Архив за

©© Nicodile.eu

Хубава колекция от софийски абсуди @ Nicodile.

Понякога съм толкова потопен в тях, че не ги забелязвам. Че кой обръща внимание на зле паркирали коли вече?

Последната седмица написах ~смешен гид за употреба на София, който ако продължава да ми харесва, скоро ще пусна.

Наскоро открих, че New York Times Magazine имат хубав блог Go For Broke, където хора обясняват причините, които карат обикновени хора да си купят скъпи дрехи или аксесоари като шапка за $1600. И как се чувстват след това.

Mного добра идея. И много човешки разказана.

Някой трябва да направи местна версия питайки хората в София за техните бентлита. Или момчета със скромни приходи, които се хвърлят на BMW М3.

николай дюлгеров, изложба, софия

Изненада! Пред СГХГ има изложбичка на Николай Дюлгеров, един от най-любимите ми български художници, дизайнери и архитекти.

Винаги съм се опитвал да намеря информация за него, но с променлив успех. Работил е през 20-те и 30-те между България и Италия (предимно) и е бил близък с по-глямата част от италианските футуристи – Филипо Томазо Маринети и дори музикантите Луиджи Русоло и Уго Пиати, които през 1922 са правили концерт с фабрични сирени (!) и по-късно са повлияли много важни краутрок групи като Popol Vuh и Harmonia, които пък зараждат техното и модерната електроника.

Той е правил дизайна на важната книга, базирана на текста „futurist’s manifesto“ – първият документ, в който Маринети предвидижда, че до 20 години изкуството ще работи за търговията – а именно – зараждането на модерната реклама. И текущата тенденция – че музеите ще станат търговски площи, а търговските площи – обекти на изкуството.

На малко по-поп ниво – Дюлгеров е от екипа създал логото на Campari, непроменено и до днес.

Изложбата е оскъдна, но браво на човека, който се е сетил да покаже този автор. Моите уважения.

Открай време подозирам Google, че превеждат българските си интерфейси с Translate, но вече нямам съмнения.

Medium може и да е носител, но в един съвсем друг контекст.

Представяте ли си – да оставите софтуер, от който зависят приходите ви, да се превежда от машини. Плаша се.

Направих традиционния си филм от/за фестивала/семинар C/O Pop, който посетих предния, хм, уикенд в Кьолн. Горд съм, че тази година успях да се вместя с монтажа в 10 минути, а събитията бяха много, много повече.

Ако сте пропуснали, вижте и миналогодишния, който има̀ неочакван (за мен) успех, след като попадна в Beatportal, Resident Advisor и дори бе излъчен по някаква немска телевизия, които ме потърсиха учтиво да им дам разрешение.

Не знаех, че Пиратската партия има „франчайз“ в Германия, но в неделя останах приятно изненадан от тези супер адекватни плакати в Кьолн. За контекст – те вървят заедно с кампанията за местни избори.

Може би е добра идея вместо да преоткриваме топлата вода тук, някой да вземе каквото там е необходимо за лиценз.

Политиката им по отношение на авторските права е прекалено крайна, но политиката им за неприкосновеност на личното пространство е смислена.

©© Камен Мерачев

Шегата настрана (табелката очевидно е счупена), с тези телефони и по-дребни устройства, скоро сякаш достъпът до интернет от компютър ще мръдне от „единственото възможно място“ до някакъв вид лукс. Снимката е от Черноморец.

©© Момчил Карабулев

Авторът на снимката уточнява:

Забелязах нещо интересно в трамвая и ето снимка. Това е Sony PRS-505 – един от популярните в момента рийдъри за електронни книги по света.

Бих добавил любимият си цитат на Гибсън, че бъдещето е тук, но не е разпределено равномерно.

Жалко наистина, че Kindle не се продава в България и/или трябва да правиш чудовищни врътки с американски кредитни карти за да можеш да си купуваш книги. Но някой ден, някой ден!

Многоуважаеми,

Аз излизам за малко почивчица.

Тези от вас, които ме следят отдавна, знаят че не Коледа, а средата на лятото е времето на традиционните eenk.com благодарности към читателите (както преди една, две, три, четири и пет години).

И така:

Благодаря на вас, RSS читатели. Вие сте ядрото на този сайт, макар и невидимо. (Понеже забърках една кашичка, ако имате проблем с емисиите, ползвайте http://feedproxy.google.com/eenk.)

Благодаря на вас, коментиращи. Никога не сте ме разочаровали, а алтернативните гледни точки правят този блог далеч по-важен от съдържанието му.

Благодаря на всички, които са сложили линк насам. Както се казва, живеем в link economy.

Благодаря и на вас, които Google случайно е отвял насам. Не сте случайни.

И иначе:

Знам, последните 2 месеца не са сред най-живите за този блог, но всеки с периодите си. Имам много работа, а личният ми живот е леко ускорен mix-fix, с който по традиция не ви занимавам.

Във връзка с докладите за масови самоубийства във връзка с новия дизайн на eenk.com, трябва да кажа, че — това е положението. В началото и Айфеловата кула не са я харесвали.

Хубаво е, че дизайнът ви поляризира. Да, дори на моя, сочен за über-екран, читанката застъпва снимките. Да, предишния дизайн беше по-добър. Но за 2003-та. Намирам разглобеността и стърчането за интересни; ако погледнете през прозореца, сигурен съм, че не всичко край вас е подредено. Така е и тук.

Останах изненадан от спонтанните ви реакции. Ако повечето от вас са тук отдвана, и ме познават, нима ви приличам на човек, който е направил нещо радикално спонтанно и без да мисли? Вярвайте ми, радикалните неща се обмислят, особено от мен. Съгласен съм с uv, че са малко хората, които публично работят по нещо, но за мен това е начинът мисля, че подобна смелост си заслужава кредита.

Гарантирам ви, че всеки ваш конструктивен коментар е взет предвид.

И пак:

Пожелавам ви да изкарате едно чудно лято с близките ви хора.

Творете повече, мрънкайте по-малко, излизайте по-често.

Никога нищо няма да бъде същото и това е най-хубавото.

Eenk.com ще се върне скоро, по-добър от всякога.

Stay classy,

E.

щрауси, автомагистрала тракия, пловдив

А от другата страна, контекстът е следния:

автомагистрала тракия, пловдив, кафе, бензиностанция

Това е Flocafe. Отпред то прилича повече на ТИМ-driven заведение край Варна, отколкото на спирка край бензиностанция на 119-я километър на автомагистрала „Тракия“.

Еспресото във Flocafe е чудесно. Най-доброто кафе, което може да си купите от бензиностанция в България. OMV занижиха качеството на кафето, а в другите вериги никога не е ставало.

Планирам да направя Google карта с карфички, маркиращи добро еспресо.