Архив за

Тъжна новина.

Подлите прекупвачи на домейни са закупили neolog.nl, където се помещаваше китния речник на новите български думи. Самият речник е ОК. Но си няма домейн.

В момента се опитвам да разбера защо моя регистратор не ми е изпратил известие, но май май битката е загубена.

Но!

Това може да е добър повод да се разшири сферата на речника, като придобие ново име. Вашите идеи са добре дошли! За предпочитане е да е .com.

Анди Флечър (кийбордист на Депеш) ще изнесе "DJ шоу" на градския площад в Каварна на 8 септември.

Цонко не спира да ни изненадва (дори с личната си страница с любими литературни герои и антигерои).

Може ли да стане по-абсурдно?
След Чëрный Обелиск и Анди Флечър, по моята логика шоуто трябва да продължи със Симо Лазаров, Жан Мишел Жар и Йо-Йо Ма.

Мили ванили,

Добре дошли до най-голямата промяна, някога случвала се на този сайт.

Една позната преди време каза: проблемът на твоя сайт e, че от личен се превърна в обществен.

Вярно. Както всяко публично нещо, то иска повече отговорност; от мен и от вас.

Eenk.com версия 5 е супер, защото ви позволява да:
– изразите себе си чрез профил;
– сте сигурни, че никой няма да ползва вашето име;
– работите по-бързо като не въвеждате антиспам защити;
– се чувствате част от нещо.

Другата цел на хода с профилите и регистрациите е да отсее сигнала от шума, като въведе небрежна модерация, защото, съгласете се, напоследък шума дразни. И ни губи времето.

И така, няма да си играя да трия коментари, а направо потребителите които са ги оставили. Изтритите потребители ще попадат в ада; техните име/email отиват в черен списък, който не позволява да бъдат регистрирани пак, а всичките им коментари с това име, до ден първи, ще бъдат заличени; без значение колко реакции са предизвикали. Демек – колкото повече се навъртате наоколо, толкова повече има какво да губите и трябва да сте внимателни.

Разбира се, пътя до ада не е кратък и реших използвам елементи от една позната игра – футбола. Ако някой губи времето на другите или е груб, ще получи личен email, в който ще го уведомя, че получава жълт картон. При следващо провинение – чао.

Политика по коментарите

Картони ще се раздават за коментари, които:
– Дискриминират някой на база пол, раса, възраст, етнос; сещате се.
– Нарушава нечии авторски права; не е добра идея да пействате Хари Потър или линкове към торенти; хората са достатъчно умни да ги намерят сами.
– Прости коментари. За простотия се смята всичко, което не бихте произнесли пред вашия шеф и вашата майка, ако те стоят пред вас един до друг.

Ако имате лична драма с друг потребител на сайта – свържете се с профилите си, където имате достатъчно място да оставите IM или email за връзка. Номерът в интернет вече не е да си анонимен.

В този ред на мисли – не-анонимността ви в профилите е добре дошла. Това първата и сигурна стъпка към градивност, доверие, онлайн общество, ет сетера.

Ако това не ви харесва и смятате, че свободата на словото ви е нарушена, направете си блог.

Аз, от друга страна, съм се амбицирал да отделям повече и по-качествено време на eenk.com. Мисля да възстановя рубриката преглед (1, 2, 3), на която попаднах наскоро пак; и се зарадвах приятно. И да публикувам неща всеки ден, връзки към важни за мен/вас новини и въпроси за дискусия.

В дългосрочен план, регистрирах eenk.net (тъпо име, а? ще помисля за друго) и мисля да развия бъдещия сайт като място където топката е у вас и няма да чакате "следващия слайд" или да се кахърите къде съм, ако изчезвам мистериозно.

С най-добри чувства,
Ваш,
Е.

Внимание – внимание: фалшиви биохрани. И не знам дали са фалшиви, но в супермаркет Елемаг се продават био чери домати за 18 лв/кг, което е впечатляващо смутително.

В същото време, Gorichka намекват за фалшивите зелени (партии и кампании), които се активираха напоследък.

Добрата новина е, че вчера ЦИК отказа регистрацията на една зелена (по име) партия, заради неясни финансови отчети.

Eenk.com е на крачка от епичната си версия 5.

Ако тези дни забележите аномалии, докладвайте ги по email, за да реагирам веднага.

Мерси!

Ново (13:01 ч.): Това с регистрацията/профилите беше добре пазена тайна, която излезе наяве и приятно изненада всички! Няма лошо. Все още има проблеми с аватарите, така че бъдете търпеливи.

Напред, науката е слънце!

Най-ясното обяснение на квантовата механика, което съм чел някога. Човекът сравнява играенето на Tomb Raider с положението на електроните в света.

Разбрах какво значи една частица понякога да е вълна – нещо, което ме стъписва от малък. Също така – защо на големите обекти не им влияят закони като на малките.

Формулите се прокрадват накрая, но какво да се прави, авторът е доказан гений.

Цяла сутрин си мисля, че думата голям е в беда.

Астрономите откриха празнина с диаметър 1 милиард светлинни години. Най-голямата във Вселената (която сме открили до момента).

Празнотите вероятно се откриват трудно, защото трябва да са заобиколени от нещо.

Но си представям ново измерение в света на скуката – ако сте светлина и тръгнете от единия край на дупката, след милиард години ще стигнете пак до "нормална материя" като звезди, планетки, прах или газ.

Тъкмо свикнах с тъмната материя като понятие и…

Иди, че го разбери това.

Дзвера публикува интересно текстче за това как Google променя политиката си спрямо търсенето; (но не посочва източник на информацията.)

Например – размяната на линкове (тип платен Blogroll) вече не важи за по-висок PageRank, както и продаването на линкове ще се санкционира.

Не ми става ясно откъде Google ще разбират кои линкове са платени. Може би ще индексират фактурите ;)