Архив за

Купих си билет за TEDxBG в София на 8 януари (рожденния ден на Елвис). Лекторите са обаятелни, все още има билети от средно скъпите – за 50 лева. Замислете се дали да не се включите.

Тази година конференцията беше супер приятна (въпреки Симеон Дянков, който дори пропуснах), почти колко Wordcamp, който според мен беше най-полезното и забавно интернет събитие за 2010.

Това е кадър от централния вход на Serdika Center, за който редовно водим научен диспут с приятели мол ли е не е ли мол, след като няма кино. Спорът се води в грижливо поддържаната ни Facebook група за пост-индустриалнотото консуматорско общество и технически прогрес. Както впрочем и онова епично сдание Mall of Samokov, който е единствената постройка сочена за мол в България с магазин Всичко за 1 лев.

Шегата настрана, признавам СК СуперШано; за пореден път ме изненадоха как разбраха и се ориентираха къде може да бъдат наивните хора в София и се пласираха пред тях. Единствено липсата на широкоъгълен обектив ми попречи да хвана поне още 5 таксита-менте.

Ако сте пропуснали, можете да си припомните моя гид за такситата в София.

По-абсурден стикер не се сещам да съм виждал наскоро. А темата е важна.

Освен че прави директна референция към застрахователите от 90-те, Мюзикаутор ни сервира напълно ненужна информация под формата на винетка.

Не ме разбирайте погрешно. Аз съм „за“ творците да получават толкова, колкото преценят, че струва труда им, но намесата на подобни пара-организации в България е безсмислена, ненужна, а както виждаме вече – и показна. Дори не ми се почва с примери защо подобна борба е безсмислена тук.

Ако Мюзикаутор са толкова свирепи, колкото предполага застрахователният им имдиж, всъщност, май ще се радвам, защото в ресторантите в България може би най-после ще пускат тиха музика или няма да пускат изобщо, притеснени от високите такси за авторски права. Само да не вдигат цената на шопската и ракията, че тогава ще има протести.

А това по-горе – това е един никакъв магазин за обувки.

Възприятието е субективно и винаги ще свързвам Mythos със Synch Festival 2005, където през нощта в един склад на пясъка в Lavrio, Кристиан Фенеш диплеше грохотен ембиънт, а през деня температурата на въздуха достигаше 45˚ при 95% влажност.

Както и да е; Mythos е хубава, непретенциозна, негазирана горчива гръцка бира на разумна цена (по-евтина от Carlsberg), която някой се е сетил да зарежда в Пикадили. Enjoy.

И понеже вярвам, че все някой технолог/маркетинг мениджър на бирена компания в България ще прочете това, да си кажа: СПРЕТЕ ДА ПРАВИТЕ БЪЛГАРСКИТЕ БИРИ МЕГА ГАЗИРАНИ.

На всички им е омръзнало да пият бира като сода. В Германия не е така. Първата българска не-толкова-газирана бира ще превземе пазара.

Физика

Kindle има по-добра ергономия от коя да е книга, защото не ви кара да се съобразявате как го държите в зависимост от дали сте в началото, в средата или края. Шрифтовете се сменят с 1 копче, както и разрядката на буквите.

Екранът е безупречен. Не виждате пиксели, защото е с електронно мастило, а не LCD матрица. Това, че не е осветен е, плюс. Освен че батерията трае месец, не си предавате допълнителна тежест на очите с (АМО)LED светлина. А ако сте в настроение за четене, край вас ще има или лампа или челник.

Kindle е супер малък и лек. Не пречи да го сложите в малка раница или джоб на яке. Не си купувайте калъфи, защото го правят ненужно дебел, а самото устройство изглежда толкова здраво и не вярвам едно изпускане да го разстрои.

Кирилицата е ОК. Пиратските книги от PDF се четат, но са леко дребни, защото са правени за поне А4 устройства. Книгите, странирани да бъдат книги (с илюстрации и т.н.) изглеждат нелепо, но с това недостатъците свършват.

Ежедневието

Ако сте го купили с вашия Amazon акаунт, вашият Kindle е вързан с него и и ви позволява да купувате/теглите книги на секундата. Zero History (на картинката) дойде за 3.

Цената на е-книгите е странна. Новоизлезлите са по-скъпи от хартиените им издания, защото експлоатират това, че ги вземате предпремиерно и преди физическия носител да стигне до книжарницата. Новите книги са около 30% по-евтини (и не плащате доставка), а по-старите (Стайнбек, Хемингуей) са 2-4 долара. Книгите с изтекли авторски права (например Алиса или класиките в съответните сайтове), са безплатни.

Най-хубавото на Kindle е че когато го хванете, просто четете. Не ви изкушава да си проверите пощата или социалките. Въпреки че има браузър, той е по-скоро proof of concept. Вече вярвам телефонът ви да се справя по-добре с браузването.

Wi-Fi или 3G – за мен изборът е Wi-Fi, защото е по-евтин, по-лек и самата идея да ходя с интернет в поредното устройство ми идва в повече. Когато съм вкъщи пазарувам книги, които едва ли ще свършат.

Синхронизацията е песен, защото Kindle идва с нарочен ваш email адрес, на който ако изпратите писмо с прикачен файл, то той се появява на вашето устройство. За да управлявате книгите си, ползвайте Calibre – приличен, макар и тромав софтуер.

Цена/доставка

Kindle е евтин в Англия, но ако решите да го вземете от там ви пращат в американския магазин, където пък трябва да ходите до митницата на летището, сочена за ужасна.

Ако приятел ви го донесе от UK, излиза ~220 лева, което е смешно в сравнение с iPad. Но не ги сравнявам.

Философия

Купих си Kindle, за да ми активира четенето. И засега успява. Никога не съм чел много книги, обикновено се придържам към един автор, но се надявам това устройство да промени този навик.

Фетишът към четенето винаги ми е бил чужд, затова хората, които казват бавно „аз имам отношение към миризмата на хартия и отгръщането на страницата“, нека продължават да правят така. Аз имам проблеми с книгите, защото събират прах, заемат място, доставката им струва пари, хората ги вземат и не ти ги връщат. Горите страдат.

За модерния човек Kindle превръща четенето в лично преживяване, защото не позволява споделяне на книга ей така, но има други социални неща. Например – ако си отбележите пасаж в дадено издание, можете да го споделите с други четящи. Така като четете дори нова книга можете да виждате къде други хора са си подчертавали, което ми напомня любимата функция на стар учебник – да гледаш какво другите са сметнали за важно и са подчертали.

Чудно устройство на добра цена; препоръчвам горещо.