Архив за

aiga_departingflights-512

Тази седмица осъдих успешно България Ер за забавен полет (в смисъл на забавен с 5 часа, не че ми е било забавно на борда).

Това дело не е кой знае какво, но подобни забавяния стават често, авиокомпаниите имат интерес да правят нещата трудни, българите се движат по схемата „бе къде ще се занимавам“, а европейското законодателство по темата ясно казва, че ако ви забавят полета, ви дължат пари. За това е хубаво да се знае.

Ето как да си вземете обезщетението, ако са ви забавили полета (Важи и за стари полети, щото давността на тази регулация е 5 години.)

0. Знанието е сила

Бъдете сигурни че сте прочели цялото инфо от ЕС за забавени полети. Обезщетенията важат само ако летите от/до летище в ЕС. И не се отнася, ако има буря или джихад, но накратко: ако всички самолети си летят, а вашия се бави с повече от 3 часа, ви дължат обезщетение. Колко и как пише по-горе.

1. На място на летището

  • Бъдете сигурни, че сте се чекирали навреме. Обезщетенията не важат, ако сте си изпуснали полета.
  • Пазете билет и бордова карта.
  • Ако излитането се забави с повече от 3 часа, съберете контактите на други хора. Въпреки че в България няма class-action дела, но този тип дела се печелят лесно. Ако делото се води от повече от 1 човек, решението на съда е 1 за всички, авиокомпанията губи много повече пари, а работата на адвоката е по-лека. (В моя забавен полет се опитах да събера мейлите на хората които чакаха на гейта 5 часа, но никой не му се занимаваше, сякаш имаха по-важна работа…)

2. След полета

Изпратете писмо до мейла/формата на вашата авиокомпания за оплаквания. Принципно всяка авиокомпания има такъв по регулация, но ги крият. На Bulgaria Air мейла за жалби е логичното crfb@air.bg и когато подавах жалба го нямаше на сайта. После с няколко телефонни разговора го сложиха, но зафичкан.

Писмото трябва да съдържа:

  • Вашето име
  • Номер на билет
  • Номер на полет, дати
  • Описание какво се е случило
  • Кога сте кацнали и точното закъснение (обезщетението важи до времето на кацане, не на излитане). Не се притеснявайте ако не знаете тези детайли, те има как да ги проверят

Компанията трябва да ви отговорят в двуседмичен срок дали ще ви обезщетят или не. Ако „не“…

3. Гет а лояр

вземете отговора (защо няма да ви обезщетят) и си намерете адвокат. Аз работя с мой приятел адв. Иванов преди всичко щото е пич и и има десетки такива дела спечелени, дори пише забавно.

В моя случай Bulgaria Air казаха че самолета им се е счупил и е трябвало да го сменят с нов, което не е моя грижа като пътник. Както и да е, техния отговор помогна на делото, щото в ЕС регулациите пише, че техническата неизправност не е причина да не се плащат обезщетения.

Адвокатът най-често праща любезно писмо до авиокомпанията, но ако не получите отговор се завежда дело. Писмото (и жалбата) служат като доказателство пред съда, че сте опитали с добро.

Оправянето на правните документи ще ви отнеме макс 2 часа. Трябва ви договор с адвоката, и да платите съдебна такса по банка (тя е 5% от иска и минимум 50 лева, т.е. ако обезщетението е 500 лева, трябва да платите до 50 лева, после те ви се връщат). Не трябва да ходите в съда, не си мислете, че ще загубите повече от тези 2 часа.

4. Win!

В моя случай решението излезе точно 1 година след полета, което е супер, щото тъкмо сте забравили за тези пари.

И така, отстоявайте си правата винаги, защото както казва моя адвокат: „това е единственият начин да се „възпитават“ компаниите и да се наложат някакви по-справедливи пазарни правила.“