Архив за

Писал поне 4 пъти на Червената къща да спрат да ми пращат спам, за съжаление без ефект. Линкът, на който ме пращат да се отпиша води до 404 страница.

Затова искам да споделя последното им писмо с вас:

Уважаеми господин Еленков,

Магистърска програма Артистични психо-социални практики” – съвместна програма на Нов български университет и Центъра за култура и дебат “Червената къща” – набира студенти за учебната 2009-2010 година

В програмата се приемат завършили бакалавърска степен в областта на:

• различните изкуства (театър, музика, танц, визуални изкуства и др.);
• психологията, социалната работа, педагогиката, хуманитаристиката, социологията, философията, икономиката, медицината и др.;
• мениджмънта на културни дейности, културната политика и др.

Приемът в програмата се извършва на базата на 1. мотивационно есе и 2. интервю.

Завършилите програмата придобиват специалност и професионална квалификация: Изкуство и социална работа със специализация “Театър в социалната работа, психодрама, социометрия и групова динамика” и образователна и научна степен “Магистър по Артистични психо-социални практики”.

Представяте ли си в какъв свят живеят хората, които кръщават магистърска програма с име „Артистични психо-социални практики"? А представяте ли си хората, които биха се записали там? С удоволствие бих видял снимка на първия випуск.

А селекцията – от танц, през медицина до икономика. Приказен филтър.

А представяте ли си как се повдига дясната вежда на експерт по човешки ресурси (HR), който разглжеда автобиография на човек, завършил с отличие Артистични психо-социални практики.

Аз не.

До тогава, О! Червена къщо, моля те, след като не отговаряш на писма, надявам се да четеш блогове. Оправи си сайта, че да могат жертвите на твоя спам да се отписват. Така или иначе не съм пожелавал да ги получавам. Мерси!

Моят приятел Цъки ми прати следната снимка.

Четете долу. Ясно е, че бързо трябваше да излезем от застоя на андтиейджинга (бившият уелнес) и да навлезем в епохата на реджувенейшъна. Спор няма.

Сайтът на Hill Clinic е като антология на българския медицински маркетинг. Забележете секцията G-Shot, LVR® и DLV®.

В последната седмица не спирам да се учудвам на шума, който предизвика тази случка: човек с Porsche уби белгийка край Созопол. Има Facebook група, дискусия и всичко останало.

Факт – да караш безразъдно (и да убиваш хора) е ужасно. Факт – скъпите коли предполагат шофьора да се чувства в по-голяма безопасност. Не защитавам извършителя ни най-малко и това, че не са му взели книжката е безумно.

Но самата идея, че това нямаше да се превърне в новина, ако извършителят не беше с Porsche GT3 ме вбесява.

Какво като е с Porsche? Законите за шофьори на скъпи коли трябва ли да са по-строги? Не. Единствения начин обществото да спечели от суетата и лукса е, ако за тези коли има по-високи данъци.

Но всички останали престъпления трябва да се третират еднакво. Т.е. ако ще да убиеш някой с Лада – трябва да има същия шум. А то няма. Защото си с Лада. А Ладите също убиват, просто това не е новина.

В последните 3 години единствените произшествия с коли, за които съм чувал са за светлосиньо Lamborghini, запалило се край Слънчев бряг, Стависки и едно Ferrari, катастрофирало край Попа в София. А, да – и проверките на бентлита и яхти от НАП. Макар че при тях има повече смисъл, защото се търсят икономически престъпления и укриване на данъци. Но да се нарочват марки е безумно.

Българите са изключително завистливи.

Вижте Dragalevtsi – Cherni Vrah в Google Maps.

Good news, everyone!

Google Maps вече позволява да вкарвате външни карти/маршрути от GPS (KML формат) и да ги споделяте, а софтуера на Garmin най-после дава да изнесете данните.

Горното е маршрут за качване от площадчето на Драгалевци до Черни връх. Селцето е на 4 лева с такси от центъра и на 1 лев с рейс от Хладилника. Знаменцата са на всеки километър.

Маршрутът под драгалевския лифт е труден и подходящ за неделна разходка (каквато и направих тази седмица). Или за тренировка преди/след работа. Точно 9 километра с 1800 1489 метра изкачване.

В по-добри времена съм го качвал за 1:40", но не мога да си представя как се постига скоростта при рекорда, който е ~55 мин.

Единствената опасност са безумните байкъри, които си правят downhill кефа по пътеки, където постоянно се движат хора и въобще не се съобразяват. Идиоти. Така че – бъдете нащрек.

Хубаво е да се знае, че лифта Драгалевци – Голи връх работи до 18 часа и може да си спестите суркането надолу като се връщате.

Ще споделям интересни маршрути по-често.

Ново (14:32): Поправка: денивелацията е 1489 м, щото GPS-а ми дава elevation gain, което е друго. Мерси, dzver!

Харесват ми. Very Gucci.

Предимства: пластмасови са и се манипулират по-безшумно от титаните.

Недостатъци: не изглеждат незапалими, така че скоро ще виждаме тук-там тъжната гледка на изгоряла, разтопена черна пластмаса.

levent, reserve, chardonnay, bulgarian wine, българско вино, левент, резерве, шардоне

Levent правят най-добрите български бели вина. Точка.

(Или поне в ценовия сегмент под 30 лева.)

Аз лично не обичам шардоне, но това е изключение. На вкус напомня траминер. И както повечето бели вина на Levent е толкова леко, че не се замисляте като го пиете. Напомня ми на Rioja.

След като Совиньон блан 2007 изчезна от търговската мрежа, това става следващото ми най-любимо вино. Единствения проблем е цената и че трябва повод за подобна бутилка. Цена ~30 лева.

Вината на Levent могат да се поръчват и онлайн, но в онлайн магазина това специално го няма.

Теории на конспирациите: водата в София е толкова зле, че Девин и Горна баня дават подкупи на общината или Софийска вода АД да я поддържа така.

Истината е, че водата е просто гадна сравнена с кой да е друг град, може би без тези по морето.

Купих си тази кана, защото бях пил филтрирана вода и преди, но не вярвах да има чак такъв ефект. А то има – водата от чешмата, преминала през тази кана става наистина питейна – няма миризми и онзи вкус на ръжда. Кафето е по-хубаво (почти като кафе, направено с дестилирана вода), а и чаят. Производителят твърди, че филтъра премахва хлор, фосфор и метали.

Побира 2 литра (3,5 в двете отделения) и е от много качествена пластмаса. Самото филтриране става бързо.

Каната идва с код, който въвеждаш в сайта на производителя, "активираш" продукта и може дори да се абонираш за email известия кога е хубаво да си смениш филтъра.

Лошата новина, е че за да работи добре, трябват консумативи. Един филтър оправя около 100 литра вода при немска твърдост (не знам как се класира спрямо твърдостта тук). Цена ~30 лева за каната и ~30 за 3 филтъра (в ляво на картинката). От METRO.

Дами и господа,

Сайтът на пръв поглед е същия, но имаме принципна промяна в демокрацията.

От днес нататък коментарите в Eenk.com ползват системата Friend Connect на Google.

Това значи, че можете да публикувате в eenk.com като ползвате вашият Google акаунт, демек вашият Gmail.

Защо правя това?

От години търся лесен начин хем да може всеки да оставя коментар, хем да има отговорност зад него (т.е. да не са анонимни). Регистрацията на eenk.com беше проста, но понякога не работеше, а и разбирам параноята на всеки да не желае да се регистрира в поредния сайт.

Вярвам, че новият и далеч по-лесен начин за вход да разнообрази дискусиите.

Какво се променя?

Правилата за коментиране са същите. Старите коментари, разбира се, остават. Реших да не тормозя регистриралите се с тази новина като им пиша email. Броя техните данни за забравени. Единственото неудобство за тях е, че ако искат да коментират от днес нататък, ще трябва да се логнат по-долу.

Предимства на Friend Connect:

– Всеки може да влезе с неговия Gmail или Yahoo ID;

– Информацията се редактира от 1 място; например вашият Google профил;

– Можете да отговаряте на отговор в коментарите.

Недостатъци:

– Преводът на Friend Connect е все едно някой е ползвал Google Translate, но е щракнал опцията "мега креативен режим" или "джуниър копирайтър моуд";

– Най-новите коментари са най-горе. Тъпо, но не знам как да ги обърна. Предполагам, че скоро Google ще дадат допълнителни настройки, защото секцията им с приставки набъбва всеки ден.

Това е.

Доколкото знам, eenk.com е първият сайт на български, който ползва подобна схема и честно казано да се открива топлата вода е рисковано. Може да възникнат проблеми, затова ще се радвам на вашите препоръки и коментари. Грешките изпращайте на elenko@gmail.com.

Благодарности на всички 1000+ души, които до момента са се регистрирали в "стария" eenk.com и се надявам, че новата коментарна система ще докара още по-плодотворни дискусии.

Kъсно реагирам, ама на̀.

От петък Дневник има пакет с новости, който вътрешно си наричаме версия 5.1 и сме описали подробно в подсайтче.

Най-много работа екипа хвърли на След 5 – секция с програмата за кината, телевизиите, концертите и изложбите.

Фотографския екип стартира собствена секция – Голямата снимка, която за разлика от бостънската показва авторски фогорафии на фоторепортерите на Дневник, а не от агенции. Има и RSS.

Друг приятен хак е RSS по ключова дума. Ако съм PR или бранд мениджър, бих си генерирал 5-6 RSS емисии по важните за мен думи и мониторингът ми е готов.

Моя милост се включи в създаването на мобилната версия на След 5, която прави само 2 неща, но пък са най-важните ако сте из града – казва какво дават в киното до вас и къде/кога дават филмa Х. За момента не работи добре на екзотики като Android, но ще се поправим. Версията за iPhone / iPod Touch пък стана направо 6!

"Наберете" dnevnik.bg/sled5 през мобилния си телефон, за да я видите.

Aко засечете грешки, пращайте ги към формуляра за докладване.

Cheers на Петя за организацията и упорството, на Радо за хаковете в последния момент, и на Коста, който цепи пиксела на 2 в името на красотата. И на всички останали благодаря за рибата :)

Не знаех, че има такава дисциплина в науката, докато не получих email от Кристиян. Tой желае да бъде представен като млад, нахъсан, безработен студент по социология.

Той е направил курсовата си работа (през февруари) като е анализирал съдържанието на снимките на eenk.com и ми позволи да я публикувам. И така, behold:

Аспекти на софийското градско пространство във фотографиите от блога ‘Eenk.com

Интересни факти от презентация, която вървеше към курсовата му работа:

Kатегории
Пазарна сфера (239 снимки = 39,1% от всички)
Мобилност и инфраструктура (212 = 34,7%)
Софийски сграден фонд (105 = 17,2%)
Субекти на фокус (53 = 8,6%)
Природни обекти (9 = 1,4%)

Разделяне по пол
мъже – 14 снимки (26,4% от категорията)
жени – 28 снимки (52,8%)
смесени – 10 снимки(18,8%)

Пространство
Вътрешно – 7 снимки (13,2% от категорията); 1 мъж (който е в Градски Транспорт) и 6 жени = 2 в Градски Транспорт, 1 работи, 1 консумира и 2, които пазаруват.
Външно – 46 снимки (86,7%); 5 мъже (9,4% от категорията) (4 чакащи, 1 работещ), 33 жени – пешеходци (62,2% от категорията), 8 смесени двойки (15,1% от категорията)

Субектност през видимост на лицето – 3 снимки или 5,6% от категорията

Доминира образът на ‘жената-пешеходец’ (62,2% от категорията)

Липса на отчетлива субектност – 5,6% снимки от категорията изобразяват лица

Неговият аргумент за липсата на субективност е:

В пряка прогресия с нарастване стойността на предметния свят нараства и обезценяването на човешкия свят." (Маркс, К и Ф. Енгелс. 1983. Том 42: 83 стр.)

Не знам дали моята идея да не публикувам лица и лична информация е предвидена от Маркс, но целта ми е да не нарушавам личното пространство на хората (и проповядвам това още от 2005). Иначе правя много снимки на интересни хора, но си остават за мен. Никога не бих ги публикувал. Както и информация за близки край мен хора.

Работата по анализа на какво се случва с eenk.com е доста интересна. Никога не съм вярвал, че някой ще упражнява научна дейност по този блог.

В този ред на мисли, интересна задача за бъдещи социолози е да се направи контент анализ на SofiaStreetStyle, който е любопитен, посвоему. Винаги съм го приемал като обратното на eenk.com, т.е. eenk.com, ама от ада.

Любимото ми приложение за четене на новини днес има нова версия с много подобрения.

Разбрах го, след като тази сутрин 10 нови хора (много от тях непознати) започнаха да споделят новини с мен и аз почнах да следя някои от тях.

Съвет към всички – хубаво е да си оправите профила в Google, защото ако не го оправите излизате без снимка и информация към хората, с които споделяте, което прави хм, сприятеляването, трудно.