Архив за

Демек блогове за блогове.

Та, Адвъртайзинг Ейдж класира 150-те най-влиятелни медийни блога, на базата на пейджранк, технорати ранк, абонати в блоглайнс – ей такива ми ти фактори.

От тях май чета само 118-я 56-я – Media Culpa. От него разбрах за класацията.

Ново (10 мин. по-късно): Тази класация май е съмнително активна. От прочитането до написването на това, Media Culpa скочи в топ 100…

Неизвестен.

Бях убеден, че ще е Sony Ericsson K850i, но това ревю ме разколеба. Снимките са 5 мегапиксела, верно, но умалени изглеждат като от моя античен K750i, който е с 2. W960i пък идва прекалено PDA, а и тези Walkman бутони не съм виждал модел, на който да не дразнят.

В същото време, гледам снимки с Nikon D3 (~5000$) и са толкова хубави, че са чак нереални.


Earth Dance
Трансът не е моята музика и се озовах на фестивала EarthDance в неделя сутрин, когато приключваше. Но дори в разрухата след 3 дни фестивал, всичко изглеждаше отлично организирано – две сцени с много добър звук, безжичен интернет, напитки, химически тоалетни и чували за разделно събиране на боклука. Прекрасно място – над село Кокаляне. Ослушвайте се следващата година през септември.


Amica България
Поредното лицензно списание всъщност е по-добро от повечето женски списания на пазара. Хубавото е, че има какво да се чете, дори ако си мъж и тези неща ти попадат (уж) случайно в ръцете.


Денонощната сергия на пазара на ул. Граф Игнатиев
Вероятно единствената в света. Не знам какви пазарни правила я държат отворена, но е хубаво, докато я има – можете да минете в 2 сутринта и да си купите повечето плодве или зеленчуци за сезона на съвсем малко по-високи цени.


Пакетчетата от Amazon
Доставката от Amazon отнема толкова време, че като тропне пакета до вас, вече сте забравили какво сте си поръчали. Отварянето е един малък празник с изненади. Не знам дали нарочно държат опаковката да е low-fi, но така стои супер красиво и анонимно. Бих се заял за произхода на усмивката на vivatel, но не това е най-важното.Ждрелото на р. Ерма
На 3 км от сръбската граница и с много включвания от Telecom Serbia, това е чудно място. На 5 км след Трън, има място за пикници и еко пътеки за ходене. Екстремистите ще останат разочаровани.


Adidas ClimaLite Formotion 3D
Става въпрос за материята, не за тази блузка. Иначе – не харесвам adidas, но тук ще ги призная. Всеки, който се занимава с аеробен спорт знае, че добрите дишащи материи дишат, но оставят чувство на кожата все едно сте облекли найлон. За пръв път попадам на тъкан, която има усещането на 100% памук, въпреки че всичко което попадне на нея се изпарява бързо. А съм пробвал почти всичко – Аsics Duotech, Nike Dri-Fit, Champion Double Dry… Друг плюс е, че тази серия бяга от задължителните за adidas цветове – мутра черно, iPod бяло, китайски-гимнастик червено и мишо сиво.


Маратонки Asics
Най-добрите обувки за бягане в света. Тези по-горе се казват Gel Kayano 12 и ги притежавам от Коледа. С тях съм изминал ~1300 км с ~11 км/ч. Asics са първите, които не слагат в подметките ЕТА, а Solyte – нова материя, която хем обира вибрациите при стъпване, хем кара крака ви да отскочи обратно. Цифрата 12 означава, че това е 12-то подобрение на първия модел, произведен преди 12 години. Asics не изкарват нов модел всяка година, просто подобряват съществуващия. За ходене в планината препоръчвам Trabuco IX WR (предишните ми, които като планинска обувка ти държат глезена зраво), за тичане на пътечка – суперлеките Helios (които също имам – тежат 135 грама на обувка), за непретенциозните бегачи – Escalate, Nimbus или 1110, за претенциозните – Kayano, Kinsei, Komodo или GT 2120. Не са по-скъпи от другите марки. Nike се айподизираха, New Balance просто изчезнаха, а никой не внася Mizuno, Brooks или Saucony.

Ново (1 окт, 15:38): Пейо също е снимал своите обувки, които са с магически свойства. Нов блог meme?


На попа вече има прегради, които (според мен) се сгъват, реагирайки на RFID чип в трамвая. Въпросът е: колко време ще отнеме на мутрите да се сдобият с такива чипове? Давам им 2 седмици, предвид, че чиповете са по-яки дори от карти за инвалиди.


И по стар български обичай, дори предупредителните знаци са брандирани/продадени.

Започнах да получавам от онези email съобщения, в които собственикът се подписва със Sent from my iPhone. Веднага си представяш как си рови в пясъка на морски бряг или седи в открит ресторант, пиейки шампанско розе.

В същото време като получа Sent from my Blackberry завършек на някакво съобщение и си казвам – горкия човечец, вързали са го да си кълве пощата дори когато е извън офиса…

И двата подписа, разбира се, са безсмислени, но какво нещо са марките, а?

Не знам дали ви се е случвало, но ако сте в чужбина и/или говорите с чужденци, всички мислят, че в България се занимаваме с тези две неща: Бербатов; и имоти, ама не такива за живеене, а за инвестиция. Това е масовият PR на държавата ни, уви.

Dzver е направил чуден икономически анализ на положението с кредити, имоти, световната криза, кво става у нас, ет сетера. Звучи спокойно.

Понякога имам чувство, че съм последния човек в България, който не е дръпнал ипотечен кредит и все още живее под наем, и че всички реклами за кредите точно мен гонят.

В офиса стартирахме 1 нов проект, който може да ви е от полза – pipe.bg. Името не ми е присърце, но не е и в моята градинка.

Накратко това е digg-о-образен сайт (един от няколкото напоследък), за който ползваме open source решение откъм софтуер.

С какво може да ви е от полза? Ако сте автор, и имате блог, и сте направили сензационно разкритие, и ако си изпратите разкритието там, то може да получи своите 15 минути слава. Не е място, където ще си рекламирате блога на макро ниво, а конкретна статия. Като потребител пък можете да преценяте кои истории са сензационни и се появяват най-отпред в яките неща. Един вид, ставате шефче.

Всъщност исках да ви обърна внимание върху интерфейса и по-точно няколко хм, революционни елементи в превода, с който се забавлявах последните няколко дни:

– Странирането на елементи е с по-насам и по-натам, защото реално няма значение дали нещо е предишно или следващо
Постовете (както е модерната българска дума) съм ги кръстил с неопределеното неща, щото неопределените съществителни пак стават модерни, според мен
– Потребителят се казва активист, щото не само употребява, ами и действа – гласува, редактира и т.н.
– Има шеги в съобщенията за грешка, например, вместо внимание, думата е опаа.
– Вместо ОК, бутоните казват хайде
– Сайтът се старае да е приятелски и разговорен, но учтив и незаповеден, с което не могат да се похвалят много сайтове май май

Интерфейсът на този сайт е направен, както ми обясниха, с отделен езиков файл, което е супер. Вместо човек да копае в код и да го е страх да не счупи нещо, си редактира кротко интерфейса през самия уеб интерфейс. Много от вас сигурно хрупат езикови файлове за закуска, но на мен ми се случи за пръв път и ми беше интересно и ново като технология.

Eenk.com е известен със своята толерантна политика спрямо малцинствата.

И така, версия 5.0.1 включва малка корекция за тези специални 2% от вас, които ползват Firefox на Macintosh. Вече трябва да виждате този сайт с не-така-чепати шрифтове, благодарение на uv, който ми прати някакъв тайнствен код, който се вгражда в сайта и тези 2 страдащи % от населението виждат сайта добре.

Другото е, че преди седмица supudo оправи 1 мистериозен бъг, при който първоначалното отваряне на сайта отнемаше 7-8 секунди. Сега е светкавица.

Откак NYTimes си отключи онлайн архива, интернета гаче ли стана по-интересен и една идея по-безплатен?

Оттам – ето хубаво мнение на един от колумнистите им – Дъглас Купланд относно моя любим шрифт – Helvetica. Хелветиката дори на кирилица изглежда приятно чепат, но при него както с много други неща у нас – или го обичаш или го мразиш; рядко има средно мнение. А идеята на шрифта е точно средата:

In the world of type, Helvetica was the supposed endpoint of design. It was designed to be 100-percent emotionally neutral (yes, how Swiss, the same country that brought us sleeping pills – Helvetica is the Latin name for Switzerland), and when it was marketed in 1961, it caused a revolution, because everything the font touched it modernized. Helvetica essentially takes any word or phrase and pressure-washes it into sterility.

Той споменава и филма за шрифта, който чакам с нетърпение да почне да се продава из Amazon, щото бутиковите онлайн магазини не доставят до каубойски дестинации като нашата.


Дами и господа,

От днешната коментарна, 12 страница на "24 часа" можете да научите много нови неща:

– Eenk.com е форум.
– Снимките от форумите в интернет имат автор. Те не са фолклор.
24 часа ползват някакъв email to voice софтуер и приемат входящата email кореспонденция като обаждания, защото не съм се обаждал в редакцията им, а им писах. Как ли е прозвучал моят email?
– Българката е със смачкано самочувствие, казва Гала.
24 часа става интерактивен, ще плаща с пари, чест и слава.

Извинение?

С това, историята не е приключила. Stay tuned.