Архив за

Technology is the province of geeks, a sterile, above-board, carefully marketed phenomenon; drugs are underground, illegal, and risky. You can call Apple if your iPod falls in the toilet, but if you lose your stash, you’re on your own.

Pitchforkmedia публикуват изключително добро, отлично написано и рядко дълбоко есе относно състоянието на съвременните медии и поп култура и отношението им с технологиите.

Преглед е нова рубрика на eenk.com, която ще показва какво е допаднало на автора през изминалия месец. Първият преглед е по-голям, защото обхваща 2 месеца.

Тетрис на телефона

По опита ми да наместя с поглед плочките в банята ми започвам да се опасявам от заболявания. Преоткрих тетриса преди година и със спорадична игра правя 37000+ точки. За да си подобря рекорда тренирам от 12-та скорост нататък. Има причина Тетрис да е най-играната игра на света – не омръзва. Телефонната версия може да се изтегли отвсякъде. Вариантът, който виждате е на оригиналния руски производител – Елeктроноргтехника.

Рибният ресторант на Ривиера

Когато попитахме добра ли е рибната супа?, сервитьорът каза, че е същата от 15 години. Повярвах му, след като със сметката ни връчи кърпички на Риба и рибни продукти, които датират поне от тогава. Прекрасна кухня. Курортът Ривиера се намира между Варна и Златните, а ресторантът до брега. Цени – нормални.

Шумоизолиращи слушалки Shure e2

Ползват се от музиканти по време на концерт. Слагате ги и светът остава на заден план. Тест – в !title. Достъпни от Амазон чрез сив внос. Един приятел твърди, че имат вносител в Пловдив, но не съм проверявал.

Обиколката на Витоша

Отлично състезание, без претенции за надпревара.

Събуждане с компютъра

Всеки ден различно начало със случайно парче от вашата колекция. Опцията Easy Wake е мъдра: алармата се включва и музиката се усилва за 2 минути от 20% до 100%. Винаги ставате. Ползвам iTunes Alarm, но предполагам, че има алтернативи.

Broken Social Scene Feel Good Lost

Един от онези албуми, които можете да слушате след 5 години със същия интерес. След едноименния и You Forgot It in People, открих най-интимния албум на канадската супергрупа. Да живее фоновата музика с китари.

Бар Алкохол, с. Лозенец

Заведението е клон на софийското, където се смесват Грийн Дей с Уай Ем Си Ей и притеснителното е, че на всички им харесва. И пеят. Въпреки това Алкохол в с. Лозенец е приятно място през деня. Бяла шатра на плажа, с мека мебел, където изненадващо не дъни онзи хаус, за който българското черноморие е абонирано. В менюто има кратка история на най-известните коктейли на света – знания, с които може да впечатлите някой. Барманите реагират с разбиране.

Клъцни срежи

Сериалите няма да стават по-нормални. За човек, който не гледа телевизия, сериал за пластичната хирургия с неспестени кървища и 4 сюжетни линии в рамките на 50 минути, си струва. По Нова.

Бистро Apetitte, с. Лозенец
Единственото място на морето, където менюто е с едноцифрен брой ястия, но всички са вкусни. За десерт правят истинска домашна бисквитена торта. До бар By The Way, дясно, главната улица на селото.

Trinity Gewürztraminer 2005, Domain Menada

През лятото или никога. Виното изглежда по-скъпо, отколкото всъщност е (може би заради представката (?!) Gewürz) и ако към поднасянето добавите факта, че това е нов сорт за тези ширини, ще впечатлите. 9 лева от повечето магазини. Официална информация.

Беглик Таш

Серия от монолитни камъни в странни форми и подредби, покрай която можеше да заснемат някоя любовна сцена от Властелина. Служили са за нещо на траките. Какво точно – не знам, но в догадката се крие чарът на мястото. 4 километра на север от Приморско с кола през бившата резиденция на Тодор Живков, после 20 минути пеш. Чат-пат има табелки. Няма туристи и входна такса. Все още.

Изложба на Иван Мърквичка в Националната Художествена Галерия, София

Ръченица, Пловдивски пазар, серията Под Игото. Картините на Мърквичка са прекрасни, въпреки че НХГ ще ви даде повод да проверите доколко можете да се абстрахирате от нахални служители, скърцащ под и разпадащ се интериор. Билетът струва 4 лева. Изложбата е до 11-ти септември.

50% еспресо

Изобретение, родено случайно, от недостиг на кафе. Прави се като нормално еспересо от любимата ви марка, само че с 50% по-малко кафе. За лятото.

Отбивки
Прекрасен филм. Време е да го преговорите. Или да го гледате, ако сте пропуснали. Има го на DVD.