Архив за

Още едно доказателство, че езотериката и българският маркетинг вървят ръка за ръка към залеза – готварска книга с Ванга.

И обърнете внимание на корицата на странното списание Biograph. Лайфстайл списание, което разследва връзките на Патриарх Максим с дявола.

След тази мирна (по интернат стандартите) публична дискусия относно спама с SMS игри, Globul изтриха всички коментари и заключиха Facebook стената си.

Браво, Globul – давате пример за прозрачна, модерна компания, която е в диалог с клиентите си. Доскоро девизът ви беше „споделяй 10 пъти повече“. Разминавка.

Поуката за компаниите е:

  • наемайте само умни хора за поддръжка на социалните ви мрежи; не интернет маркетинг експерти и уеб маняци;
  • човекът/фирмата трябва да знае как се работи с клиенти и да има тренинг от хранене във форуми; много малко хора или фирми имат опит с второто;
  • ако искате да се заигравате в социалки, бъдете готови да си носите последствията; социалките не са само чудеса и безплатна реклама.

А това със SMS игрите не го разбирам. Ако аз съм мобилен оператор, ще се старая да пазя клиентите си и да предлагам най-добрата услуга на пазара, на най-добра цена. Всякакъв измамен хазарт е компромис.

Ново (22 дек, 12:15): Читател на Eenk.com, пожелал анонимност, посочи че за заключването и изтриването е спомогнала и друга дискусия от стената на Globul, в която граждани са се оплаквали, че е изчезнала 2G мрежата им в цели райони.

Орлов мост опакован с LIDL? Защо не?

През деня е дори по-грозно.

Написах 5 люти абзаца, но ги изтрих, за да ви спестя време, защото коментарът е излишен. Позицията ми за порочната практика фирми да стопанисват публични локации все още е валидна, въпреки че е на 3,5 години:

Редът трябва да е обратен: общината трябва се грижи за гражданите и средата, не фирмите. За тази цел тя събира данъци от фирмите, които извършват дейност на територията на града. С тези пари прави градинките красиви, а хората са щастливи и работят/почиват по-добре в града си. Рекламата пък се регулира, събира и́ се данък, стои си по билбордите, не налазва града и не кара хората да се спъват в нея.

[Този вид] реклама не е стандартен формат (сравнена с, например, билборд) и е трудно да се изчисли като инвестиция или да се приравни към разходите на съответната фирма за поддръжка.

Ако рекламата е някаква валута, като се множи по този начин, тя девалвира.

Въпросът ми към хората, работещи в маркетинговия отдел на Столична община и LIDL е: защо работите това, ако резултатът от работата ви е това на снимката?

Тази празнична инсталация заслужава десетки протестни групи във Facebook и флашмобове, не прасетата в дискотеки.

Медии, къде сте?

Ново (19 дек): Дневник публикуват отлично разследване за случката.

20 дек: Фандъкова свали рекламата. Оказа се, че пространството е отдадено от фирмата, правеща ремонт, без да иска разрешение от общината.

22 дек: Рекламните пана бяха заменени с неправомерно цитирани снимки.

Kriek бирите не са за всеки ден, но са интересни. Вишнев вкус, червеникава пяна, леко кисели, но приятни за преди и след хранене. Има игра с бактериите, региони, премиум а-у. Препоръчвам. 12 лева за 6 броя (250 мл) от Carrefour.

П.с. Всъщност те това се опитва да бъде Zagorka Rezerva, но съдейки по моя вкус (предобрили са с боровинковия прах) и отзивите (раздватричетирипет) едва ли ще повторят експеримента догодина. Освен ако не хванат най-известната българска резерва за рекламно лице.

След като софийските таксита вече ползват софтуер върху таблет, значи нещата са сериозни.

Този шофьор на CB Taxi 91263 каза, че от няколко седмици им предлагат таблети. Били някви китайски; с Android. Имат навигация, която показва и другите таксита в района, опция да поискаш поръчка, а като я приемеш, да ти изчертае най-прекия маршрут. Когато излезеш от програмата, можеш да си браузваш. Цената на услугата с интернет трафика е 10 лева на месец.

Не сме стигнали нивото в Сеул, където на екраните се виждат уеб камери, които излъчват пряко трафика на следващото кръстовище, но си е иновация.

Ако сте пропуснали, вижте моя гид за столичните таксита.

Един приятел ме въвлече да съм жури в умен проект – nashatakasichka.com. Накратко – той е събрал някаква сума пари в касичка, дарява му се, но не знае за какво, и иска от вас идея.

Та – изпратете вашето предложение.

Критериите, доколкото ги има, са – да не е експлоатирана тема, да е осъществима и да промени нещо.

Както виждате, на пръв поглед всичко е символично, но има място да прерасне в много по-голямо. Например, да е генератор за идеи и каузи за дарения. С фирмени касички, гласуване и всичко останало.

Крайният срок за идеите е сряда (14 декември), след което журито в лицето на моя милост и Яна ще решат субективно, но трезво, някъде да отиде касичката.

Идеите до момента са супер. Една от тях е, с част от приходите да се направи скромно събитие на живо, на което да генерираме още приходи, така че очаквайте анонс и по този вектор.

Пари има, действайте.

Един от тези моменти, в които ако бях писател, щях да напиша разказ. Но разказите са за една друга епоха.

Както и да е.

Минавах през Централна поща, за да изпратя Правец 8Д, който продадох по ebay на (предполагам) колекционер от Пало Алто, Калифорния. Той го купи на buy-it-now цена, няколко часа след като пуснах търга. И ме хвана яд, че съм се прецакал с цената. (Която беше около 50 пъти по-скъпа от закупната.)

Предполагам, че това е първия български компютър, продаден в САЩ. Това, че е от 1988 е без значение.

Но! Това по-горе в дясно е моя милост с моята сметка към Топлофикация, а лелята на гишето смяташе с елката на снимката, която дори нямаше дисплей, а лента.

Помолих я да я снима и тя бе така добра.

Тази Елка е по-стара и от моя Правец.

Скоро очите ни ще трябва да свикват с още 1 вид светлина – тази на LED лампите. Явно вече са достатъчно евтини/икономични, за да се ползват вместо луминесцентни. Обърнете внимание на този магазин/офис/? на бул. Цар Освободител.

Няма рационална причина да посетиш концерт на Веселин Маринов, ако си под 40 години и с всичкия си. Но само с 1 отиване (цена 8 лева) разбирате всичко, в което е сбъркана държавата. Без да се обяснявам повече, ето галерия в тъй важния за модерната фотография формат GIF.

Ако сте пропуснали, вижте галерията на Лубри с портрети от концерта на Маринов от миналата година.

Enjoy краля на пот музиката.

(още…)