Архив за

Bling-bling,

Имам, хм, удоволствието да ви представя следващата версия на eenk.com, която включва Google рекламки ей тук горе.

Целта им за начало е експериментална – да разбера колко може да бъде печалбата от този вид реклама за един малък сайт.

Скоро няма да ме видите да нося Dior Homme; ха.

Ако има приходи към моя епичен бюджет, с тях ще си купувам продукти и услуги, които да ревюирам на тези страници. Един вид – във ваша полза.


Е.

П.с. Рекламките се появяват, ако Google прецени, че текста в блога или коментарите касае рекламодателите. Ако не (както в случая) – ще виждате бяло поле (аз поне виждам бяло поле).

П.п.с. Ако вашата персона не понася комерсиалния ми подход, използвайте RSS четец, където реклами не се появяват.


Днес се почувствах кътинг едж.

Plesio са решили да си направят евтин PR и са оставили покрай другите неща в магазина на ул. Ангел Кънчев един iPhone, който, изненадващо, не се продава и не работи като хм, телефон. Не знам и т.нар. Apple България какво мислят по въпроса като официални представители, но това си е в тяхната градинка.

Та, имах шанса да видя що е то и верен ли е целия шум дето се вдига.

Ами верен е.

Apple са направили устройството точно както трябва.

По-тънък е отколкото изглежда на картинка. Задната стена е от грапав алуминий и много по-приятна за държане от iPod. Тежестта му е точно колкото трябва, че да го почувствате сериозно.

Екранът е изключителен. Не държи отпечатъци.

Писането е супер просто и бързо, но не знам как стои въпросът с кирилицата.

Браузърът е истински браузър, картите (виждате София-Варна) работят.

Интерфейсът е най-интуитивният, който съм срещал на телефон. Че е красив – спор няма.

Само гадая кой може да вземе договора за България, след като за Европа представител няма да е Vodafone. Иначе, във Великобритания ще е О2, a в Германия – вероятно T-Mobile…

Колкото по-бели са фаровете на една кола, толкова по-бързо се движи тя.

Първи закон на Еленко относно движението по пътищата в София.

* От днес старитрам серията закони, където ще отразявам връзките между иначе несвързани неща.

Internet service providers are not obliged to hand over information on people suspected of illegally sharing music and other copyright material online, an advisor to the EU’s highest court has said.

Аccording to EU law, member states are allowed to ‘exclude’ revealing personal data on internet traffic in civil cases – unlike criminal cases where such compliance would be required.

Намерено през euobserver.

Ура, ура! По-свободни сме от щатите, където е точно обратното.


Не си спомням откога не съм си купувал компютърни джаджи.

Но наскоро реших, че трябва да вдигна backup-а до следващото ниво и да реша проблема с дисковото пространство на моя лаптоп. Решението е пред вас – външен твърд диск с мрежов (LAN) интерфейс.

Кутията струва 100 лева от Reset на Раковски. Стори ми се прекалено изчистена за тайвански производител, но азиатския кич си проличава като я включите. Отпред блесват 2 светодиода, които правят от стаята ви дискотека, но пък не носят никаква информация. Махнах ги.

Дискът се купува отделно и по избор. Трябва да е IDE, файловата система трябва да е FAT, което го прави леко бавен, но така или иначе няма да го ползвате често. Учудих се, че цената на дисковото пространство е паднала толкова – 320 гигабайта струват 140 лева. И вървъ с 3 години гаранция – чак не мога да повярвам.

Самата кутия има вграден софтуер – DHCP, SMB, FTP сървър и има възможност да определяте нива на достъп до файловете в диска. Което прави тази хм, инсталация един приличен файлов сървър. Защо тогава не си направи съръвър от някой стар компютър, ще кажете. Защото компютрите вдигат шум.

И така – забождате го в домашната мрежа вкъщи (преди безжичния рутер, ако ползвате) и имате 320 гигабайта дисково пространство; някъде. Аз използвах своето основно образование по мрежи и закупих още едно "реално" IP от моя LAN доставчик. В момента информацията на този твърд диск е достъпна от всяка точка на света. Копие на homе директорията на лаптопа ми, плюс цялата музика и филми.

Струва си.

Благодарение на безценните ви съвети, безплатната и многоплатформена програма GPSBabel и сайта за конвертиране GPSies.com успях да вкарам GPS маршрута на обиколката на Витоша в Google Earth и ето резултата. (Да не ви пука, че маршрута е с различни цветове, аз така си маркирам етапите.)

П.с. Коригирах мястото на най-високата точка, защото се бях объркал в предишния вариант.

П.п.с. Можете да изтеглите маршрута на обиколката в KML формат.