Долното се отнася за вчера (събота). Не прекарах много време пред компютъра.

Когато компютъра заспи, му отнема 15 секунди да се събуди. Когато се събужда, мига като че екрана е развален, а после като светне, мигат графичните елементи докато се изрисуват един по един. А компютъра е мощен.

Сега забелязвам, че ползвам Windows Vista Business. Разбрах го от Login екрана. Не знам защо, но очаквах бизнес версията да е по-делова, без евъргрийн тапети като цъфнала ръж, лодка с празен плаж и северно сияние.

Успявам да си пусна IMAP достъпа до пощата през Thunderbird без грижа. Досега не съм ползвал този клиент. Комбинациите от клавиши ми липсват в уеб-базираните пощенски клиенти, затова ползвам локален.

Dang! Thunderbird има съвсем различни кратки клавиши от хм, логичните…

Наистина ми липсва Expose.

Ура – намирам заместител – MyExpose.

Оказва се, че трябва да инсталирам някакъв C++ пакет…

Отварям Microsoft.com, за да го изтегля…

И Windows-а самия ми предлага да тествам някаква бета версия на ъпдейт софтуера му. Е нали плащам за Vista, за да може вашите добре платени разработчици да си тестват и да си свършат работата? Firefox да тествам – разбирам – ама това… Айде нема нужда.

Инсталирам C++ пакета – и се оказва, че Microsoft не се доверяват… на собствените си програми, които тегля и инсталирам от Microsoft.com. И ме пита – доверяваш ли се на Microsoft?

Иконките във Vista са отврат. Има графични фосили от Windows 3.1 до модерни и мазни, но без никакви стандарти за системност и еднаквост. Тези за TaskBar-а са най-гадни и толкова неясни (2 компютърчета, планетка, най-често мига…), че трябва да минавам с мишката върху тях, за да разбера за какво са.

Интерфейсът на Vista е като корейска кола – например SsangYong – всичко свети и блести, само за да се забелязва. Необясними са зелените лазерни линии, които минават през статусите за проценти, сякаш да ги забързат. Полу-прозрачните заглавки в горната част на прозорците (които стават непрозрачни ?! като се разпънат на цял екран) започват да дразнят на 20-та секунда.

Учудвам се как "Start" бутона не е мръднал като идея от Windows 95 насам. Да концентрираш старта на цялата функционалност на даден уред в 1 бутон е добре за пералня, но не и за най-сложната операционна система правена някога. Сега с кръглия си дизайн наистина прилича на пералня.

Коментари

 1. Perkele #
  13 април 2008 @ 12:43

  /*
  но не и за най-сложната операционна система правена някога
  */

  изби рибата

 2. 13 април 2008 @ 13:19

  Гледам цензурата работи с пълни сили. Пак си ми изтрил коментара…няма лошо.
  Не мога да разбера защо си такъв хейтър към всичко, което не ти харесва и не ползваш? Пълни глупости си написал и този път за Вистата. Аз лично предпочитам да ползвам разни пингвини, но Вистата ми харесва също. Тапетите, примерно, са въпрос на личен избор и вкус. Ти ако си толкова тъп, та да не можеш да си смениш ръжените полета, еми твой проблем. За Sleep Mode, не знам какви 15 секунди му трябват на твоя Windows, но при мен няма такова нещо, нито в работата, нито вкъщи. Старт бутона е непроменен поради една много проста причина: не IT-запознатите потребители. Те наистина използват този бутон за почти всичко.

  Хейтър…хах, от къде толкова хейтред…

 3. 13 април 2008 @ 13:59

  kr3t3n,

  Провери си бутона за изпращане дали работи добре, защото не съм трил твой коментар.

 4. 13 април 2008 @ 14:07

  И трябва да спомена, че от създаването на този сайт съм изтрил само 3 коментара, които бяха расистки.

  Така че епитети като „цензура“ и „тъп“ са неуместни.

 5. 13 април 2008 @ 14:33

  Сега някой може да каже, че си it расист :)

 6. mrwolf #
  13 април 2008 @ 16:19

  кара ли те някой насила да го ползваш този windows. аман от глупости, земи си един тефтер и това е. ама тогава ще се оплачеш от цевта на корицата и размера на междуредията…е освен ако не е Епъл разбира се.

 7. 13 април 2008 @ 16:47

  На ХР съм и никога не съм се оплаквал. За безплатна система работи отлично!:)

 8. Perkele #
  13 април 2008 @ 17:33

  как така безплатна?

 9. 13 април 2008 @ 20:45

  Това което Microsoft те пита дали искаш да пробваш в Download секцията всъщност е Silverlight, еквивалент на Flash, който се разработва отскоро и е много интересен и функционален, идейно е уеб базирано така че няма значение от броузъра.

 10. 13 април 2008 @ 20:49

  е така безплатна, кракната

 11. Perkele #
  14 април 2008 @ 0:23

  вЪй!

 12. 14 април 2008 @ 10:31

  браво за градивната критика, Еленко! действително Vista е един провал, но благодарение на офанзивната политика на Microsoft, много хора не го осъзнават. чудя се дали в близкото бъдеще няма да ядем лайна брандирани от Microsoft?

 13. user002 #
  15 април 2008 @ 11:44

  аз пък мисля, че е скучно да се оплакваш от виста.

  последните няколко десетки месеца работя с нея и съм много по доволен от ХП.

 14. 15 април 2008 @ 20:48

  Точно пък новия вид на старт менюто (което се отваря като натиснеш копчето на пералнята) е най-великото във Вистата! Вече намирам всичко за около 2-3 секунди без въобще да ми трябва да знам къде е :)

 15. 22 април 2008 @ 8:16

  btw
  /*
  Инсталирам C++ пакета – и се оказва, че Microsoft не се доверяват… на собствените си програми, които тегля и инсталирам от Microsoft.com. И ме пита – доверяваш ли се на Microsoft?
  */

  Въпроса не е дали ТЕ се доверяват а ТИ! Сам си си го написал даже.
  Според мен това питане преди инсталиране на какъвто и да е софтуер помага на неопитните потребители да се сетят че в момента пипат където може би не трябва и е доста полезвно когато имаш неразбиращи братя, сестри, майки, бащи, лели и т. н., на които просто им забраняваш да се съгласяват с такива диалогови прозорци и по тоя начин компютъра не ти е омазан когато се прибереш от почивка лятото :)

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS