gerb

 

Гледайки лутанията на правителството за година се замислих какво бих променил, ако имам някаква власт и никакви пари. Не че те нямат пари, просто идеята им за тях е друга.

Ето списък с нестандартни ~нискобюджетни управленски решения, които биха помогнали на България към едно по-добро управление и по-щастливи граждани.

Без особен ред:

Общи

Преминаване към Central European Time (GMT +1). След като щат с 30 милиона души може да си смени часовата зона защо да не го направим и ние?

 • Повече работно време за бизнесите, които работят с Европа, Ангия и САЩ
 • България ще влезе в новините с про-европейското си мислене
 • Ще се съмва и мръква по-рано
 • Даваме сигнал към Русия

Постепенна подмяна на личните карти на такива с електронен подпис, които могат да се ползват и за банкиране. Както във Финландия.

Добавка на 12 април 2014: Забрана на отработванията.

Здравеопазване

Въвеждане на здравни застраховки масово и закриване на половинчатата схема с НЗОК. Пакетите здравни застраховки ще покриват Х, Х+Y, Х+Y+Z болести на съответната (покачваща се) цена.

Застраховките ще са по-скъпи за пушачи, както застраховките на колите са по-скъпи, ако си катастрофирал. Gattaca.

ИТ

Създаване на министерство или агенция за развитие на ИТ, не само startups, но и малки и средни български фирми, занимаващи се с ИТ.

Перференции за IT проекти с отворен код при процедура за ЗОП, проектите, базирани на open source.

Създавне на „държавна“ база с код в GitHub, където open source проектите в държавната администрация ще са длъжни да публикуват нечувствителен код или такъв, който не е държавна тайна.

Престъпност

МВР – съкращаване на полицаитe на 50%, повишение на заплатата на останалите, и назначаване на министър мениджър, не полицай.

Обявяване на конкурс за смяна на униформите на полицаите след тези марки, като се поканват известни дизайнери.

Въвеждане на супер труден режим за получаване на разрешения за подслушване.

Земеделие

Щедри държавни субсидии за био земеделие, развитие на селските региони. България никога не е владеела масовките, можем да играем за бутиковото.

Държавна администрация

E-government услугите са трудно нещо, но едно е лесно – накарване на всички държавни институции да публикуват на сайтовете си бланки за документите, които са необходими на работят хората, да работят с тях и директни сметки за плащания. Така всеки ще идва в администрацията подготвен; платил.

Външна политика

Въвеждане на стандартна, висока такса за ставане на български гражданин, примерно 50 000 евро; за приходи.

Масирана рекламна кампания за условията на бизнес в България в ЕС; 2 неща – ниски данъци, най-бърз интернет в света, планини, лято и море.

Туризъм

Държавни субсидии за маркриане на маршрути в планините, сайт на 15 езика, в който са описани маршрутите за трекинг в България. Развиване на България като трекинг дестинация.

Развиване на всякакъв екстремен спорт – даунхил колела, трейл бягания, триатлони, ски и там каквото зимно са измислили тази година, че е модерно.

Образование

Въвеждане на универсален, независим, централизиран компютъризиран тест след всеки клас. Учителите получават сериозни бонуси към заплатите в зависимост от успеха на училището на този тест и на учениците по този предмет. Така ще са мотивирани да преподават.

Таблет за всяко дете – България може да влезе в новините, като поръча таблети за всяко училище и спести пари от учебници. Изпращане на министър в Китай, за да договори Х хиляди таблета, които да почнат в няколко училища в страната като пилотен проект и в последствие навсякъде. Наемане на фирма/и, които да дигигализират и мултимедиират съдържанието.

Въвеждане на алгоритми и програмиране като част от задължителното образование на учениците.

Наука

Ликвидация на БАН – създаване на комисия за ликвидиране на БАН и обявяването на всички имоти на публичен търг с проекти за развитие на имотите за 20 години напред. Комисията ще направи одит и всички учени, които имат публикации в научни списания в последната година ще имат гарантирана работа в някой от държавните университети или обезщетение в рамките на 12 месеца.

Създаване на рисърч центрове за софтуер, защото за химия и физика няма с кой да се борим.

Култура

Одит на културния календар на всички български посолства. Всички български посолства да получат субсидии за промотиране на български артисти и култура в чужбина. Ефектът от това е неясен, но в дългосрочен план ще е успех.

Парламент

Високи глоби на отсъстващи депутати, нарастващи геометрично с всеки ден отсъствие.

Назначаване на комисия, която да подобри метода за кворум и гласуване. Да не може да се извършват каламбури с кворума ала „Волен“.

PR на държавата

Програма за по-добър PR за държавни служители, полиция и армия – самочувствие за нацията. Сигурен съм, че навсякъде има служители, които си вършат работата, а в момента те остават незабелязани и демотивирани.

Медии

Сливане на уеб отделите на БНР и БНТ и създаване на „български национален сайт“. Онлайн медиа (+ mobile приложения), чиято цел е да информира гражданите на България навсякъде и да агрегира съдържание.

Спорт

Развиване на аматьорски спорт сред хората и децата.

Директно финансиране на клубове през министерство на отворен, проектен принцип.

Енергетика + екология

Сливане на министерствата на енергетиката и околната среда, защото двете са едно и също. Държавни субсидии за възобновяема енергия.

Данъчни облекчения за електромобили + хибриди.

Правосъдие

Тук са нужни най-сериозни промени, но за съжаление, не разбирам от темата.

Какви са вашите предложения?

Коментари

 1. Violeta #
  10 април 2014 @ 18:32

  Еленко – Президент!

 2. uv #
  10 април 2014 @ 18:54

  Много яко! Чак е странно колко много от тях са очевидни и не са въведени. Но не всички са евтини…

  прилагам няколко бележки според реда в текста:

  „Постепенна подмяна на личните карти на такива с електронен подпис, които могат да се ползват и за банкиране“ – това изисква безусловно справяне с корупцията, както и има отражение в нуждата от образование, културата на безотговорност, културата на подслушване, и за съжаление има огромен шанс да прерастне в мегапроект или да умре рано, ако не се раздели на правилните етапи от безкористни хора. въобще – много скъпа работа.

  „Въвеждане на здравни застраховки масово“ – няма здравна застраховка, която да спаси пациент от лекар, който не спазва Хипократовата клетва. Там е като с полицаите, само че различен профил власт. Отделно че в провинцията е пълно с псевдо-лекари, които са, в прав текст, опасни.

  „Въвеждане на стандартна, висока такса за ставане на български гражданин, примерно 50 000 евро; за приходи.“ – ъъм.. Нека има „право на престой“ и да е свързано с „упражняване на дейност“, но пряк път към гражданство с пари е опасна идея? + че 50к е почти никакъв праг.

  „Въвеждане на супер труден режим за получаване на разрешения за подслушване.“ – този проблем е разгледан в The Wire, където на практика властват адвокатите.

  „Въвеждане на универсален, независим, централизиран компютъризиран тест след всеки клас. […] Така ще са мотивирани да преподават.“ – така ще преподават теста. Справка, отново, The Wire. Този проблем съм виждал решен успешно само със строги учители с его и ценз, които никой не обича, преди да завърши. В университета спира да работи, но нека университетът е платен, за да няма съмнения, че знанието е ценно. В отговор нека студентите свикнат да предизвикват преподавателите си да преподават (и обратното).

  „Парламент“ – колкото и да избягвам да соча и казвам „fubar“, там са неспасяеми без конституция и анти-ДС закон.. все трудни или скъпи неща. Но някакъв вид big data няма да е излишен..

  Има голям проблем в механизмите за обратна връзка в България – купувачите не спират да пазаруват боклуци („няма друго“), ако в някаква транзакция има търкане, по-често се сумти но мълчи. Когато се гледа „от горе“, „надолу“ се крие.

  Аз лично не знам как се адресират два проблема в нрава на много хора – 1: „не мога да направя нищо“, и 2: „чакам да видя.. „. В позиция на власт те са удобни за властоимащия. Също, големите градове имат нужда от промоция на по-добро настроение, в това отношение София е шокираща.

 3. градинко #
  10 април 2014 @ 19:31

  Разбира се, застраховките на активно спортуващите също трябва да са по-скъпи заради повишения риск от травми и болести на опорно-двигателния апарат в късна възраст.

  Как ще доказваме пред застрахователя кой и колко е пушач и бегач ще оставя Еленко да предложи.

 4. skanker #
  10 април 2014 @ 21:04

  като за началоп опорните точки са муцка !
  намери си още някой който е наясно с темите в които ти не си и напишете една програма.. и можем да убедим някой които се представя за модерен десен да я популяризира че защо не и да я гласуват някой ден .. прекален оптимизъм не на добре но и половината неща да видим реализирани берекет версим !

 5. skanker #
  10 април 2014 @ 21:10

  легализация на марихуаната ?
  преди да го направят в ЕС генерално
  ползите са много

 6. Алек #
  10 април 2014 @ 21:20

  Пломбиран километраж на велосипедистите, за всеки извъртян км, отстъпка от местните данъци.

 7. skanker #
  10 април 2014 @ 21:41

  @Алек о това беше добро !

 8. 10 април 2014 @ 22:22

  Шампионска лига от 9 без 15 ftw! Но пък колегите от щатите ще ми цъфват още в 3 и половина следобед. Колебая се.

 9. Капитан #
  10 април 2014 @ 22:52

  Браво!

  Ако се кандидатираш за нещо, ще си направя труда да гласувам, честно! Дори и без това, пак бих гласувал де. :)

  + униформи за всички детски градини и училища. И без това имаме безброй шивашки фирми, които работитят на под-минимални заплати.

  + високи данъци за старите автомобили.

  + забрана за паркиране по тротоаритеи големи глоби.

  + „жълта“ платена зона за паркиране навсякъде в големите градове, като платилите данък в съответния град да им се издава годишен стикер, който им позволява безплатно паркиране в жълтата зона.

  + закон за градската визия, демек забрана за цветни санирания на бели блокчета.

  и т.н.

 10. Михаил #
  10 април 2014 @ 22:56

  Ако имаш здравна осигуровка – 10% намаление на месечната карта за фитнес (друг спорт). Ако имаш карта за фитнес (друг спорт) – съответно намаление на здравната застраховка.

 11. tzm #
  10 април 2014 @ 23:27

  + съкращаване с 2/3 и утроявне на заплатите на останалите в държавната администрация.

 12. Voltron #
  10 април 2014 @ 23:38

  Има хубави идеи, има и такива, които може да се пропуснат.
  В крайна сметка защо не станеш политик?

 13. градинко #
  10 април 2014 @ 23:46

  Повечето неща са супер, разбира се + легализацията на канабиса.

  Имам проблем обаче с настояването депутатите да киснат на заседания. Искаме е-правителство, искаме гъвкаво работно време, искаме контакт с избирателите. Депутатите трябва да гласуват онлайн и задължението да бъде за определен брой часове срещи с граждани, да имат office hours, когато всеки може да отиде да пита.

  Парламентът (в заседателната си част) е цирк, да го оставим на клоуни като англичаните. Решенията така или иначе се взимат другаде, а едно електронно народно събрание с форуми вместо пленарна зала ще е доста по-прозрачно.

 14. Voltron #
  10 април 2014 @ 23:48

  Между другото съм съгласен с Градинко.
  Заседанията могат да се разделят на два типа:
  – Дискусионни – където не е задължителен кворум
  – Гласувателни – където е задължителен кворум. Нужни са 2-3 такива в месеца.

 15. sharelira #
  11 април 2014 @ 0:03

  Критични коментари изблъсакни за няколко минути.

  Преминаване към Central European Time (GMT +1). – не съвсем. По скоро премахване на малоумната смяна на времето с час напред / час назад.

  Здравеопазване – не става ясно какво се случва с тези, които не могат да си позволят застраховки. Ще се отнесем към тях като в „богатите“ страни ли, т.е. го д*хат долу-горе.

  Перференции за IT проекти с отворен код при процедура за ЗОП, проектите, базирани на open source. – абсолютно не.Един вид щом нещо е с отворен код следователно е по-добро. Не съм съгласен. Без преференции, преференции не са нужни ако има ясен ЗОП, който се спазва и органи, които следят за това.

  Въвеждане на супер труден режим за получаване на разрешения за подслушване. – трудността не гарантира контрол.

  Щедри държавни субсидии – за нищо освен ако не е въпрос на оцеляване.

  Въвеждане на универсален, независим, централизиран компютъризиран тест след всеки клас. Учителите получават сериозни бонуси към заплатите в зависимост от успеха на училището на този тест и на учениците по този предмет. Така ще са мотивирани да преподават. – Ами …..Не. Така ще бъдат мотивирани да изкарат още по-здрави роботи, които да цъкат яки точки по теста. За таблетите дори не коментирам – тяхната липса не е основния проблем. Успеха на учители и преподаватели се изразява (неизбежно) в усепха на самото общество.

  БАН – също не съм съгласен. Никаква ликвидация, по скоро контрол, контрол и пак контрол – тук е едно от местата, за които може и трябва да има щедри държавни субсидии ( а и нека да не забравяме, че най-сериозните пари за наука всъщност идват от държавата, не от частни компании).

  ==================================================

  1) Локализиране, намиране и изръчкване на свестни и смели хора, които да изнесат реформите във всички нужни сектори – основно образование, съдебна система, здравеоопазване, администрация. Смели защото съпротивата ще бъде бясна. Ще кажа само, че такива хора все още има в България и то от всяка област – без изключение.

  2) Реформа в образованието – не е нужно да се преоктирва колелото, добрите практики съществуват, нужно е да бъдат адаптирани за нашата среда – примери Финландия (нищо, че един познат финландец добре каза, че ако при тях е най-доброто образование, не му се мисли какво е другаде) и Швейцария – последната най-вече заради гранулацията – училища, професионални училища / техникуми, полу-висши и висши колежи, университети. Не е нужно всеки салтак да е вишист. Ако искаш висше и си тъп – плащаш си. Стремеж към създаване на мислещи хлапета, подлагащи всичко на съмнение и ясно знание за правата и задълженията си.
  Официални начини за обучение вкъщи.

  3) Държавни институции / министерсвта / администрация и т.н. – поетапно съкращение на максимално количество персонал, вдигане на заплати на оставащите и вършещи полезна работа. Курсове за преквалификация / предприемачество за всички желаещи. Изобщо тук за мен щата трябва да бъде минимален и най-ефективен.

  4) Довършване на приватизацията на всички предприятия с изцяло държавно участие. Държавата, никога не е добър собственик (особено оттам, от където започва бозата).

  5) Ясен и редовен контрол над всички фирми управляващи ресурси от стратегическо значение – ВИК, Електроразпределителни дружества, гориво и т.н.

  6) Максимална енергийна независимост.

  7) Максимална независимост откъм храна – страната трябва да може да се изхранва сама.

  8) Дългосрочни планове за осигуряване и разумно използване на всички природни ресурси – основно горски и вода.

  9) Стремеж към изграждане на индустрия специализирана в изработка на прецизни инструменти, елементи за тях и т.н. – изобщо всичко, което е high-tech.

  10) Върховенство на Закона – реално, не настоящата фикция. Осигурено от работещо МВР, Прокуратура и Съд.

  11) Забрана строителство в София :) За минимален срок от 20 години. Изключения само при събаряне на вече съществуващи сгради. Причини – развитие на всички останали градове и села в България – като няма офис спейс и къде да живееш ще бягаш в другите градове, както си му е реда.

  12) Легализиране на марихуаната разбира се :).

  13) Модерно възстановяване на „бригадите“ от близкото минало за всички ученици и студенти по желание.
  – първо – детския труд е як, нека малките паразити да работят, за да се научат да пазят по най-директния начин – съзадавайки нещо със скапаните си ръчички !:)
  – второ – human networking
  – трето – праат го у улавия запад ипа добре им се случва :)

  14) Криминализиране на всякакви хейт престъпления – и то здраво преследване и пресичане

  15) Всичко, което може да се направи по пощата да се прави по пощата – с или без електронно правителство нуждата от лично присъствие във всякакви иснтитуции да бъде сведена до абсолютен минимум. Начини – бол. Разкарване на глупостта с „мълчелив отказ“, скъсяване на всички срокове за всичко до адекватен минимум – тъй като практиката показва, че ако нещо може да се разтъкава и е законно то то ще се разтъкава.

  16) Интеграция на малцинствата

  17) Престъпност – основната насоченост да е към превенция, защото всичко друго не работи.
  Премахване на затворите в настоящия им вид – задължителна работа за всички затворници – не виждам защо АЗ трябва да издържам някой провинил се докато той/тя създава още престъпни контакти във въпросните учреждения, т.е. да плащам за доразвиването на престъпници

  18) Легализиране производството на порнография – в България има огромно количество кифли и кифлаци, които друго освен да се ши*ат не могат и не виждам защо да не генерират продукт, търсен по света срещу кинти и данъци :)

  19) Легализиране на проституцията

  20) Никакви държавни преференции за нито една религия – България е СВЕТСКА държава – който си мислее за религията да си я субсидира лично.

  21) Задължително гласуване. За болни, стари, трудно подвижни и т.н. не би следвало да има изключения – ще се ходи при тях на крака ако е нужно ! Който не иска – глоба, който няма кинти – чисти и мете из квартала

  22) Задължителни изисквания относно поддръжката на блокове, кооперация и всичок останало със смесена собственост, а не настоящите размити глупости. Варианти с „ама аз съм на първия етаж, на мен не ми тече – защо да плащам !?“ не следва да има изобщо. Вариант с „нямам пари“ – също – имаш собственост – продаваш я изчезваш на място според възможностите си. Ситуации с пребити от висулки хора, паднали дървета, керимиди, саксии и т.н. – не трябва да има.

  23) Връщане на понятието за „лична доза“ – за мен наркоманите са болни хора, които следва да бъдат лекувани – не престъпници (поне не всички)

  24) Шофьорската книжка + изпит да станат минимум 1000 лева (към днешна дата) – през първите две години при отнемане на предимство, не-спиране на червено, знак стоп, опасно шофиране и т.н. и т.н. – отнемане на книжката, ресет и нови 1000 лева за курс и книжка. Всеки шофьор е потенциален убиец и това трябва да се набие в главите ни. За каране пиян / надрусан – без оглед на опита като шофьор – здрава глоба първия път + без книжка на мига за година-две + наново курсове и чудесии. При втори път – по 30 часа обществено полезен труд за всеки 0.01 промил над разрешения. При трети – панделус.

  25) Неправилно пресичане – глоба, здрава и яка. При пресичане на магистрали, натоварени булеварди и т.н. – ако те утрепят – шофьора по дефиниця не е виновен. Нямаш работа на пътното платно.

  26) Създаване на работеща Бърза / Спешна помощ.

  27) Преследване – здраво и вманиачено на всички укриващи доходи.

  Ай сиктир.

 16. Безбожник #
  11 април 2014 @ 0:51

  Всички тези добри идеи биха отишли по дяволите, когато опрем до изпълнението им, ако не добавим и педантично систематизиран план за ефективна борба с корупцията.

 17. 11 април 2014 @ 1:58

  Подавам заявление за членство в управленския ти екип. Програмирам, планирам, комуникирам. Върша работа и не се оплаквам.

  :)

  Написаното ми харесва и макар и да имам коментари и/или нужда от по-сериозен анализ на на някои места, съм готов да застана с цялата си енергия зад нещо такова.

  Помисли си. :)

 18. Кирил Митов #
  11 април 2014 @ 7:54

  Безумно. Супер плоско. Наивно като 15-16 годишен ученик. Това е начинът по който говорят и мислят популистите. Човек с гръмки думи без грам понятие от същината на ситуацията.

  Няколко кратки примера, тъй като нямах желание да го чета до края:

  1. „Въвеждане на универсален, независим, централизиран компютъризиран тест след всеки клас“ – ехо, ни бягаме от 19-20 век. 21-ви сме. Въведи такъв тест и после ще пищиш – „ама децата нямат креативност. Ама защо правим ученици по калъп. Ама всеки е добър в различно нещо“.

  2. „Въвеждане на алгоритми и програмиране като част от задължителното образование на учениците“ – и какво като се въведат. Кой ще ги преподава?

  3. „Въвеждане на стандартна, висока такса за ставане на български гражданин, примерно 50 000 евро; за приходи“ – зввучи добре, докато бъдещата ти съпруга не се окаже от друг нация и тогава няма здравни осигуровки, няма гражданство, не може да си намери работа (реален случай с мой приятел със много интелигентна и млада съпруга от Украйна, която се принуди да роди там защото в България никой не я иска) – и тогава ще пищиш „Ама мен държавата ме гони“. И още много случаи за студенти, работници, инвеститори и хора които искат да имат общо с България, които просто ще ги изгоним

  Целият текст е такъв. Еленко, мисли разумно.

 19. goran #
  11 април 2014 @ 8:33

  Факт 1: Идеите са доста повърхностни, а някои от тях опасни за обществото и икономиката. Добре, че не управляваш България.
  Факт 2: Тези, които управляват, нямат и такива идеи. Жалко, че не управляваш България.
  Факт 3: Мисленето и споделянето създава позитивна дискусия, в която изкристализират по-добри идеи и решения. (виж коментар на sharelira)

  Основна критика: Не са важни конкретните идеи, а главната цел. Има много неща, които трябва да се оправят, но най-важното е да намерим основна цел. Какво искаме да е БГ? Как искаме да бъде възприета БГ от хората – вътре и вън? С какво ще се отличаваме?
  Отговори от рода – по-добър, по-справедлив живот са ненужни клишета. Трябва да има основна цел. Примерно: България ТОП държава в Био земеделието, или ТОП СПА Туризъм, или ТОП …еди какво си. Нещо/а, в които да бъдем първи.

 20. 11 април 2014 @ 9:31

  @Михаил
  „Ако имаш здравна осигуровка – 10% намаление на месечната карта за фитнес (друг спорт). Ако имаш карта за фитнес (друг спорт) – съответно намаление на здравната застраховка.“
  Не става. Това е безкраен цикъл и ще гръмне грозно в един момент :)))

 21. Задълже #
  11 април 2014 @ 10:12

  Някои от описаните неща са така и в момента. Което показва колко е наясно с материята автора. Например това с бланките го има в почти всички държавни организации, че дори и е-услугите отдавна не са новина – НАП вече например предлага всичките си услуги електронно.

  Други идеи не зависят от държавата (хората да се занимавали с аматьорски спорт – с полиция ли да ги накарат? защото поне в големите градове вече има перфектни условия за това)

  Трети са откровено глупави или безсмислени. Като например да правим само софтуер, щото химията и физиката не са куул според автора. Само че софтуер правят навсякъде, а наука – не. Ако успееш да стигнеш сериозно ниво в химия, физика или медицина е много по-печелившо от софтуер.

 22. Людмил #
  11 април 2014 @ 10:37

  Надявам се да се бъзикаш,
  всички точки на пръв поглед са ОК но всъщност са катастрофално лоши идеи.

 23. shitovoz #
  11 април 2014 @ 10:54

  Слава богу, че не ни управляваш! Няма да изреждам абсурдите описани в идеитите, защото сигурно ще напиша статия в пъти по-голяма от твоята – просто в момента нямам това време. Само ще ти дам няколко насоки – „Ликвидация на БАН“…. „Въвеждане на супер труден режим за получаване на разрешения за подслушване“… „Преминаване към Central European Time (GMT +1)…Даваме сигнал към Русия“

  Наистина си отдъхвам, че не си в управлението – най-опасни са интелигентните хората с недообмислени идеи и голям хъс да ги реализират!

 24. 11 април 2014 @ 11:23

  С повечето неща съм съгласен, но има две неща, по които имам коментари:

  В земеделието при подходяща диктатура/натиск имаме (сме имали?) възможност да произвеждаме огромни количества продукция и то с добро качество.

  60-те години ние сме били най-големият износител на десертно грозде на света. Знаем и за зърнените посеви. За това са помогнали от една страна окрупняването на производството, а от друга големите инжекции от СССР – евтина нафта, машини, торове. Покрай СИВ е бил осигурен и пазар. Доколко нещата са били стъкмени не е ясно, но факт – произвеждало се е много.

  Говори се, че преди ВСВ сме били най-големия производител на аспержи в Европа.

  В момента земеделецът с най-много земя в Европа е българин. Отново с натиск, мътни сделки и субсидии се води голямо производство.

  Както се вижда, е нужна диктатура/мафия, за да се случват нещата, но това според мен е следствие от нещо, за което ще пиша по-долу.

  Органичното земеделие и субсидирането му е загубена кауза. В Европа субсидиите са по-големи (базирани са на БВП), има традиции, сертифицирани производители. Създаването на органично насаждение е бавен процес, изисква кадърни специалисти, сертификацията и контролът са скъпи. В крайна сметка, ще се получи скъпа продукция, която няма да можем да изнесем, т.к. не е конкурентноспособна, а за нашия пазар ще бъде прекалено скъпа (ако в момента спекулираме за реформи, на фона на малък/нисък растеж на средните доходи). И в момента има „органични“ производители (кавичките са, защото не са сертифицирани), които продават скъпа продукция с не особено високо качество, които опищяват орталъка как никой не им купувал нещата.

  Като начин за стимулиране на земеделието бих казал: преосмисляне на модела за субсидиите. В момента парите, които се отпускат, са едни и същи без значение от културата, която се отглежда. Зърнопроизводителите имат доста ниски разходи за единица площ, за разлика от един зеленчукар, който има повече и по-пипкави обработки, разходи за разсад, поливки, т.н. Да не говорим за оранжериите, където дневните разходи за отопление могат да стигнат хиляди (не преувеличавам). Също субсидиите трябва да се връщат, ако не е завършен цикълът на културата. В момента доста хора само обработват площите, прибират субсидията и изобщо не сеят нищо.

  Трябва да се обърне внимание и на създаване на тържища, които са свободни от „организации“ (или разчистване на сегашните). Много производители се обръщат към местни прекупвачи, защото нямат достъп до по-голям пазар, т.к. те са узурпирани от местните силови структури. А не е рядкост изкупвачът да ти каже една цена сутринта и когато дойде в края на деня, да я смъкне на половина. Ако не искаш да си изхвърлиш продукцията, се съгласяваш.

  И нещо, което по-скоро засяга хората, а не държавната администрация, но според мен е много важно – коопериране. Думата има много негативен товар (обяснимо), но окрупняването на производството решава много проблеми, а създава доста малко. Вероятността за оказване на натиск се намалява, може да се ползва общ машинен парк, агротехниката се води по-лесно (обработки, пръскания). Проблемът е, че хората трябва да работят заедно и да делят приходи/разходи.

  Другото нещо, с което не съм съгласен е БАН. Да, съгласен съм, има много чичковци, които лъхат на спирт и кисели краставици, но има и не малко млади и кадърни хора. За другите полета не съм чак толкова запознат, но специално физиците имат и интересни неща (имаше един проект, уникален за Балканите). Може би е нужна оценка на проектите и спиране на някои („Учени от БАН установиха, че жените от град ХХ са най-красиви“), а след това по-прозрачен контрол на прогреса и резултатите.

  С другите неща, more or less съм съгласен.

  Мисля, че генералният ни проблем са манталитета в администрацията (всички зависите от мен и няма грешка, която да е достатъчна за уволнението ми) и корупцията. Двете неща удрят всички ни (освен замесените в тях може би) много лошо. Земеделските производители са подложени на рекет и натиск от съмнителен внос.

  Наскоро изкарах близо година в Полша, където природните условия са доста по-кофти от нашите, но почти всичко беше местно производство. В резултат там цените бяха като цяло по-ниски отколкото у нас. Млякото беше с около 30% по-евтино. Някои видове месо с 40%. Плодовете и зеленчуците бяха малко, но все пак по-евтини, отколкото тук. Това е резултатът от работеща администрация и усвояване на европейски пари както му е реда, а не от наши хора.

  Но по тази линия имаме много да работим и няма да е лесно да се промени :)

 25. 11 април 2014 @ 11:29

  Оставените коментари до момента потвърждават мнението ми, че това, което е важно, е мотивацията на един управляващ да влезе в управлението, а не конкретните му идеи в момента. За мен това е основният проблем с почти всички текущи властимащи.

  Бих избрал управляващи с правилната мотивация и реално желание да са полезни на държавата си, било то млади и неопитни, пред такива, които имат опит, но целите им са съвсем други.

  Финландия, която толкова често споменаваме – и с основание – е минала през точно такъв етап. Реформаторското ѝ правителство е имало средна възраст под 30 години. Хората са били млади ентусиасти с липса на опит. Грешали са, но са се учили от грешките си. Резултатът е виден.

  Съгласен съм с всички коментари по-горе до някаква степен. Особено силно подкрепям мнението на @sharelira и @goran.

  В крайна сметка, искам да съм полезен на хората около мен. Искам да направим опит да променим нещо, вместо само да мрънкаме. Да оставим някаква следа след нас. И се радвам, че има и други като мен.

  Не храня илюзии. Но това не ми пречи да направя крачка напред и да пробвам. Защото ако не пробвам, е сигурно, че нищо няма да стане.

  Много ми е интересно, каква част от коментиращите тук биха жертвали няколко години от живота си, за да се захванат с такъв тип дейност?

 26. Див Градски Бек #
  11 април 2014 @ 12:28

  Управление:

  Система за пряко участие на гражданите в управлението на страната. Електронна платформа, където граждани, граждански движения и т.н. ще дават предложения за закони, иницаитиви, мерки и др. и събралите най-голямо одобрение ще бъдат задължителни за приемане от Народното събрание и МС. В тоя сайт ще може да се гласува само с личната карта с електронен подпис, дето Еленко ще наложи по модел от Финландия.

 27. 11 април 2014 @ 12:47

  Ето ти предложение – http://www.bit.ly/destinationbg. Само не кани Роберто Кавали за униформите на полицаите.

 28. 11 април 2014 @ 12:54

  Забрана на всички холивудски филми и сериали на българска територия, за да не си мислят местните за глупости.

 29. Лазо #
  11 април 2014 @ 12:55

  Похвален ентусиазъм, и похвални намерения. Идеите за реализация обаче са кошмарни! Здравна реформа с лека ръка?! Закриване на БАН (та той съществува отпреди държавата)?! (Звучи по-крайно и от Фридман). Същевременно обаче държавата да се намесва в ИТ сектора??? Нещо не се връзва логиката. Очевидно авторът се занимава именно с компютри, което го прави компетентен за изпълнението на част от описаните реформи, а не за техен теоритик и инициатор.
  Съветвам да се запознае по-подробно с обществените науки, теориите, историята и практиката в други страни и у нас. Ако държава се управляваше така, както се управлява фирма, и реформи се правеха така както се пише код, страната ни щеше да изглежда иначе :)

 30. 11 април 2014 @ 13:40

  Страхотен текст!
  Защо не го сложиш в Google Docs например, за да може да се развива на принципа на wiki?

  Иначе напълно подкрепям идеята, че ни е нужно едно (или повече) правителства от хора под 30 години без опит в сегашните процеси, за да оформят нови и ориентирани към гражданите процеси.

 31. 11 април 2014 @ 13:54

  Еленко, пропуснал си една точка – ОСТАВКА на цялото марионетно правителство на Орешарски!

  1) Безплатно е!

  2) Не боли.

  3) Така и така не вършат никаква работа, нито правителството, нито парламентът.

  Освен това, ще спестим милиарди от неизгодни сделки с Русия, като Южен Поток и Белене! ;-)

 32. Борис Петров #
  11 април 2014 @ 14:37

  Трябва да изясним националните си интереси. Няма ги никъде формулирани.
  За целта е нужна общодържавна\общонационална доктрина която да служи един вид като BRAND IDENTITY с визия, мисия, цели в различните сфери на развитие.

  БАН не трябва да се закрива, трябва да се промени. Лесно е да се закриват неща създадени от други. Трудно е да се подобрят!

 33. Violeta #
  11 април 2014 @ 15:20

  Като добавка: Изключително строги проверки, след това и регулации в сивия сектор. Най-сериозните нарушения са из строителните и шивашки фирми. Пълно безхаберие на шефовете, принудително търпене при работниците (като няма друга работа, тряат си, дори на под-минимална заплата), никаква законова защита.

 34. Maia #
  11 април 2014 @ 17:34

  и аз не прочетох това „гениално“ нещо докрай, звучи ми като съчинение на шестокласник..

 35. 11 април 2014 @ 20:57

  Поздравления за предложенията, има доста смислени неща сред тях.

  Ще добавя само едно:

  България има един огромен актив, който не ползва и за който никой (почти) не се сеща.

  Става въпрос за бабите. Точно така – същите онези хиляди баби, които по цял ден си седят и си плетат и разплитат разни вълнени чорапи. Работата е там, че ако на нас от малки ни е омръзнало от техните плетени чорапи, шапки и т.н., то много хора в чужбина харесват плетените изделия и са готови да плащат за тях. Няколкото български проекта в тази сфера (които за съжаление са доста ограничени по мащаб) доказаха, че плетените продукти се купуват добре в Интернет пространството. Търсят се както чорапи и терлици, така и плетени калъфи за телефони и таблети.

  Т.е. имаме неограничено (образно казано) количество баби, които се кефят да плетат и имат нужда от някой друг лев в повече. Имаме интернет (онлайн каналите са достатъчни за достигане до глобалната аудитория). И имаме традиции. Остава да се направят малко маркетингови усилия …

  Резултатът може да бъде:
  1. успешен бизнес модел за този, който го направи мащабно
  2. силен социален ефект, защото ще се осигурят допълнителни приходи за много български пенсионерки
  3. силен икономически ефект, защото ще влизат пари в икономиката отвън

 36. bsls #
  11 април 2014 @ 21:14

  Оправянето на БГ значи замогване или поява на средна класа.
  Докато имаме борд и природните ни ресурси се експлоатират от чужденци няма да има такова замогване колкото и да сме кадърни и работливи!

  Друг огромен проблем е липсата дори на фасадна лустрация в страната ни.

 37. Кан Мей Бан #
  11 април 2014 @ 22:34

  След като очевидно не можем да се управляваме добре, защо просто не станем част от държава, която знае как да го прави? Вече сме били сме част от югоизточната ни съседка пет века. Споделяме обща кухня, музикални вкусове, манталитет, часова зона, военен блок. Обединението ни с Турция ще реши наведнъж няколко проблема: зависимостта ни от Русия; застрояването на Черноморието – бреговата ни ивица нараства с няколко хиляди километра; пътищата стават нормални; столица ще ни бъде Истанбул, а не заспало подвитошко градче; започваме да използваме азбуката, която използва и останалата част на Европа (отново сигнал към Русия); присъединяваме се към една от най-бързорастящите икономики. За Турция ползата ще е автоматичното приемане в Европейския съюз, но голям негатив ще е присъединяване на тъпо и мързеливо население, което умее самода мрънка и мрази. Сигурно затова този хубав план ще си остане само план (-;

 38. Бобър #
  12 април 2014 @ 5:05

  @Кирил Митов

  1. Re: комютърен тест след всеки клас. В Щатите има такъв тест за прием в университет – SAT – действа доста добре, на компютър е и не зависи от това какво си изпял пред учителката. Основната функция на теста е да мери всички с един аршин, а не да ги тества за креактивност. За последното си има други форми.

  2. Re: Задължително програмиране в училище – кой щял да преподава. Същите хора, които преподават и сега математика, физика, химия, философия, български и тн. Летни курсове за учителите и който става, става.

  3. Re: Такса за гражданство – и в момента съществува за инвестиции над определена сума. Въпросът е колко да бъде 500, 50 или 5 хиляди. При слаба държава като нашата, това е най-ефективното решение на този етап.

  Идеите са атрактивни, повечето приложими, а някои задължителни.

  Бих добавил:
  – държавна програма за „внос“ на езикови учители от Англия, Испания, Германия, Франция. Срочни договори, малки градове
  – увеличаване на срока на международните паспорти, защо е само 5 години, а не 10г?
  – спиране на държавното финансиране за университите, вместо това нисколихвени заеми и стипендии за студентите
  – специализация на войската – не може и подводница и изстребители.
  – организирани посещения на доктори, войници, полицаи, пожарникари в основните училища – да разкажат какво работят, децата да се заинтересуват
  – за БАН, проверка за публикации на чужд език в последните 3 години, ако няма – бай

 39. Албена #
  12 април 2014 @ 8:18

  Къде е годишното проучване на аудиторията?

 40. 12 април 2014 @ 17:55

  за съжаление в нито един от коментарите, както и в самата статия, не видях предложение за ‘създаване, следване и изпълнение на план за 10 години’. всички предложения са достатъчно кардинални, за да не се случат за ден или два. какъвто и да е, това най-вероятно ще е план, който обхваща няколко мандата, може би дори на различни правителства. единствено обща цел за добруване и обединението в нея могат да са носител на останалите идеи.

  а тук от предложенията какво излиза – все едно за 1 година всичко ще светне. това звучи повече като революция, от колкото градивен прогрес.

  и преди идеите стои готовността и осъзнаването, че мащабните промени в рамките на държава (дори в рамките на град или област) са продължителен процес, който изисква постоянство и упоритост и много съвместна работа. това означава толеранс и диалог и компромиси. и за да не се спъне действието в подлостта на човешкия фактор, преди всичко е нужна готовността на същия да работи продължително, да е отворен за чуждото мнение и да следва базови морални принципи.

 41. 12 април 2014 @ 18:35

  Има хлеб в повечето идейки, други требва да се премислят повече… Не знам какво вършат в БАН, не съм чул или чел за постиженията им, със сигурност има такива, но е много неясна ползата от съществуването на институцията. Трябва да продължи да съществува, защото е институция. Но по какъв начин и с каква цел – да го установят мъдрите глави.

  Има една стара детска поговорка – кой предложи, той заложи. Щом питаш за такива неща, Еленко, значи си готов да се заемеш лично с обществена дейност. Влизай в играта и ще се изненадаш колко много последователи ще намериш. Само внимавай с прекаления либерализъм, намери си и консервативни ценности, има добри такива. Не е шега работата.

 42. 12 април 2014 @ 21:41

  Съгласен с мнението на Кирил Митов – нещата са много повърхностни. Всичко звучи революционно и всеобхватно, без да дава каквато и да насока как ще се изпълнява. Разсъждаваш като политик – това така, онова иначе и някакси ще се навърже и стане хубаво.

  В България за мен две сфери куцат жестоко и от тях произтичат всички проблеми надолу. Те са образование и култура. Един образован човек винаги се старае да се развива, а ако вижда красиви неща около себе си и е вдъхновен, ще работи и ефективно, в екип и няма да гледа да излъже.

  За образованието, професор Лозанов го е измислил, ЮНЕСКО са го признали и то се казва С-У-Г-Е-С-Т-О-П-Е-Д-И-Я. Работи за всякакви възрасти, почти при всякакви обучения, така че просто трябва да се използва за замяна на съществуващата система. Там, където е неприложимо, да се поканят най-добрите световни експерти и да се ходи на обучения при тях и да се въведат най-практичните методи.

  За културата трябва да има насърчаване на всеки талант и одобрение за неговото развиване на всеки израстващ. Всяко дете има таланти и може да направи много повече за света около себе си ако ги развие, а не подтисне. Трябва да има места за творчество, които да са със свободен достъп и информацията за това какво се случва и прави да се разпространява по всички канали.

  Мисля, че спокойно може да се направи някакъв онлайн проект за такива идеи и всеки да може да презентира/даде мнение за 2-3 области. Глупаво е да се мисли, че някой може да разбира от повече. Хората могат да се групират според знанията си, да оформят стратегии и решения и да презентират заедно за определени идеи. Задължително всичко трябва да е представено интерактивно и лесно за разбиране.

 43. Kosta #
  13 април 2014 @ 0:32

  Добре написано, но нали сте наясно,че първо Вие не сте фактор и не сте властта.
  Второ не сте политически активен. Само пишете “Ако“.
  Трето писането в блог е едно, мисленето второ, изпълнението е друго вече.
  Готови ли сте Вие да направите промените, имате ли екип?

  Е-правителството е добро решение, но предполагам сте пътували в Холандия,Белгия,Германия,Австрия,Финландия,Естония и др.
  Тези странни също имат огромни проблеми. Например в Белгия положението е най-сериозно, а уж са хъб на ЕС.
  Бюрокрацията е същата история като в България.

  Но ако сте сериозен в предложенията, направете някаква стъпка, не само да си чешем езиците.
  Всички сме през Терминал 2 или отвъд.
  Аз виждам от блогъри и Ай ти-тата само говорене, само Наков прави нещо, но то е спонсорирано от Summit и американците.
  За момента България е слаба и зависима от САЩ и РУСИЯ.
  ЕС мисли само за Германия и Франция, другите са в нафталина.

 44. moi #
  13 април 2014 @ 23:02

  Много наивно. Даже бих се обзаложил, че това е платена публикация. Поинтересувай се (или замисли) малко какви са стимулите държавата да има образован електорат и пак си напиши препоръките.

  До последния коментар – България е 100% газово зависима от Русия и 100% валутно зависима от Германия и САЩ

 45. Михаил #
  13 април 2014 @ 23:51

  @Чилиев

  Викаш да им върна парите на gym-a където ходя. Не съм си го измислил – живея в Ротердам и из Холандско я има тази схема. Не съм разбирач да ти кажа как са го направили и дали няма да „гръмнат“ съвсем скоро, ама като ги знам, не си падат по гърмежи:)

 46. MTK #
  14 април 2014 @ 22:38

  Преминаването на централно европейско време е зла идея.
  Зимата в 15,30 часа ще е тъмно – депресия.
  Лятото в 04,00 часа ще е вече светло – безсмислица.

 47. 16 април 2014 @ 9:04

  Сега си давам сметка, че тази статия всъщност е била боговдъхновена, за да може Александър Александров да изложи концепцията си за бабите под нея и да поведе новата индустриална революция в България :-)

 48. задълже #
  16 април 2014 @ 12:35

  Признавам, замислил си няколко наистина грозни реформи, но мисля, че всъщност се опитваш да подскажеш до какви абсурдни идеи може да бъде докаран нормалният човек, подложен на трайно установено брутално лошо управление.

 49. Златин Златев #
  17 април 2014 @ 18:51

  1. Тестовете в училище – хубаво, но или трябва да са супер подробни и на случаен принцип (примерно 100 от 5000 въпроса по география за н-ти клас) или ще се изпадне в преподаване на тестовете вместо на материала (зазубряне).
  2. Био земеделие – хайде първо да направим устойчиво такова по възможност с местни сортове (вместо ГМО такива), с минимум хербициди, пестициди и изкуствени торове, и с добър контрол на качеството на продукцията, а след това да мислим в кои райони и как може да се премине към изцяло био-земеделие. Изобщо цялото това залитане в посока „био“, „уелнес“, „реджувенейшън“ и прочее е доста модерно, но като цяло не работи. Аз лично предпочитам да си купувам ягоди, които миришат на ягоди, отколкото ягоди без аромат с етикет „био“. Стимулиране на районите които зависят от производстовото на тютюн да отглеждат и други култури – поликултурно земеделие.
  3. Енергийна ефективност – замисляли ли сте се колко скъпо е всъщност санирането на определени сгради? Да, оставянето им не-санирани в дългосрочен период е по-скъпо, но като цяло голяма част от хората не могат да си позволят такава инвестиция. „Ами като не могат да си платят – да се махат“ не е никакво решение.
  4. GMT+1 – не, географски ние попадаме във +2 зоната. Единствено бих подкрепил отпадането на DST. Отделно ще трябва пренастройка на голяма част от (практически – всичкия) съществуващия софтуер (не само компютърен) – самолети, влакове, и прочее. Това в някои случаи не е тривиална задача.
  5. Някой по-горе писа, че докато сме имали борд, нямало да се оправим – хайде да не пипаме нещо което в момента работи (т.е. осигурява финансова стабилност), а да се опитаме да оправим това което не работи достатъчно добре – здравеопазване, съдебна система, образование.
  6. БАН – реформа – да, разформиране – не. Има доста други области освен IT outsourcing в които можем да намерим ниши. Фармация, специализирани храни, микробиология и роботика са само някои примери за наукоемки производства в които можем да се специализираме. Фундаментални изследвания в областта на математика, физика, химия и икономика също са необходими.
  7. Таксата за българско гражданство не ми се вижда добра идея – ако е само на база пари – има риск разни криминални елементи от цял свят да се „намърдат“ с българско гражданство. Ако е на база пари + други критерии, има риск определени групи – например съпруг/ът/ата при смесените бракове да имат значителни затруднения поради финансовия праг.
  8. Данъчни облекчения за електромобили + хибриди – мисля че такива съществуват и в момента, макар че е възможно не всички да са ефективни.

  Мерките в областта на туризма ми харесват.

 50. pencho #
  17 април 2014 @ 23:20

  Така като чета – повечето коментиращи (начело с автора) са си чисти комунисти по убеждения … макар и да не го осъзнават или признават. Работи се планово, с много регулации и голяма държава. Много неприятно, но не и неочаквано.

 51. задълже #
  3 май 2014 @ 12:01

  #pencho, да, колкото неприятно, толкова и очаквано, дай държавата в ръцете на тия, които по принцип не харесват държавната организация и ще получиш България. Постсоциалистическото фразиране на тема комунизъм и държава показва само отчаяна липса на поглед в бъдещето. Но няма какво да се направи, народа ни отколе си знае само „да разчистим, че да светне“, а после се надява на божията помощ „да цъфне и да върже“.

 52. menschmaschine #
  6 май 2014 @ 9:38

  Има много хитри идеи, но и големи недомислици. Ще коментирам последните, за останалите – поздравления!

  „Ликвидация на БАН … Създаване на рисърч центрове за софтуер, защото за химия и физика няма с кой да се борим.“

  Пълна глупост е това, Еленко.
  По тази логика през 1993-та трябваше да бъдат закрити всички компютърни факултети, понеже по софтуеър нямаше с кого да се борим по него време?

  „Сливане на министерствата на енергетиката и околната среда, защото двете са едно и също.“

  Я пак?! :)
  Колкото Министерство на Вътрешните Работи и Министерство на Правосъдието са едно и също нещо.

 53. Г #
  8 май 2014 @ 14:56

  Ето че може! Ето че има идеи!

  от мен:
  Още по-радикално отношение към земеделието и животновъдството! България можем да я изчистим доста бързо и да затворим границите за неконтролируем внос на стока. Ставаме еко/био и т.н. оазис. Внасяме само каквото не можем да произведем. Спешно развитие на балнео – туризъм. Имаме страхотни минерални води, все още имаме страхотни гори (бели дробове). Бавно и спокойно можем да станем територията с чист въздух, истинска храна и лечебни процедури за цяла Европа! Това като добавка на нормалния туризъм, за който имаме невероятен потенциал. Така де, всички са добре дошли да си починат и да се възстановят в нашето райско кътче!

 54. 10 май 2014 @ 10:49

  И идеите и повечето коментари граничат с някакъв пълен наивитет. Някаква утопична вяра, че мислещите и можещите, или както там се наричат сега контингента на Капитал/Дневник и другите будни хиперактивни офис типажи 20-35, посещаващи TED и не знам си какви форуми, изпълващи ги с уникални идеи и знания за живота, са тези, които имат капацитета да случат нещата. Някакви тотални странности, базирани на абсолютни фикции и тотално сбъркани идеологии. Това с отворения код е пълен WTF. Ми да дадем данъчни преференции на веганите по горе-долу същата причина? За пушачите, смяната на здравната система и БАН не коментирам, само казвам че са толкова маргинални като доктрина, че и Волен ще им пляска.

  И въобще как я виждате тая работа? Рефрена, че щом в Исландия е станало еди как си, то и тука може, е мега наивен и глуповат. Не може и няма как да стане. По хиляди причини. А такива хрумвания звучат много витално само на маса и хартия, но всъщност са на ниво на далновидност „искам забрана на чалгата“, като най-вероятно съм го пропуснал и го е имало из коментарите.

  Че не е адекватно нищо от това, което се случва, е ясно. Че има нужда от промени, също. Но проблемът е, че хората с великите идеи за промени рядко успяват да излязат от черно-белия спектър. А за да се промени нещо, преди всичко трябва да се разшири границата на светогледа. Доста.

 55. Djasnoto #
  10 май 2014 @ 15:39

  http://liquidfeedback.org/ плавно въвеждане на liquid democracy- след това другите неща ще си дойдат намясто.

 56. Тони #
  19 май 2014 @ 20:21

  Някои от идеите са чудесни. Но съм длъжна да дам няколко детайла от реалността в момента. Един от важните хора в ЦЕРН е на име Леандър Лилов, физик и бивш кадър в БАН (поради заетостта си няма как да е и настоящ). България БЕШЕ най-големия производител на космическа храна в света (все още има разработки в тази област в мухлясалия БАН). За протокола-аз съм хуманитар, това ми е от обща култура, а има много неща за които не съм чувала, защото човек не знае всичко. В моята област-ПИСА показва, че учениците ни са преди всичко функционално неграмотни. Тестовете са клишета-както писа някой по-горе, затриват креативността. Или имаш прагматично надградени умения по шаблон (американския модел) или креативно-абстрактно образование (европейската работа). 5 в едно не става. Впрочем алгоритмите за учителите съществуват. Наричат се държавни изисквания, но тъй като се сменят непрестанно, ефектът от тях просто не е възможно да се оцени. И т.н., и т.н.
  Политиката изисква екипност. Моето предложение е да събереш най-доброто в някаква банка ;) или платформа за дискусии. Но нека не бъдат идеи, а реални мерки. Идеи има всеки-едни са финландски, други оригинални, но мерките с настоящите разполагаеми средства-там е ключът от палатката.
  Може би наистина проблемът идва от това че националните цели са орел-рак и щука, т.е. никакви, но нека и те се формулират-например намаляване на битовата престъпност в 10 години с не знам си колко процента. По това мисля че няма възражения от нито една политическа формация (добре де, няма официални възражения).

 57. I love to hate my PC #
  20 май 2014 @ 1:20

  Добре, че прочетох материала и всички коментари до тук, за да установя, че коментара над моя е най-смисления.

 58. 22 май 2014 @ 23:33

  Честно ви казвам, потресен съм от наивността на статията. В общи линии е трудно да ѝ се изброят глупостите – по-лесно ще бъде да се потърси поне нещо смислено в предложенията. Но като човек, който работи активно в сферата на науката и образованието, бих искал съвсем искрено да попитам автора – вие някога имали ли сте досег с образование? За наука няма да питам, то е отдалеч ясно.

 59. 3 юни 2014 @ 7:16

  Всички законови и съдебни срокове да се определят в работни, а не в календарни дни. Няма смисъл срокове да текат, когато няма възможност за взаимодействие с институции и/или професионалисти. Времето за реакция е подходящо да се отчита само в периодите, когато може да се случват нещата. Така ще се елиминира ефекта на празниците, ще се постигне по-добро разделение между време за труд и почивка и ще се създаде възможност за по-кратки срокове.

 60. Петърчо #
  4 юни 2014 @ 7:35

  Еленко, разочарован съм от идеите, доста повърхностни, да не кажа популистки, очаквах повече прецизност от теб. Накратко проблемите са успешно обособени, но предложенията за тяхната поправка са под всякаква критика.

  Това което ме притеснява повече е „реакцията на публиката“ и колко лесно хората казват „Емь супйер, ша гласуам за теби ако са кандидатирваш за нещу си“.

 61. 17 юни 2014 @ 22:49

  Еленко – Премиер :)
  Чудна работа тези предложения толкова ли ще намалят кражбите , че още не са приети ?

 62. Краси #
  6 септември 2022 @ 15:26

  „Наука
  Ликвидация на БАН – създаване на комисия за ликвидиране на БАН“

  o_O
  ПЪЛЕН ИДИОТ!!!

  п.п. До тоя ред ти четох глупсотите, и то на пресекулки (през ред), че ту ми се повдигаше, ту ме избиваше на смях!
  ИЗОБЩО НЕ СИ НАЯСНО С ПРИОРИТЕТИТЕ ЗА РЪКОВОДЕНЕ….ДОРИ НА ЕДИН КУРНИК! ….па кво остава за цяла Държава….а още по-малко за най-древната на Европейския континет!

  ХАПОВЕТЕЕЕЕЕ….не ги спирай, че ей такива дрисъци си взел да лееш в интерМИНЕТ-а!

  …щял да пусне супер-бърз интернет БУХАХАХХАХАххаххахааа….. ОЛИГОФЕРЕЕЕН, ДО ПОСЛЕДНИЯ КОСЪМ НА ПАЧАТА СИ КРАТУНА !!!

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS