Коментари

 1. Стенли #
  15 юни 2008 @ 11:29

  True

 2. 15 юни 2008 @ 11:48

  Аз пък мисля, че това е сред първите по-хубави неща които виждам по морето.
  Като студент по архитектура ме дразнят някои от детайлите, съществуват и мн по добри решения на къщи, но да ви кажа, ако морето ни беше направено от такива курорти, щеше да е поне с пет звезди по класно! На вас харесва ли ви?
  Според мен такива мини градчета, със улички и площадчита правят много по силна атмосфера, октолкото който и да е парвенюшки стъклено-арковиден хотел.
  + това, всичко това са двуетажни къщи. Представете си го като силует – много по добре е, от сегашните мутро-хотели.
  Един такъв силует, дори и с не най-хубавите къщи за мен е в пъти по-предпочитан от каквото и да е друго.
  Така че, Еленко, по-скоро това трябва да се обяви за някакъв вид „откриване“, отколкото закриване. Ето с такива неща има шанс морето ни да бъде привлекателно и естетско

 3. 15 юни 2008 @ 11:50

  p.s. забравих да кажа, че след като видях снимката на еленко, открих сайта на този проект – http://www.sozopolis.bg

  Но дори и без да го отворите, на картата се вижда нещо много естестско – поне за мен.

 4. 15 юни 2008 @ 12:10

  Как пък на ‘картата’ се видя, че е естетско?

 5. 15 юни 2008 @ 12:19

  абе може и да е професионално увреждане. ама се вижда, уверявам те

 6. 15 юни 2008 @ 13:24

  Банда, важно е посланието.

  Иначе нищо, ама нищо на този свят не може да се сравни с това послание:

  http://rich-daddy.com/

 7. kyky #
  15 юни 2008 @ 15:00

  Vladimir, гледам привеждаш мутробетона за сравнение. С какво може да се сравни едно лайно освен с друго лайно? Созополис гледам е 1/2 алфалт, защото е абсолютно задължително да се паркираш пред СПА-кръчмата на самия нос. А Рич деди между другото имат телефон в Беларус!!! Това да ви открехна е най-чистата и подредена държава в Европа, защото ако почнеш да сереш, те пращат в лагерите. А хората не са по-различни от нас или от руснаците преди 90та.

 8. 15 юни 2008 @ 15:10

  kyky, мойто мнение, е че преди изпълнението на детайлите – които, да личи си, че не съм ги правил аз – стои общата атмосфера.
  Ако ще и с лош дизайн и изпълнение, това е много по ценно от другите „лайна“.
  Всъщност ние сме с 20 -30 години преди всички – и на запад са се правели неща от типа на рич деди, но там пазарното търсене е наклонило везната на към точно такива селища като созополис.
  видяло се е, че другите алтернативи не стават. и сега се чудят какво да ги правят.
  Вярно, по южното френско крайбрежие например има много по-хубави, но с такива селища, поне за мен, се прави хубаво море.
  Нямам предвид точно такива. По скоро с такъв мащаб.

 9. 15 юни 2008 @ 15:53

  Владимир може да вижда „откриване“, но аз бих подкрепил Еленко – при последното ми ходене до Южното черноморие за първи път видях розово-охрения бетонен конгломерат Равда-Несебър-Слънчев бряг-Влас.

  И си спомних, че преди няколко години още можеше да се види морето от автомобилния път, а сега човек може да се полюбува на гениалната архитектурна и инвестиционна мисъл.

  Ако трябва да давам пари за почивка на море, то със сигурност няма да е в близост до този конгломерат. Някои крайморски местности в Гърция, Турция, Хърватска и Италия предлагат природа и чистота, която все по-трудно може да се открие в България.

  Rich Daddy просто звучи абсурдно! По-мутренско няма как да е. Тези хотели и комплекси са не просто грандомански… Това вече не са курорти, а градове. Има пазари, супермаркети, болници, полицейски управления, ВиК и Енергоснабдяване. Има си и забавачници по хотелите. Продават се апартаменти, правят се театрални и кинопредставления.

  Избягай от града, за да отидеш… в града.

 10. karakorum #
  15 юни 2008 @ 16:59

  за мен няма абсолютно нищо естетическо в този национал-капиталистически кич. справка: http://sozopolis.bg/#en/gallery/interior09.jpg и http://sozopolis.bg/#en/gallery/interior08.jpg

  \“инвеститорите\“ кооптват и капитализират от романтизирани селски идилии, които обаче са само повърност или appearance. т.е. докато на село чушките се сушат на стената за да ги ядем с боба, в созополис те са чиста декорация, а богатите сигурно намират боба за прекалено тривиален и наблягат на пъдпъдъци с черешов сос. да не говорим, че почти няма файда за селата около такива проекти; освен 18 часов работен ден като чистачи за никви пари, този тип туризъм нищо друго не им предлага.

  до архитекта vladimir: естетиката не е обективно свойство на обекта, а в главата на гледащия. моля те спести ни \“професионалната\“ ти реторика и \“обективните\“ ти наблюдения за това колко е\“естетичен\“ созополис.

 11. 15 юни 2008 @ 17:08

  vladimir намира созополис за много кичовски случай на правилен формат на градоустройство.
  нищо друго не му харесва тук.
  това разбираемо ли е?

 12. 15 юни 2008 @ 19:35

  всичко е еднакво в едно такова село, това ме дразни. младост и люлин и те са с хубав и стерилен градоустройствен план, ама какво от това? sales pitch-a е тъжен, ако това е последното „хубаво“ място….

 13. 16 юни 2008 @ 4:15

  Според Гугъл този проект е собственост на фирма, която е на друга фирма, която е на трета фирма, която е на бивш ДС-офицер, който се е занимавал с гражданина Симеон Борисов.

 14. by #
  16 юни 2008 @ 8:18

  От една страна – като действащ архитект, дипломиран в градоустройство – Владимир е прав: по-добре това, отколкото чудеса от типа на Рич Деди, които успешно превзеха черноморието; малко или много поне остава въздух за дишане там.

  Но от друга – kalinko е още по-прав. Защо трябва да се избира между големината на изаканите архитектурни безумия (културно казано – по-малкото зло), когато на практика това, от което черноморието има нужда, е разчистване, а после – почивка от подобни творения?

  Това е личното ми мнение. За съжаление, подобни нямат тежест. Самата аз косвено участвам в създаването на едно подобно чудо.

 15. 16 юни 2008 @ 10:33

  Прави са си хората, наистина е последното хубаво място. Това е последният незастроен полуостров около Созопол. С пръкването на Созополис, Созопол ще се слее с Дюни и ще стане поредният „град“ дълъг десетина километра, но широк 200 метра.
  @Владимир- няма никакво значение дали наси**ме със БигДедита или със Созополиси, когато наси**ме.

 16. 16 юни 2008 @ 10:51

  „Театър на неговото гостоприемство…“ – култ :D

 17. uv #
  16 юни 2008 @ 10:58

  естетско? созополис?
  това е спа-център, копие на стария град в Созопол.
  що за наглост да съсипеш една от малкото точки по черноморието с подобен дух и да вдигнеш нейно *копие* встрани от града. чудовищно. и се намират хора да го защитават! дхххххх! болно!

 18. 16 юни 2008 @ 11:17

  нека да не повдигаме въпроса за созопол.
  созопол много отдавна не съществува.
  Ако на някого му харесва такава смесица между останки от красив възрожденски град, грозни къщи, чалга и сергии със кич атрибути, дюнери и др. – да му хвали духа.
  наистина признавам си, сгреших – не погледнах добре къщите в този созополис, ужасно е.
  Но в нашата професия съществува и такъв поглед върху нещата, в който виждаш общата идея и силует, дори без да си видял една къща със окачени чушки по нея.
  като такъв силует, може да се каже, че е сравнително уцелен формат – може и случайно да се е получило.
  Иначе е ясно, че улички с площади могад да получат и истинско добро решение, а не такова никакво.
  за мен това е много по-добре от нищо, драги опоненти.
  някой каза по нагоре, че младост също имала добър и стерилен градоустройствен план – глупости на търкалета, драги!
  цялото ни море е застроено с хотели и сгради, които имат мащабите на градски такива. пример – рич сити е точно това.
  лично за мен бъдещето е в такива селища – и по морето, и тук в покрайнините на градовете.
  в моите проекти няма да се целя в кичовски имитации, чушки и терлъци, и улиците и площадите ми ще бъдат истински, а не път към спа център.
  обаче, това което са ни завещали дедите, като битиен мащаб, лично за мен е актуално и за бъдещето.
  пак повтарям за всички глухонеми, имам предвид единствено мащабът, а не копирането на фолклорни сцени било в созопол, било в копривщица и т.н.

 19. uv #
  16 юни 2008 @ 11:38

  човече, в созопол хората гласуват под строй, ти говориш, че сами си правят нещастието… пикая на бъдещето ако се състои в селища строени с кръв, честно.

 20. uv #
  16 юни 2008 @ 11:39

  (btw Еленко, „последното хубаво място“ е и останал свободен слоган от Бургаско заведение)

 21. 16 юни 2008 @ 11:59

  И аз мисля като теб. Обаче вярвам, че няма да е такова

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS