Архив за

Същия билборд предизвика плодотворна дискусия за доктор Енчев, че и отзвук за неговата роля като рекламно лице на естетичната хирургия в България. Ироничното е, че освен придобитата физическа красота, на същото място сега се рекламира духовна красота и баланс, но пресечната точка пак е клуб Sin City. Very Bulgarian.

За гривните Power точка Balance мислех да напиша отдавна, но нямах подходяща илюстрация. Капитал направи хубав репортаж преди седмици, но е забележително как през 2010 продукт с качеството и ефекта на Космодиск или наколенниците на доктор Ливайн достига до масова обсесия. Толкова ли малко хората вярват в себе си? Или в религия?

За да спестя едни 80 лева на вярващите, предлагам да прегледате този кратък филм с музикален съпровод, да се порадвате на добрата вест и да се присъедините към Facebook групата Апостоли на Кашпировски, която един приятел поддържа жарко и отдавна.

Класика.

Но обърнете внимание, че походната масичка е уютно завита с покривка, и че вестниците, от които се правят фунийките бавно биват заместени от хартия за принтер.

А чантите, които аз наричам не-без-ирония Bulberry, се оказаха много интересен продукт. Наскоро се наложи да купувам такава за опаковка на подарък и се оказа, че има поне 10 размера с различна дължина на дръжките и дори различни ципове.

Винаги когато подобен продукт се появи без традиционните мега промоции за старта ми намирисва на сив внос. Но! Вчера купих тази кола от кафе Cupcake на бул. Патриарх Евтимий.

Вкусът е по-скоро вишна, но е добър. Отваря поле за безброй коктейли. Произведена е в Англия.

Хайде сега, пуснете и Cola C2.

Рядко правя лирически отклонения, но под това гръмко заглавие искам да споделя интересна, направо проницателна, едночасова панелна дискусия (mp3) от мега-фестивала South by Southwest между между Джон Грубер (любимият ми блогър) и Джим Кудал от рекламната мрежа The Deck.

За да схванете всичко ви трябва контекст – как работи блога на Джон (влияние) и каква е идеята на мрежата The Deck (които продават cost per influence). Като ги слушах, си представях, че тук (в Европа) ще стигнем до това мислене може би след 5-6 години.

Любима теза (перифразирам):

да продаваш реклама на импресии е като да печаташ пари. Имаш средствата и го правиш – дали с галерии или разделяне на статиите на „страници“, но по този начин обезценяваш валутата си – рекламите. Рестрикциите добавят стойност в оналйн рекламата.

Положението с марципана за повечето хора е като с фъстъченото масло или филмите на Люк Бесон. Или ги обичате, или мразите силно.

Аз понеже обичам Германия, обичам и марципан. Този е страхотен. 3,80 от Пикадили.

Вътре имаше брошурка, която рекламираше сайта, където пък научих историята на марципана.

Една мечта по-малко.

Благодарение на вчерашната колаборация между Adobe и TypeKit и малка инвестиция от моя страна, eenk.com достига до вас в един от най-красивите (кирилски) шрифтове на света – Myriad Pro.

Тези дни не всичко може да се вижда ОК; и сайтът ще е една идея по-бавен изначално…

Но! Идея си нямате колко се радвам да видя (първия?) кирилски сайт, решен с шрифт различен от Verdana, Georgia, Times, Arial и Tahoma и не мога да скрия радостта си, че това е точно моят.

Празнувам тиха революция в уеб типографията и лек празник за нашата крива азбука.

Unleash the design comments, nao!

П.с. Линковете отскоро са пунктир, защото така се четат по-лесно, но това е дреболия, наистина.

П.п.с. Рядко правя, още по-рядко анонсирам промени по този сайт, дори мисля лекцията ми на идния WordCamp да бъде нещо ала „как да укротяваме работата с WordPress и да не избухваме във функции“, подсетен за това и благодарен на Жоро.

Ето ви една „неортодоксална“ публикация.

Първо – преди няколко месеца получих запитване от една позната дали искам случайно да публикувам обява за лаптопа на неин приятел в моя блог, за да го продам. Щото виждала, че там съм успявал да продам разни мои вещи.

Към горното – непрестанно виждам приятели, които публикуват обяви тип „продавам сноуборд“, забележете, във Facebook статусите си!

Второ – гледам си в килера вкъщи – и там е пълно с иначе ценни вещи, които дори бих подарил, само да дойде някой да ги вземе и да не ме занимава с транспорт или изхвърляне. И не съм сам в нуждите от такъв сайт.

Първото ме потресе като нужда (казах не); а второто ме върна към нещо, което съм си мислил открай време – че в България няма читав сайт за обяви.

Всичките са или а) просто кофти, или б) с реклами, контент (?!) и скрит смисъл, или в) оспамнати – нулева модерация; пълни с невалидни оферти; никво доверие или г) работят, но са се превърнали в магазини, от които не можеш да отсееш аканите посредници; пример – Cars.bg и Mobile.bg, които в 90% от случаите съдържат обяви от автокъщи.

Няма сайт, който да помага на хора с конкретни нужди да се свързват с други хора с конкретни нужди и да търгуват.

Ще кажете „като Craigslist“, но там нещата само отгоре изглеждат прости.

Та!

Имам идея + разписан проект (почти техническо задание) за идеалния, минималистичен сайт за обяви, който може да реши проблемите на хората да се оттърват от стари вещи, да намерят други, споделящи хоби или да потърсят обяви за еднократна работа.

Само че ми трябва партньор – програмист.

Идеалният кандидат трябва:

  • Да има интерес в проекта
  • Сам да изпитва нужда от такъв сайт
  • Да има поне 3 години опит с уеб програмиране (php най-добре) и софтуер за управление на съдържанието (CMS) и софтуер за управление на проекти
  • Да може да отделя 4-5 часа седмично за такъв тип работа

Имам опита (+ познания на локалния пазар) и знам как този сайт може да се получи полезен за хората, а оттам и печеливш. Понеже към днешна дата не мога да си позволя да плащам някому (което впрочем превръща проекта в нещо друго и ще позагуби – така да се каже – стартъп ентусиазма), предлагам голо ентусиазирано партньорство, което при първи приходи от проекта се превърне в процентен дял от него за 2-те страни.

Ако изпитвате подобни нужди и несгоди като мен (за обявите), струва ви се смислено, интересно и вярвате, че можете да го направите или да се научите да го направите, пишете ми – еленко ет джимейл дот ком. Нека писмото отговаря на въпроса: защо бих изпрограмирал такъв сайт.

Дис из а бигънинг ов а бютифул френшип.

Cheers!

***

Ново (24 август, 9:13): Благодаря на всички, които ми писаха. Проектът започва.