Архив за


Треперете, смъртни!

Столична компания за градски транспорт вече е инсталирала новите апарати за самотаксуване.

Те приличат на HAL9000 за деца. Или на нещо, в което си пъхаш пръста или ретината за сканиране. Към момента единственото, което прави е да огрява нощта с логото на СКГТ.

Но след 1 юли, те ще обслужват новата схема билет-левче и евентуално билетите, с които ще можем да се возим на колкото искаме градски превозни средства в рамките на 90 минути.

Капитал прави пространствена тема на броя за метриките в българския интернет – Gemius и Nielsen. Те за пръв път дават реална и независима представа кой и колко чете българския уеб. И за пръв път участват почти всички големи издатели.

След време метриките ще са валутата за продажба на интернет реклама.

Но понеже няма как всичко да е прекрасно, типично по български, имаме два синода, обособени около двамата най-големи играчи. Dir.bg са с Gemius, Netinfo са с Nielsen.

Лошото за малките и т.нар. непрофесионални издатели (например блогове) е, че таксата е сравнително висока, за да участват.

Дългата опашка ще почака.

Получих този email, а предполагам и вие:

From: DotBulgaria <contacts@dotbulgaria.com>
Date: May 28, 2008 5:32:24 PM GMT+03:00
Subject: DotBulgaira.com – bulgarskijat Facebook!

Скъпи приятели,

От днес вече можете да се регистрирате в най-новата българска социална мрежа

www.dotbulgaria.com

Това е българският Facebook, въпреки че има елементи и на не по-малко успешните MySpace и LinkedIn, както и много, специално разработени от екипа на сайта, модули.

Регистрирайте се и станете част от огромното общество на DotBulgaria!

Екипът на DotBulgaria   

Не само, че нямаш право да използваш чуджа марка при рекламата на твоя, но да настояваш, че някакъв вчерашен "социален" сайт е българският Facebook, просто защото е син, е обидно.

И за да е тотално Web 2.0, тук са споменати LinkedIn и MySpace.

Все едно да твърдиш, че Dir.bg е българският Google и че уискито Black Ram е българският Jack Daniels.

Нарича се икономически паразитизъм – да асоциираш стари, наложени марки с нова, прохождаща твоя. Дано хората не им вържат.

За сайт, произведен от M3 Communications (PR фирма), dotbulgaria.com би трябвало да е комуникиран кристално, а не да разчита някой да се върже на славата на Facebook.

Прилича на PR за новия Индиана, но май не е.

Амазонско племе индианци, което до момента не се е срещало с цивилизацията е заснето от прелитащ самолет.

В света имало над 100 такива племена. Аз ние се притесняваме за цените на квадратен метър, новия айфон или осигуровки.


(cc) Ясен Пекунов, който уточнява:

Кучето и неговия собственик са чужденци. Очилата са специални за мотор. Снимката е направена с разрешение на г-на моторист, получено на английски език. Кучето се чувстваше много комфортно на превозното средство. Изглежда двата обикаляха по света. Какво чудесно приятелство!

Довечера в 20:30 в предаването "Булевард България" на Иван Бедров по Re:TV ще се появи моя милост и ще си говорим за блогове и авторски права.

Stay tuned.

Ново (1 ден по-късно): Предаването е качено във видео архива на Re:TV – щракнете на "Булевард България" 29 май 3-та част. Или го изтеглете директно оттук. (Flash видео файл, 107 мб, който ако не се отваря с подръчни материали, напънете с безплатния плейър VLC.)


Балоните са на мерцедеса.

***

Това, което не успях да снимам от тази реколта:
– Тир без каросерия, накичен с балони и с неспиращ гърмовен клаксон да се движи със 120 км/ч нагоре по бул. Черни връх.
– Майбах с цветове крем и бордо. Вали. Две абитуриентки са се показали през люка въпреки дъжда и крещят. Все пак, веднъж се живее (в Майбах).

Вие какво забелязохте?

Дами и господа,

Феноменален успех!

Софийски градски съд даде ход на делото ми.

"24 часа" ме признаха за автор на снимката; и че са нарушили авторските ми права; и ми предложиха да компенсират имуществените вреди.

В момента спорът е единствено за размера на неимуществените щети, а именно за неприятностите, които публикацията ми причини.

Следващото заседание е на 11 ноември 2008, когато аз ще доведа свидетел да разкаже как се е отразила тяхното нарушение върху мен.

Благодарности на моя адвокат Калин Ангелов, търсете го на драго сърце, ако имате проблеми с авторски права.

Благодарности на Пейо Попов и Светозара Петкова за Creative Commons тълкуванията и правната подкрепа.

Благодаря ви, и stay tuned!

И вие си мислихте, че програмата на вашия бал е била тъпа?

Помислете пак:

Алекс, дъщеря на бизнесмените Ветко и Маринела Арабаджиеви, грейна от главата до петите в тоалет и аксесоари на Фере на абитуриентския си бал. Най-вярната стража – брат ѝ Владимир, който е най-добрият автомобилен пилот за 2007-а, я закара до ресторант "Санкт Петербург" с най-новото возило на фамилията – макларън.

Семейното парти за изпроводяк на абитуриентката бе в пловдивското заведение "Планет". След това купонът продължи в клуб "Аксес". Там зад пианото седна бизнесменът Николай Банев, а съпругата му Евгения се разпя.

Чудя се защо Баневи или Арабаджиеви не почнат да издават вестник, списание или блог Ние богатите. Ще се чете. А и може да е по-луксозно от сивата хартия на Стандарт. А и няма да имат посредници по пътя на техния лайфстайл към народа.

Нищо драстично, линковете в eenk.com вече ще са подчертани.

Много е 1998-ма, но какво пък.

***

Извън темата; напоследък с приятно задоволство забелязвам как дизайнът на един блог има все по-малко значение. Любимите ми блогове чета през RSS, а там всичко е едно и също. Случвало се е се да вляза в някой от тях и да открия, че той тотално си е сменил дизайна преди година, а аз не съм забелязал.