Тъкмо ви бях обещал нещо и…

Без кахъри не може.

Миналия петък, тъкмо стиснах в ръце първата (от много) Lyonnaise багета и моя компютър реши да даде фира на френска земя, както уместно ме беше предупредил няколко дни преди това. Как се обяснява на френските власти по летищата защо носите неработещ компютър, след като ви накарат да го включите при проверка – не ми се разправя.

Но. Измъкнах се.

Докато планирам как още в понделник сутрин ще посетя най-добрия компютърен сервиз в България, днес минах през офиса и взех един оборотен лаптоп, с когото се кахъря в последните няколко часа.

Защо?

Защото има Windows Vista. До момента само бях я виждал, но не бях опитвал да работя с.

От 2 години работя с Macintosh, но не съм разглезен. Работил съм 3 години на XP и се разбирахме. Смятам, че PC-тата са добри машини. Стабилни, солидни. Има игри за тях. Затова подходих и с интерес към Vista; чисто нов лаптоп, а и софтуер.

Скоба – компютрите в офиса ни говорят на Ubuntu, но този още не беше минал специалната терапия.

Започнах работа с Vista и толкова проблеми изскочиха, че реших да ги записвам.

Ето журнала за ден 1.

***

Лаптопът e Dell Inspiron 1520, с прилични екстри, екран и т.н.

Всяка физическа активност на този компютър се изобразява с лампичка, без някой да е преценил, че може да се визуализира със софтуер, а и когато е необходимо. На колко % от потребителите им трябва да знаят кога им работи твърдия диск?

То се и чува, ама това е друг въпрос.

Отнема ми 10 минути да се вържа към безжичната мрежа вкъщи, след като интуитивния интерфейс на Vista ме прекарва през всякакви диагностични програми, уайърлес мениджъри и кънекшън инхенсъри, които не правят абсолютно нищо.

Ха добър вечер! User account control! Безумна програма, която драматично затъмнява екрана и ви пита сигурни ли сте в това, което правите. И въпреки че бях сигурен, вярата ми в мен се разхлаби силно и си помислих, че бъркам нещо. На 3 пъти помислих, че компютъра е забил.

Не само че пита, ами същото пита глупости – If you started this program, continue.

При това се опитвам да инсталирам прости програми като Firefox. Софтуерът понякога стартира някакви други файлове, което не носят името на програмата, която инсталирате в момента. Супер объркващо.

Сигурни ли сте, че искате Skype да ползва интернет?

Dell е навсякъде. Дразнещо. Настройката на употребата на батерията по условие е на режим "Dell Recommended". Каквото и да значи това. Брандирали са си опцийка. Хитро.

Някои графични елементи в eenk.com са различни? Странно.

Опитвам да инсталирам фонетична кирилица…

(В оригиналните записки всичко дотук беше изписано на латиница.)

Защо "ч" ми е на "я"?

И "ю" е на майната си?

И "в" е "ж"?

"Ш" и "щ" са не където трябва.

За сметка на това имам "ѝ"! Егаси.

Епичните учени от БАН са измислили някакъв безумен фонетичен стандарт, а защитниците на стандартите Microsoft не са се замислили дали някой го ползва и са го сложили по условие. Гениално.

Намирам работещо решение за оправяне на фонетичната клавиатура под Vista и смяната и с XP версията. Браво Павлов, о създателю на решението!

Опитвам се да запазя файла със записките, които четете… и ме пита за кодиране. Тези още ли не са минали на Unicode? Тва е ужас за начинаещият потребител, който не знае какво е ANSI.

Windows Explorer-a и диалозите за запазване на файлове имат естетиката и ползвамостта на тези от Windows 95. Поне това да бяха оправили.

Скрийнсейвъра по условие кара компютъра ми да прилича на развален компютър.

А, включиха се реклами на Vista.

Минавам да пиша на Google Docs. Там дори мога да слагам и линкове.

Системните звуци за грешка във Vista са благи като рекламно послание по RTL. Трудно разбирам, че нещо бъркам. Очаквам всеки момент някой да запее нещо за доктор Йоткер. Или доктор Ливайн.

Пуснах си iTunes и успях да си внеса OPML файла със всички подкасти, който бях изнесъл преди време в моя сайт. Супер удобно. Така поне музикалния фон наоколо е сякаш нищо не се е променило.

Шорткъта на Google Docs за слагане на линк е ctrl+k. Супер удобно и това.

Старая се да не обръщам внимание на всякаквите врътки и джаджи. Старая се да ги загася до една. Изненадващо, успявам.

Microsoft са загубени. Просто нямат шанс с този софтуер. Благодаря се на Google, че бизнес моделът им е да ме карат да имам все по-малко причини да напускам браузъра.

Излизам за малко.

Загубено време ~2 часа.

Извод от ден 1: свидетел съм на първия софтуер, чиято нова версия е по-лоша от предходната. Не проумявам как нещо може да бъде обърнато към по-зле след толкова години работа на толкова хиляди хора.

Коментари

 1. 11 април 2008 @ 23:43

  Знаех си че Vista ще ти бъде по-забавна от Ubuntu ;)

 2. marerittet #
  12 април 2008 @ 2:34

  http://gizmodo.com/378827/microsoft-we-designed-vista-user-account-control-to-piss-you-off

  изненадани: 0

 3. 12 април 2008 @ 2:57

  Всеки трябва да се сблъска сам с Виста за да проумее колко малоумнот изобретение е тва, аз лично когато купихме моя лаптоп миналата година с бившия ми приятел, та дойде с Виста, беше доста главоболие да премахнем вредата и да сложим XP след като се оказа че Ubunto няма звук на тоз модел лаптоп(някъв бъг не знайно какъв), та сега съм си с XP никога няма и да помисля за алтернативата която windows предлагат. Аз лично не мога да понасям мак защото ама хич не е интуитивен ако си бил на windows или убунто винаги, мак за мен е по зле и от виста ама тука в щатите всеки малоумен има мак просто щото не знаят кво е да си настроиваш сам интерфейса и плъгините ако си с друг софтуеър. Някой ден ще мина на убунто за винаги ама този ден още не е дошъл!

 4. haralambi #
  12 април 2008 @ 1:00

  Мисля, че:
  а/ много си прав, че Вюпойнт (т.е. Жоро) са най-добрите, нищо че напоследък поправят основно изгнилите ви ябълки
  и
  б/ ще ми се чичо Стив да изхарчи онези 40 млрд. не за Яху, а за Епъл – само за да видя как ще реагираш :)
  а, и
  в/ отдавна имам мерак да си поиграя с някой {нещо-си}Мак, но всички наоколо (о, ужас) са с Виста

 5. 12 април 2008 @ 1:15

  А според мен е въпрос на вътрешна настройка. Като подходиш с предварителната нагласа, че всичко във Vista е объркано, естествено, че всичко ще ти се види объркано.

  Аз пък ще ти кажа, че на Mac е толкова „интуитивен“ интерфейса, че ми отне 30 минути да отпечатам три реда текст от Интернет, при условие, че съм имал близки срещи с ябълковия вид и преди!

  В същото време, въпреки, че и на мен ми действат до известна степен объркващо някои неща във Vista, ориентирам се много по-бързо. Може би защото последните 10 години ползвам предимно Windows?

  Не на последно място – Windows не ми се е разпадал или увисвал от много време. За последните пет години – около 4 пъти общо, като последния път, заради изгоряла RAM памет!

 6. 12 април 2008 @ 1:20

  Още нещо – прехваленото Ubuntu – декември месец миналата година имах „приятни“ сблъсъци с него. След като 15 минути дирих къде аджеба се сменя резолюцията на екрана се отказах.

  Това идва да покаже, не че Ubuntu е лоша система и не че Windows е добра система, а че инвестицията във време и ново знание, която трябва да направя, за да премина изцяло на друга операционна система, след като съм ръботил с една и съща, на практика почти от както съществува, е абсолютно неприемлива за мен. И не – не се чувствам подтиснат, депресиран, ограничен, ощетен, измамен или нещо в тоя ред на мисли, от това, че ползвам Windows.

  И го ползвам легално, между другото…

 7. 12 април 2008 @ 1:52

  хахах Еленко Еленкоо, ти, мой човек откри топлата вода. То тия прказки по форумите се пишат от както излезе първата виста. То, мен ако питате win. 3.11 е най-добрия от всички.
  Виждали ли сте го?

 8. WestSorkin #
  12 април 2008 @ 4:20

  Ами цъкам на Виста от около 6 месеца и съм нямал почти никави проблеми. Защо? (подозрително ми е, да не би да имам проблем, а да не го осъзнавам, защото неосъзнаването на проблема е част от самият проблем)

  UAC може да се спре, но не е препоръчително. Както не е препоръчително да се кара с голяма скорост и без колан. Как се спира UAC може да потърсиш в сърч бара на Firefox. Като напишеш disable и първата подсказка е „disable UAC“.

 9. 12 април 2008 @ 0:20

  Нямам опит с Виста, но момчетата от нашия tech supp отдел изпадат в паника винаги, щом се обади клиент с Виста. Което иде да покаже 2 неща: а/ момчетата от нашия tech supp са тотални професионалисти, няма що, и б/ Виста не е user friendly. Самите клиенти също се оплакват много и голяма част от тях даунгрейдват на XP. Явно има защо.

 10. sylph #
  12 април 2008 @ 0:59

  Хаа, говори ми.. :)

 11. 12 април 2008 @ 11:42

  Лампичката за харда – да,ползвам я по предназначение! Тошиба са се сетили да я сложат на удобно място. Разкарах Виста в момента, в който я пуснах и се опитах да инсталирам някои по-специфични програмки – писани за ХР, които очудващо Виста отказа да разпознае изобщо. В момента, в който сложих ХР лаптопа очудващо се почуства в собствени води, работи си както трябва и капацитета, който ме устройва. Ябълки ползваме само за греяната ракия!

 12. dragi mi smehurko #
  12 април 2008 @ 13:51

  явно всички тука дето се изказват за „изгнилите ябълки“ нямат и понятие за какво става дума. :) пипнали там за половин час и очаквате всичко да стане като на „Hackers“.
  ами аз пък, при положение, че не съм IT специалист, съм нямал никакви проблеми и по-интуитивен ОС от този на мак не съм срещал (всъщност моят опит досега е бил само на виндолси от 3.11 до XP, т.е. сравнението е между виндола и тигър/леопард за скромния ми опит от година и половина).
  тъпо ще е да обръщаме темата в дискусия кое е по-добро, при положение, че има сигурно десетки/стотици теми из форумите на тази тема. стойте си на виндолс и се радвайте, че от „6 месеца сте нямали проблеми“, щот аз пък за година и полвина забравих какво значи да ми замръзне или забие ОС. :p дали щото макОС не е базата на Unix..? :P или и unix-aне го признавате.. :)
  също забравих какво значи да ползвам антивирусен софтуеър.
  ама то .. киселото грозде.. и прогнилите ябълки.. :)))

 13. dragi mi smehurko #
  12 април 2008 @ 13:57

  и още нещо: не е добре да злорадствате за това, че на еленко му се е скапал харда на ябълката. на ти сега великия макинтош! (kick him when he’s down) на всеки се случва. макар и apple, много от частите са такива, каквито се съдържат и в останалите лаптопи.

 14. 12 април 2008 @ 14:34

  dragi mi smehurko, подкарай ми Tsunamis Navigator, GSP gate и конфигуриращия файл на въпросния софт, както и Baplie Viewer и който и да е едитор на EDI файлове под МакОС и с радост ще седя на гнили ябълки! :P

 15. 12 април 2008 @ 15:16

  flame wars Еленко, аре да ми подариш скапания хард диск.

 16. Perkele #
  12 април 2008 @ 17:07

  да ѝ пикам на вистата

 17. dragi mi smehurko #
  12 април 2008 @ 17:50

  viessman, ми то за това си има bootcamp ;)
  ама под виста успя ли да ги пуснеш? или с 4GB памет нещата, викаш, се нормализират :P

 18. uv #
  12 април 2008 @ 21:40

  отвóри консервата с червеите..

 19. dragi mi smehurko #
  13 април 2008 @ 1:07

  вендъж инсталирал за 10мин, после мъченик за цял живот.. :p

 20. 13 април 2008 @ 0:02

  първия ми опит с виста беше, че все още няма вграден софтуер за четене на архиви… ТЪПО
  почти изцяло няма нови идеи по дизайна. всичко е крадено от mac и linux…
  определено няма да мина на виста скоро.
  единственото преимущество е, че се инсталира за 10 мин

 21. 13 април 2008 @ 4:25

  бе не знам, аз покрай проблеми с илюстратора и на мак вече не се доверявам. писалка и лист хартия. как така ни съвпаднаха постовете не знам.

 22. 14 април 2008 @ 0:06

  Виста на мене ми е супер интуитивна и проработих с нея много лесно и без никакви ядове когато ми се наложи. За съжаление не усетих никаква полза от това. Струва ми се, че я очаква съдбата на Windows Millenium :(

 23. asnklv #
  15 април 2008 @ 7:30

  Сървиз Пак 1 сложен ли е?

 24. lz3060 #
  15 април 2008 @ 11:10

  > … но не бях опитвал да работя с.

  Да живее обърнатия словоред! Дали има шанс да се въведе официално в Българския език?

 25. 15 април 2008 @ 19:25

  абе виста ултимейт с всички ъпдейти ти излиза в арената на секи месец само трябва да викнеш некой да ти я настрои като хората и игрите и филмите си вървят няма проблеми с кодеци с простотии.
  тва е.

 26. 22 април 2008 @ 8:20

  Не мога да разбера защо всеки плюе против Windows като стане въпрос за новата фонетична подредба?

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS