Архив за

Речникът Неолог има нов адрес!

Всеки, който е регистрирал интернет име знае, че причината 1 домейн да звучи странно е, че повечето не-странни са заети.

След отчаяни опити за регистрация на neolog.bg, оказа се по-лесно и 10 пъти по-евтино да се вземе neolog.nl. Взехме го, щото neolog, nl, има повторение, помни се.

И така, речникът в неговата 3-та версия е на път да се разшири към онлайн издание за нов български език. В момента има солидна база с лексика, искаме да добавим регулярни статии за промените в езика, плюс набор от нови български правила за правопис, които имат смисъл. Идеите на всеки от вас са добре дошли.

Готин клип от премиерното парти на книгата на главния редактор на Wired – Крис Андерсън, която се казва The Long Tail и обяснява кое как е с интернет търговията и възхода на множество малки и нискобюджетни, различни неща, за сметка на поп-културата и блокбъстърите. Вътре говори и Джеймс Мърфи от DFA Records, Ню Йорк. Ето и подкаст за книгата, където автора обяснява какво-що.

Готина лекция с Гай Кавазаки и шефа на LinkedIn, която обяснява как да започнем сами компания.

Лекцията е 90 минути и не съм я изгледал цялата. Ако този тип лекции работеха, всички щяха да са започнали сами компания, нали?

Не това е важното. Този тип лекции като цяло не работят, но най-ценното им е, че от тях човек може да се научи как да води добра лекция – качество, което в България се среща рядко.

Още нещо интерсно. YouTube ми харесва все по-малко и по-малко, а Google Video все повече. Вече може да си изтегляте филмите от сайта. Тъпото е, че заедно с това трябва да изтеглите и някакъв Google Video Player, за да ги гледате. Не съм го теглил още.

Ново (4 IX 2006, 8:58); Боян Алесандров пише:

Има възможност филмите от Google Video да се свалят и без Google Video Player – *.gvp файловете са в текстов формат и съдържат линк към *.avi файл.

Не разбирам интерактивните телевизии както не разбирам и сайтовете за рингтони, но погледнато леко в страни, в тези въпроси, отговорите и визията зад тях има едновременно нещо лично, локално и глобално.

Във връзка с моята заглавка, Калин Колевски писа да ме предупреди, че Ютюб са променили условията за ползване на услугата, така че каквото въведете в този сайт, фирмата зад него има право да го доразработва и продава и изпълнава и каквото там си ще. Съмнявам се някой някога да спечели от моите артистични способности, но да знаете, че ако качвате на поразия спомените ви в ютюб, някой ден можете да видите вашата сватба, кръщене или корпоративно парти разработени като холивудски сюжет и единственото което бихте искали тогава е поне филмът да е високобюджетен.

Няма по-добър начин да научите горната тъжна новина от да гледате шоуто на Зе Франк по въпроса. Зе Франк? Споменавал съм го и преди; това е 1 от сайтовете, които всеки човек трябва да следи, за да не се отчайва, че интернеда е тъпо място. Интернеда? Не знаете ли? В някои части на България тази дума се произнася така.

Мило дневниче,

Нямам много време напоследък за теб, нали?

Така, така.

Но пък имам услужливи колеги, които загрижено ми изпращат неща като мислят за мен, т.е. за теб.

Ето това горе е снимка от единствения ресторант в летище София. Той е на самообслужване. За хм, по-лесно, собствениците са разделили различните ястия на различни опашки. За супа и предястие се редиш на една опашка, за десерт – на друга. Това горе е превода на английски на българския термин от столовата, който замества супа/предястие и основно ястие със съответно „първо“ и „второ“. Редът преди всичко.

Вторoто, което ми изпращат колегите, е Veotag. Това е система като ютюб, само че позволява да се маркират (таг-ват) видео файловете с текст и/или картинки. Колегите предложиха да променя моята последна заглавка (която жъне успехи, посвоему) като казвам – тук се бръсна, тук се подстригвам и т.н.

Аз пък няма да правя такива неща и ви предлагам да гледате 2 лекции на Гай Кавазаки във Veotag: Art of the Start и Art of Innovation.

Радвам се, че имам толкова умни колеги. И благодаря.