Преди седмица бекъпа ми преля и си купих този външен диск. Очарован съм, защото решава следните проблеми:

 • Кабели. Интерфейсът му е LAN (дори няма USB) и се връзва с вашия Wi-Fi рутер, и е достъпен от всички компютри в домашната мрежа. Вкъщи технологиите са сведени до минимум и се радвам, че мога да добавя нещо, което не иска инфраструктура, защото до всеки рутер има ток.
 • Музиката на 1 място. MyBook Live има вграден iTunes сървър и може да си стоварите цялата музика на него и да я просвирвате всеки компютър. В iTunes излиза като споделена папка в ляво. Което пък означава, че следващия ми лаптоп ще е със SSD, без да се притеснявам от скъпото SSD дисково пространство.
 • Място. Освен че ви разтоварва от музиката, може да си стоварите и филмите/файловете на него и да го ползвате като реален диск. Не съм мерил скоростта, но от него през Wi-Fi-N рутер се стриймва HD филм без грижа.
 • Backup. Нали знаете – има 2 вида хора: едните бекъпват редовно, другите съжаляват, че не са. Понеже ползвам само 1 компютър, имам с 1 копие на диска му вкъщи и 1 в офиса. Ако оберат/запалят едното място, да си имам данните сигура на другото. Този диск има Time Capsule съвместимост и когато си отворя компютъра, той си се бекъпва. Има и някакъв софтуер за Windows, но не съм спец.
 • Лека администрация. WD са направили админ интерефейса като добър уеб сайт, който няма да ви обърка и за секунда, а и секцията с помощ е изнесена там. Наръчникът е точно 1 лист. Има и всякакви глупости като FTP достъп отвън и права за потребители.
 • Невидимост. Работи тихо, а сигнализацията е 1 малък диод отпред, който си сменя цвета, ако има някаква грижа с хардуера или мрежата. Може да ви изпраща и email ако е прекъснал интернета, осъвременил е софтуера или има някакъв проблем.

Версията MyBook World Edition има същите функции (че и RAID), но е по-скъпа и бая по-шарена откъм диоди. MyBook Live с 1 терабайт място струва 250 лева в Plesio. Нямаха 2 терабайта на склад, иначе бих взел тях.

Какви са вашите съвети за управление на данните и синхронизация дом/офис?

Ново (20 март 2012), година по-късно: диска ми тръгна да се разваля (трансфера се забави, диода изгасна завинаги) и от Plesio ми го смениха с чисто нов. Изводът – правете си Backup на Backup-а.

Коментари

 1. Pavel #
  16 май 2011 @ 17:10

  В момента съм с carbonite(www.carbonite.com) – web backup, гледам сравнително по-важните ми работи да са там. Има и един куп други подобни(mozy, idrive, etc) обаче клиентите им нещо ме издразниха, този е все едно го няма. Проблем е бавната скорост при възстановяване на данни. Иначе съм се насочил към RAID 1(външен) + Amazon S3 (първите 5GB са безплатни).

 2. 16 май 2011 @ 18:17

  Замислял съм се за online бекъп, но изтеглянето на всички неща (при мен – 500 гигабайта) ще е бавно, а ако стане нещо с компютъра ще ми трябват бързо, за да продължа работа.

  След 2-3 години изглежда реалистично.

 3. леко учуден #
  16 май 2011 @ 18:37

  ползвам един стар (преди 2 години) WD и съм изключително доволен – малък и надежден заедно с тайм машината ме е спасявал десетки пъти, особено като се има пред вид, че съвсем неразумно, обичам да инсталирам девелопърски версии на всякакви ненужи програми и mac-os ове

 4. 16 май 2011 @ 21:07

  един 500 gb wd от тия дето са само с 1 usb + Един server с windows в мазето, който е pimp-нат така че да може мак-а да се backup-ва. А от скоро съм познал да местя цялата музика и филми в една от старите apple tv, която се оказа супер яка като я хакнах.

 5. 16 май 2011 @ 21:34

  Функцията да изпраща е-мейл при спрян или прекъснат нет е интересна сама по себе си. Как става? За да си я приложа в колата, когато ми свърши бензина да пали?

 6. krasyb #
  16 май 2011 @ 22:22

  Ползвам WD My Passport от 3 години. Никакви ядове. За мен лично най-важния извод е – надеждност!
  Като чета по форуми и ревюта впечатленията са подобни. Сега и аз се замислям за един мрежов мултимедиен NAS, хако може и да има и някакъв читав USB принт сървър ще е идеално. Също съм се насочил към въпросната марка. Очевидно правилно :))
  Поздрави за покупката.

 7. uv #
  17 май 2011 @ 3:58

  много, много късмет ти желая с ужасяващата серия mybook на WD. дръж го на студено и го третирай с много нежност. също и с недоверие и едно на ум. (бивш собственик съм)

 8. 17 май 2011 @ 8:41

  @Grigor

  Не се изразих правилно – дискът изпраща седмичен дайджест кога е прекъснала връзката, ако има връзка в момента на изпращането :)

 9. afxx #
  17 май 2011 @ 10:50

  Една freebsd кошница за домашен рутер + software raid1 + samba за достъп от домашния windows desktop. Има си transmission с уеб интерфейс за торентите (има приложение за android :)) а за достъп от офиса – winscp върши чудесна работа. И не се доверяваш на third party агенти :)

 10. 17 май 2011 @ 11:39

  Абе хора, как ще си качите важните неща на ня’Къв сървър нейде из нета? (omg!)

 11. 17 май 2011 @ 12:19

  Chiliev, едно време по същия начин хората са се притеснявали да си оставят парите в банка.

 12. 17 май 2011 @ 12:47

  Освен вътрешният хард на компютъра им ползвам още 3 външни хард диска — 2 по 1TB и един от 120гб + Dropbox + Backblaze.

  Eдиния от терабайтовите хард дисковете го ползвам за тотален mirror на съдържанието на компютъра. Вторият такъв има ролята на Time Machine Space + копие на другия терабайтов хард диск. На 120гб пазя архив от не толкова важни неща.

  В Dropbox и Balkblaze си пазя голяма част от работните файлове и документи.

  Ползвам този модел дискове — http://www.amazon.com/gp/product/B003187T98?ie=UTF8&tag=aisleone-20&linkCode=as2&camp=1789&creative=9325&creativeASIN=B003187T98

 13. 17 май 2011 @ 16:15

  Еленко, явно правиш много снимки с висока резолюция, не знам как така докара „важни“ неща (които си струват да се бекъп-ват) до 500ГБ. Аз засега съм с платен Flickr за снимки и видео, Dropbox + referrals до 3ГБ за всичко останало (още не съм стигнал лимита). Няма ситуация в която да ми трябват на момента при фал.

  А пък за бекъп-а на работа се грижи работодателя (и рядко работя от вкъщи, като при такива случаи директно Remote Desktop, без нужда от синхронизиране).

 14. 17 май 2011 @ 16:19

  Съща така, който ще купува SSD да има предвид краткия живот.

  Повече: http://www.codinghorror.com/blog/2011/05/the-hot-crazy-solid-state-drive-scale.html

 15. 17 май 2011 @ 16:42

  Току що гледах Terms of Use на Carbonite:

  „You shall not use the Carbonite Products to store, backup, or distribute child pornography or other illegal files or data.“

  Внимавайте с MP3-ките!

 16. nik #
  17 май 2011 @ 17:57

  Или си слагаш Dropbox и забравяш за бекъпи и синхронизации. Ползвам го от години без забележка.

 17. kicko #
  17 май 2011 @ 23:33

  За тоя тип кутии на WD-тата съм чувал че не им е добро охлаждането. Аз имах един такъв подобен (320GB USB only) и много ми харесваше кутията и имах идеята да я отворя и да сложа вътре един по-хубав диск, но като търсих инструкции как се отваря, ги намерих на един сайт където пича обясняваше че причината да искаш да го отвориш е за да си спасиш хубавото дискче от прегряване и да го сложиш в ‘истинска’ кутия. Не знам колко в вярно това, но все пак реших да послушам съвета му.

  Колкото до това какво ползвам аз – имам sheevaplug с вързани към него 2 диска (1TB и 500GB). Както по-горе спомена AFXX – transmissionbt с web интерфейс и клиент за Андроид = fun :) Също така имам Carbonite и Dropbox. И един 500GB лаптопски диск във външна кутийка. Използвам SyncToy, пускан периодично с windows task scheduler-а, за бекъп на важни за мен папки от диска на лаптопа към samba share на sheeva-та и ръчно към USB външното дискче.

  Според мен е важно човек да си направи сметка кое от това което има му е наистина ценно и ще го заболи ако го загуби. Ако извадим мултимедията от това, остават сравнително малко неща, за които един Dropbox е напълно достатъчен. И няма какво да се страхуваш че било бавно да си вземеш нещата от онлайн бекъп – те едва ли ще ти трябват всичките наведнъж. Всеки файл по отделно който ти трябва може да си го изтеглиш в момента в който ти трябва. А колкото до големите неща, мултимедията която изключих по-горе… тя може да седи на външни USB/eSATA или мрежови харддискове, с едно или две резервни копия на DVD ако пък е чак толкова важна.

  А, да, и не се доверявайте само на една онлайн услуга, имаше случай с Flikr, дето бяха затрили акаунта на един пич. Възстановиха му данните, но имаше един момент в началото когато май бяха казали че не могат и се вдигна голям шум. Ето линк за историята: http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2379284,00.asp

 18. uv #
  18 май 2011 @ 2:43

  ииии ето => http://4ltrs.in/esem/?p=120 + http://4ltrs.in/esem/?p=139

 19. az #
  18 май 2011 @ 6:28

  Отново Евала на Е. Следващият ми диск е такъв, бум за рутъра и си щтракам.

  Но жалко че технологичната тема не може да ме привлече напълно. На фона на една готина жена, никой диск или рутер или мутер не е интересен.

  word.

 20. 18 май 2011 @ 9:09

  Аз съм с Windows Live Mesh и „важните неща“ са ми около гигабайт и половина (основно документи, книги и презентации). Готиното на Mesh-а е, че не се нуждае от специална папка с файловете, казваш му какво да синква и го прави. На всичкото отгоре е на Майкрософт и не се страхувам от срив или лош бекъп ако все пак се случи срив.

 21. kicko #
  18 май 2011 @ 10:00

  Ха, това последното изречение ме развесели. Явно не си чувал за историята със Sidekick: http://techcrunch.com/2009/10/10/t-mobile-sidekick-disaster-microsofts-servers-crashed-and-they-dont-have-a-backup/. Или пък за съвсем пресния кошмар на Сони PSN потребителите, или пък за Amazon малко преди това…

 22. 18 май 2011 @ 10:27

  Да речем, че съм на 95% процента сигурен, защото Майкрософт си залагат главата за тази услуга (плюс Azure). Amazon отдавна доказаха, че не предлагат достатъчно стабилна услуга и не говоря само за последния краш преди месец. Само времето ще покаже, както се вика.

 23. none #
  19 май 2011 @ 21:22

  @Николай, точно такова Ласие на съквартиранта умря вкъщи преди месец след 1 година работа … на мен ми е умирал външен на Western Digital след година и половина… така че няма гаранции =)

 24. 22 май 2011 @ 0:48

  Ще ти кажа само, че това нещо изобщо не може да се нарече надеждно! За музичка и алабала неща става, но за документи и важни неща – в никакъв случай! Умре ли диска (а това може да стане след години, но може да стане и утре), всичко заминава! Преди време проучвах тези устройства и се спрях на най-евтината „кутия“ на d-link с мрежов интерфейс, която обаче има място за два диска, които може да пуснеш в райд или да си настроиш автоматична синхронизация на важните неща по папки. Така дори единия диск да умре, другият те спасява.
  Съветвам те да не разчиташ на това устройство за архиви.

 25. da #
  7 юни 2011 @ 21:26

  Аз имам копие на информацията от компютъра в лаптопа. Освен това веднъж седмично правя incremental backup на dvd, 3-4 презаписваеми ми стигат за сега. Музика и филми не влизат в сметката. За тях е достатъчен списък на заглавията — намират се лесно отново.

 26. 20 юни 2011 @ 18:20

  Бекъп на музика и филми мисля че вече никой не прави. И двете се streem-ват перфектно онлайн ;-)

 27. 17 януари 2012 @ 10:08

  Торенти подкара ли или не си пробвал?

 28. Стефан Стефанов #
  10 февруари 2012 @ 16:31

  Устройството за мене вече не струва пукната стотинка. И никога по вече няма да купя външен хард от ВД.
  След 4 месеца работа – отпред диода започна да не работи, но въпреки това самият харддиск работеше. Веднага се свързах със съпорта на ВД и ме посъветваха да си попълня РМА за да им върна диска защото можело да не работи скоро. Така и направих.
  То беше чакане чакане едва 14 работни дни след като попълних въпросното заявление за връщане ми казаха че нямало налични дискове и затова са се забавили.
  След това последваха 2 опита да откажа да откажа от замяната и въобще да не се занимавам с тях, като си върна дфектният диск на търговеца от който го купих – именно амазон.де
  Да ама след 5 телефонни обаждания и 6 имейла във тази връзка и уверения че всичко е окей изведнъж получвам и-мейл че са ми изпратили новият диск.
  Всичко това се случва след като амазон.са потвърдили че ще ми приемат рекламацията с последващо пълно възстановяване на парите и съм си поръчал нов НАС от друга марка.
  Като цяло не съм доволен от работата на диска – бавен запис от и към него. Интерфейса изобщо не ми хареса и имах огромни проблеми в началото и се наложи дори да преинсталирам компютъра си.

 29. yullis #
  10 април 2012 @ 17:00

  Тъкмо си взех един Western Digital My World II ,само че нямам нито рутер ни акцес поинт.Има ли начин да го свържа директно с кабел към лан на компа?

 30. Баджо #
  7 юни 2012 @ 15:24

  „Може да ви изпраща и email ако е прекъснал интернета, осъвременил е софтуера или има някакъв проблем.“

  Еленко, явно требе да се връзва и за водомера щом може да изпраща и email ако е прекъснал интернета!!! ;)

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS