Архив за

By trial and error, I found that the ideal speed in a Murciélago is not 100 m.p.h., it’s 0 m.p.h. Sitting at stoplights, I found myself thrust into a world of power, wealth and celebrity. There is no way to exaggerate the reaction. Pedestrians gave me the high-five, the okay, sign and the two thumbs up. Workers unloading trucks stopped to stare, then called over their buddies for a group gawk. A woman in Times Square looked me in the face, threw her arms open wide and made it clear, by frantic gesturing, that we could have a meaningful life together.

Прекрасна статия в NYTimes, където авторът описва какво е да караш Lamborghini Murciélago модел 2004 за човек, който никога се е качвал и не би се качил в такава кола. Може би затова ми допадна.

В този ред на мисли, вчера в един и същ ден в София видях Nissan Z 2004 – една от най-тихите спортни коли, които съм чувал и BMW 1, което на живо изглежда много по-добре от новите Peugeot-а.


До края на годината „Майкрософт“ ще пусне на пазара софтуер за търсене, който ще може да намира всякакви документи в компютърния харддрайв.
***
Google Desktop позволява каталогизирането на всички файлове на компютъра и дава възможност на потребителите без усилия да намират необходимите електронни съобщения, текстови файлове и презентации, както и интернет страници и съобщения, изпратени чрез AOL Instant Messenger.
***
Този пазар става все по-атрактивен за гиганти от ранга на „Гугъл“, Ей Оу Ел (AOL) и „Яху“ (Yahoo).

В Дневник превеждат наслуки. Познава се от словосъчетания като компютърния харддрайв.

Освен това бъркат. Например споменавайки AOL IM. Aз не знам някой в България да ползва тази програма. Прибавете и факта, че Microsoft отдавна са пуснали на пазара (?!) софтуер, който намира всякакви документи в компютърния харддрайв. То и това му е проблема – че намира всякакви, а не тези които ви трябват. Google Desktop пък не индексира абсолютно всеки файл и не хваща само изпратените съобщения, а и получените.

Извън този контекст, последният хит в Дневник е да слагат някои, само някои, имена на компании и търговски марки в скоби след спорната, според мен, транслитерация на кирилица, която на всичкото отгоре е окичена с кавички. Защо не ги оставят на латиница? С 20 чифта скоби и кавички в текста, статиите са ужасно тежки за четене.

Сега, внимавайки да не опръскате екрана, кажете на глас: Харддрайва ми се индексира от джойнт венчър на Майркософт, Гугъл и Ей Оу Ел!


Готовност за електронно гласуване има и всеки трети от потребителите на уеба. Средното число за всички българи е 26%. Големият дял e-гноранти засега представлява сериозна пречка пред въвеждането на дистанционния начин на гласуване – 50% от българите са категорично против.

Вестник Сега, 28 октомври 2004, 1 стр.

Средно число е-гноранти на уеба. Супер.


3. Воайорството е бягство от отговорност. Сладко е, интересно е, анонимно е, привлекателно мръснишко е, но не е поведение на човек притежаващ самоуважение. Особенно когато то е поставено, като водещ принцип, заради което се случват останалите неща. Не казвай – „гледам го заради простотията“, защото сам разбираш, че това те поставя в доста непривлекателна светлина по отношение на твоята способност за избор.

Човек наречен Гео е публикува интересно и добре обосновано мнение срещу Big Brother под формата на 8 причини да не гледаш шоуто. Възхищавам му се, защото е трудно да синтезираш толкова трезва теза във време, когато всички са на обратната вълна.

След като го прочетох ми хрумна още една причина към неговите 8: Към края на 2004, няма смисъл да гледаш шоу, което е било хит по света преди повече от 3 години. Това ще подхрани усещането ти, че живееш в държава, която изостава с поне 5 години от съзнанието на континента, в който се намира. Чети или гледай нещо с по-актуална идея.

От два месеца всичките ми хай-тек вещи се скапаха в този ред: компютъра, телефона, колелото, радиото и часовника. След щъкане в поне 10 сервиза установих, че повечето майстори са некадърни и арогантни. Движен от бедите през цялото това време, случайно намерих няколко непретенциозни места, където ще се отнесат към вас и вещите ви внимание и ще ви вземат малко пари.

Ако искате да си оправите телефона или да си купите лаптоп втора употреба, идете на ул. Добруджански Край 1. Там се стига като вървите по улицата на гърба на Министерство на Замеделието и завиете на дясно на първата пряка; пада се след някаква болница. Има табелка „Сервиз“: мястото е в неизползван заден вход на първия блок. Майсторът говори на Вие, ще ви каже колко струва ремонта преди да го е започнал и ще ви се обади, когато е приключил с вашата вещ.

Аудио и TV техника оставяйте в сервиза по средата на ул. Архитект Миланов. Улицата разделя Лозенец от Борисовата градина, мястото е срещу спирката на трамваи 14, 18, която се пада в гората. Стара, хм, готическа къща с бръшлян от двете страни на входа, издадена средна част и малък надпис Сервиз по средата. Обърнете внимание на камерата на входа и телевизора Opera в антрето: нов кинескоп и червена пластмасова облицовка, далеч по-красив от iPod.

Добър сервиз за велосипеди има на Пиротска малко преди 18-то училище. От дясната страна е, ако приемем, че вървите на запад, т.е. към Пирот. UPDATE: Този последния вече го няма. Вчера минах оттам и открих, че е заместен от магазин за български мебели.

Good Bad Attitude е още едно добро есе на Пол Греам от книгата му Hackers & Painters. Илюстрацията е прекрасна снимка на Стийв Джобс и Стийв Уознияк, заснета от Маргарет Уознияк през 1975. Отбележете джинсите на Джобс (вляво).

Това ми напомни за снимката на Бил Гейтс в офиса му в Белвю, circa 1980, която краси десктопа ми от седмица.

Два дни след премиерата, всеки в офиса ми започна да говори за шоуто:

Х. имала Кей’бълтел, но там предаването не било много по-яко; вчера еди-кой-си се появил по гащи.


Честно казано, очаквах да отнеме повече от 2 дни на едно шоу да превземе разговорите на съвсем нормални хора. Преди темите бяха много по-смислени: пътувания до Триград и намаления в центъра.

Вчера един приятел го определи като пародия. Предполагам некреативна пародия каквато Турбо Лига беше, отнесена към Jackass. Защото хората в Big Brother едва ли са креативни. Не съм гледал шоуто, така че да го сравня с нещо (или с някоя негова по-западна версия), но предполагам, че коефициента на пародийност е същия ако отнесете улиците на София към тези на Виена. Поправете ме ако сте го гледали и ако аз греша.

Нямам телевизор от 4 години и е тъпо е да се правя на експерт. Но и аз си имам плюсове. Като гледам телевизия веднъж месечно за 2 часа, лесно мога да разбера колко се е променило bTV-то за месец. Мислил съм много върху това, какво означава да нямаш телевизор в наши дни и открих, че в две изречения не мога да го кажа по-добре от Роузкренс Болдуин:


Ninety-eight percent of the people I know watch television regularly, and that’s a conservative estimate. And I don’t brag in front of them—it’s nothing to brag about, I just don’t like television—if anything I try to hide my ignorance, when the bar conversation turns to American Idol or The Apprentice or the Friends finale and I, staring in my drink, feel a bit like the idiot who’s shown up for a casual dinner party dressed in tights for a Renaissance fair.

Усещам, че в следващите три месеца все повече ще се налага да прикривам пренебрежението си към телевизията във всекидневните разговори. Но и след това няма да се свърши. Хората, които идват вкъщи за пръв път ще продължават да имат изражение на лицето ала: ама ти как така нямаш телевизор? Нямам. Не знам дали Фиби сега ходи с Чандлър и дали Али най-после ще се ожени за Тузара. Или те бяха от различни шоута?

п.с. Хапя си пръстите, когато публикувам мислите си относно Big Brother, но реших да избързам и да рискувам да съм неточен, но поне да изпреваря лавината от мнения. Защото ако не публикувам нещо, ще излезе, че се правя, че не го забелязвам. Все едно вие да се правите, че Азис (или Бойко) не съществува и не влияе на обществото ни.


––Original Message––
From: Elenko
Sent: 19 Октомври 2004 г. 18:52
To: Сър Франсис Дрейк
Subject: Попал в газету

Сър Франсис,

И двамата получихме сериозна експонация в последните дни. Критиката ме обяви за скучен лъжец, а вашите слова попаднаха на първа страница на най-четения бизнес седмичник в България.

Ако тръгна да тълкувам медиите, аз съм неразбран, а вие ненаказан. Но въпреки това двамата заедно предизвикахме реакции сред масите, което при всички случаи е добре.

Свалям (бейзболна) шапка,
Леонардо

п.с. Знайте, че не съм съгласен със заглавието „Free-сървърите си отиват“. Мисля, че е спекулативно и че прогнозата, която уж се сбъдва, няма да се сбъдне скоро.

Notitle – дългогодишният ни блог, в който пишем за „електронна“ „музика“ има нова външност и е с чистак нов двигател под капака. Монтажа е дело на капитана на Notitle – uv, който е прекарал няколко нощи в базата (данни). Работата по този сайт винаги е била на приливи и отливи, но с тази хем козметична, хем хирургия се надявам на повече приливи.

Казвам това, не за да ви привлека сред оскъдните читатели на пост-модерно написани новини за техно музика, а за да похваля двигателя на сайта – WordPress. Безплатен е, но има ебати функциите. Текстовете се редактират като в Word, линковете се слагат лесно и можете да пускате материали в бъдещето; т.е. да ги напишете и да кажете кога да излязат. А системата от потребителски права е чудна: с 1 клик избирате кой е админ и кой роб. Дори хора, които не отбират от дисциплини като бек-енд, админ-модул и контент-мениджмънт ще се справят с него, защото има секция с помощ. А е нормално хората да не са чували за тях, защото те не се преподават в НПМГ, УНСС или СУ. И да се преподават, входният изпит сигурно ще включва системи от квадратни уравнения + Ботев, така че чара на бек-енда се губи сред брадата на поета, x1 и x2.

Ако съдбата ви срещне със задачата да си инсталирате нещо по-сложно от Blogger, имайте WordPress в предвид.


––Original Message––
From: Elenko
Sent: 13 Октомври 2004 г. 11:49
To: Сър Франсис Дрейк & ArenaBG Team
Subject: Re: Re: Разни

Сър Дрейк,

Съзнавам, че с отговор на вашия отговор, първоначалната точка на нашата дискусия страни от темата, но мисля, че създаваме добър диалог: абсурден, безнаказан, но забавен. С ваша помощ този сайт е по-интерактивен от всякога, за което ви благодаря. Благодаря ви за бързата реакция, и че махнахте линка към моя сайт от вашия.

Преди всичко – не съм съгласен, че вие, пиратите движите този свят. Въпреки това псевдонимът ви е попадение. Основното занимание на истинския Сър Франсис Дрейк е било да избива испанци и да краде от тях сребро, което те на свой ред са откраднали от инките, които пък кротко са си го копали години наред. Вие крадете продукти, които не сте създали и си измивате ръцете, че по този начин не ощетявате нито директния производител, нито хм, вносителя.

Ако вие сте Сър Дрейк, то аз мога да се нарека Леонардо, защото изобретявам текстове, фотографии и идеи, които публикувам и които радват всички хора, в това число и сребролюбци като вас. И ако днес благодарение на вас няма инки, благодарение на мен човечеството има летателни апарати и можете да видите мои творби в Лувъра или по-близко – в музея за история на изкуството в Будапеща.

Все пак, понеже пледирате невинност, да преговорим какво вършите вие и нека ви докажа, че то е незаконно, въпреки че не съм юрист. (Ако сред четящите това има адвокати или прокурори, ще се радвам ако поръсите с щипка правна експертиза този тъй аматьорски спор. И знайте господа, че не мога да си позволя да ви платя, въпреки че много бих искал.)

И така – ако никой няма право да разпространява филми по интернет, това не значи, че вие Сър, сте избрания. Доколкото знам, никъде по света няма работеща система за филм-до-поискване (video-on-demand), защото все още не е създадена технология, която може да кодира, излъчва (streaming), разкодира и възпроизвежда филм тъй, че той хем да се гледа по интернет, хем да е защитен от копиране, т.е. правата на автора да са запазени. Дори подобна система да е технически изпълнима, правно тя не е, защото…

Според българския (и не само) закон за авторското право и сродните му права, филмите са обект на авторското право.

Според втора глава, за автор на произведението се смята лицето, чието име или идентифициращ знак са посочени върху произведението по обичайния за това начин.

Авторите на Една нощ с Парис Хилтън са Рик Саломон и Парис Хилтън. Те са продали правата за разпространение на Red Light District Video (хора с традиции), а не на вас.

Ако погледнете глава четвърта, ‘Съдържание на авторското право’, ще видите, че авторът има право да реши дали създаденото от него произведение може да бъде разгласено и да определи времето, мястото и начина, по който да стане това, като това право се уговаря по договор.

Вие едва ли имате договор с мис Парис. Тя навярно не подозира, че филмът ѝ се разпространява по всяко време, по всяко място в България за всеки, който притежава компютър и има 30 лева да си плати на LAN доставчик.

Ако погледнете ‘Имуществени права’ (раздел II, членове 18 и 19), ще видите, че авторът има изключителното право да използва създаденото от него произведение и да разрешава използването му от други лица. И че той или тя има право на възнаграждение за всеки вид използване на произведението и за всяко поредно използване на същия вид.

За всяко поредно използване, за всеки плейбек. За всяко натискане на бутона ‘Play’.

Остава да дефинираме какво означава ‘разпространение’. Според член 21, разрешението за излъчване включва и разрешение за предаването му чрез кабел, при условие че предаването се извършва едновременно с излъчването, в непроменен вид и не излиза извън територията, за която е отстъпено правото за излъчване.

Вие го предавате чрез кабел, но нарушавате правата за ‘едновременно’ и за ‘непроменен вид’. Първото, защото мога да си пусна филма, когато си искам, без да плащам и второ, защото след като си го дръпна мога да го прекодирам в друг формат или да напусна с него България. На митницата ще ми зададат много въпроси, ако ме видят с розова видеокасета, но не и с ненадписан компакт диск.

Дял трети – защита на авторското право (член 94), гласи че който наруши авторско право дължи на носителя на правото обезщетение за причинените вреди. Идея си нямате колко дължите на Мис Хилтън и на Red Light District Video.

Остана единствено да уточним какво означава ‘ползвател на произведения’. Слава богу в допълнителните разпоредби, които са в сила отскоро – 2003-та, пише, че това са физическите и юридическите лица, като издателства, театри, организатори на концерти, радио- и телевизионни организации, заведения за обществено хранене и забава, продуценти на звукозаписи, филмови продуценти, доставчици на съдържание в интернет и други, които довеждат произведението до знанието на читателите, зрителите и слушателите пряко или чрез други лица – разпространители.

Смятам, че Arenabg е именно доставчик на съдържание в интернет, който довежда произведението до знанието на зрителите пряко и чрез други лица.

Без да имам юридическо образование, смятам, че нехаете за поне 5 члена от закона за авторското право, и че не пишете закони, а ги нарушавате.

Ваш,
Лео

П.с. Забравих да спомена, че при вас има и 1140 компютърни игри, но не искам да издребнявам.

П.п.с. „Една нощ с Парис Хилтън“ е забранен за малолетни в повечето страни по света. Не ви прави морска чест, че при вас филмът е свободно достъпен дори за 12 годишни хлапета.

П.п.п.с. Ако вие сте 12 годишни хлапета и четете това, знайте, че филмът е тъп.


UPDATE: Буден гражданин, който пожела да го цитирам като „анонимен юрист“ допълни казуса на Леонардо по email:

Сър Франсис Дрейк върши престъпление според Наказателния Кодекс като нарушава авторските права. Т.е. законодателя е решил, че някои нарушения са престъпления, поради по-високата им обществена опасност.

Със сигурност е така. Благодаря за допълнението!

––Original Message––
From: Сър Франсис Дрейк & ArenaBG Team
Sent: 12 Октомври 2004 г. 14:03
To: Elenko
Subject: Re: Разни

Драги ни Еленко,

безусловно се съласяваме с молбата ти и премахваме линка. Приеми също така извиненията ни за проблемите които ти създадохме с поставянето на линк към твоята страница при нас. Харесваме твоята страница и желаехме тя да стигне до повече хора. Приемаме като съвсем обясними и квалификациите които даваш на нашия сайт. Но имай предвид следното:

– този свят се „движи“ от тези които нарушават закона. На
по-късен етап те го пишат. Като стана въпрос за „бели якички“ искам да спомена, че ние отдавна ги носим, но ни гони носталгията по доброто старо време J

– някой от по-известните нарушители на закона са: Бил Гейтс,
фамилия Ротшилд, Рокфелер, фамилия Морган, Джордж Буш (и двамата), Галилео Галилей, Николай Коперник, Алберт Айнщайн, Никола Тесла, заселниците на Австралия , Робин Худ, Жана д’Арк, основателите на Лас Вегас, собствениците на Федералния резерв, Васил Левски, Че Гевара, Спартак, всички български видеотеки в периода 1989-1996 г. и половината ни парламент.. Всеки от тях е нарушавал закона. Някой от тях чисто юридически, а други оборвайки стария и заменяйки го с нов писан от тях закон в съответната област. Не се сравняваме с Тях, разбира се, но … принципа си е принцип.

– ArenaBG е такава, защото не съществува законна алтернатива. Не поддържаме контент, за който съществуват лицензи за предлагане онлайн. Пример: нито един български представител на производител на филми не притежава права за разпространение през Интернет. Техните права касаят само разпространението на DVD, CD и прожектирането в киносалони или зали и рентирането им. Как тогава нарушаваме правата които те нямат? Това означава само едно: проблем има закона, а не ние и вероятно ще
успеем да предизвикаме промяната му.

– ArenaBG не продава филми на парче. Нямаме цена един филм – 5 лева. Никой от нас не рипва дискове, а нашия сървър е просто един подреден (горе-долу) портал даващ връзка за съществъващите на хиляди места из нета файлове, едно от които доста наблизо. Освен това сме готови да предоставим който и да е от нашите масиви за да може този
който ги поиска да се увери, че там няма да открие нито един филм, въпреки че са пълни до горе. Разбира се че има „нещо“, но той няма начин да установи какво е. Т.е. спокойно межем да заявим по „византийски“: „Нито един от тези файлове не се намира на нашите сървъри“. А за това
как потребителите все пак стигат някак си до тях не сме длъжни да даваме обяснения.

Драги ни Еленко, тези са горе-долу причините за да сме както ти казваш „откровени“. А със закона ще се разберем, той няма избор освен да се напасва към обстоятелствата, които не е предвидил. Тогава всичко ще е ОК и ние пак ще „изджаскаме“ линка към твоя сайт… този път с твое съгласие.

Считай настоящото като официален отговор на писмото до нас, което си публикувал. Надяваме се, че и ти считаш, че имаме право на такъв.

Поздрави,
Сър Франсис Дрейк & ArenaBG Team

––Original Message––
From: Elenko
Sent: 12 Октомври 2004 г. 11:49
To: ‘arenabg.com’
Subject: Разни

Драга ‘Арена на файлове’,

Като водещи орачи в трънливата нива на дистрибуцията на мултимедийни продукти в България се възхищавам по начина, по който смесвате легалното с нелегалното.

Моля ви да махнете линка към моя сайт от главната страница на Arenabg. Хората започнаха да ми се подиграват, защото мислят, че работя за вас.

Ако се абстрахирате и погледнете нещата отстрани, Eenk.com изджаскан без никакъв контекст на главната страница на Arenabg изглежда все едно, че някой от вас си води блог и иска да го преекспонира. Или пък, че съм ви приятел и че пия бира с вас през вечер, което аз никога не съм правил, а бих правил само срещу много пари и гарантирана анонимност.

Никога не съм изтеглял и едно файлче от вашия подъл сайт. Да ми гръмне твърдия диск, ако лъжа.

Докато свиквам с ужасяващата мисъл че посещенията на моята скромна страничка са скочили с 1000/ден, тихичко се моля законовата рамка на България бързо да се задейства и да има правно възмездие спрямо престъпленията, които вие извършвате. Искрено се надявам скоро да срещнете в съда собствениците, чиито авторски права нарушавате. Нарушавате, но не за да създавате текстове, идеи и изображения (каквото впрочем прави този сайт), а за да печелите пари.

Неприятно ми е, когато някой ме асоциира с откровено пиратски сайт, след като всичко, което публикувам тук е авторско и ми отнема енергия и време, което иначе броя за свободно.

Ваш донякъде,
ЕленкоUPDATE: Някой от Arenabg е проявил хм, разбиране и е махнал eenk.com от главната им страница. С това ордите посетители зажаднели за порно секнаха. Засега.

– Будите се с чувство, че вчера е трябвало да си тръгнете от гостито

– Научили сте се да се бръснете на отворено DVD с обърнат диск, защото все още нямате огледало

– Не спирате да се чудите защо най-близкия денонощен магазин се казва Волтрон

– Изчислили сте, че цените в супермаркетите градират в следния ред: Европа < Фантастико < Била < Рамстор < Фамилия – Мразите кабели – В главата си бавно чертаете схема къде паркета скърца – Научили сте какво е:
– Подпорна греда
– Каналин (български, италиански)
– Канализационен маншон
– Коляно

– Знаете къде има и къде няма подпорни греди

– Знаете, че белите печки Раховец са все още в производство, при това с непокътнат дизайн

– Знаете цените на следните продукти и услуги (в лева, с ДДС):
– Дъска за гладене (15)
– Раховец 01 (220)
– Двойна розетка за телефон (1.5)
– Титанова лампа Тицио © Ричард Сапър, 1972 (690)
– Разбиване на ключалка от майстор (10)
– Италиански секретен патрон (14)
– Копиране на секретен ключ (3)
– Най-евтиния немобилен телефон (10)
– Двулицев матрак с кокосова вложка 120 х 190 см (169)
– Смяна на потенциометър на радио (6)
– Декоративна дъска 200 х 15 х 3 см (7)

– Имате телефона на водопроводчик в gsm-a си

– Изобретили сте 3 нови салати поради липса на печка

– Купили сте си пиле на грил от спирката

– Искате в България да има Ikea

– Готови сте да ми напишете email, за да ви препоръчам марка матраци и да питате за наемите

Еволюцията на Марио ме подсети колко се забавлявах с Super Mario Land 2 на моя Gameboy Advance (който също се продава). Това пък ме подсети, че вчера прекарах час четейки от лингвистично любопитство ноемврийския PC Gamer и по-точно ревюто за Half-Life 2, което представляваше 10 страници ода за играта. То пък ме подсети, че Half-Life беше предпоследната игра, която съм минавал на PC, някъде през 1999-та…