Архив за

Думата спа ме вълнува и както обещах, следя навлизането и в езика. Ето и първото членуване на спа в пресата. Списание Ема от тази седмица. Приложение на Тема. Там спа получи род. Изненадващо, среден: спа-то.

Жалбата ми срещу Вивател и безсмисления отговор на КТЗП охлади вярата ми в институциите. Реакцията им показа, че техните експерти не правят разлика между девиз и лого.

Кампанията на Вивател към днешна дата е същата, но се чудя дали има ли смисъл да пиша пак. Може би има, защото са уважили молба срещу кампанията на ПОК Доверие.


Виждате двете най-големи промени в българския в последно време: отпадане на предлозите (снимка 1) и използването на непроменени съществителни като прилагателни (снимка 2), което сме споменавали преди.

Отпадането на предлозите (намаление ябълки, екскурзии Гърция) е защото езика се старае да се минимализира, за да може с малко да казваме много. При добре подбрани съществително и глагол, трябват ли ви предлози? Просто говорещия оставя повече работа на мозъка на слушащия или четящия, за да декодира орязаната фраза. Приемете го като компресиране на музика или филми, които отнемат много от мощта на компютъра ви да декодира звука или образа с известна загуба на качество. Липсата на предлози също води до загуба на качество, но просто живеем в такива времена.

Използването на съществителни като прилагателни (Сух Лондон джин) е наследство от английския, където това се прави често. Английският в момента е престижен, както руския преди 20 години. Заемките винаги тръгват от по-престижния език.

Заедно с Витанеа арония, това е официалният натурален сок на eenk.com. Носи специалния печат на одобрение на сайта, който ще предложа на производителите да публикуват на следващата опаковка. Ха!

Витанеа къпина съдържа 10 калории за 100 грама, което го прави 4.1 пъти по-нискокалоричен от повечето други сокове, които също нямат добавена захар, но се движат около 45 калории. Също както продуктите на Coca-Cola. Няма консерванти или антиоксиданти.

Думата диетичен предполага, че продуктът е по-полезен отколкото вкусен, но при този сок не е така. Има плътен вкус, който дава да го пиете просто така или като омекотител. Цена 2.10 лева от повечето супермаркети.

Отваряйки това българско сирене ще се почувствате като имигрант, но не защото е за износ и опаковката му е на няколко езика. Върху плътния пластмасов капак са изписани подробно хранителните факти, както се изискват от американската администрация.

Сиренето е приятно твърдо и е стояло в истински калъп. Друго предимство е, че имате кутия в която да го държите, защото то е килограм и ако не си правите огретени често, би се развалило. Жалко, че българския продуктов дизайн не е създал съд за сирене различен от тенджера. Би бил хит.

Цената на Balkani е колкото на другите сирена, но не мога да кажа с точност, защото загубих бележката. Но си струва, заради качеството, и екзотиката да притежаваш тенекия сирене.