Архив за

American_Victory_poster_CA

Личната ми победа в изборите е, че след моето мрънкане вчера което получи вяло шерване, днес Юруков прати сигнал до ЦИК и комисията изпрати писма до всички медии (към 20:05 решението още не е излязло), които нарушаваха масово закона и публикуваха изборни данни през деня. Не съм очаквал толкова бърза реакция и такъв успех. Всички медии оттеглиха статиите си, някои ги изтриха, а Дневник публикуваха нещо по въпроса.

Благодарности на Юруков, който прати сигнал до комисията и показа колко лесно е това – с мейл до cik@cik.bg. Благодарности и на WebCafe, които единствени като медия се съгласиха с моята позиция и ме помолиха да препечатат материала.

Защо това е важно:

 • ЦИК призна, че медиите извършват нарушение
 • Приближихме се стъпка по-близо до Европейски правила за демокрация, не до махленска седянка
 • Чиста и проста гражданска победа: 2-ма души с 5-6 ритуита и 2 мейла могат да обърнат хода на изборите
 • Рано или късно; ще дойдат други, по-важни избори и там правилата ще се спазват повече
 • В бъдеще медиите ще се погрижат екипите им да следят за нарушение на правилата и да разследват в изборния ден, а не самите те да ги нарушават и да се занимават да изнасят данни на секундата
 • Доказателство, че всяка публичност на проблем, комбинирана с добра аргументация може да го реши в обществена полза

Сега, наздраве.

rus10

Утре има избори.

Много медии, в т.ч. Focus, Дневник и Дарик вероятно и в медиите-на-онзи,-когото-не-линкваме, ще се появят изборни резултати през деня под една и друга странна форма (най-харесвани книги, любим цвят, любим комикс герой и т.н.).

Тази практика е лоша и вредна поради няколко причини.

 • Просто нарушава закона. Заобикалянето на закона (анонс с комикси и книги) си е нарушение на закона и не трябва да се толерира от никой, още по-малко от медии, които трябва да дават пример какво трябва да бъдем, а не да прескачат правилата на институциите.
 • В нито една нормална държава това не се прави или се санкционира свирепо. В САЩ, Германия, Англия, Франция и дори Пакистан това е забранено и ако се смятаме за някаква демокрация, трябва да се водим по най-напредналите.
 • Няма гаранции, че със своят преразказ медиите няма да манипулират. Още повече ако няма (и досега не знам за случай) някой да ги е санкционирал. Замислете се.
 • Онлайн медиите имат нечестно предимство пред телевизиите. До момента са минавали, защото просто никой не ги е вземал сериозно. Но вече не е така. Представете си ако bTV или Nova TV излъчат извънредното предаване “най-харесваните цветове” в неделя по обед, колко странно ще седи то?
 • Изнасянето на резултати не повишава избирателната активност, напротив. Ако някой латентен избирател се чуди дали изобщо да гласува, ако види че неговия кандидат води убедително, няма да отиде да гласува, щото ще сметне мача за ясен. Ако види, че го бият убедително, пак няма да отиде. Това е най-лошото. Замислете се в сегашния паламент, където нещата са 50/50 колко различно можеше да е всичко.
 • Медиите, които го правят нарушават не само българския закон, но и се правят хитри пред европейските, защото утре изборите не са за клет кмет в Симитли (no offence към града), а за парламент от 28 държави в Европа. Защо ние българите да сме все по-хитри, а да не спазваме правилата?
 • По-философко – приемете изборния ден за един ден, в който не се влияете от провокации а да отделите време на това да пуснете гласа си. Това е най-важното.

Медиите, които го правят трябва да изтъкнат причините си защо нарушават закона или да се борят да го променят, не да го заобикалят. „Ама другите/всички го правят“ не е извинение. Ако аз съм медия, ще публикувам 1 огромно писмо защо не нарушавам закона и защо не изнасям резултати с линкове към по-долните медии, които го правят.

Докладвайте нарушения в изборния ден, Четете медии, които съобщават за нарушения в изборня ден, както и избирателна активност, но не търсете и не се влияйте от резултати в неделя. Просто идете да гласувате. И гледайте резултатите спокойно и законно след 19 часа. Изборите са като рожден ден – ден за вас.

Но най-важното – идете да гласувате.