Архив за

Комикс от 60-те, който представя комунизма като заплаха, когато е бил заплаха за някои.

Бих продуцирал сега един подобен в България, където главният герой ще Бойко Б. и би обучавал децата в училищата за организираната предстъпност и други ценности.

The more I read, the less I like it. Is the Lovelinks approach better than having to listen to the same tagline 563 times while I’m on hold? Absolutely. Is it still about manipulating me? Yup.

Представеният наскоро Дейвид Уайнбергер прави смислен анализ на LoveMarks, и системата за оценяване на марки, и книгата, която аз не съм чел.

Не съм чел, защото като я разгърнах не видях много за четене. Прилича ми на детска книга, от този тип, дето майките работещи в рекламни агенции дават на своите деца.

Скука през уикенда?

Изтеглете си горния постер, разпечатайте, свържете точките и би трябвало да получите гола мокра снимка на Рие Машико, японска моделка. Може да изпратите снимка на резултата по email.

Дейвид Уайнбергер е умен човек с глупав блог. Преди година си купих книгата му Small Pieces Loosely Joined – най-добрата теория за интернет, която съм чел (и която смятам, че всеки трябва да прочете). От тогава го следя какви ги върши.

Преди седмица видях, че е изнасял лекция пред библиотеката на конгреса на САЩ и услужливо е качил видео и аудио
запис на сайта си. Там с типичния за него лек, но научен стил, той обяснява как с наличието на мрежата, знанието днес се гради от категорията разни нататък, а не от фундаменталните познания към тези, които не могат да се класифицират. Запишете си mp3-ката на диск и я слушайте в колата (или на плейъра) или убийте 40 минути с видео файла. Няма да съжалявате.

Бонус! Лекцията на Дейвид е идеалният начин да научите как се произнася miscellaneous на американски английски.

Коментар в Newsfactory ме вдъхнови за сценария на първия български филм на ужасите с етно елементи – Клан клан недоклан

На бъдни вечер, село в североизточна България е останало без електричество, а пътя до близкия град е затрупан със сняг. Свещеник от синода на Максим се опитва да възкреси прасе по технология от старобългарска книга, намерена в къща от селото при търсене на шише ракия. След като изпява последната песен от молебена се оказва, че свещеника не е чист, защото тайно е похапвал свинско по време на пости. Нечистото у него се прелива в разфасованото прасе, което получава команда от ада, възкръсва и разкъсва монаха. То предава проклятието на всички прасета в селото. Следват откъслечни кадри: отрязана глава оживява на масата, телата навън се отърсват от бахура и се сглобяват сами.

Оказва се, че GSM мрежите са блокирани от sms-и по празниците. Горският (главния герой, евентуален актьор Ивайло Христов) поправя стар Мобифон и намира батерия, но трябва да се качи на близкия хълм, където се говори, че Мобиком все още има обхват. Пик на напрежение 1 – катерейки се по хълма, той бяга от зомбирана свиня майка и 10 прясно заклани прасенца, но най-накрая успява да информира града какво се случва. От там искат Ивайло да отиде при тях, за да прекара подкрепленията в лицето на местната ловна дружинка по тайна пътека до селото.

По пътя за града, той намира закъсало Audi AllRoad (или Subaru Impreza), в него – Гергана (главна героиня и все така руса), която търси близкия девически манастир, защото иска да избяга от приятеля си – производител на алкохол с тъмно минало.

Пик на напрежение 2 – ловната дружинка от града влиза в битка и се опитва с огнева мощ да избие прасетата, но не успява срещу свръхестествените им сили. Оцеляват единствено Ивайло и Гергана, които отиват в манастира с колата, по настояване на Гергана. Там игуменката се сеща, че това с прасетата се е случвало и преди; преди 150 години. Казва, че единствения начин да се унищожат е, ако свещеник, който не е ял свинско в последния месец прочете заклинанието наобратно.

Игуменката ползва сателитен интернет и с няколко търсения в базата данни на двата синода открива, че единствените чисти свещеници по коледа са няколко момчета на Инокенти току-що завършили богословие, които са в съседния мъжки манастир. Притеснени от теглото си, те са на диета от соеви кълнове и салата трикольор. По-късно Гергана (бивш фотомодел и наясно с диетите и фитнеса) разкрива, че те са хомосексуалисти и по диетата, и по отношенията помежду им. Тя вече е влюбена в Ивайло и решава да тръгне с него. Тя за пръв път харесва мъж, без да хареса парите му и за пръв път вижда смисъл в живота си, ей такова. Двамата минават през „мъжкия“ манастир (по пътя – природни препятствия), вземат четиримата монаси и се отправят към селото, където намират книгата и след още няколко премреждия унищожават прасетата.

Вратичката за втора серия: финалният кадър е през снайпера на Ивайло, който вече стреля с осветени куршуми. Той прострелва последното зомбирано прасе, но вижда как то в същият момент се е съвкуплявало с глиган, който се скрива в гората през погледа на Ивайло… Предполага се, че във втора серия глиганите, както Урук-Хаи, ще са по-свирепи, по-мощни и по-трудни за убиване.

Саундтракът ще се продава отделно и ще включва хитове като „Губя те бавно, малко по малко“ на Гергана (излъчен във филма, когато тя напуска приятеля си) и „Как боли, боже прости“, Азис Acid Микс (във филма, когато един от четиримата монаси загива във финалната битка, за да спаси приятеля си). Въздушни снимки на глутници прасета. Битки между зомбирани прасета, хора и вълци.

Продукцията е идеална за допълнителни приходи от пласиране на продукти на екрана: автомобили с висока проходимост, ракия, мъжки/женски аксесоари, зимни дрехи. Кренвирши? По-скоро не. Може да стане и първият балкански блокбъстър, кой знае.

Търси се продуцент.

© Eenk.com, ноември 2004
Няколко минути след опцията за изява, отговорите не закъсняха. Благодарности за мненията на всички участвали. Ето тримата печеливши по абсолютно субективни критерии, плюс още смесени резултати от изследването.

Имената им:
– office junkie
– На този въпрос ми е действително трудно да дам конкретен отговор.
– gently try reaching me, be polite and find out for yourself

Каква паста за зъби използвате? Защо нея?
– colgate ushi mushi pchelen med mente; pazarufam drogiran
– Мечо (да ме извиняват Unilever и Procter & Gamble). Добър заместител на крем карамел е основната причина.
– без билки

Какво е мнението ви за фъстъченото масло? А за карфиола? А за исляма?
– ima go f kitkata, panira se trudno, pishe se „islijama“
– Фъстъчено масло – в Уол Март го продват в кутии пo килограм, добър приятел за шоуто на Джей Лено вечерта. Не го яжте. Карфиол – какво е това? Има ли нещо общо с броколи? Така или иначе ям само месо, не знам за какво говориш. Ислям – всичко ок, само това с изрязването на ципата на кура не ми стана ясно.
– в киткат джънки ми допада, оставя солен (?) вкус. карфиола е дзен. мога да те науча да правиш супа?

И вие ли искате да карате кайт сърф следващото лято?
– ne samo az ne iskam
– Да. На Градина, ако не стане бетонен комплекс както мислят моите приятели от АКБ Форес. Досега стоях само на Талибани с мента в ръка, следващото лято ще е добре да пробвам. Един пич пред мен се размаза брутално в един чадър с кайта си така че, ако не си над 80 кг внимавай!
– не?

А сноуборд тази зима?
– a ti?
– 100%. Банско.
– не обичам зимни спортове. кънки на лед (в краен случай. да организираме ходенка?)

Какво ядохте тази сутрин?
– topping ot jaica i kiselo mljako „na djado“ i tahan farhu salata ot krastafici i domati feat. bjal ljap
– Сутрин не ям. На обед – много месо и бира.
– n/a

Какви са средните ви разходи на ден, когато сте депресирани?

– trudno predfidimi rashodi, poneje gi uznafam na kraja na meseca ot fakturata na mob operator
– По принцип не съм депресиран никога… тоест сигурно съм понякога, но не го усещам по някакъв супер явен начин. Дневните ми разходи на ден са предполагам достатъчни да спася няколко човека в Сомалия от гладна смърт, но честно казано не ми пука и ги харча за пиене предимно.
– 15 vs колкото портфейла ми издържи

Каква кола бихте карали…
– bmw m5 cheren cheren [dakoda leather] 5 l
– Мразя коли, в София се движа само с такси. Ако случайно си купя кола, ще е по-скоро нещо ненатрапчиво – ако имам пари – нова кола от среден клас Тойота Корола, може би.
– исках лада нива, защото е квадратна и правилна геометрично, после реших, че искам просто кола. просто да вози.

Други изводи:

– Някои ползват THC вместо RSS.
– На закуска: 1/3 не ядат, 1/3 залагат на дълги въглехидрати (тесто), 1/3 на плодове.
– Ногато са в депресия, голяма част от посетителите на този сайт се пазят да не харчат, защото е опасно. Други харчат толкова, колкото и когато не са, с което вероятно удрят депресията жестоко, защото я обезсмислят.
– Jaguar е предпочитаната марка кола, но никой няма предпочитания към модела. Късметлията от първия етаж определи, че най-хубавата кола, която е виждал е стар Мерцедес от 40-те на изхода от Пловдив към Първенец. Беше със заоблени форми и почти разпаднала се виолетова боя, много красива червеникава ръжда, без тапицерия и двигател.
– Относно исляма: 1 читател посочи реплика на Мохамед: Бих станал 40 години роб на някой, който би ме научил едно ново нещо, а друг, че е Ревизия на християнството в несторианската му версия. Моята програма за проверка на правописа предложи да поправи несторианска на нестопанска, в което има известна ирония.
– Всички искат повече снимки и харесват, че сайта е изчистен. Читател го определи на пияна манекенка с размазан грим и помоли да не питам защо.


От днес, този сайт е с 50 пиксела по-тесен, за по-бързо четене.

И докато не отлепяте очи от новия външен вид, който е на крачка от съвършенството, можете да попълните и изпратите следния микс между интервю и социологическо проучване. Вашето мнение е ценно и за мен, и за вас, защото ще подобри качеството на сайта. Най-прорицателните (и смислени) отговори ще бъдат публикувани на следващата страница. Оригинали не се връщат. Анонимността е гарантирана, освен ако не кажете иначе.

1. Линковете не ви ли се струват прекалено бледи? Държите ли да са подчертани?
2. Каква паста за зъби използвате? Защо нея?
3. Какво ви харесва в този сайт? Кое ви кара да смятате, че е рядко тъп?
4. Как разбрахте за него?
5. Какво е мнението ви за фъстъченото масло? А за карфиола? А за исляма?
6. Още снимки да има ли?
7. И вие ли искате да карате кайт сърф следващото лято?
8. А сноуборд тази зима?
9. Ползвате ли RSS?
10. Колко често четете този сайт?
11. Колко подобни сайтове четете?
12. Участвате ли във форуми?
13. Какво ядохте тази сутрин?
14. Какви са средните ви разходи на ден, когато сте депресирани?
15. Каква кола бихте карали, ако трябва да изберете между: Audi, BMW, Saab, Jaguar, Toyota, Nissan, Mini и Subaru. Модел? Цвят (+ този на тапицерията на седалките)? Обем на двигателя?
16. Опишете се така, че да изразите себе си и все пак анонимността ви да е гарантирана.

Трябваше да разваля пари и единственото място беше при чичото, който пече и продава кебапчета на спирката пред офиса. До будката с неизбежните мазни изпарения, той беше подпрял CD плейър ала лек гето бластер, работещ на ток, прокаран от близкия денонощен. Музиката беше Фантастична симфония на Берлиоз – единственото класическо произведение, което мога да разпозная. Силата на звука беше такава, че се чуваше поне на 20 метра, въпреки спирката, трамвая и околния шум.

Хубава музика слушаш. Какво е това? – опитах се да го предразположа към разговор.

Нали? – отговори той и развали парите, без да продължи.

Разказах това на офис мениджъра ни. Тя се замисли и каза:

Сутринта като идвах видях едно дете с майка си. То влачеше нещо на връв зад себе си. Като се загледах, видях, че нещото е компютърна мишка и то я дърпа за кабела. Интересно как си е харесало такава играчка.