го основно за точене на филми и игри и подобни) – а като се опре до търсене на информация, регистрации във важни сайтове и изобщо по-сериозни неща – идват пак при мен, плащат си като попове и им намирам каквото им трябва, регистрирам, оформям и т.н. Т.е. – който не разбира, си плаща на специалист, както си плаща на ВиК или автомонтьор. :)

 17. 22 ноември 2011 @ 19:04

  „Вътре има само деца от 6 до 18 години, всички пушат и няма отдушник“ – и тия от предучилищната и те ли? :Д

 18. АP #
  19 декември 2011 @ 15:22

  „Голямата“ „Мания“ в студентски още работи, по последни данни има стотина компа, като 30тина от тях са читави. Преди 3-4 години сложиха ПС3 и Хбоксове, с прилично големи телевизори. Това явно се оказа недостатъчно привлекателно, та и билиардни маси цапнаха точно при нет ПЦтата, така че като дойде някой да си провери пощата за 15 мин, бива ръчкан с щека във врата.
  Но има геймъри, има объркани хора, които се опитват да провеждат скайп разговори, или такива попаднали в мрежата „За да принтиране нещо от пощата си трябва да го запазите на някой от компютрите в залата“ (за 45 стотинки повече), защото има Мания Принт на първия етаж.
  Имаше 4 такива зали (3 в студентски, 1 в Скай Сити), но една по една ги затвориха. Мониторите, столовете и ПЦтата бяха разпродадени за смешни пари (ама пък те и изглеждаха смешно).
  Клуб 35 беше превърнат в отвартителен бар, присъщ за квартала. Че дори е посещаван…
  Цените малко по малко се покачват, клубните карти все още изискват снимка и ЕГН. А WoW-ерите все още се подстригват само по Коледа.

 19. бивш собственик на зала #
  11 февруари 2013 @ 15:31

  това бяха едни от най хубавите години от моя живот

 20. В K #
  27 юни 2021 @ 11:00

  Всеки ден висях там, зала x3m (Екстрийм) на Данаил Николаев и малко по-късно отвориха една по-малка на гърба на бившото кино Фламинго(сега е кино Арена). Всеки път като се сетя ми става готино за този период. Пълно небрежие, златен период на игрите cs1.5-1.6, Warcraft, gta и други. Даже нашите бяха говорили със собствениците на залата, как да ме накарат да ми мине по-бързо тази треска да играя игри. Бяха им казали да ми вземат компютър и че щяло да ми писне бързо, така и направиха, само 10 години ми трябваха да откажа игрите, ама това стана по други причини.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS