Не спирам да се изненадвам от находчивостта на данъчните. Какво има толкова да объркаш в 2 поредни години?

Файлът ми даде десетки грешки и се бях засилил да го пращам когато един колега ме светна, че е невалиден, защото трябва да натисна бутона „провери“ и „разпечатай“, които се намират, забележете, в документа. Иначе разпечатването на PDF през File > Print… щеше да доведе до изпращане на непълна декларация.

Тук някъде експертите по интерфейс търсят високи сгради за скок или успокоителни за свръхдоза.

Коментари

 1. 30 април 2010 @ 14:28

  Красота. Подавала съм своята декларация досега само на хартия – на онези жълти бланки с кафяви букви. Знам, че сигурно е много 90s или дори 80s, но така просто ми е много по-лесно.

 2. Bia #
  30 април 2010 @ 14:42

  Албена – и като гледам електронния вариант – по-сигурно :)))))

 3. 30 април 2010 @ 14:44

  Аз пък харесах електронната декларация.
  В защита на данъчните ще кажа, че има инструкция за работа с приложението, а бутона се натиска, за да генерира въпросния двумерен баркод, с който уж ти свалят и обработват данните изключително бързо.
  За да не ги защитавам само, ще кажа също, че аз си подадох електронно генерираната декларация за възстановяване преди 2 месеца и още ни вест, ни кост.

 4. martin #
  30 април 2010 @ 15:12

  от обед сайтът им е недостъпен, поне в частта му за услуги, достъпни с електронен подпис. никакво потвърждение и за моята декларация, днес видях, че съм объркал едно поле, тъкмо ще видим дали ги проверяват.

 5. Марин #
  30 април 2010 @ 15:32

  Аз използвах този файл и с опита, натрупан от предната година, успях за доста кратко време да попълня 2 бр. декларации. Файлът има бъгове, но като цяло доста добре работи. Както писаха по-горе, има и указания – четете (поне първия път). А в данъчното въобще не гледат генерирания бар код (според мен нямат четци).

  Мисля, че такъв вид електронна документация (PDF форми) е много положително явление в българското административно дело и трябва всячески да се насърчава. Спестява страшно много време на данъкоплатеца. Респект на този, който го е направил!

 6. Цеко Минев #
  30 април 2010 @ 19:51

  PDFа е добър, да :)

 7. Misanthrope #
  1 май 2010 @ 15:35

  Декларацията цепи мрака просто – ако попълваш като чуждестранно лице, трябва да попълниш и полето за адрес в чужбина, обаче трябва да си напишеш адреса НА БЪЛГАРСКИ, защото символите от латинската азбука дават грешка!! Гениално просто.

  И още – защо ме задължават да попълвам декларацията само с адоби рийдър? Сума време ми отне да намеря такъв за федора.Хубава работа, ама българска!

 8. 3 май 2010 @ 0:41

  Същото важи за онлайн-формулярите за homebanking на Райфайзен/Фолксбанките. Всеки бутон с различен дизайн тип „Пешко от 8в пра’и бутони с кракнатия Фотошоп“. Катастрофа. Пълна.

 9. none #
  5 май 2010 @ 15:04

  Misanthrope, ами като си попълваш данъчната декларация в САЩ да не мислиш, че можеш да си напишеш адреса в чужбина (т.е. в България) на български?

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS