Архив за

С пролетта идва нещо също толкова важно – проучването на аудиторията на eenk.com!

Ако сте пропуснали до сега, това е анонимно квази-научно изследване на хора като вас, които четат този сайт.

Вижте данните от 2009, 2010 и най-вече 2011 година, защото сравнява с предните.

Резултатите, по традиция, ще бъдат обявени на 12 април.

Хайде!

***

Отворено пространство, което е магазин без продавачи или бранд, охраняван единствено с видеонаблюдение. Обслужва посетителите с продукти от автомати.

Едно от тези неща, които са иновативни, но с вида и локацията си изглеждат възможни да съществуват само в София и, за съжаление, са изпреварили времето си.

Виждам бъдещето на клекшоповете. Ул. Самуил, до Кърниградска.

През януари направих ревю на Galaxy Nexus, което беше по-скоро на Android 4.

Един приятел се върна за малко от Англия и ми даде за седмица неговата Nokia Lumia 800, затова имах шанса да направя ревю на него и по-скоро Windows Phone 7.5 (Mango) – последната версия на най-добрата операционна система за телефон, правена от Microsoft. Реших да пробвам, защото Windows Phone е третото важно нещо, което се случва в телефоните (заедно с iOS и Android).

И пак да кажа – идея си нямам кога и къде ще се продава този телефон в България.

Дизайн

Lumia 800 външно е почти Nokia N9, но с Windows Phone.

Телефонът няма хардуерно копче отпред. Сензорните бутони под дисплея не са хардуерни, но не са и част от екрана. Виждат се почти винаги и са консистентни с останалата част от интерфейса – няма да видите икона за търсене да свети заедно с лупата по едно и също време. За разлика от Android, стрелката назад връща винаги към екрана, в който сте били преди малко.

Тялото е от поликарбонат, което е евфемизъм за пластмаса, но не стои евтин като Nexus. Незапознат човек трудно може да разбере от какво е направен. Предното стъкло е стъкло, но е приятно заоблено и неравномерно криво по вертикала. Има неравности сякаш е правено на ръка, но 100% не е.

Телефонът е тънък, острите ръбове отгоре и отдолу не пречат, дисплеят е малко по-голям от iPhone, но е по-лек, защото не ползва метал. Колонката е изключително силна.

Можете да го оставите на масата, без да се притеснявате. Всички ще ви питат какъв е този телефон, което в зависимост от характера ви, може да ви дразни или кефи. Като отговорите почват шегите дали има фенерче, но… в такъв свят живеем.

Дисплей

Той е с органични светодиоди и поляризиран екран или на маркетинг език – ClearlBlack AMOLED. Черното е черно (сякаш го няма), а бялото се вижда дори на слънце. Не е по-добър от Retina display на iPhone, но е далеч по-добър от този на Galaxy Nexus. Резолюцията е напълно достатъчна, дори не рових да търся каква е.

Иконите и текста са залепени на екрана и са толкова ярки, че сякаш са над него. Както при всички AMOLED екрани, цветовете са много наситени и нереални, което мен лично ме дразни, но ако го гледате в магазин, ще се открои пред другите телефони. Обърнете внимание – както от снимка не може да видите качеството на retina дисплей на iPhone или e-ink на Kindle, така и екранът на Lumia трябва да се види на живо.

Интерфейс

Телефонът почва със стандартни леки настройки на езици и мрежи, докато не ви спре в начален екран с няколко панела, които се появяват като страници от книга. Целият интерфейс е създаден по идеята за infinite canvas (литература 123), т.е. това че няма нужда човек да е ограничен от екрани, а просто да разлиства, докато не стигне отново до там, където е бил. Ужасно приятно.

Докато Android и iOS си взаимстват, тук нещата са мислени от нулата. Например – началния екран се скролира вертикално. Целият интерфейс на Windows Phone 7.5 е ужасно удобен и обмислен. Познава се по това, че незапознат с него човек не трябва да свиква. Даваш телефона на някой, който не е ползвал Windows Phone смартфон и той се оправя за нула време. Това не се случва с Android, където не е ясно кое е телефона, кое е мейла и кое – SMS. И къде е интернета.

Нямах никакъв проблем с вкарването на контактите, защото ползвам Google Contacts, което е още 1 напомняне да ползвате и вие.

Няма лоунчъри и модове; не разбрах как се затварят приложения, защото не ми се налагаше. Microsoft са спестили всякакви чудения и са скрили всяка настройка, която не ви трябва. Настройките са по-прости от iOS. И може би това ще влезе в графата „famous last words“, но според мен основният интерфейс на Mango е по-добър от този на iOS. Всеки елемент е помислен изначално, като например листването на контактите по азбучен ред, което съм представил по-горе на снимката. По-просто и удобно от Android и iOS.

Като гледам как е структуриран, най-доброто предстои, а именно като го сложат на таблет.

Български

Към февруари 2012 няма нито българска клавиатура, нито интерфейс. Но и телефонът не се продава официално, така че не би трябвало да се обаждам.

Интересното е, че Windows не допуска допълнителни клавиатури, така че трябва да се изчака благоволението на Microsoft. Ако ви се пише с руската ИЦУКЕН, заповядайте.

Браузърът

Иконата гласи Internet Explorer с прекалено големи букви, което иде да върне тези позабравена марка в браузърите. Най-хубавото е, че полето за въвеждане на сайт/търсене е долу, което обръща представата за браузър.

За търсене се ползва Bing, който не се справя много с българските резултати, но може да се смени. Резултатите от търсене излизат на черен екран, което го прави хакерско. Кликовете на определен резултат или линк дават визуален фийдбек не само като оцветят линка, но като огънат целия div елемент, в който линка се намира. Помислено е и да разбереш кога си кликнал нещо.

Повечето сайтове изглеждат като истински, само този блог изглежда смешно.

Приложения

Докато Android Market изглежда като Илиянци, Windows Phone Marketplace e ЦУМ. Хубаво направен, на централно място, по-големите марки са тук, но вътре почти няма стока. Няма и хора. За да ползвате „пазара“ трябва да си направите и Live ID, което сигурно е последната уеб услуга на света, в която не бях записан.

По времето което го тествах нямаше дори и Skype, въпреки че обявиха, че иде. Основните приложения като Facebook и Twitter са, забележете, правени от Microsoft. Явно не са могли да си позволят да пуснат телефон без тези социалки, а пък Facebook & Twitter не са видели достатъчно потребители, за да се хабят да правят приложения.

Всички приложения имат консистентен интерфейс, който се доближава максимално на идеите на Mango. Twitter, Foursquare и Facebook представляват телепортиране на идеите на тези мрежи, но в новия интерфейс. За седмица не срещнах приложение, което да се бави или да забие.

В това отношение Mango води много на Android, въпреки че приложенията са кът.

Microsoft Office

Телефонът имаше вградени версии на Word и Excel, с които се работи лесно. Направих Word файл, приложих стил. Направих Excel документ, добавих формула. Но всичко това предполагам е тренировка за таблет версията. Документите се запазват в облака и са си там.

Трябва да отбележа, че не съм фен на работата от телефон, ако е различна от писане на мейли.

Къде е Nokia?

След анонсa за партьорство с Microsoft миналата година, Nokia се превърна в нещо като HTC – производител на телефони, който е принуден да маркетира хардуерни функции (като слушалки с Dr. Dre), защото не може да разчита на собствена операционна система. Личи и визуално: телефонът има голям светещ бутон Windows, който се ползва често… и малко бледо логце Nokia, което стои леко сритано.

Проблемът на марките, които не правят контролират операционните си системи за телефона е, че неизменно стоят безлично във възприятието на потребителя, защото когато всички телефони представляват един голям екран, за човек няма значение марката на екрана, а софтуера – това което е в него. Също както при лаптопите – няма значение дали компютъра ви e Toshiba или Dell, по-важно за вас е дали е с Windows или Linux. И дали Windows е Vista или 7.

Въпрос на време е да видим в магазините на операторите телефоните не разцепени по марки (HTC, Nokia, Samsung), а по операционни системи – Windows Phone, Android, iOS.

Nokia присъствието в Lumia се състои в приложения, разработени от Nokia. Например Nokia Drive – новото име на навигацията, която е безплатна където и да сте (дори в чужбина), защото ползва само GPS. Графично, Nokia Maps изглеждат по-зле от Google maps, но като съдържание са по-пълни и по-точни. И безплатни, защото не ползват трафик. Навигацията е по-добра от на iPhone и Android, ако ползвате навигация.

Също така, в Marketplace има няколко игри, обединени под „The Nokia collection“. И има какво? Angry Birds.

Накратко – Nokia се опитват всячески да присъстват в Windows Phone, но е трудно, след като не контролират софтуера.

Батерия

Батерията не успя да издържи един цял ден, но Nokia официално признават, че e бъг и се кълнат, че със следващата версия на софтуера, всичко ще бъде оправено.

Lumia 800 има проблема на Nexus – когато го зареждате през USB на компютър пълното зареждане отнема 6 часа (за сравнение, iPhone 4 се зарежда от USB то на моя MacBook Air за час). Не знам защо не си оптимизират телефоните да се зареждат по-бързо от компютри.

Камера

Камерата е разочарование като качество на снимките. Освен това, обективът е точно по средата на телефона и не можете да снимате портретни снимки, ако не си разтворите средния и безименния пръст. Дори да ги разтворите, трябва да щракнете копчето отстрани, което може да ви накара да изтървете телефона.

Заключение

Windows Phone е страхотен. Толкова е супер, че чак не трябваше да го кръщават Windows. Години пред Android като консистентност и лекота на интерфейса на приложенията. Години назад от всичко откъм приложения.

Nokia са направили добър и красив апарат и официално може да се каже, че са в играта. За да се проличи в какво е по-добър, някой трябва да ги сравни с HTC Radar, за да се извади операционната система от уравнението.

___

П.с. Ако смятате, че нещо съм объркал, пишете ми писмо, да се поправя. От едноседмичен тест човек не може да обхване всичко.

Харесвам up! За първи път Volkswagen внасят официално нещо по-малко от Polo; а наследникът на Lupo и Fox изглежда супер. От билборда мога да разбера началната цена (което не е показателно) и нищо повече. Онзи ден виждам една от онези картички (която дублира билборда отпред), и предполагам, че ще ми даде повече инфо на гърба – месечна вноска или оборудване. Вземам я.

Какво да видя – отзад има QR код и подробни инструкции за него, уеб страница, Facebook страница, задължителната правна информация (разход, емисии) и реклама на издателя. Има и табло на колата, но нищо не ми дава повече инфо.

В опитите си да правят дигитални кампании и да насочват към уеба, всички са забравили за какво служат конвенционалните канали.

А да; и крайно време е всички да забравим за QR кодовете. Те се ползват само от маркетинг хора, никой друг. Никой.