Илия Яков ни пише:

Пиша ти по повод забравената рубрика – ask Elenko.

Понеже от месеци ползвам iPhone, а още не съм си купил интернет, та се чудех дали можеш да направиш анализ на предлаганите 3G услуги. Би ми било интересно да прочета нещо на такава тема, от човек който ползва 3G от по-дълго време. Цени/качество. Евтини варианти, скъпи такива…

Илия! Много се радвам, че възраждаш рубриката, от която никой досега май май не се е възползвал. (А е лесно – изисква да ми изпратите интересен въпрос по email и да сте ОК с публичен отговор.)

Аз самият ползвам iPhone 1G, който скоро ще направи 2,5 години служба и съм много доволен от него. Скоростта на EDGE (2G) мрежата в столицата ми позволява да сърфирам по цял ден и никога да не мина 512-те мегабайта трафик, за които съм абониран на месец срещу 15 лева от аканите M-Tel.

Какво ме притеснява в 3G услугите, за които питаш? Не съм виждал 3G телефон, който да изкара повече от 2 денонощия без зареждане. Май затова му викат 3G – 2 дни щастие и на третия си прецакан. Всички мои приятели с iPhone 3G си спират 3G-то и ползват 2G, защото батерията им отива. Всичките ми приятели с други модерни телефони също правят така. Аз ли имам странни приятели или 3G функциите още не са достигнали нивото на батериите? Времето ще покаже.

Тук някъде, разбира се, собствениците на нокии с N в името (или уиндоуз фоун севън сирийз) ще скочат и ще си размахат апаратите с камшично движение, па ще кажат, че техните телефони издържат седмица и могат да перат, простират и заговарят хора в барове, но аз няма да им повярвам!

Проблемът с 3G услугите е, че са като банките. Трудно се сравняват, защото човек трябва да е абонат на повече от 1 оператор, за да ги ползва и сравни откъм качество. А хората, които са абонати на повече от 1 оператор са малко; и имат особени нагласи към живота, ако питаш мен.

Едно е сигурно – последния път като гледах операторите имаха супер тъпи лимити за трафик, а и още не се е родил този, който ще направи flat-rate тарифа, т.е. плащаш еднократна такса и си цъкаш интернет на корем.

Едно е сигурно, ако имаш iPhone, не смей да си купуваш USB пишка, която да ползваш за трафик, достатъчно е да привържеш компютъра с телефона си, за да го ползваш като 3G модем.

Въпреки че това не е отговор на твоя въпрос, стартирам дискусия по темата, защото читателите на eenk.com са по-умни от мен и вярвам, че ще намериш истината за твоя 3G въпрос в коментарите.

Драги читатели, коя оферта за 3G интернет от мобилните оператори е най-изгодна?

Коментари

 1. vaseto ve #
  16 февруари 2010 @ 17:49

  ако става дума за мобилен интернет по принцип, а не единствено за 3г, човек може да се възползва от една от малкото привилегии, че живее в българия – има няколко WiMax мрежи и цените и качеството са доста приемливи.

 2. 16 февруари 2010 @ 17:52

  Vaseto, обхватът на WiMax мрежите е почти никакъв:

  http://www.maxtelecom.bg/coverage/map

 3. Любича #
  16 февруари 2010 @ 18:06

  Работя в телко и ще те посъветвам: изтествай услугата преди да се обвържеш с договор. Операторите принципно оставят по-малко капацитет за данни и можеш никога да не стигнеш добра скорост дори и да ти е пълна антенката.

  Като с всяка друга услуга трябва да решиш защо ти e 3G. Най-свежите го ползват за скайп :), ама в България е тегава история.

 4. 16 февруари 2010 @ 18:10

  wimax е пълна пръчка. А интернет ми трябва на телефона за мейл, за разни търсеници в гугъл и за някоя друга качена снимка от телефона.

 5. vaseto ve #
  16 февруари 2010 @ 18:51

  еленко – е това е карта, която показва къде прекарвам 95% от времето си в България. за останлите 5% има прост бавен гпрс/едж.
  а и 3г покритието не е много по-впечатляващо.

 6. gosho #
  16 февруари 2010 @ 20:11

  wimax-a е пълна пръчка. Преди години имаха по-добро покритие, но нещо решиха да преконфигурират мрежата си и покритието рязко падна, а ново покритие не са инициализирали от 2 години. Умираща технология, всички големи се отказаха от нея в полза на LTE.

  За мобилен интернет от българските оператори могат да се изведат следните преки и косвени наблюдения:

  1. Най-добро 3Г покритие имат Глобул, ОБАЧЕ: останалите имат EDGE навсякъде, а те не. Отделно са подли типчета, които са склонни да те изклатят колкото се може повече. Толкова са „гръцки“ настроени, че съм склонен да плащам повече от двойно, но да не съм при тях. За радост не се налага такава жертва, цените им са и без това високи.

  2. МТЕЛ – не ползвам, но по сведения на очевидци са ОК. Ценовите предложения, които пише на сайта са така и на практика. Тарифирането в роуминг е кошмарно.

  3. Вивател – пионерите в големите пакети интернет. Перфектен EDGE навсякъде, където въобще имат покритие. Самото покритие е много, много добро. Имат бонусни пакети интернет към някои планове. ОБАЧЕ: нямат възможност да си добавиш 5ГБ пакет към съществуваща карта с гласови услуги. Нямат пакет интернет към предплатена карта. Двете последни са голяма тъпотия!

 7. didko #
  16 февруари 2010 @ 21:04

  Лятото ползвах предплатен 3G интернет от Globul – ползвах го около 2 седмици активно за работа (сърфиране, поща, качване на файлове по разни сървъри), и няколко пъти в София, когато остана без ток. Купих си начален пакет устрийстро + 2GB интернет подарък валидни за 1 месец. След като се оказа, че за 2 седмици бях израсходил само 100-200 MB, започнах да го презареждам с по 512MB с валидност 3 месеца на цена 30 лева, които се добавят към текущият пакет и се удължава периода. Интернета не е от най-бързия, но е по-бърз от Макс телеком в Бургас – ползвах него предишното лято и общо взето е по-добре без никакъв интернет.
  Самата сим карта е най-обикновен b-connect – на всяка предлатена карта на Globul може да се добави интернет трафик.

  За проверка на пощата от телефона и гугъл ползвам EDGE от Виваком на цена 1.80 лв/MB и едно проверяване на пощата + прочитане на няколко статии от различни източници, листнати в iGoogle струва около 30 стотинки.

 8. Радо #
  16 февруари 2010 @ 21:45

  Така е – случва се и коментарите да оправят не особено смислен пост.
  Моето мнение – налитайте на евтиното. Наистина сравнение в качеството е много трудно да се направи а и разликите не са огромни. Скоростта никъде няма да е колкото е обещаната, нито пък покритието. WiMax – лоша идея и лошо изпълнение.
  Неограничен мобилен – ако е като в щатите със 70 долара месечна такса – не, мерси.
  Между другото моята Нокиа има N в името и също е с изключено 3g заради живота на батерията. За сметка на това мога да слагам карти на който искам оператор или да си „цъкам в папките“ без да се оглеждам за хеликоптери на ФБР ;)

 9. 16 февруари 2010 @ 21:58

  и аз си слагам квито искам карти в телефона без да се оглеждам, а в папките не ми се е налагало да бъркам до сега. Иначе в щатите at&t имат плоска тарифа, 50 долара май беше неограничения интернет.

 10. ping #
  16 февруари 2010 @ 22:05

  В София всички оператори имат много добро покритие. Излезеш ли от София и останалите големи градове, положението е различно, като определено Мтел са по-добрият вариант..

  Разликата между 3G и EDGE скорост в рамките на София е огромна. На iPhone 2G няма как да я усетиш, разбира се…

  Limited vs Unlimited план
  Ако смяташ да си проверяваш пощата, фейсбук и да отваряш сайт-два, докато чакаш някъде навън, 512 пакет стига със сигурност.

 11. 16 февруари 2010 @ 22:34

  Аз съм ползвал преди време от Мтел – в по-малки населени места беше практически неизползваем. Разпадаше се връзката на 2-5 мин. Все едно преди 10-на години шумна аналогова линия на БТК. Обяснението на поддръжката – гласовите услуги са с приоритет и ако няма свободни канали дропи хората с gprs връзка. Доста тъпо, можеше поне на един канал да те оставят, колкото да не се разпада връзката.

  Сега си взех карта от Вивател. Промоцията важи ако си абонат на ADSL вече – 750МБ срещу 10 лв месечно (с вкл. ДДС). При договор за 1 година (тоест за 120 лв общо) получавап горния абонамент и безплатен Alcatel 3g USB модем. Пробвал съм го единствено в Кърджали до момента, където има 3G и прави невероятни скорости на сваляне – към 200 Kbyte/sec. В разни селца още не съм ходил. При последната ми проверка това е възможно най-изгодната оферта за 10 лв/месец.

 12. 16 февруари 2010 @ 22:41

  Аз ползвам Surf&Talk на Mtel – 250 MB. Телефона ми е iPhone 2.0. Основно го ползвам за поща, от време на време и за сърфиране, и качване на снимки. Ползвам го сравнително от скоро, но в градовете Велико Търново, Г. Оряховица, и околията на Велико Търново EDGЕ си работи прекрасно. Използвам го за да си тегля пощите през IMAP и до сега съм забелязал малки проблеми, само когато файла е много голям.
  в общи линии оплакване нямам. Колкото до цена, БТК си остават най-доброто на този етап, но нямам идея как е покритието и другите фактори които влияят.
  Надявам се да съм бил от полза!

 13. Вечерни новини #
  16 февруари 2010 @ 23:17

  Почти всеки (даже май вече всеки) телефон може да се свърже към компютър и да се ползва като модем. Изключването на 3G е в следствие на недостатъчното покритие на 3G мрежите и съответно превключване на режимите 2G и 3G, за което се изисква повече енергия от батерията и затова се изтощава.
  3G или 2G Интернет – това е едно и също нещо, скоростта е различна. 3G услуги е различно от 3G Интернет. Въпросът е за 3G услуги, а нищо не е отговорено за видеоразговорите. 3G услуги са и предоставяне на съдържание според местоположението на абоната.
  3G Интернета е добър там където има добро покритие, както е спомената в горните коментари – извън големите градове липсва. EDGE също няма навсякъде! Факт е и приоритета на гласовите услуги, което личи от непрестанните оферти за много минути.
  Вариантите за мобилен Интернет (тоест на телефона, а не с usb modem) са няколко:
  – пакет с GB/MB към текущия план
  – еднократно инцидентно активиране на пакет ( не е наличен при всички оператори)
  – предплатена карта (b-connect, prima…)
  Ако ти трябва Интернет за уикенда или за отпуската – взимаш една предплатена карта, взимаш си колко ти трябват MB/GB и не се обвързваш. Неудобството е смяна на картите.
  Ако ти трябва за постоянно използване – алтернатива на LAN ADSL или живеене на отдалечено място без кабели, там май mtel имат добра оферта.

  Въпрос за рубриката: Кога Дневник и Капитал ще пишат за други мобилни телефони и технологии и Apple и Стив Джобс няма да са богове за тях?
  Отговор: Когато на Еленко се счупи АйФона.

  Въпрос за рубриката: Кога ще има качествени 3G услуги в България?
  Отговор: Когато на Еленко му се счупи АйФон 1.0 и си вземе по нова версия с 3G и разбуни духовете с най-посещавана статия във сайт на Икономедиа.

  Въпрос за рубриката (тоест 2): нокии с N в името (или уиндоуз фоун севън сирийз) съществуват ли? АйНещо си ли е най-якото нещо на света?
  Отговор: Ай сиктир от тук с тия фантастики. Nokia и Windows mobile – смях в залата. Тоя Еленко що не вземе да чете малко тия вестници на Икономедиа, стига си е бърсал задника с тях.(Коментар: Те са на кирилица, а в днешно време кой чете на кирилица!)

 14. 17 февруари 2010 @ 0:15

  Аз от около 5 месеца имам Iphone3G, 3G-то го изключих на момента, но шибания стив джобс как го е измислил Iphone сам си тегли и си настрйва мрежата, Така успях само за 1-2 дена да си направя 15 лева сметка през EDGE, без дори и да съм искал( не знам ако целенасочено отварях по тежки саитове какво щеше да стане). Момчето което е задало въпроса, ако има Iphone мога да му пусна линка за 2-3 приложения(wifi apps), който намират Wifi навсякъде из града( на Айфона малко му SUX Wifi-to (и bluetooth-a)), но при все това е най-великия телефон(засега).
  @Вечерни новини- като дава мнение по-поста на еленко, да каже какъв телефон има, та да може еленко да му направи Comeback

 15. Евелин #
  17 февруари 2010 @ 9:50

  Най-изгодния мобилен интернет в момента (според мен) е
  3гб на месец за 25.99 от мтел (само за м-клас клиент + договор от 2 години) акана работа общо взето. Иначе виваком се кълнат, че те едниствени имат отделен от войса дейта канал, който винаги остава свободен за разлика от глобул и мтел. Имам iphone 3Gs купен с карта от аканите глобул, като картата изхвърлих още в магазина пред продавача :) 3G-то беше изключено веднага естествено, а за да не се трупа излишен трафик използвам Bossprefs откъдето изключвам EDGE.

 16. 17 февруари 2010 @ 11:20

  ползвам 3G и от мтел, и от глобул. седем дни от седмицата, почти целогодишно.

  3G мтел ползвам с Nokia E71, като без да се изхвърлям зареждам батерия през пет дни, при средно два часа „цъкане“ на ден (поща, уеб, facebook), обикновенно като умре другия телефон. без да се ограничавам харча между 200 и 350МB, които струват межу 15 и 20лв/месец. нямам някакъв определен дата план/лимит/етц.

  3G глобул ползвам на iPhone 3GS. работата с батерията там, обаче, е.. тегава. ден и половина максимум и почва да мига на умряло. ако си на път и няма много контакти/USB наоколо.. си жив-умрял. 2GB/месец + 1200 минути + 200SMS + 200MMS струват 79.90лв/месец. не е flat rate, обаче е прилично за 99.9% oт нещата, които можеш да свършиш през един телефон, пък било то и iPhone с full access в AppStore (някои от много мощните игри са по 300-400МB). трудно изразходвам повече от 1.2-1.3GB.

  отделно имам мтел USB пишка с 2GB/месец от мтел, 39.90лв струва удоволствието да имаш бекъп. чудото ме е предавало само на едно място, между Стрелча и Копривщица. беше за малко.

  като цяло, обхвата на мтел е в пъти по-добър, особено в движение. за сравнение, пловдив-софия мтел дропи един път, обикновенно на тунела, а глобул има по пет-десет километра без обхват..

  не знам дали заради устройството, обаче в града, 3G-то на глобул е доста по-бързо от това на мтел. извън града, обаче, положението се променя драстично.

  „бесните“ tethering умения на iPhone са идеално решение както за непретенциозен browsing, така и за сериозна работа в града. извън него обаче, Nokia USB modem или Huawaei (giggle) Е250 USB пишката е решението на проблема. разбира се, през 2G/edge. извън града 3G е болен мираж още :)

  а.. имаше още един, трети, оператор? тях не им знам играта каква е, ама са набъркани с бТК, което е достатъчно да нямам нищо общо с тях :D

 17. do Elenko #
  17 февруари 2010 @ 12:35

  Еленко смешен си относно Nokia. В hardwarebg има много добра дискусия по темата.

 18. зевс #
  17 февруари 2010 @ 15:46

  Малко извън темата , но понеже съм потърпевш а и изглежда не само аз а и доста хора (най-вече притежатели на i-phone) искам да попитам дали сред вас има такива при които мтел ви отчита data traffic , които вие не сте израходвали…mtel крадът милиони левове от клиентите си, но темата остава без общесвено внимание или отразяване в медиите (предполагам,че нито една медия не би се осмелила да пише против мтел имайки в предвид какъв рекламодател са)

  за пълна яснота на по горно изписаното разгледайте следните линкове :

  http://zahov.blogspot.com/2010/01/blog-post.html
  http://bgiphone.com/showthread.php/1317-data-traffic?s=bcea542af1527e9d378c00bda16b689a
  http://hardwarebg.com/foru/showthread.php?t=171785
  http://www.androidbg.com/forum/topic3mtel-internet.html
  http://izlugan.com/?go=signals&p=profile&signalId=1445

  p.s. ако трябва еленко да отвори нова тема по този въпрос!

 19. 18 февруари 2010 @ 10:17

  Темата е доста актуална, но не знам защо мненията или по-точно знанията на хората не са чак толкова актуални?!

  Глобул предлагат в момента неограничен ( първите 2,5 GB са на най-високата скорост, а след това скоростта е по-ниска, но пак става за сайтове, мейли и така нататък, но не и за пирати (филми, музика и др.)
  Таксата е 24,90 лв. на месец, но проблема е нетбуука, който трябва да вземете на лизинг от тях, иначе няма нет…

  Мтел предлагат неограничен (първите еди-колко си ГБ на висока скорост, след това скоростта се редуцира), но все пак е неограничен, за 65 лв. на месец, като има и една друга тарифа, която е интересна – срещу 16 лв. на месец придобивате цена на МегаБайт от 1 стотинка. Това си е за хора, които ползват интернет от време на време, но не им се връзва за 65 на месец, все пак 1 стотинка на МегаБайт си е по-добре от 2,4 лв. без никакъв план…

 20. 19 февруари 2010 @ 23:30

  От около година ползвам 3G от Мтел и мога да кажа, че съм доста, доста доволен. Не съм опитвал другите, нямам и намерение. Мисля, че трафика ми е 3ГБ, но досега май не съм минавал 1.5ГБ. Върши чудна работа за търсене, непрекъснато висене в twitter & fb, мейл, gtalk, ровичкане в сайтове и youtube. И да, с повечко късмет батерията може да добута заветните 24 часа, но не е сигурно :D (говоря за HTC HD2).

 21. 20 февруари 2010 @ 19:08

  Имам 1 гигабайт Mtel Surf на телефона и 4 GB от Глобул с USB пишка, идеята беше да го ползвам като алтернатива, там където няма Wi-Fi. И при двамата оператори покритието пада до GPRS извън големите градове (областни центрове). С гаранция в гр. Баня, Пловдивско и в Павликени каеството на услугата е като лош интернет в края на 90-те години на миналия век и е поти невъзможно да се ползват услуги, изискващи Broadband.

 22. 21 февруари 2010 @ 0:55

  За какво ви е 3G като навсякъде почти има wireless…

 23. До пицаря #21 #
  23 февруари 2010 @ 19:09

  Ти дето предлагаш wireless вместо 3G, някога ползвал ли си което и да е от 2те.
  Първо че с wireless батерията ти пада в пъти по бързо, второ че ако си на повече от 10 метра от антената ще видиш интернет през крив макарон

 24. 28 февруари 2010 @ 22:38

  Globul Unlimited.За 24 лв. на месец.Доволен съм за момента.

 25. ВИЛИ #
  17 април 2010 @ 13:37

  МИНАЛОТО ЛЯТО СИ КУПИХ 3G УСТРОЙСТВО НА ГЛОБУЛ С ПРЕДПЛАТЕНА КАРТА ЗА ИНТЕРНЕТ КЪМ ЛАПТОПА .СЪЖАЛЯВАМ ЧЕ НА МЯСТОТО КЪДЕТО ИСКАХ ДА ГО ПОЛЗВАМ В ОБСЕГА НА ПЛОВДИВ НЯМА ВРЪЗКА НЕ 3 ДЖИ АМИ И НИКАКВА.СЕГА ОТ СЕДМИЦА И ВИВАТЕЛ ПУСНА ПРЕДПЛАТЕНА КАРТА С ТАКАВА ШАШКА НО НА МЕН ВЪПРОСА МИ Е СЛЕДНИЯ ДАЛИ НЯКОЙ ЗНАЕ КЪДЕ МОЖЕ ДА СЕ РАЗКОДИРА УСТРОЙСТВОТО КОЕТО МИ Е ОТ ГЛОБУЛ ЗА ДА НЕ ДАВАМ НОВИ 100 ЛЕВА ЗА ДА СИ КУПУВАМ ОТ ВИВАТЕЛ .АКО НЯКОЙ ЗНАЕ ДА ПИШЕ!ДАЛИ ИЗОБЩО СТАВА НЕЗНАМ!

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS