А вие задължени ли сте да се осигурявате по чл. 40 ал. 5 от ЗЗО?

Не знаете, нали.

В данъчната декларация няма отговор не знам, всичко трябва да се пише с да или не. И този въпрос ви удря още на първата страница.

Тази година реших да си попълвам декларацията сам и за пръв път не ползвам магическите свойства на счетоводител или роднина.

Въпреки че почти се справих, не ми беше приятно. Това е един документ правен от счетоводители за счетоводители и вътре почти нищо не е на човешки език. И всичко е наопаки. За да попълните 1, трябва преди това да сте попълнили 4 и 5. Възможностите за грешка са на всяка страница. И то скъпи грешки.

Та през цялото време се чудех – как някой не е направил уеб-базиран софтуер под формата на помощник (wizzard), който да ти обяснява всичко на човешки език и едно по едно да въвеждаш данните с next, next. Накрая да ти генерира PDF или приличен HTML, който да копираш в хартиената декларация…

Така ще се решат много усложнения, например като въведеш, че си в България, да не те занимава с въпроси от типа Имате ли приходи от чужбина на всяка страница.

Това е страхотна пазарна ниша. Ако софтуерът е достатъчно добър и елементарен, ще го ползват поне 2 милиона души всяка година. Аз бих платил 2 лева през SMS, за да го ползвам. А покрай такъв сайт/софтуер колко услуги могат да се продадат – не е истина.

По-примитивен вариант е това да се направи в електронна таблица ала Excel.

Предварително се извинявам, ако подобно решение съществува.

Ако го има – логично би било подобен софтуер да ми се предоставя безплатно от държавата, но сайта на НАП, въпреки че изглежда модерен, дълбоко в себе си е ултра-зле.

Коментари

 1. 13 април 2007 @ 14:07

  ще се боря с нея през уикенда
  :(

 2. 13 април 2007 @ 14:21

  казаха ми, че имало за декларациите по чл. 40, но не го намерих. намерих само за тези по чл. 42 (верно ли има разлика?), но при мен не проработи. просто полетата за попълване не са достъпни, а инструкциите… хех… и сега отивам при счетоводител.

  http://www.nap.bg/ospage?id=154

 3. Keit #
  13 април 2007 @ 14:50

  Ех, и аз попълвах, но по чл. 41… И аз тази година за първи път сама. От начало си мислех, че не е по силите на нормален човек да попълни такова завъртяно нещо, но като ми го обясниха по човешки, се справих :) Дано не съм объркала нещо.
  А като питах в НАП дали има някъде упътване или обяснения как се попълва, ми връчиха една дипляна, с още по-завъртяни текстове.

 4. Jd #
  13 април 2007 @ 14:58

  Аз пък си подадох декларацията онлайн, чрез електронен подпис. Бях изключително приятно изненадан от уеб решението, което НАП предлагат. Много юзър-френдли и ми отне не-повече от 10 минути цялата процедура.

 5. mmm #
  13 април 2007 @ 15:14

  Електронен подпис – екстра, обаче държавата не може да иска всеки да плати 100 и намсиколко лева за такова нещо…

 6. 13 април 2007 @ 15:22

  На мен има кой да ми я пусне, но да отбележа, че и сайтовете на НОИ и НАП също са за ползване от счетоводители.

 7. Све #
  13 април 2007 @ 15:24

  „логично би било“ но в БГ почти всичко май е алогично.
  Аз се измъкнах като новобранец и ми я попълниха, защото подозирам че ако се бях опитала сама щяха да ми трябват няколко копия :)

 8. 13 април 2007 @ 16:11

  78 лева е електронния подпис в инфонотари

 9. МАрия #
  13 април 2007 @ 18:58

  А защо да е лесно и приятно, като може да е трудно и гадно???

 10. Емо #
  14 април 2007 @ 2:23

  мими е права, има доста програми за попълване на декларации в Германия. А към хартиените варианти често се прилагат нещо като wizzard-и, които обаче са толкоз объркани и/или безсмислени, че с тях е като без тях (нещо от рода на „имате ли доходи според §2298 ал. 2 – пояснение от хартиения wizzard: „в тази графа трябва да попълните, дали имате доходи според §2298 ал. 2“). Мисля, че най-разумния вариант е човек да се довери на счетоводител, преди да изпообърка нещата…

 11. мими #
  14 април 2007 @ 0:33

  сори, че ще те разочаровам, но законите са направени така, че да не се поддават на такъв step-by-step подход… в Германия има десетки софтуери за попълване на данъчната декларация, че дори и се правят класации кой е по-по-най. и въпреки това е достатъчно само малко да излезнеш от „общия случай“ и вече си за данъчен съветник и (понякога дългогодишно) съдене с данъчната служба. има и държавен софтуер, който много не те улеснява, но замества попълването на ръка и прави някоя друга сметка. през него можеш да си пратиш декларацията онлайн, като тази процедура, съвсем между другото, се е разминала без изискване за електронен подпис. тоест – възможно е и препоръчвам на вас, българските данъкоплатци, да юркате НАП до дупка, докато не излязат от каменната ера с банковите клонове интегрирани в офисите им, комисионните, реденето на опашки и (платения) електронен подпис.

 12. мими #
  14 април 2007 @ 0:37

  между другото, няма ли кой да осъди веднъж за винаги държавните институции за това, че предлагат документите си в Майкрософт-формати!?

 13. formi #
  14 април 2007 @ 16:08

  вие в ред ли сте? Аз лично бих си прочел закона за облагане с данъци на физическите лица (както и съм направил) и след това данъчната е елементарна. Не само това, ами и е добре човек да познава закона по-който държавата му взима 24% от годишния доход.

 14. 14 април 2007 @ 19:17

  Еми и аз да се джойнна към хуманитаристите, които могат да смятат само когато имат предвид, че мислят. Еленко както обикновено не просто критикува, ами и предлага решение, обаче дълбоко ме съмнява, че някой ще го вземе присърце.
  Лично аз много се забавлявах в петък, 13, на една опашка, започваща от партера и стигаща до 3-тия етаж на НАП офиса ми по место-дрън-дрън. Най ме изкефи, че долу няма лепната кьорава табелка да те упъти, но за сметка на това точно ДО вратата, в която трябва да подадеш, е пляснато указание, че ТЯ е въпросната врата. Освен това след цялото висене ти дават някаква мизерна ксерокопирана хартишка с избледнял надпис НАП и входящ номер и туйто. Но съм сигурна, че ако я пусна по пощата Български пощи все ще намерят какво да оплескат. С електронния подпис – ммм след като видях лелките НАПаджийки (малко като ДАПаджийки), не бих рискувала. Хиляди уж подавали с ел. подпис. Да бе, а като се обадих в СУ да ги питам за т. нар. „европейски приложения“ на дипломите, ми обясниха, че не знаели за кво изобщо ще ми послужат и че до момента не са издали и една.
  Така че цялата история с тия данъчни декларации ми прилича много на това да те принудят на анален секс, а после да те накарат да се пре… цакаш сам с помощта на дилдо.

 15. uv #
  15 април 2007 @ 10:48

  счетоводителите няма да си дадат тази част от пазара така лесно :)

 16. Р #
  15 април 2007 @ 18:44

  http://www.doodie.com/anger_management.php

 17. ибан #
  17 април 2007 @ 19:39

  uv е прав!

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS