Архив за

Ако не са го съобщили по сутрешния блог на bTV, знайте, че днес излезе версия 1.5 на браузъра Firefox. Инсталирах го.

Доброто: По-пъргав, можеш да си разместваш сайтовете в лентата и има система за автоматично осъвременяване, която още не ми се е наложило да ползвам.

Лошото: Шрифтовете ми са сменени с тези по подразбиране. Половината ми надстройки и любимата ми фасада не са съвместими с новата версия и съответно не работят.

Като потребител ще изчакам и ще гледам известно време грозния браузър и ще търпя по-малкото функции, но представете си всички доброволни автори на надстройки и фасади колко работа ги чака…

Стийв Джобс пере своето черно поло с това. И е на почит сред гостите на Каварна. Всеки дизайнер или почитател на твърда музика е в таргета на този продукт.

Perwoll Black Magic e ценен, защото всеки има любима черна дреха. След време, тя става все по-малко черна и все по-малко любима. Този продукт забавя процеса, защото е само за черни дрехи и има съставка, която запазва техния цвят и блясък. И миришат добре.

Единственият недостатък е, че течноста в бутилката е бяла. Предполагам Henkel скоро ще оправят това. Струва 6 лева от повечето супермаркети.

Nestlé са навсякъде. Ето, опаковка на евтин продукт върху сграда от черупчест варовик. Проблемът е, че асоциирам тези опаковки с боклук. Тази повече, защото изглежда празна, сякаш вятърът я е залепил на сградата.

От друга страна – Nestlé нямат избор, защото дори грозна, опаковката е най-красивото от продукта. Представяте ли си да посипят сградата с кафевия прах 3 в 1? Няма да стане, защото 3 в 1 изглежда зле насипно.

Представете си каква травма за марката е думата насипно. A ако в магазините за кафе започнат да продават насипно 3 в 1? Какво ще възпяват Ъпсурт тогава?

Не знам колко от потребителите на този сайт ползват програмата за резки съобщения Miranda. Но знам, че ползващите я биват мразени, защото кирилицата произхождаща от нея се показва в традиционното ICQ на случаен принцип: понякога излиза, понякога не.

Но!

Няма страшно. Тази надстройка решава проблема и можете да пишете спокойно думи като ъгъл, стружки и археоптерикс.

Всеки втори посетител на този сайт ползва Firefox.

Firefox е супер, обаче има проблеми за гладене.

Например: като го сгънете в лентата със задачи и тръгнете да го разгъвате, отнема едни 40-тина секунди да се върне, дори да работите на суперкомпютър.

Но!

Няма страшно. Повтаряйте след мен следния хак:

1. Отваряте нова страница (или tab)
2. Вместо уеб адрес написвате about:config
3. Цъкате с дясното копче на мишока някъде по страницата, избирате New -> Boolean
4. Пишете име на променлива config.trim_on_minimize и натискате Enter
5. Избирате false и пак Enter
6. Рестартирате Firefox.

Вруум, вруум!

Сега браузърът ви е супер пъргав, защото не си играе да изчиства паметта като се сгъва. При мен е така и съм доволен. Не знам как работи на компютри с малко памет.

* Днес стартира петата рубрика в сайта – Тюнинг. Тя ще предлага хитри решения на всекидневни проблеми.


„Децата стават самотници пред компютрите“
Вестник Дума, 25 ноември 2005, 12 стр.

Татяна Тухчиева, педагогически съветник в 35-о СОУ в София


има изключително много работа с проблемни деца, които все повече се увеличават.

– На какво се дължи това?
– Обществото не им дава добри модели на поведение. Преди имаше младежки организации, които помагаха на учениците да се социализират, да имат допълнителни занимания, които да ангажират тяхната енергия и то в положителна насока. Не на последно място са отговорни и масмедиите. Но все пак, докато един филм по телевизията дава чужда представа за събития и дейности и има някаква познавателна стойност, това не може да се каже за компютърните игри, които стават все по-сериозна заплаха. Желанието на децата да стоят пред компютъра ги прави самотници. Те вече не знаят как да общуват и живеят във фалшива реалност. Така че ние сме длъжници на децата си. Трябва да ги ангажираме със спорт, изкуство, с дейности, които да им дават и знание, а не временно забавление.

– Извънкласните форми на работа могат ли да помогнат на децата да изоставят компютърните игри?
– Дейностите извън часовете и училище са много важни. Държавните мъже ще постъпят много добре, ако се вслушат в гласа на учителя.

Държавните мъже е доста сексистко, дори изречено от жена.

Но това няма значение.

Дума са луди. Децата са ОК. Стига да не им потрябва помощ от психолога на 35-то.

Купуването на козметика е тегаво за мъжете, защото трябва да влязат в онзи тип магазини, където, необяснимо защо, продавач-консултантките ги гледат с пренебрежение сякаш са им бивши гаджета и знаят всичко за тях.

Последният път като си купувах шампоан бях готов да дам малко повече пари, но за нещо смислено. Избирам повечето продукти по това колко изчистена е опаковката им, и този ми се стори удачен. Няма да навлизам в подхранващите съставки, които не казват нищо, но знайте, че звучат по-непрентензиозно от някои нашенски продукти.

Ducray Elution прави няколко неща добре: а) има приятна пяна, б) нужни са няколко капки, за да стане косата ви „на пясък“, както гласи фризьорския жаргон в) косата ви не мирише на шампоан, а на чисто, г) задържа се изключително дълго време чиста д) поради (в) шампоанът свършва 3 пъти по-бавно от конвенционален и това оправдава цената. 15 лева от повечето аптеки с елементи на козметика.