Архив за

Астика е любимата ми бира от много време насам, защото има лек вкус и е повече и по-ситно газирана от всички останали бири. Плюс това марката не ме тормози с безумни реклами; всъщност не ме тормози с никакви.

Проблемът от малкото реклами е, че бирата не се купува и се произвежда в малки серии и я няма почти никъде. Има я само в кутии, по бензиностанции и супермаркети; и никога в заведения.

Производителите на Астика – Каменица явно са решили да съживят марката, като я сложи в нови бутилки и етикети, които наподобяват новите на Ариана. На етикета грее епична легенда за племето Асти, което било между Пловдив и Одрин и как традицията се отразявала и до днес, което е тъпо, защото онези племена са имали общо с бирата колкото с АЕЦ Козлодуй.

Въпреки това, Астика в бутилка е по-добра (по-прясна) от онази в кутия, която доскоро беше единствената Астика на пазара извън Метро и Хасково. може би. Цена – колкото на другите бири.

По необясними за мен причини този сайт е линкнат от първа страница на Arenabg.com – сайт, с който нямам общо.

В резултат на това внимание, има голяма вероятност вие, читателю, да сте дошли оттам.

Привестствам ви с добре дошли и нека ви кажа за какво става въпрос.

Като начало, тук няма да намерите филми или музика. Eenk.com е авторски журнал (или блог), който съществува от края на 2003 г. В него пиша за неща, които ме изненадват.

Сайтът е разположен хоризонтално, а миналото е наляво – може да прегледате какво се е случвало тук като щракате левия линк след долната сива черта.

Линкът съдържание (горе) води към хронологично подреден архив до самото начало на сайта.

Страницата заглавка казва малко за мен, за този сайт и за други мои проекти.

На адрес eenk.com винаги ще намирате последното нещо, което съм публикувал.

Ако този сайт ви харесва, можете да видите други мои проекти като Neolog.nl – речник на българския жаргон и notitle – сайт/подкаст за интересна музика.

Ако ви интересуват още блогове, на blogosfera.dnevnik.bg може да намерите много, че и интересни.

Винаги ме е стъписвало как произволно се съгласуват родовете на марките в рекламите.

Горе е типичният пример как вносителите на дадена марка не знаят с кое да съгласуват хвалещото прилагателно, което задължително предхожда модела. Под Новият Honda CRV копирайтърът в съответната агенция вероятно е имал предвид „автомобил с висока проходимост“, SUV или дори джип, което по някаква причина отсъства и ни остава в чудене и в съмнения за неграмостност на вносител или агенция. На български Хонда звучи женско, защото завършва на а и прилагателно в мъжки род пред него направо скапва картината.

Виждалл съм Opel Vectra с новият и новата, както и новото Caynenne…

В тези случаи май е най-безболезнено да се ползва българска дума, която е с ясен род, защото марките безспорно не са полови, въпреки че ни звучат мъжки или женски според окончанията.

Новият автомобил с висока проходимост Honda CRV. Дълго за билборд, да, но може да се ползва алтернатива: Honda CRV 2007. Ясно е, че е нов. Новият седан Renault Megane, щото новото действа умалително в среден род, а Meganе не е малка кола…

Тодор Георгиев ми писа, за да спомене следното:


Здрасти Еленко,

Пиша ти за последния пост за Алианц България. Два пъти са ми звънкали от тях да ми правят застраховка живот. Първият път ми звъннаха на мобилния, а него го имам на доста места в интернет, и затова просто отказах. Обаче интересното бе, че само след две седмици пак получавам обаждане от тях но звъннаха на централата в офиса и търсеха мен. Този телефон на централата го бях дал само на едно място! Съвсем скоро бях пуснал обява в jobs.bg. Веднага се светнах от къде са го взели и подадох оплакване в jobs.bg, че еди кое си момиче (името) от Алианц България неправомерно (фирмата го е принудила) използва лична информация от сайта им. Тогава си помислих, че Алианц България си наема служители, които сканират подобни сайтове и събират информация за хора с цел продажба на застрховки по телефона. Както и да е, не получих никакъв отговор от jobs.bg и зарязах нещата.

Радвам се, че ти така хубаво си отговорил :) Надявам се и останалите българи да го разбират по този начин, защото това си е наше право, което се нарушава. Е дано и някой ги ощипе за да си научат урока :)

Тодор Георгиев

И според мен, и според Тодор, не е изключено Jobs.bg да предоставят информация на Alianz, въпреки, че няма как да го докажем. Или поне Jobs не правят нещо, за да не позволят изтичането и.

Аз лично се радвам, че не съм регистриран в нито един jobs сайт освен LinkedIn, който не е съвсем такъв. Условията за ползване на тези български сайтове са толкова хлъзгави, че не може да сте сигурни какво се случва на вашите най-лични данни.

Като стана въпрос за лични данни, Тодор спомена нещо още по-страшно, което е на път да се случи на абонатите на abv.bg, които по мои изчисления са няколкостотин хиляди.

Според новите условия за ползване на Нетинфо, влизащи в сила от 9 март 2007…

Чл. 27. Нет Инфо има право да събира и използва информация относно своите потребители, когато лицето се регистрира като Абонат. Информацията, чрез която лицето може да бъде идентифицирано, може да включва име, фамилия, дата на раждане, пол, както и всяка друга информация, която лицето предоставя доброволно при регистрацията по чл. 4. Информацията включва и всяка друга, която Абонатът въвежда, използва или предоставя при заявяване, получаване или използване на стоки и услуги чрез уебсайта ABV.bg, участване в промоции, томболи и състезания, попълване на анкетни карти, въпросници, формуляри и други.

По подразбиране след 9 март 2007 всички абонати се съгласяват с новите условия, а който не е съгласен, пощата му ще бъде изтрита.

Не съм адвокат, но това звучи страшно. Не съм абонат на Нетинфо, слава богу, но бих ги прокълнал в църква. Агитирайте приятелите си да забравят abv.bg и да минат на Gmail – далеч по-малкото зло.

Вчера, телефонът в офиса ми звъни…

– Добър ден, аз съм (каза име и фамилия, което не запомних) от Алианц България. Искаме да ви предложим оферта за изгодна застраховка, която може да се уреди много лесно в една среща…

– Откъде имате този телефон и моето име?

– Препоръча ви наш клиент.

– Как се казва този клиент?

– Не мога да ви кажа, ние така работим.

– Знаете ли закона за защита на личните данни? Нямате право да обработвате мои лични данни без да съм осведомен за това. Аз нямам отношения с вас.

– Ние работим по застрахователен кодекс.

– И закона не ви касае? Кажете ми как се казвахте, искам да подам жалба в Комисията за защита на личните данни.

Мълчание.

– Кажете ми, така или иначе казахте в началото, а централата е записала вашия номер и мога да ви намеря.

Тя затвори някъде на централата.

Алианц са доста зле.

Вижте и Том 1 на серията „Как да защитаваме личните си данни“ и моите разправии с Пощенска банка.