Архив за


Както доста градове от северозападна България, Враца не процъфтява икономически и социално, но си има свой собствен, леко готически, плашещо/респектиращ дух. Като начало, отбележете, че в града има по-добри и доста по-тъжни stencil графити (или графити по шаблон) от тези в София.


И бъдещите бутици имат свой собствен завършен архитектурен стил.


И хората карат нови костенурки. Забележете тасовете и колчето със синджира, който прави този бръмбар музеен експонат.


А околните коли се бранят от времето ветрилообразно.


Най-странната къща, която видях. Намира се в най-старата, горна част на града – местността Кемера. През 70-те всичко наоколо е било пометено от наводнение. Предполагам, че в къщата живеят роми. Има 4 поколения соц велосипеди, асма, която се ползва за простор, икона на Крали Марко (!) на втория етаж, неотворена бутилка шампанско и непознати цветя зад стъклата, но преди щорите. Единствената къща в тази област, която светеше вечер.

Мотел и ресторант Чайка най-прекрасното място за хапване в града. Намира се в балкана, точно на прохода Вратца. Около километър вървеж от центъра. Имат огромно, класическо меню и хората са много учтиви. Всичко е вкусно.


Готическият вид на прохода Вратца ме накара да си помисля защо не знам нито една известна метъл група от Враца. В града има всички условия те да се зародят.


Артът в гората е поразяващ. Някой е рисувал брадата фигура на дънера на дърво. Не посмях да пипна субстанцията. Каквото и да си говорим, лицето напомня на Ботев. Да напомня, че Враца живее в един ден в годината, именно когато празнува, иронично, смъртта на поета-революционер, който днес бихме нарекли терорист.


В резервата над града има ужасно много еко пътеки и маршрути за разходка. Но каквото и да си говорим не бих искал да срещна лавровото бясно дърво, келереровия центрантос и особено алпийското плюскавиче след залез.


Като говорим за залез, осветлението на града и околните села вечер е с продълговати луминисцентни лампи, познати от всеки офис. Подобен индустриален дизайн не съм срещал никъде и затова реших да отбележа. С такова осветление вечер градът придобива безумно модерен, джедайски вид.


Ако не броите облаците и моя стар фотоапарат, Мандра Пършевица изглежда като на картинка от алпийски каталог. По-красиво място (за мандра) не съм виждал. Ако влезете в ресторанта (до мандрата има и хотел), непременно яжте биволско мляко с мед и орехи. След посещението ми там, реших твърдо да сменя моята марка кисело мляко от Елена на Пършевица.


За край – врачански балкан натюр.

Брус Стърлинг: писател, журналист фантаст и футуролог напоследък прекарва време в Европа, където чете лекции за разни университети. Тук можете да видите лекцията му в Ludwig-Maximilians-Universität München, където в рамките на час той говори за бъдещите тенденции в дизайна на предметите и технологиите около нас, фалшивите маратонки Nike, които си е купил от Сърбия и китайският му часовник за 5 евро.

През цялото време не можах да разбера дали е лекцията му е в ироничен тон, или той просто така си говори. Имайте предвид, че филмчето може само да се стриймва, а за това ви трябва малко по-бърза връзка.

UPDATE: Пускам пак, щото първият линк беше мъртъв, а покрай него умря и опцията за редакция на сайта ми. Работещият адрес от където можете да изтеглите лекцията е този. 170 мегабайта видео файл. Преценете.

UPDATE2: Пейо пише:

Здравей,

~ Смятам да сваля лекцията на Брус Стърлинг и да я направя достъпна от http://legion.besove.org/files/

~ Мястото ще помещава няколко мои проекта и разполага с рядко добра свързаност към БГ напречната мрежа, а и добра връзка навън. Смятам да помествам там материали, които може да са полезни и интересни и ако имаш други подобни предложения, бих бил блаогдарен за идеите ти.

Поздрави,
Пейо Попов

В Newsfactory има интересна тема относно елементите, които се променят в мобилните телефони.

Би било интересно ако споделите опит относно начина, по който българина ползва телефона си. Липсват ли ви антените? Монофоничните мелодии? Притеснявате ли се когато човек с телефон с камера ви наблюдава във фитнес залата?

Коментар в Slashdot гласи следното:


Hong Kong street vendors selling pirated copies of movies, software, etc. are taking a beating from the people choosing to use P2P methods of obtaining their media. A group of street vendors has taken it upon themselves to turn in every BitTorrent user they can identify in the hopes that people will quit using P2P and go back to the street vendors. The cops are rather upset about it to as they get kickbacks from the street vendors which have gotten smaller as well.

Става въпрос, че някакъв тип в Хонг Конг е арестуван, защото качва филми през Bit Torrent. Явно не само тук пиратите плащат на полицията, за да продават спокойно на улицата, а същевременно всички гонят пиратските сървъри, защото там не се плаща по 15 лева на заглавие или 2 лева за наем на филм.

@momche.net си намерих нещо, което търсех от години: 3 кирилизирани пиксел шрифта. Тук има още един.

Бих отделил няколко дни да направя шрифта на компютрите Правец 8 и да кирилизирам този от старите Нокии.


Лепящи поставки за четки за зъби. 7 лева от TCM. Освен по предназначение, стават и за нелоша ваза.


Тапи за уши 3M и капки за очи Lacrima Artificialae. Има ги във всяка аптека срещу 50 стотинки и 3 лева, съответно. Тапите помагат ако искате да спите през деня след купон в рейс или влак. И трите варианта са изпробвани. Заглушават всички шумове, без крясъци и съседски ремонт. В тубичката пък има изкуствени сълзи, полезни ако работите дълго на компютър. Евтин, нашенски заместител на Visine, който работи дори да го ползвате месец и няма странични ефекти. Продуктът, уви, страда от българщината. Бутилката е от твърда пластмаса и се стиска трудно.

Минималистично метално ренде. Реже нещата по 5 начина, прави и чипс. 4.20 от магазин Домашни потреби над супермаркет Европа в квартал Лозенец.

Бисквити Огареняс и шипков мармалад. При 80 стотинки за кутия от 20 бисквити и 1.18 лева за бурканче мармалад, за 2 лева си осигурявате луксозна закуска за цяла седмица. Не е задължително да ги ползвате заедно. Бисквитите са диетични: 3 броя са 70 калории. Мармаладът не е. Огареняс се продават в хранителния магазин на раковска, срещу ByTheWay, мармаладът – във всеки супер.

7 класически игри на дъска за 8 лева. Сделка. Шах, дама, китайски шах, табла, шашки, не се сърди човече и още една, която не съм разучил. Комплектът е портативен, магнитен, производство на Simba и се продава в първия магазин за играчки на бул. Витоша, като тръгнете от видеотека (бивша аптека) към ЦУМ.

Още един пример как кирилицата ще си отиде. За пръв път се осъмних като видях в училище 2 надписа в мъжката съблекалня, които гласяха „shvedski detmetal“ и „biasna strelba“, без да имат очевидна връзка помежду си.

Днес по обед прекарах 3 часа в Казанлък.

В съвсем обикновено кафене наречено Европа (барът е облицован с естествена кожа, космите навън; по стените има картини на айфеловата кула моделирани през нещо 3D и после фотошопнати), музиката се пускаше от Media PC с TFT дисплей, закачен на стената. Посетителите носеха любимите си парчета на MMC карти в телефона, а поздравите се пускаха от бармана, който пъхваше картите в един от 7-те слота на PC-то.

Много е приятно да видиш как малките градове приемат новостите по-бързо. В София повечето заведения все още работят с дискове и CD плейъри, а кафето е с пъти по-скъпо.

Вчера с един приятел измислихме виц:

Какво ще стане ако в средиземно море се образува цунами?

– България на три морета!