Архив за


В свят, където принципно купонът и приятелите ти трябва да са навсякъде и по всяко време, споделянето е норма, а и понеже е лято, ето продукт за всички, които не си развяват айпадите на полянка.

X-mini II е портативна тонколонка с вградена батерия, която произвежда удивително качествен звук за размера си. Всеки смартфон може да пропищи чалга и тук за дъбстеп не говорим, но с X-mini музика сложна като на J Dilla дори звучи приятно. Рокчетата също.

Колонката се сгъва на топка с диаметър ~5 см, има стерео жак за вход и същия line out изход, за да може да вържете на практика неограничен брой колонки във верига. Комплектът съдържа и USB кабел за зареждане и черно калъфче. Батерията твърди, че издържа 12 часа, ако на някой му се пробва да се остави толкова време без достъп до USB. 45 лева от Multirama.

Ситуацията с мрежата в България през 2011 изглежда така: мрежов експерт без униформа настройва (вече подземните) кабели с нетбук на тротоара.

Ново + старо. Киберпънк.

Сещате ли се какво беше преди 10 години?

Внимание, следва носталгия.

 • (free.)techno-link.com беше най-посещавания сайт и избора на интернет доставчик зависеше от скоростта до него.
 • Всеки LAN доставчик имаше пиратски сървър като тиха добавена стойност. Пиратските филми и игри там диктуваха пазарния избор и бяха основната причина за покупка на компютър.
 • Всяко дете имаше достъп до поне 5 интернет клуба ходейки пеша, и още повече в малките градове. Всеки клуб имаше специален софтуер (нещо като маска на Windows) за администрация на достъпа до програмите/игрите. Играта на игри имаше различна цена от ползването на интернет. В клубовете се пушеше и деца играеха на Counter Strike. Имаше национални турнири.
 • НСБОП нахлуваше с оръжие в офиси, за да проверява за пиратски уиндоуси и адобита. BSA се бореше да излезем от списъка на пиратите на САЩ.
 • M-Tel предлагаше WAP интернет, което за мен изглеждаше като магия.
 • ADSL беше недостижима технология. БТК имаха кабелно лого, което стои актуално и днес, ако се преработи към оптика. Хората с „наета линия“ бяха ценени от всички.
 • Георги Първанов открива Windows XP на български.

Много неща се промениха, и много не. Пиратството не е голям фактор за избор. И май имаме най-добрите (или ненатоварени) 3G мрежи в Европа. (Поне аз не съм виждал по-бърза мрежа в Германия, Франция или окаяните връзки на САЩ.) И на този фон – low-fi LAN доставчиците все още са силни, въпреки че са леко корпоративни и окрупнени, но хей – те са бългаско изобретение. Едно от малкото.

Какво си спомняте от тогава?

Are we there yet?

Приятели*,

С радост ви представям 1 прост проект, който движех в свободното си време последните няколко месеца:

bombajob.bg

Това е сайт за (анонимни) обяви за работа, който дава възможност:

Направих bombajob с помощта на Сергей (код) и Ивгин (дизайн) по реалните нужди на приятели, защото смятам, че:

 • Сайтовете за обяви за работа в България са тромави и неефективни; (а IMO най-популярният разчита да продава реклама (илюстрация), вместо да предложи услуга;
 • Няма сайт, посветен на работа по проекти, freelance или доброволци;
 • Няма сайт с обяви от хора; а всеки може да каже какво не му е наред и в какво е добър;
 • Сайтовете за дискусии на работодатели са WTF + клевети;
 • Форматът CV + мотивационно писмо е неадекватен;
 • Всички печелят от по-гъвкав работен пазар;
 • Анонимността работи, защото наемането е дискретен процес.

В идеално бъдеще целта е да се получи сайт за обяви за работа, който да работи като сайт за запознанства.

Технологично погледнато, bombajob е бая модерен, но пък прост – не изисква регистрация, а да попълните обява и да потвърдите на email. Посетители могат да пишат на вашите обяви само през сайта, а вие си преценяте кому да отговорите. За да подсигурим качество, всичко ще се модерира свирепо, тъпотиите веднага отиват в черен списък.

Ще се опитам да популяризирам сайта колкото мога със скромните средства с които разполагам, защото начинът да заработи един такъв сайт е, ако има много посетители, от там и много обяви, от там и още повече посетители и така избор. В този ред на мисли, той е колкото мой, толкова и ваш и всеки линк към него ще е полезен за всички.

В bombajob никога няма да има реклами, а ако потръгне, след година-две ще има система за випести обяви, които ще се заплащат, примерно, 5 лева на ден да стоят най-отгоре в категория.

Сега, след като съм разкрил моите пъклени планове – леко се притеснявам да ви показвам празен сайт, но това е рискът на новите начинания. Влезте и публикувайте обява за каквото ви трябва: flash дизайнер за проект, детегледачка или учител по английски. Или, ако сте недоволни от работата си – лична обява, която да включва защо сте недоволни и какво умеете. Или обява за freelance проекти, които бихте поели. По-добрите работодатели, сигурен съм, ще ви намерят.

Надявам се да използвате bombajob.bg по предназначение и да ви свърши добра работа.

***

Благодарности на златния екип от бета-тестъри (в ред на отговорите им): Атанас Боев (за юзъбилити тест на ниво идея), Емануела Янева, jack, Вестимир Марков, Боян Петров, Димитър Игнатов, Слави Стоев, Десислава Чонгарова, Георги Димитров, Светослав Петров, Андриан Георгиев, Момчил Пеков, Георги Костов, Димитър Димитров, Владимира Гиргинова, Павел Кунчев. Вие сте супер. (Извинения, ако пропускам някой.)

Лични благодарности на Иван Гинев и Сергей Петров за добре свършената работа, на Емилиян Събев за идеите за брандинга и на Магдалена Господинова за тестовете и идейната подкрепа.

Вашите мнения са добре дошли като коментари. Бъгове, драми и грешки пращайте на elenko в gmail.

Мерси!

___
* В интернет смисъла на думата приятел.