Звучи като тест на в. Стандарт, но за момент погледнете на това сериозно.

След толкова дъра-бъра по медиите, от месец се чудя (до)колко кризата влияе на обикновения човек като мен и вас. (Които по българска традиция сме непукисти.)

Знам, че финансите са нещо много интимно, но ще се радвам да споделите опит дори без конкретика в лични отражения на кризата като:

– Имате ли коледен бонус? Ако не (или е по-малък) – кризата ли е виновникът (според вашия работодател)?

– Смятате ли че работодателите удобно, но за момента недоказуемо използват абстрактни съществителни като криза за покриване на техните лоши ходове?

– Банката променила ли ви е лихвения процент по кредит? А по депозит?

– Увеличението на заплатата ви мина ли процента инфлация за тази година? (~13% по субективна преценка на ултраточния независим източник eenk.com.)

– Смятате ли за справедливи свиванията по плащания в края на тази година, след като бюджетът за 2008 е бил смятан без криза?

– Бизнесът ви свил ли се е?

– Мислите ли че българските фирми реагират подозрително бавно на глобалните корекции?

– Имали ли сте трудности с бюджетирането на проекти поради липса на информация за 2009?

– Не мислите ли, че шума по Коледа е по-малко тази година?

За да ги задавам, моят отговор на тези въпроси е по-скоро да, но ще се радвам да споделите вашия опит, който, вярвам, е богат.

Коментари

 1. 16 декември 2008 @ 10:54

  1. Не зная още, може би ще има.
  2. Да, определено.
  3. Имам само малък потребителски кредит с фиксирана лихва, непроменена откакто съм го взел. По депозит не съм проверил за съжаление.
  4. Да, няколко пъти, но заради повишение.
  5. Не, мисля, че е глупаво да се пестят пари сега. Сега е време за инвестиции в образование, инфраструктура, обучение на кадри и т.н. Това ще ускори връщането на „добрите времена“ и ще възстанови отписаната стойност на повече активи.
  6. Индустрията, в която работя не се е свила, тя е на пълно изчакване.
  7. Реагират бавно, ако изобщо. Тези, които са в час, са обикновено големи компании с международно изложение на риск и съответно реагират бързо и адекватно, но и тях ги удря по-силно.
  8. В моделите, с които работя, да определено става трудно аргументирането на разни предположения.
  9. Шума ли е по-малко или аз го игнорирам… Не знам.
  8. В моделите, с които работя това се отразява, да.

 2. MG #
  16 декември 2008 @ 11:17

  – Няма да има.
  – Някои да, но други вече сериозно го закъсаха, общо взето повечето фирми от строителния сектор и съпътстващите, говоря от личен опит, свидетел съм на съкращения до 50% от персонала.
  – Кредити нямам, по депозита да.
  – Не мина.
  – По-разумно е да се свият.
  – Там където работя – да, с над 70%.
  – Повечето български фирми са абсолютно неподготвени, особено онази част, които се управляват все още на семеен и чорбаджийски принцип. Очакванията са, че „все ще има откъде да капне“, но някои вече останаха безкрайно изненадани. Bonjour les idiots.
  – Трудности при прогнозиране на пазара изобщо. Никакви математически модели в момента не са в състояние да помогнат, осланям се на интуицията.
  – Да се надяваме.

 3. Nid #
  16 декември 2008 @ 11:51

  двама от най-близките ми останаха без работа, моите доходи спаднаха значително, работодателят ми не дойде от лондон за последната ни среща за годината..

 4. zvezdi4ka #
  16 декември 2008 @ 11:54

  Коледният бонус е наполовина, увеличение на заплатата няма да имам, спестява се коледното парти, щото било криза, нищо че малко преди това ни похвалиха за добрите резултати на фирмата…
  Изобщо смятам, че се злоупотребява с тази криза, всеки взе да спекулира и да се извинява с това. Това действа потискащо на хората, които свиват потреблението, от което икономиката страда и така сами помагаме проблемът да се задълбочи.

  Коледното настроение е 0.

  (А и как иначе, ако го има ще излезе като пир по време на чума)

 5. Maria #
  16 декември 2008 @ 12:29

  миналия петък независим таксиметров шофьор ме успокои като ми се оплака, че тази година явно няма никакви фирмени купони, защото улиците са празни и дори в петък вечер почти няма работа. аз си мислех, че не ме канят, понеже давам все по-малко пари за промоции и реклама.

  Да, при мен Да – бизнеса на компанията за която работя е в криза като първите признаци бяха през пролетта, но съвсем осезателно се усети в средата на октомври. бизнеса се свива, съкващават се разходи и персонал. може би аз съм още тук, защото съумявам да извършвам и нетипични за позицията ми дейности.

  + не знам дали прелиствате капитал кариери или разцъквате от време на време офертите за работа, но за Кариери – страниците с оферти за работа миналата година по това време са били 11 срещу 5 стр. в последния брой.

 6. vasko #
  16 декември 2008 @ 12:49

  ave taq zvezdichkata na stanishev li e?

 7. 16 декември 2008 @ 13:11

  Представител съм на малкия бизнес в България и когато гръмна новината за кризата доста се стреснах. Очаквах нещата коренно да се променят и те коренно се промениха. Ноември беше кошмарен, защото народът се уплаши много. Преди имах трима работници. За да намаля разходите ги съкратих и наех само един човек на заплата доста по-ниски от предишните, които давах, защото наех сравнително възрастна жена, която така или иначе трудно щеше да си намери работа. Така тя е благодарна, че съм избрала нея сред масата нискоквалифицирана работна ръка и работи добре. Аз пък съм доволна от добрата ѝ работа и засега кризата не ми се отразява. Напротив- даже регистрирам рекордно високи продажби, но отреждам това на поопаричилият се народ за коледа.

  1. Работя за себе си. Бонусът зависи от това как ще управлявам малкия си бизнес.
  2. Въпреки че фирмата ми е малка, този месец вкарах бонусна система, пряко свързана с дневния оборот, за да стимулирам амбицията на персонала.
  3. Изплащам единствено телевизор и аудио система и когато взимах кредита попитах в такава ситуация дали ще има увеличение на лихвата. Такова няма да има.
  4. –
  5. Смятам, че е справедливо в ситуация на световна финансова криза всеки лев отгоре да бъде харчен с повишено внимание.
  6. Имаше известно свиване миналия месец. Сега нещата постепенно се нормализират.
  7. В България така или иначе даже модата идва с поне година закъснение. Съвсем нормално е всички да реагират по-бавно. Хубавото е, че имаме повече време за подготовка. Лично що се отнася до мен смятам, че предвид размерите на бизнеса си реагирах много бързо и адекватно и по тази причина регистрирам двойно по-високи печалби.
  8.-
  9. Шумът наистина е по-малко. Осезаемо по-малко, но смятам, че това е по-скоро фирмена тактика.

 8. poli #
  16 декември 2008 @ 13:21

  като цяло мисля, че не е толкова важно дали работиш в бг или в международна фирма, а дали си в циклична или нециклична индустрия, т.е. дали потреблението зависи от икономическите цикли или не. При мен нещата са много добре засега, защото законът определя дали някоя фирма трябва да бъде одитирана или – независимо от нейното собствено желание :)) Относно инфлацията – Еленко ми се струва оптимист – малката потребителска кошница ще удари над 30 % със сигурност – никой не му дреме, че Daimler този сезон са свалили цените.

 9. 16 декември 2008 @ 15:09

  Ще игнорирам първите въпроси, защото няма как да знам, а и не ме касаят пряко. Коледното настроение изцяло липсва. Сигурно е защото няма сняг, тук ни става коледно, когато има сняг. Никой от познатите ми не очаква Коледа с такова нетърпение, както предишни години, а и аз не треперя от вълнение. Дано завали зняг поне седмица преди празника.

 10. kremenavl #
  16 декември 2008 @ 16:21

  ще имам 13-та заплата, увеличение имах през януари т.г., ще имаме и коледно парти. Крайно време беше да се озапти строителството и маржовете на печалба в него, така че от тази гледна точка корективният характер на кризата даже ме радва. Работя в сравнително малка фирма в сферата на внедряване на ERP системи и засега не се усеща свиване на бизнеса.

 11. 16 декември 2008 @ 17:12

  При мен е по-различно, защото работя в голяма консултантска фирма в Русия, но:
  – в договора ми има фиксирани бонуси, равняващи се на 3 заплати, които се плащат всяко тримесечие, плюс пърформанс бонуси, плюс бонус за резултатите на фирмата и се получи така, че от август до ноември вземах по двойни заплати. Коледен бонус няма, но в Русия Коледа е на 7-ми януари и до 10 януари са почивни дни, а за нас – до 18-ти.
  – Работодателят всячески се опитва да избягва думата „криза“, за да не се демотивира личния състав.
  – Ипотечния ми кредит по дефиниция е с плаващ лихвен процент, но даже и при големи флуктуации на лихвата пак ще плащам по-малко, отколкото при анюитетни вноски. А пък и главницата по кредита ми е вече по-малка от една заплата, така че не ме притеснява. Депозити нямам, имам само акции на фирмата, които засега са ОК.
  – Увеличението на заплатата компенсира инфлацията, но не може да избегне валутния риск от сриване на рублата.
  – Бюджетът всяка година се смята „едно към гьотере“ – винаги има излишък за преразпределяне за „батко и братко“, а жизнено важни пера не са покрити. Моето мнение е, че трябва всички чиновници, занимаващи се с бюджетиране, да бъдат уволнени и да се назначи нова администрация. Но това правителство е най-малко вероятното да се реши на такава стъпка.
  – Бизнесът определено се сви, но фирмата има доста пари в кеш и ще преживее кризата, за разлика от тукашните конкуренти, които имат тримесечен финансов хоризонт.
  – Както каза „Акулата“ – всички шуробаджанашки фирми са така – разчитат на друго финансиране, най-често корупционно.
  – Много големи клиенти още не са наясно кои проекти ще им бъдат одобрени за следващата година и това доста ни затруднява в прогнозирането :(.
  Тук шумът си е същият като всяка година – моловете са пълни, прогнозите са средно за 600 долара на човек, похарчени за подаръци…

 12. 16 декември 2008 @ 17:14

  – Коледен бонус ще имаме в размер както досега – 1 заплата, но това така или иначе ни е включено в договорите.
  – Работодателите са се свили като мишоци и се оглеждат как ще реагират по- големите. Междувременно под натиск да свият разходите съкращават работници (за момента само които са на временен договор)
  – Банката промени процента по кредита с 1-1.5 процента нагоре. Депозит нямам.
  – Увеличение на заплатата имах само на 2 пъти по 5 % тази година.
  – Свиванията по плащания имаме още от септември поради калпаво направения бюджет с рестрикции по разходната част.
  – Бизнесът се сви и за да сме на повърхността използваме подизпълнители само в краен случай.
  – Българските фирми реагират бавно на глобалните корекции тъй като кризата дойде при нас малко по- късно. Всеки каза до нова година я караме както досега, след това ще видим.
  – Колкото до коледата така и не ми дойде настроение да украся у дома или да сложа елха. Дори съзнателно избегнах пътуване по коледа или нова година и съм си резервирал ваканция в средата на януари на топъл слънчев остров (излезе на сметка с low cost полетите и хотелската резервация от ноември)
  – Желая на всички весело изкарване на празниците и много успехи!

 13. 16 декември 2008 @ 17:37

  1. Бонус ще има – или поне са обещали, до седмица ще стане ясно :)

  2. Абсолютно. Чета доста за кризата и съм в международна компания, но шефовете се опитват да пропагандират понятия, които или не са им съвсем ясни, или просто им е удобно да ‘нахъсват масите’.

  3. Има промени по лихвите, колкото и да е неприятно.

  4. Не, за съжаление

  5. Справедливо – може би не, но разумно – да.

  6. Имаше съкратени колеги и загубени проекти.

  7. Някои фирми още не са усетили удара, а и тук сме по-малка дестинация с по-беден стандарт и ще го усетим доста по-слабо, по мое мнение.

  8. Мда, както казах по-горе: загубени проекти заради кризата.

  9. В чужбина и украсите са по-малко таз година :)

 14. opexume #
  16 декември 2008 @ 19:21

  – Да имам бонус на база годишна атестация и втори бонус на база увеличение на продажбите за годината.

  – Не.Всеки може да се опита да обвини кризата за проблемите си ,но е несериозно да очакваш да минава винаги.Прекалено малък пазар сме,за да има колосални последствия в сравнение с други страни.

  – Да промени го по кредит,който веднага закрих и ги изненадах неприятно.Мразя да ми извиват ръцете.

  Увеличението ми е 20% за годината и още толкова от 01.01.2009г.,което е ОК

  – У нас ако не се използва кризата,урагана Катрин или войната в залива за намаляване на заплатите и увеличение на цените ще се изненадам много.

  – Работя в международна компания отчела ръст от 8% за региона,което доведе до доста разширения в бизнеса.

  – Кризите идват обикновенно 6 месеца по-късно у нас след като са обиколили света,така че има време.

  – Не.Бюджета за следващ период винаги е пълен с неясноти и зависи как ще защитиш инвестициите,а аз успях.

  – От три години не празнувам коледа или поне не така ,както преди.Винаги съм смятал,че истерията по празниците е търговски трик и ако искаш да направиш подарък не трябва да чакаш специална дата.Хората заслужават да бъдат зарадвани и без елени ,звънчета и дебели старци да им го напомнят.А иначе в милата ни родина украсите са винаги в готически стил-мрачни,мръсни и в повечето случаи опасни за здравето.

 15. 16 декември 2008 @ 23:08

  …..дам……..ама в нервна…….

 16. 16 декември 2008 @ 23:08

  – Кризата е виновна за бонуса ми! :)

  – Кризата е виновна отново!

  – По кредита нагоре, по депозита обещаха вдигане ако отворя още един такъв (?!)

  – Не, не минахме инфлацията :)

  – не мога да отговоря

  – Според шефовете – Да , свит е бизнеса :)

  – Да

  – Без отговор.

  – Това за Коледа сега го забелязвам, след този въпрос

 17. 16 декември 2008 @ 23:54

  няма бонус даже половината заплата не сам си взел ..
  бизнеса е свит доста някак си ще оцелеем обаче
  кредитната ми карта е в добро здраве .аллах акбар …
  тази година заплатата ми мина 100 % увеличение за някои месеци .. по този показател поне не мога да се оплача.. бюджета е пално фиаско .. точка ..бизнеса ни е много разтеглив и е трудно да се определи на базата на 2-3 месеца ..коелдата си е както всяка година пак сам похарчил 40 % от заплатата си за подаръци .. поне хората покраи мен да са щастливи майната и на кризата .. оцеляхме в робство теа с криза щъ ни плашат ..
  а относно събитията в Гърция които според мен повечето блогъри подценяват искам да кажа – СПРЕТЕ ДА ГЛЕДАТЕ – ВСИЧКИ НА УЛИЦАТА!…

 18. 17 декември 2008 @ 10:49

  Кризата е такава в БГ основно защото хората гледат и четат новини, а голяма част от журналистите търсят сензация (обикновено с отрицателен знак) и населението се плаши. И вместо някой да ни насърчи да харчим (increase spending, бе, пийпъл!), ние бутаме под юргана. Не, че няма криза, но не е такава, каквато сами си я обрисуваме.

  Иначе заплатата ми расте бавно както винаги и не виждам промяна заради кризата.

  Банката ми вдигна малко лихвата – вместо 137лв за единия ми кредит, вноската ми е 140лв. Ще оцелея.

  Някои фирми наистина срещат проблеми при финансирането на проекти – било заради по-затегнатия контрол при кредитиране, било заради взаимоотношения с все по-предпазливи чуждестранни партньори…

  Криза има, само дето сами си я правим по-кризеста.

 19. 17 декември 2008 @ 12:33

  1. Никога не съм имала коледен бонус. Бонуси съм получавала за проекти, но не и за сезонни празници.
  2. Шефът отчете годината като много успешна и е на мнение, че за момента кризата не се отразява на фирмата му. На моя частен бизнес се отразява… леко за момента.
  3. Нямам кредит, на депозитите няма промени, но и без това идеята на депозита е да не държа пари в къщи… не очаквам да забогатея от лихвите, те и инфлацията не покриват.
  4. Увеличение на заплатата нямам и няма да имам заради споразумение с началството. Имам свободата да идвам на работа, когато се наспя и да ползвам офиса… като офис. Увеличение в доходите като цяло имам леко. Явно покрива инфлацията, щом не усещам разлика.
  5. Тц, за криза се говореше отдавна, да са смятали по-умно.
  6. На фирмата, в която работя – не. На моята – малко… не ми се налага да отказвам проекти поради липса на време, но и не съм останала без допълнителна работа. Но имам клиент, който заряза проекта недовършен поради липса на излишни пари.
  7. Не за сега… но очаквам проблеми по отношение на събираемостта.
  8. Шума по Коледа винаги ми идва в повече :)

 20. dobrodushkova #
  17 декември 2008 @ 14:39

  – нямам бонуси, по договор;
  – не и нашите работодатели;
  – лихвите по кредита ги качват полека, депозит – нямам;
  – нямам увеличение;
  – не, наистина;
  – местният – не, но корпорацията като цяло май се ослушва нещо…;
  – бавно е, ако въобще има реакция;
  – общият бюджет ’09 на офиса беше приет по принцип в централата, но май ще я караме на тримесечия;
  – мдааа, по-постно ще е – таз година без глювайн, вурсти и меденки на някой немски коледен базар ;)
  Обективно – по-скоро да, ама не се чувствам, така, кризисно.

 21. smn #
  17 декември 2008 @ 16:36

  по повод кризата и бонусите…

  http://news.ibox.bg/news/id_2030068663
  и малко по-късно това:
  http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1260280

 22. Biliana #
  17 декември 2008 @ 22:05

  Не, не съм в криза. „Кризата“ беше през септември, когато спечелих/ме срещу мой бивш работодател и бе много трудно, но успешно.

 23. MG #
  18 декември 2008 @ 11:56

  Има интересна статия в новия брой на Businessweek, последния брой.

 24. zvezdi4ka #
  20 декември 2008 @ 17:08

  @vasko ne znam koi e stanislav

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS