Архив за

В една баничарница до вкъщи продават баница със синьо сирене. Баница. Със синьо сирене. 60 стотинки. Не посмях да си купя за ревю. Но си го помислих.

Намерих едно много старо интервю с Елън Улман – програмистка и писателка. Една от малкото. Вижте как през 1997-ма г. абсолютно точно говори как програмите могат да регулират действията на хората.

Ще се опитам да си поръчам последната и книга – Close to the Machine.

Сапармурад Ниязов е сред любимите ми диктатори, заедно с Уго Чавез. След като кръсти няколко месеца от календара на себе си и на майка си, днес той забрани плейбека, излъчването и изпълнението на предварително записана музика.

Ходът му е колкото и противоречив, толкова и умен, посвоему. Забраната на плейбека, само на плейбека, трябва да се подкрепи със закон навсякъде. Подигравките с публиката не трябва да са легални.

Ако тук се възложи подобна забрана, българските изпълнители ще простестират. Ще лобират в парламента. Пост-естрадата и поп-фолкът ще отбележат спад, но в дългосрочен план качеството им ще се подобри.

Повечето издания в България са lifestyle или имат подобни приложения, които не отговарят на името си. Те не показват начина на живот на хората тук.

Искам да организирам еднократно издание, което да покаже нещо също толкова имагинерно, но възможно. Да забавлява, но да е на тема, която нито едно българско lifestyle издание не би публикувало. Защото не става въпрос за начин на живот – lifestyle, а за начин за смърт – deathstyle.

Изданието ще бъде публикувано като PDF. То ще е под Creative Commons лиценз, за да може да бъде развивано по-нататък и изучавано в училище. Представете си го като сборник с текстове от няколко души на една и съща тема. Тя е:

„Колата, в която бе намерено мъртвото ми тяло“

Изискванията към текста са:

– Да изразява завършена мисъл, без значение от обема
– Да има заглавие
– Да е в добре позната форма – разказ, есе, статия, сценарий. Поезия се приема само под формата на хип-хоп
– Да е по темата. Да посочва детайли за вас и колата; например: цвят, модел, обем на двигателя, мирис, екстри, собственик, спътници, място и начин на произшествието, кой намира и как изглежда тялото ви. Защо точно тази кола?
– Да се отнася за вас (но не е задължително да разказвате вие), да е поставен към сегашния времеви момент (2005-та г.) и мястото на случката да е в рамките на балканския полуостров

Вие трябва да:
– Заявите участие като ми изпратите email. Към 30 август, освен моя милост, желаещите са 7
– Изпратите текста до 15-ти септември
– Изпратите текста 5 дни по-рано, ако искате редакторска помощ
– Изпратите илюстрация (снимка, рисунка, колаж), ако искате
– Знаете, че може да участвате анонимно или с прякор

Освен удоволствието да режисират собствената си смърт, авторите тук ще получат слава, която после могат да продадат.

Хайде!

Една от любимите ми тениски получи серия лекета от онзи тип, който не знаете от какво са и кога се се появили. Цветът им не се съдържа в дъгата. След няколкократно третиране с Ariel и специален чистител за лекета, при различни програми, Ariel-а ми свърши без резултат и минах на друга марка. Вместо да си купя 3 кг препарат си купих 2 по 1.5 кг за бяло и цветно, като се страхувах хората да не ме помислят за жертва на маркетинга. Всъщност, цената е същата, а и нямам телевизор от 5 години, така че дори не знам дали този продукт в момента се рекламира или не.

След първото изпиране с Persil за бяло, лекетата по тениската изчезнаха и тя стана по-бяла от iPod на слънце. Оставам с Persil, докато не намеря или не ми препоръчате нещо по-добро.

Г-да Проктър и Гембъл, съжалявам. Г-н Хенкел, сметката ми е в ПИБ; Nº 1011284301, банков код 15091501.


| ––Original Message––
| From: Mail infodesk [mailto:infodesk@cenorm.be]
| Sent: Tuesday, August 23, 2005 11:48 AM
| To: Elenko
| Subject: RE: List of things EU should standardize
|
| Dear Sir,
|
| I suggest that you contact our affiliate member in Bulgaria, the Bulgarian standards institute
|

| For a better understanding of our activities, I invite you to consult our web-site.
|
| Best regards,
| Maria Sukic
| Infodesk


Не схванаха шегата. В момента на публикуване на този текст, сайтът на българския институт по стандартизация не работи.

Colourlovers.com е благ сайт за цветове и цветове обединени в палитри. Хората си менкат тонове и ги ревюират. Ценен ресурс, ако трябва да настроите професионално палитрата на някой сайт, или графика, да тонирате латекс, безир, грунд, паркет или каквото там. Изпратих им синьото от линковете на eenk.com, което бе избирано прецизно с месеци.

Комбинацията от стар фотоапарат и кадър в пълна тъмнина дава дизайна на снимките на Хъбъл от края на вселената. Както и да е, тази фотография показва как любимата ми сграда в София – Енергопроект – от няколко дни е с изгоряла сигнална светлина. Дано не минават много самолети от юг.