Архив за

Абитуриентска мания е отвъд разбиранията ми за доброто и злото — защо момичета на 18 искат да изглеждат с 20 години по-възрастни?

Но! В момента по бул. Фритьоф Нансен, между Хемус и НДК има рекламна кампания на събитие, която сама по себе си е арт форма.

Ако бях фотограф с прилична техника бих направил репортаж от събитието, преди да дойде месец май, клаксоните, бурната радост и броенето до 12.

(още…)

Добрият стар кашкавал на Дядо Либен е претърпял пластична операция. Дизайнерът е обърнал опаковката наопаки, като е изкарал незначителните детайли от етикета (период на узряване и място на производство) с големи букви най-отпред, а марката е скрита и почти не си личи. От лявата страна (не се вижда на снимката), картонът е изрязан и можете да видите цвета на кашкавала. От същата серия има и сирене, което още не съм опитал.

Въпреки че на мен ми прилича повече на американски сапун от 60-те или шведска опаковка за мляко, това е най-свежото нещо, което се е случвало в опаковките на традиционни продукти у нас.

Иначе – самият кашкавал е супер. Твърд е, реже се лесно и правоъгълната форма е по-добра от триъгълните псевдо-питки на Маджаров, които всеки път се чудя как да монтирам на сандвича.

Загубих бележката и не знам цената, но не е по-скъп от другите кашкавали с кравички или родопчанки на преден план.

Абе, успокояващо действа да си пуснеш AppStore и да кажеш, че си в България.

Картинката илюстрираща новината, както @suncho забеляза, е паметна. Слага нашата държава в контекст с Нигер, където онзи ден имаше успешен преврат:

Сега, по моя опит Android Market (за телефоните с операционната система на Google – Android) работи тук, но има само безплатни програми. Някой има ли представа кога ще може да се теглят с платени приложения у нас?

Ovi – магазинът на Nokia – също е побългарен, но не знам там как е положението със сиренето дето е с пари.

Илия Яков ни пише:

Пиша ти по повод забравената рубрика – ask Elenko.

Понеже от месеци ползвам iPhone, а още не съм си купил интернет, та се чудех дали можеш да направиш анализ на предлаганите 3G услуги. Би ми било интересно да прочета нещо на такава тема, от човек който ползва 3G от по-дълго време. Цени/качество. Евтини варианти, скъпи такива…

Илия! Много се радвам, че възраждаш рубриката, от която никой досега май май не се е възползвал. (А е лесно – изисква да ми изпратите интересен въпрос по email и да сте ОК с публичен отговор.)

Аз самият ползвам iPhone 1G, който скоро ще направи 2,5 години служба и съм много доволен от него. Скоростта на EDGE (2G) мрежата в столицата ми позволява да сърфирам по цял ден и никога да не мина 512-те мегабайта трафик, за които съм абониран на месец срещу 15 лева от аканите M-Tel.

Какво ме притеснява в 3G услугите, за които питаш? Не съм виждал 3G телефон, който да изкара повече от 2 денонощия без зареждане. Май затова му викат 3G – 2 дни щастие и на третия си прецакан. Всички мои приятели с iPhone 3G си спират 3G-то и ползват 2G, защото батерията им отива. Всичките ми приятели с други модерни телефони също правят така. Аз ли имам странни приятели или 3G функциите още не са достигнали нивото на батериите? Времето ще покаже.

Тук някъде, разбира се, собствениците на нокии с N в името (или уиндоуз фоун севън сирийз) ще скочат и ще си размахат апаратите с камшично движение, па ще кажат, че техните телефони издържат седмица и могат да перат, простират и заговарят хора в барове, но аз няма да им повярвам!

Проблемът с 3G услугите е, че са като банките. Трудно се сравняват, защото човек трябва да е абонат на повече от 1 оператор, за да ги ползва и сравни откъм качество. А хората, които са абонати на повече от 1 оператор са малко; и имат особени нагласи към живота, ако питаш мен.

Едно е сигурно – последния път като гледах операторите имаха супер тъпи лимити за трафик, а и още не се е родил този, който ще направи flat-rate тарифа, т.е. плащаш еднократна такса и си цъкаш интернет на корем.

Едно е сигурно, ако имаш iPhone, не смей да си купуваш USB пишка, която да ползваш за трафик, достатъчно е да привържеш компютъра с телефона си, за да го ползваш като 3G модем.

Въпреки че това не е отговор на твоя въпрос, стартирам дискусия по темата, защото читателите на eenk.com са по-умни от мен и вярвам, че ще намериш истината за твоя 3G въпрос в коментарите.

Драги читатели, коя оферта за 3G интернет от мобилните оператори е най-изгодна?(cc) Иван Малаков, който ни пише:

Снимките отразяват стремежа на българина от крайния квартал да се благоустрои, проявявайки ярко естетично чувство. Санираната панелка се намира в Надежда, а излятите колчета в туби Девин – в Обеля!

Aloha!

След спорното решение на СГС и моето обжалване, вече имам финалното решениe (PDF) на Софийския апелативен съд по делото ми срещу вестник 24 часа за открадната снимка.

Най-важното:

Обстоятелството, че като е публикувал в своя интернет-дневник www.eenk.com процесната фотография, ищецът сам е разпространил сред неограничена аудитория своето фотографско произведение, не означава съгласие за използването му чрез възпроизвеждане и разпространение от медиите.

И също така:

По отношение размера на обезщетението на установените неимуществени вреди, съдът следва да изхожда от критериите за справедливост (чл. 52 от ЗЗД), както и да съобрази, че същото следва да въздейства възпиращо и предупредително на нарушителя и останалите членове на обществото (чл. 94, ал. 4 от ЗАПСП). Като съобрази предмета на нарушението, многочисления тираж на вестника, установените психически изживявания, и социалната му функция, съдът намира, че сумата от 200 лв. представлява справедливо в случая обезщетение.

Много се радвам, че всичко това приключи.

Ако леко сте се съмнявали, че Летище София се управлява от група клоуни, вече всичко е ясно.

Всички стъпващи в България ги приветства въртяща се врата с надпис „PLEASE, CLOSE THE DOOR!!!“

Плюс това, единственият банкомат на Терминал 2 не работи. А чейндж бюрото сменя 1 евро за 1.6 лева.