Архив за

IMGP5016

В далеч-от-перфектния свят на облачните услуги* пропуснах кога iTunes Match стана достъпна в България. Според Apple това е станало през май 2012 (заедно с Италия и Австрия) аз го усетих през октомври ъпдейтвайки към iOS 6 когато видях че тази опция я има. Българските хай-тек сайтове/блогове спят.

iTunes Match ви позволява да си качите цялата музика в облака и да я слушате през стрийм или да я изтеглите на устройството си. Или на колкото искате компютри или iOS устройства, ако се логнете с вашето Apple ID. От там идва и многозначителната снимка по-горе, където на телефон с малко памет съм събрал ~2000 албума. Реално те не са там.

Плюсове:

 • Имате всичката ви музика където и да сте, стига да сте с достъп до интернет;
 • Може да качите до 25 000 „песни“ в облака и да ги ползвате на до 10 устройства или компютри;
 • Ако са в базата данни на iTunes, системата ви ъпгрейдва музиката от вашата mp3 до версия на парчето от 256 килобита AAC;
 • Служи като backup на цялата ви музика;
 • Пести място на компютъра и телефона ви, защото реално няма нужда да е там;
 • Ако абонаментът изтече, музиката не изчезва;
 • С 3G скоростите (поне в София) може да слушате без грижи на 3G връзка където и да сте; но се замислете се за по-голям месечен трафик към мобилния оператор.

Минуси:

 • Отнема дни музиката да се качи в облака (в моя случай 320 гигабайта), но после е лесно;
 • 3-4 секунди закъснение преди да почне първото парче, но после е лесно;
 • Ако музиката ви вкъщи е lossless, пак може да слушате от вашата библиотека, но lossless парчетата в облака са заменени с 256 kbps AAC версии;
 • Периодично трябва да изтривате музиката на телефона си, защото при стрийм, парчетата се запазват и така устройството се препълва;

Цената на услугата е 25 евро на година което е справедливо сравнено с цената на кабелна или онлайн бекъп услуга (все пак говорим за стотици гигабайти хостинг някъде си).

След като ползвм няколко месеца, мога да препоръчам iTunes Match горещо. Това е една от подценените и недомаркетирани услуги на Apple.

______
* Предлагам Android феновете да запазят мълчание докато Google Play не стане достъпен in your country.

дпс

(cc) Антония Ташева, която ни пише:

Пращам ти една снимка, която може да ти се стори интересна. Мен лично ме потресе това, което видях в магазина.В делиормана, или това също така леко позабравено североизточно районче на България с преобладаващо турско население софианци изобщо не могат да си представят какво се случва. И аз веяе прибирайки се само за празниците се учудвам на разказите как пиян турчин илиза от дискотека и крещи „мрете гяури…“ Но вчера ме втрещи това , че като отидеш в магазина всичко по едно левче да купиш коледен оподарък на децата ще си вземеш полицейска кола с надпис отгоре ДПС. Дори и това да е руския КАТ (аз лично не знаех, докато не ме светнаха днес), надали деца на по 3-4 години ще им бъде разяснено… Много ми е тъжно, че контраста между София и провинция продължава да се задълбочава и в един момент току виж някоя област тръгнала да се отцепва като Каталуния.

IMGP5004 (2)

Купих си DAC, за да подобри звука от моя AirPort Еxpress, който ползвам като изход на музиката от компютъра ми.

DAC устройствата преобразуват цифровия сигнал в ток. Правят го вместо звуковата карта, където проблемът е, че има интерференции от други чаркове в компютъра особено ако е част от дънната платка (както е при лаптопите). А понякога просто не пресъздава звука вярно, особено ако е евтина. Интерфейсите на DAC са USB или Optical Out (ако компютъра ви го поддържа – всички Apple лаптопи без MacBook Air го правят).

DAC устройствата започват от $500 и продължават нагоре, а тези пари трудно се дават, ако не сте музикант или саунд дизайнер. Оказа се че има марки, които ги правят евтино. FiiO е китайски производител, който не го е срам да има сайт с китайски домейн и са започнали от мини-усилватели. Взех го за 25 паунда от Amazon.co.uk и от това, което чувам, си струва.

Захранва се с USB кабел, което означава, че не ви трябва поредния адаптор – при мен е вързан с USB порта на рутера ми. Единствената допълнителна инвестиция е оптичен кабел, който не е скъп. Самото устройство е супер малко, така че няма да ви разстрои подредбата на мебелите.

Възпроизвежда стерео звук с 24 bit / 96 khz,  с него басът е по-сдържан, високите са по крехки и вокалите имат една идея по-живо представяне. (Прослушано на мониторни колони от среден-към-нисък клас.) Ползвам iTunes Match и почти цялата ми музика е 256k AAC и/или MPEG4 lossless и предполагам че ако имате mp3, разликата ще е още по-чувствителна.

Нямам телевизор, но повечето хора, които са си го купили, споделят в ревюта че за телевизори с optical out тази джаджа прави чудеса със звука; така че ето ви още 1 употреба.

Как подобрявате звука у вас с нисък бюджет?

Оп,

Тази седмица звездите някак се подредиха и 2 столични гълъба на 1 кофа ми прошепнаха, че след 4 години в предишният си ръбат облик, eenk.com се нуждае от редизайн.

Речено – сторено.

Какво ново?

 • Нови шаблони с „отзивчив“ дизайн, който трябва да се вижда ок на смартфон и на таблет;
 • Имаме работещ Facebook бутон под всяка публикация;
 • Стана ми скучно и реших да върна коментарите, но с 1 условие; трябва да имате 1 предравително одобрен коментар, за да ви излизат директно. Както винаги, спазвайте политиката за коментарите.

Ако видите някакви проблеми, пишете ми на познатия мейл адрес.
Enjoy!

Доскоро не знаех, че 70% от пазара на бира в България е PET бутилки. Това означава, че почти всички си купуват туби с бира. В този контекст е логично нова бира да стартира именно в такава бутилка.

Britos срещнах лятото във Варна, разбрах че е нов завод в Търново, и не съм срещал в София, до вчера, когато се наложи да пазарувам в кварталния пиянски магазин.

Бирата е супер приятна – лека и горчива. Цена 2 лева за 2 литра. Няма да я намерите в KANAAL, но ако Britos се постави в правилната бутилка и инвестира в етикет, може да отнесе доста от другите на иначе клетия ни пазар.