Архив за

Manastirski L!VD apartments! (Oт създателите на BLVD residence.)

Не спирам да се възхищавам на плама, с който промо сайтовете за новите комплекси продължават да описват София като рай за живеене.

Не разбраха ли всички, че в София няма:

– добро място за живеене за вас и вашето семейство

– добре асфалтирани улици

– отлична инфраструктура

– комуникативни локации

– престижни квартали

– облагородени междублокови пространства

– пропърти мениджмънт

– висококачествено строителство

– модерна архитектура

Всички обяви третират хората сякаш никой никога не е идвал насам.

Хубаво е да се знае, че 24 часа и Труд имат изцяло нови сайтове.

Ще се въздържа да коментирам дизайна или структурата (след като още чакам решението на моето дело), но ако блогвате по някакви политически теми е добре да следите и тяхната гледна точка откъм съдържание. Тя винаги е забавна.

Dzver е реализирал функционалността търсене сред статиите в блоговете, агрегирани в класацията за български блогове TopBlogLog.

Ако съм PR експерт или политически анализатор, ще му благодаря или направя дарение, защото тази услуга върши работата вместо мен. С едно търсене мога да видя как се класира моя бранд или политическа партия сред мненията на хората.

Също е полезно ако сте студент или журналист и изследвате как дадени събития са отразени в българската блогосфера.

Говорих с него да си отвори бутон за дарения, защото трудаът му е наистина важен.

Бра-во!

Ново (няколко часа по-късно): Dzver обнародва още 1 функционалност: как да се абонираме за RSS резултати по ключова дума. На практика може да следите какво се случва по дадени теми в българските блогове в почти реално време.

Пролет е. Ето какво направих:

– Премахнах рекламките в RSS емисията на eenk.com, защото станах неудобно богат. Шега. Никакви пари не носят, а се появяваха из блогосферата, което потрисаше десетки хора.

– Login/коментарното поленце вече е най-долу, под микроблога.

– Линковете напред и назад са една идея по-тлъсти.

Планирам следните по-големи неща в eenk.com:

– Мисля да направим безопасен логин с Google акаунта ви в eenk.com, защото хем елиминира злокобната анонимност, хем всеки има Google акаунт.

– Архив на микроблога по-долу, щото се усещам, че дори на мен ми трябва.

Ени адър айдиъз?

Джон Грубер с много добро есе за писането:

Да го правиш тъпо е лесно: публикувай крещящи тъпотии, прави пируети и ще генерираш безумен трафик. Цялата "про блогърска" индустрия – която е като малко братче на SEO костюмарите – се базира на твъредението че блогване е смислен глагол. Глаголът е писане. Форматът и средата са нови, но занаятът е древен.

Това е коментар към сесия на живо на SXSW, която може да изслушате в 43 folders.

Ако сте пропуснали, вижте и Посредствено – текст, който преведох преди време.

Ново (няколко дни по-късно): Разговорът вече го има и като текст.

СКГТ + Паркинги и гаражи = Център за градска мобилност.

Това пише и на хората с електриковите жилетки, които ви дават талоните за Синя зона.

По-добре звучи. Кога ли ще се научат всички публични неща да са и на английски?

Поздравявам ви с етикета ромски произход в Dariknews и предлагам модификация на някои български фрази към политически корекетен вариант:

Лъжеш като възрастен гражданин от ромски произход.

За ядене има баница от ромски произход.

Почина жената от ромски произход, която те хвалеше.

Можеш ли да направиш колело от ромски произход?

Не се занимавай с него, ще ти извърти някой номер/работа от ромски произход.

Навън времето е чудно – направо лято от ромски произход.

Иван ми удари шамар от ромски произход както ме гледаше в очите.

Мерси, Васо!

Преди няколко дни ви попитах какво ви харесва в кризата. Ето отговорите, които са най-позитивното нещо, писано на български по темата.

Мненията са публикувани по реда на изпращане.

***

Лъчезар Петков:

Поставя нещата на място. Удари в стомаха всички, но най-вече тези, които инвестираха парите си по некадърен начин (и държави и компании). Сега наистина ще си проличи кои са най-добрите и най-мислещите. Балансът във вселената се прояви и в икономиката.

Радослав Цонов:

Няколко месеца след началото на икономическата и финансовата криза имахме първото евър истинско празнично намаление на дрехи, продукти и услуги.

Гаврил Гаврилов:

Радвам се защото показва, че не съм необосновано предпазлив като не съм се набълбукал с дълг. Радва ме факта, че затлъстели западни икономики получиха ритник в слабините. Радва ме, че всеки има нещо да каже по въпроса за кризата.
Най-много се радвам на евтиния бензин и падащите цени на колите.

Венера:

Новите простори за прояви на романтична любов: жертви на ръба и отвъд възможностите, отчаяни опити за свиване на семейно гнездо без кредит, детераждане при ясно съзнание за предстоящите проблеми – какво ѝ трябва на любовта, освен една красива финансова криза?!

Никола Сотиров:

Поевтиняване на много стоки и услуги. Съответно промоции и акции от страна на търговците. Най-вече ми харесва, че много хора, които живеят от далавери и дребно мошеничество на гърба на другите си намериха майстора и парите за тях намаляха драстично. Друг интересен момент е, че по време на криза изпъкват кадърните и "нормалните", а комплексираните, парадиращи и самовлюбени хора са принудени да преосмислят "величието" си. Също ми харесва, че поне в мислите ми, всичко казано по-горе е истина…

Yumito:

Повдига нивото на родителските разговори по детските рождени дни – вместо трикове при възпитанието се обсъждат рекламни обеми. Какво облекчение!

Венцислав Николов:

1. Харесва ми, че вече не съм глупак, който не "играе" на борсата.
2. Все повече приятели обмислят да се завърнат в БГ/по родните места
3. Вместо да си купя последен модел "играчка" и да се вържа с кредит, кризата ме замисли и ще си карам със старата, която напълно ме задоволяваше, преди да се появи новата.
4. Работата ми стана по-разнообразна, защото по време на криза не върви да отказваш трудни неща за малко пари, защото лесните за много вече ги няма.
5. Новия отказ на всякакви непоискани оферти, предложения, даже и на досадни просяци – "Съжалявам, криза…". Работи безотказно.

Градинко:

Справедливостта, която донесе. Алчните големи хора загубиха по половин царство. Алчните малки хора загубиха къщите си. Руснаци и араби, които не могат да правят друго, освен да копат петрол, страдат. Автомобилните компании, които зариват света в грозни, тежки таратайки и мацат небето, страдат. Китайците, които не могат да произведат нещо да трае повече от седмица, страдат. Производителите на боклуци като пеещ гумен шаран за стена, страдат.
За нас останалите остава добрият урок когато сме в лодка с някой и той клати лодката, да не си мислим "еех, как искам да стана голям и дебел като тебе и да клатя лодката" – а да му ударим шамар.

Марио Бойков:

Спря безумното застрояване на България! Дано никога повече да не се допусне такова вандалско отношение към природата!!! А иначе всичко ще ни излезе през носа! Тя кризата тепърва ще я усетим.

Кристина Пейчева:

Уча архитектура, четвърти курс. Повечето ми колеги започнаха работа още от втори и трети курс. Това, разбира се, повлия драстично на заниманията им в университета. Вместо да измислят неща, те се занимаваха с това да чертаят за някой друг.
Днес, повечето от тези хора не могат да направят сносна еднофамилна къща, без да изкопират нещо от интернет.
Със започването на кризата, повечето останаха без работа и започнаха да посещават заниманията отново. Надявам се да осъзнаят, че образованието е инвестиция в самия себе си, която се възвръща на малко по-късен етап.

Елена:

Харесва ми сриването на невероятната финансова система, системно тормозеща световното население. Харесва ми и живото доказателство до какво води бруталната алчност.
Доволна съм, и че в България хора с 0 на брой висши (някои и с 0 средни) и с IQ=-50 вече не могат (или съвсем скоро няма да могат) да претендират за минимум 1000 лв. заплата като общ работник на строеж и за 2000 като "майстор" (да им имам и майсторлъка, по-добре да не ми стъпват в къщата!). Извинете, ако ми е стара информацията за заплатите.

cut:

Кризата е най-онтологичното оправдание ever за това, че нещо върви на зле, въпреки потенциалната възможност ти да си осрал нещо! Това е един голям празник за всички българи.

Крис Георгиев:

Кризата отприщи креативността на българина, който до скоро виждаше смисъл само в отварянето на фирма за недвижими имоти или магазин за супер луксозни стоки (разбирай Аутлет). Кризата ще направи невъзможното възможно – ще промени отношението на големите към онлайн средата и възможностите, които тя предлага. Кризата има пречистваща сила и ще позволи на някои малки бизнеси, ненатоварени с големи разходи да изпъкнат и да вземат по-сериозни поръчки именно поради качеството на услугата и обслужване, което могат да предложат.

Албена Тодорова:

Харесва ми това, че хората започват да се замислят чии пари точно харчат и за какво ги харчат. Харесва ми това, че хората започват да се интересуват от това какво се случва в действителност както с парите им, така и със света около тях.

 Мария Василева:

По-малкото реклами и повечето (съвсем неясни) разговори за това кое колко струва.

 Кера Иванова:

Кризата ме кара да пестя. Нещо, което никога преди не би ми хрумнало.

Николай Димитров:

Спрелите строежи по морето. По-евтиния бензин. Спокойствието, което ще настъпи, когато всички обеднеем. Дано се върнем донякъде в някогашната бедна и спокойна бел епок.

Стефан Коларов:

Софийските задръствания понамаляха.

Кристиян Младенов:

Най-много ми харесва, че не трябва да прекарвам голямата част от деня си в задръствания. Имам чувството, че населението в този град (София) е намаляло…
Е, сещам се за онази статия, която беше писал, за лудницата преди Коледа, май беше за Коледа 2007, но тази година ми се струва, че намалелият трафик може да е следствие и от кризата. Разбира се Столична община вече променя ситуацията като започна повсеместни ремонти, но дано са за добро.

М.:

– Нямам час-пром проекти, но имам повече време за себе си, за на пръв поглед глупави разговори със стари познати и хобита: преоткрих неща като каране на дъска по сняг и вода. :)
– Аз и познати имаме реална опасност да загубим и фул-тайм работата си, затова няма да джиткаме в чужбина при всеки удобен случай: най-накрая, когато съм в отпуска ще си почина и ще се наспя
– Цените на разни стоки паднаха (по света). Тук ритейлърите дано най-накрая се научат да правят читави намаления.

 Слав Иванов:

Радва ме това, че начертаният за мен път се пречертава в момента. Харесва ми промяната, било то към лошо. Знам, че ще науча нещо важно от кризата, нещо което ще ми бъде полезно в дни без криза. Доволен съм, защото нямаше как да се откажа сам от пътя, който бях избрал. Сега имам извинение да се махна и да отворя бар на плажа.

Александър Кат:

Харесва ми как спекулантите, брокерите, и дебелите акционери, ще се наложи да отслабнат.
Харесва ми, как някои хора се сриват психически, защото освен правенето на пари, няма нищо друго в живота им, което да му придава смисъл.
Харесва ми как хората се паникьосват, а на мен не ми пука грам.
When the going gets weird, the weird turn pro.

Камен Бояджиев:

Кризата бързо затрива глупави идеи, излюпващи се във времена на охолство и теоретично разчиства място само за "революционните" такива.
Единственият контрапункт на това е, че в България, обществото има крайно извратени нужди и теорията действа на обратно. Пример: 19мин <-> Градски

Ангел Филипов:

1. Свиването на пазара на имотите. Голямо предлагане, на зелено…
2. Ниските надници на "Майстори", дюлгери, по строителните обекти. Голямо търсене…
3. На половин работен ден! ЯКО…

Gergin:

Сериозната разлика в цената на горивата от сега и … преди да се заговори по усърдно за кризата. Цената на бензин А95 през юли миналата година достигаше 2,29лв/литър. В момента реалната цена на места за същия бензин е 1,70лв/литър. Е евала на кризата все така да продължава.
п.с. Цената за килограм хляб също е доста драстично паднала

Ванина Иванова:

Новите кариерни възможности.

Краси Апостолов:

Възможността да бъдем по-малко потребители и повече човеци.

Мария Начева:

Големите шефове на мултинационалната фирма, за която работя, престанаха да пращат email съобщения всеки месец, които почват с “нашата компания е в отлична форма”. Всъщност дори пратиха email, който си признава, че “не разбираме какво се случва по пазарите и затова не знаем как да ви го обясним”…
Свежа и отрезвяваща липса на догматизъм.

***

Благодарности на всички, които се включиха.

Сутринта прекарах над 2 часа с новия брой на Капитал, където има изключително добри текстове.

Обърнете внимание на темата на броя за проблемите на полицията, представянето на новите таланти в ДСБ (най-добрият български политически портрет, който съм чел – дано представят така и другите партии); и не на последно място – как леко провинени затворници тихомълком почистват столицата.

Освен това, вестникът се продава с Дзифт за 6,50 лв още няколко седмици, което си е и DVD премиера за филма. Още не съм гледал този филм, но май следващата събота ще си го купя.

Извън категорията "изключително добри текстове", моя милост бе помолен от Капитал Light да се включи с текст към тяхната тема на броя за часът на Земята. (Който е различен от Денят на Земята – 22 април; иди че ги разбери.) Самото есе съдържа обичайната ми скептичност и Vorsprung durch Technik надежди, та посетителите на eenk.com едва ли ще открият нова информация.

Регистрацията на камиончето е берлинска, но за сметка на това има и Швейк в профил.

Към ямата на Вавелския смок.

Самият смок. Ако пък пратиш SMS на специален номер, драконът издиша огън. Hectic.

И като част от покривни орнаменти.

Очевидно Дракула присъства по някакъв начин и в Краковския фолклор, но не разбрах точно как.

Интересен факт за статуите с коне, който научих наскоро. Ако конят е вдигнал и двата си крака, конникът е умрял по време на битка. Ако е вдигнал единия си крак, конникът е умрял от раните си. Ако е стъпил и с четирите крака на замета, имаме happy end.

Галерия Буковски всъщност е раят на плюшените мечета създаден от Барбара Буковски от Швеция.

Изглед от едно кафене на централния площад. Накъдето и другаде да се обърнеш е площадът.

Когато тръгвах от София, 3 различни метеорологични сайта ме увериха, че температурите в Краков ще са около нулата с възможност за снеговалеж. Вместо това бяха около 15 със слънце и разкъсана облачност.

Внимание, пешеходна пътека и деца с близалки.

Казаха ми, че каквото и да снимам в Краковското гето ще е кадър от Списъка на Шиндлер. Но не очаквах да нацеля точно къщата на Амон.

Единственото нещо, което ме е яд, че не успях да видя и чуя – Шопен на орган в катедрала. Още една причина да се върна.

Всички снимки са (cc) Цъки, който разказва:

Старият Краков е разположен на 15 минути път пеша в диаметър и е достоен за поне 1 седмица разглеждане. Същото важи и за стария еврейски квартал, който отдавна вече не е еврейски, но е пълен с малки кафенета, ресторанчета и всякакви местенца, в които може да откараш цял ден. Крепостта си има дворец, катедрала, страхотна гледка към града и Дракон с пещера. Цените в заведенията са като българските, което за жалост не важи за обслужването и атмосферата. В магазините свободно можеш да си купиш 95 градусовата водка Spirytus, която, както ми обясниха, се пиела като я разредиш 1:1 с водка.

Ако сте пропуснали, вижте приключенията на Цъки в Прага, Йерусалим и Барселона.

Да сбъркаш как се изписва държавата…. priceless.

Ако в момента отворите официалния iPhone сайт за България ще видите, че са объркали името ни. (Пълен скрийншот.)

Е, поне може да сме сигурни, че ще има официален iTunes магазин.

Благодарности на Момчил Карабулев, който откри грешката.

Забелязвате ли чистата част от дясно? А кофичките с боя от ляво?

Вероятно общината е платила на фирма да почисти паметника на Съветската армия, а фирмата е изобретила нов метод за почистване с… боя. Този човек правеше смеска близка до цвета на гранита и боядисваше графитите, за да изглежда чисто.

That’s innovation.

Ново (3 секунди по-късно): Видях, че владо е обадил на същата тема, но с друга конотация.