Архив за

Винаги ми е харесвало как в българските IT брошурки security или secure се превежда като сигурност, сигурен.

На английски думата е сбор от надежден и безопасен. Но е толкова по средата на тези понятия, че си нямаме точна дума за нея.

На български сигурен значи убеден, гарантиран дори укрепен. Във въпроса ама сигурна ли е работата? винаги се таи онази вездесъща нашенска угроза някой да издъни или прее*е нещата.

Затова девизи като горния винаги предизвикват усмивка у мен.

Áá, Óó, Éé, Ѝѝ.

Това са ударените букви, които успях да извадя с Character Palette за OS X, където прерових всички Unicode таблици. А, о и е дори не са кирилски, а са в секцията за латиница.

Може и в мен да е проблемът.

Някой има ли представа как мога да изпиша ударено ъ, у, я или ю? Странно, но в Unicode таблиците има някакви азерски кирилски букви, но не и ударено отдясно и, което си е необходимост в наши дни.

Ново (2 часа по-късно): Успях да ударя всички букви отдясно:  

А́ а́ Ъ́ ъ́ О́ о́ У́ у́ е́ Е́ И́ и́ Ю́ ю́ Я́ я́

И отляво:

а̀ ъ̀ о̀ у̀ ѐ ѝ ю̀ я̀
А̀ Ъ̀ О̀ У̀ Ѐ Ѝ ю̀ Я̀

И най-големия изврат – Й̀ ѝ̀, Й́, ѝ́!

Копирайте на воля. Благодарности на daggerstab & kircho!

И за да обобщя, ударена кирилска буква се прави като в HTML кода се добавя след нея ́ за дясно ударение и ̀ за от ляво.

Три години след първия наръчник за блогъри, ето продължение на моите напътствия как да се изразяваме по-добре в интернет. Надграждам с нещата, които съм научил през това време.

***

Използвайте WordPress (или софтуер, който ви дава пълни права върху съдържанието; и върху себе си.)

Странно начало, а?

Че и дълго.

Хората продължават да ме питат как да си направя блог. Преди трудното беше, че блог софтуера беше оскъден, скъп или сложен. Днес – че има прекалено богат избор от лесен софтуер, който след време може да се окаже недостатъчен.

Ако искате блог, който да не ви отеснее, инсталирайте си WordPress. Но на ваш, собствен хост – част от сървър, върху която имате права да качвате и стартирате файлове. Процедурата е следната:

 1. Купувате си хостинг

  ~60 лева на година от host.bg или cbox.biz (и двата съм ползвал; и са OK);
 2. Купувате си домейн

  ~20 лева на година за .com. Най-често с хостинга (горе) ще ви дадат домейн безплатно. Ако ли не, ползвайте dom.bg за да си регистрирате – интерфейса на сайта им е като супа топчета, но имат златна поддръжка и се плаща лесно;
 3. Изтегляте и инсталирайте WordPress там

  Ако сте упорити, би трябвало да се справите с 5-минутния гид за инсталиране. Все пак препоръчвам да помолите приятел програмист или уеб мастър да ви асистира за тази стъпка (срещу почерпка). На тях ще им отнеме секунди.

WordPress е софтуер с отворен код. Този факт не вълнува простосмъртни като мен и вас, защото няма да тръгнем да пишем уеб приложения. Но е важно, защото този вид софтуер се променя лесно и има хиляди хора, които пишат приставки и красиви шаблони за свободно ползване.

(Когато хората мерят приставките си за WordPress, се чувствам все едно карам стара френска кола с несъвместими резервни части, защото Eenk.com стоически ползва бутиков софтуер… и си носи последствията за това. Но като започвах през 2003, нещата бяха различни. Сега съм прекалено привързан към кода, написан от Сергей, за да мигрирам.)

Притежавайте

Имайки ваш домейн, хостинг и права върху софтуера, разполагате едновременно със сайта си и с всичко, което създадете в него. Иначе губите или потенциален приход, или авторските си права. Или и двете; например:

 • Ползването на уеб услуги като blog.bg на теория ви лишава от авторски права. Под всеки блог в Blog.bg грее надписа Investor AD © 2001-2008 All rights reserved. Ако утре напишете или снимате нещо, то може да се появи на Tialoto.bg в статия за Азис, без да имате право протестирате, защото този сайт е собственост на Investor Group;
 • Платформата Blogger.com (собственост на Google) не си приписва правата на това, което създадете, но от нея не може да мигрирате и не можете да променяте софтуера както ви скимне. Ако един ден Google почнат да слагат рекламки, губите потенциален приход. Ако нарушите политиката за съдържанието им, могат да ви цензурират.

Създайте и опознайте правната си рамка

Изберете правила, под които да се разпространява съдържанието на блога ви.

 • Ако искате да не се разпространява повече, сложете Всички права запазени;
 • Ако искате други да го ползват, цитират, ремиксират; и ремиксите да са все така свободни, изберете отворен лиценз.

При избиране на отворен лиценз, задължително разберете какви права и задължения са обвързани с него. Неразбирането може да доведе до драми в бъдеще. Например: при инициативата Блог на републиката на Бого Шопов, от месеци в долната част на сайта пише, че всичко е хем с всички права запазени (най-строгата рамка), хем е Creative Commons Признание 2.5 (най-свободната). Което си е правен нонсенс.

Нито един от двата варианта не ви осигурява магическа правна защита, но е волеизявление от вас как другите да ви ползват. Въпреки това, с избирането на лиценз и въпросите няма да спрат. След моята пата-кюта с 24 часа, хората дори ме питат дори дали могат да сложат линк към моя сайт. Можете, разбира се; можете дори да разпечатате и продавате всички снимки от този сайт, стига да ме цитирате като автор. Аз съм ОК с това и затова съм избрал подобен лиценз.

Не се влияйте от статистика

Преди време, в Google Analytics (софтуер за следене на потребителите във вашия сайт) имаше надпис: warning, seeing this data may influence you on what you write. Той беше в статистиката за ключовите думи, които са докарали най-много хора във вашия сайт. Сега го няма.

Виждайки какво се щрака, много блогъри слагат търсените думи в заглавието на статиите си, което подвежда читателите. Някои дори сменят темите, за които пишат, което е още по-страшно, защото е вид авто-цензура.

Първо идват идеите, после текстовете, после статистиката. Ако всички пишехме за това, което хората търсят по статистика, скоро всички ще почнем да пишем за фолк; или порно.

Правете сайт за хора, не за търсачки

Миналата година имах шанса да посетя централния офис на Google за Европа, където се срещнах с Брайън Уайт, лидер на Generic Search тима на Google. Единственият Search Engine Optimization (SEO) съвет, който той даде е – правете страници, които да се четат и запомнят лесно от хора. Не от търсачки.

Търсачките се лъжат лесно. Пример: всеки път като напиша смислен коментар в Slashdot, eenk.com се взривява от трафик. Хиляди англо-говорещи хора щракат да видят сайта на човека, който е написал някаква мъдрост. Идват тук, виждат, че е някакъв странен сайт на кирилица и си отиват като уеб шум. Рейтинга ми в Google скача, но не печеля нищо, защото никой не ме запомня или пък да се абонира. Едва ли ще кликнат и на реклами. В крайна сметка, махнах линка към блога си оттам.

Последното нещо, от което се нуждае интернет сега е още шум и замърсяване с линкове. Премислете добре всички приставки, които омотават текста с етикети и облаци от думи, за редовния посетител нямат много смисъл, а го товарят с визуална информация.

Инвестирайте времето за SEO магии в това да напишете нещо смислено. В крайна сметка, това е целта ви. Ако искате да пишете интересни неща всеки ден – пишете интересни неща всеки ден. Ако искате да мамите търсачки, намерете си работа да оптимизирате онлайн магазини или сайтове на хотели.

Според Джон Клипингер в A Crowd of One (страхотна книга) именно разделението на труда е отделило хората от маймуните, защото когато хората задобряват в различни неща, с това производителността на една група се качва. В наши дни няма смисъл от универсални бойци.

Извън това, което виждате с очите си, този сайт няма SEO оптимизация. И се справя приличнo.

Свикнете, че няма да печелите (първоначално)

Ако мислите, че от блог ще изкарате бърз и директен финансов приход (като например шмугвате AdSense реклами между абзаците), бих ви препоръчал да захванете друг бизнес.

По мои, съвсем субективни изчисления (консултирани с Dzver-а), на 1000 импресии (показани страници) в български сайт, с AdSense се печелят 40 стотинки. На теория този блог би печелил 80-100 лева на месец, което по-скоро не си струва.

Вдигайте качеството и карайте нататък, мислейки за дългосрочния и неизбежен успех.

Не залитайте по поредното 2.0 нещо

Само защото вчера е излязло някакво безплатно Web 2.0 приложение, не значи, че трябва да се приземи във вашия сайт. Хората се объркват от светкавични промени. Винаги търсят познатото старо.

Когато правите промени, важното е да ги обосновете добре.

Създайте и обосновете правила за ползване

Убедете се, че посетителите на сайта ви знаят какви са правилата вътре. Ако стане кеч, вие сте крачка напред, защото сте ги поставили първи. Не толерирайте тролове, а поведението, което смятате, че е удачно и изгодно за вашия сайт.

Когато някой се оплаква, че сте го цензурирали, обяснете му как да си направи блог.

Дори може да създадете собствени правила за правопис, да не се чудят хората защо не слагате кавички или защо пишете медиа.Създайте си умерена и смислена публичностПишете смислени коментари по другите блогове. Само така ще се откроите и плените ценна аудитория за вашия. Ако оставяте коментари навсякъде, ще ви считат за спамър.Запишете се в TopBlogLog.com – класацията на българските блогове и кандидатствайте за Блогосферата на Дневник. Това трябва да ви осигури достатъчна публичност.Оттам-нататък всичко е въпрос на това какво ще произведете.***П.с. Сега е моментът да преговорите How to Write a Better Weblog от Денис Махони.

88 задържани вкл. Расате, който ще бъде съден за хулиганство. Ето и сведения на очевидци.

Kой би повярвал? Браво на на полицията.

Предлагам задържаните да ги накажат със слушане на ABBA, носене на Dior Homme и изпити по история на изкуството на Tom of Finland.

***

Извън този ред на мисли, Боян Расате носи почти всички признаци на гей културата:

– Движи се с много млади мъже с униформи;
– Името му не е истинско, а по-скоро исторически псевдоним;
– Носи обеца.

Бележка към рекламните агенции: крайният договор на Microsoft с потребителите (EULA) забранява да използвате/копирате елементи от интерфейса на Windows с търговска цел. Една от причините по филмите да гледаме почти винаги операционни системи – фантазета.

Още по-страшно е, ако такива елементи се появят в уеб банери. Хората се шашкат.

Dear MRS Elenko Elenkov ,

Thank you for choosing Germanwings.
This booking confirmation contains all the information about your flight. When you check-in at the airport you must show your passport or photo-ID in order to receive your boarding card.

Germanwings wishes you a pleasant flight.

Айдее, записах си билет като госпож(иц)а, защото това беше опцията по условие.

Сексизъм на уеб формулярите?

Или при мен?

Скандално?

Впрочем, има ли учтива форма на български, която да не издава семейния статут на жените?

***

Както и да е.

От предишния път, когато проверявах обстойно за нискотарифни полети от София (има ценни коментари), мислех, че скритите такси са поизчезнали с напредването на този бизнес. Сега изненадващо ми се появиха едни 16€ накрая.

Нищо. Все пак е по-евтино. И не гледате пионерските връзки на стюардесите от Bulgaria Air, които имат алергичния цвят на топка за тенис.

Nintendo са публикували статистиките от игра на Wii и са шокиращи – 25 милиона часа игра на Wii Sports. При това само хората, които са казали на конзолката да изпраща информация до базата.

В офиса имаме Wii и като знам каква бясна игра пада на него, не се учудвам.

Аз съм най-слабия в екипа. По-слаб и от момичетата; хихи.

Но и почти не тренирам, чакам Super Smash Bros, който се оказа в статус coming soon като се опитах да си го купя от Париж.

Нямам много широк поглед, но в България вносителите на Nintendo игри са зле откъм подбор и скорост на вноса.

След като регулировчика на най-централното нерегулирано къстовище в София си говори по мобилния докато регулира…

Сутринта кранченце на РЗБАП РЗПАБ (не откривам сайт на службата за аварийна безопаност, смятайте) плевеше улуците на МВР, като хората бяха принудени да ходят заедно с колите по натоварената ул. Гурко досами министерството.

Задълбочен анализ на това как хората четат през RSS и как трябва да изглеждат RSS четците като интерфейс от един от дизайнерите на Google Reader.

Напоследък установявам, че прекарвам 2-3 часа дневно с Google Reader и повечето линкове, които пускам (включително този) са именно оттам.

Attention data changes attention.

Това е толкова вярно. Следя статистиките си редовно и премахвам емисиите, които не чета. Това е като да се стягаш за пътуване, събираш любимите си дрехи, те не се побират в чантата и тогава отсяваш по-любими, с които си доволен.

Страхотен инструмент.